ograniczenia skrzyni DSG w trybie manualnym - przestroga :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • LUKI
    RS
    • 2005
    • 5776

ograniczenia skrzyni DSG w trybie manualnym - przestroga :)

Bardzo fajne fele k ale jak juz wspomniał wasyl z myciem heeh trza bedzie sie pobawić. Ale felgi klasa. Do skody pasuja takie z cienkimi ramionami. Co do zabezpieczenia to warto władować u mnie na osiedlu nagminnie kradną. Dlatego u siebie mam 3 rózne sróby na jednym kole (jedni mowią ze to przesada) a ja uważam ze w zabezpieczeniach nie ma przesady Do tego polecam alarm który reaguje na podniesienie samochodu koszt stopare złotych a warto k
    kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

ograniczenia skrzyni DSG w trybie manualnym - przestroga

no, po przejechaniu okolo 12kkm wreszcie postanowilem sprawdzic jak dziala tryb manualnej zmiany biegow w tej skrzyni (wychodze z zalozenia, ze nie po to kupuje sie automat, zeby recznie zmieniac przelozenia)
    no i szczerze mowiac, oceniajac DSG z takiej perspektywy mam mieszane uczucia.
    mysle sobie, ze jezeli juz ktos decyduje sie na wykorzystanie mozliwosci recznej zmiany biegow, to powinien miec mozliwosc operowania nimi tak jak chce, tymczasem DSG nie pozwoli nam na to.
    nie pozwoli na "przeciagniecie" obrotow tylko zmieni na wyzszy bieg, przy zbyt niskich nie pozwoli z kolei wrzucic wyzszego, przy dlugim zjezdzie tez nie przytrzyma zapietego przelozenia itp, itd.

zdaje sobie doskonale sprawe, ze chyba niewiele osob o zacieciu "sportowym", ktorych nam tu nie brakuje , nawet nie pomysli o kupnie jakiegokolwiek automatu, ale slowo "przestroga" z tematu, kieruje do ludzi, ktorym wydaje sie, ze kupujac samochod z DSG beda mieli 2 w jednym. niestety nie, o ile o dzialaniu automatu moge wyrazac sie w samych superlatywach to, przynajmniej moim zdaniem, tryb reczny powinien miec zdecydowanie duzo wiecej swobody - jestem pewien, ze nie da sie tego ocenic podczas typowej jazdy testowej, wiec ostrzegam
    z drugiej strony tego trybu, jak dla mnie, w ogole mogloby nie byc :szeroki_usmiech
    pzdr!
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• Spider
      Drive
      • 2005
      • 95

Nie zgodzę się co do przytrzymania przełożenia przy zjeździe, dopóki nie wyjdziesz poza zakres obrotów ok 1300-4500, nie powinien sam zmieniac biegu. Wyjątkiem jest wcisniecie pedału gazu do końca z wciśnięciem przycisku "kick-down", wtedy automatycznie przechodzi w tryb sportowy i redukuje bieg w razie potrzeby.
      Inna spraw że wrażenia są rzeczywiście mieszane, w zasadzie jak zapomnisz zmienic bieg ot sam to zrobi... Ja tak czy siak kocham ten automat i jestem bardzo zadowolony.
      Spider
      ---------------
      Octavia II Elegance, 1.9 TDI (BKC) DSG + ESP + Xenon, Czerń Magiczna, chip tuning 140hp/300nm

Komentarz

• michu
        Ambiente
        S_OCP Member
        • 2004
        • 235

masz ciekawe wyobrażenie o skrzyni automatycznej, bo to co napisałeś to jest właśnie działanie skrzyni automatycznej z możliwością ręcznego sterowania biegami np tiptronik w a4 1.8T zachowuje się identyczne tz. jak operator nie zmieni biegu przy zbyt niskich obrotach lub zbyt wysokich to sterownik i tak to zrobi. Tak działa właśnie automat kolego.
        pozdrawiam.
        - No nic. Życie jest piękne, ale trzeba się pchać do przodu.Kulturalnie, ale pchać. o. Rydzyk

Komentarz

• MiKruS
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 7976

Re: ograniczenia skrzyni DSG w trybie manualnym - przestroga

W sumie tak jest w znakomitej wiekszosci automatow z trybem recznym.
          Skrzynia i tak sobie robi to co chce. :?

Wiec reczny tryb w automacie to imho zawracanie gitary i niepotrzebne podnoszenie kosztow produkcji samochodu.

Zamieszczone przez szkoda
          zdaje sobie doskonale sprawe, ze chyba niewiele osob o zacieciu "sportowym", ktorych nam tu nie brakuje , nawet nie pomysli o kupnie jakiegokolwiek automatu
          Jakos tak sie dziwnie sklada, ze najglosniej o tym jaki to automat jest "niesportowy", "niemęski" i w ogole dla idiotow, krzyczą Ci, ktorzy nawet kierownicy nie potrafia prawidlowo w rekach utrzymac.
          Nie zmienia to oczywiscie faktu, ze automat niesie ze soba pewne ograniczenia, ale jak wspomnialem - kiepskiej baletnicy..
          TDI 205PS

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratoRS
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Biegi w dol i w gore tryb manulalny faktycznie zmienia sam, ale zauwaz tez, ze czasem w trybie automatycznym czuc, ze silnik sie meczy przy niskich obrotach, ale nie zmieni w dol.
            O tym, ze krecac go na sile zmieni to w sumie chyba dobre, po co Ci krecic silnik ciagle 4,5tys jak mozna wrzucic wyzszy bieg i pojechac szybciej.
            Do jazdy z DSG w zupelnosci moim zdaniem wystarcza tryb D oraz S reszta jest bajerem, ktorym mozna sie jedynie pobawic i tyle. Zamiast przelaczac w tryb reczny chcac zredukowac bieg, lepiej wcisnac do deski i tez samo zredukuje w dol :wink:

Po 4 miesiacach jazdy z DSG moj ojciec wsiadl ostatnio do starej Octavi i po przejazdzce stwierdzil, ze on jednak zdecydowanie woli DSG :szeroki_usmiech
            Spritmonitor.de

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez michu
              masz ciekawe wyobrażenie o skrzyni automatycznej, bo to co napisałeś to jest właśnie działanie skrzyni automatycznej z możliwością ręcznego sterowania biegami np tiptronik w a4 1.8T zachowuje się identyczne tz. jak operator nie zmieni biegu przy zbyt niskich obrotach lub zbyt wysokich to sterownik i tak to zrobi. Tak działa właśnie automat kolego.
              pozdrawiam.
              heh, dobre
              drogi michu, nie musisz mnie pouczac jak dziala skrzynia automatyczna, poniewaz jezdze automatami od lat i doskonale o tych ograniczeniach wiem, nie odkrywam tu zadnej ameryki, ale w kazdym razie dziekuje za wyjasnienie dzialania automatu, kolego.

teraz na powaznie, bo nie napisalem dokladnie tego co chcialem przekazac, stad moze tego typu uwagi: otoz, raczej chodzi mi o to, ze przynajmniej w moim odczuciu, DSG jest czesto reklamowana, opisywana, chwalona wlasnie za ten tryb reczny, ze taki sportowy, itp itd marketingowy bulszit i mysle, ze po to ten bulszit jest zeby sie na niego nabierac (zreszta jestem poniekad specjalista od tego ), szczerze mowiac sam myslalem, chociaz caly ten tryb sekwencyjny mam gdzies, ze bedzie to cos lepszego niz zwykle, niestety nie jest tak (oprocz szybkosci zmiany przelozenia oczywiscie), no i to chyba jest ten wlasciwy przekaz.
              pzdr!
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratoRS
                • 2004
                • 25757
                • Audi

O sportowosc w DSG chodzi o cos innego. Wcale nie tryb reczny, tylko czas zmiany biegu w gore/dol. To byl podstawowy walor tej skrzyni, gdy mowiono o niej sportowa. Czas zmiany biegu wynosi chyba 0,2sek. Uzycie 5 przelozen w trybie S widocznie tez ma jakies uzasadnienie, bo po przelaczeniu w niego w koncu slychac silnik :twisted:
                Spritmonitor.de

Komentarz

• Tymon
                  RS
                  • 2004
                  • 2970

Dlatego szkoda napisał że chodzi mu o " oprocz szybkosci zmiany przelozenia oczywiscie" ale to chyba normalne w tiptronic itp..

Pozdrawiam
                  Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
                  Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
                  BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratoRS
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Tymon, Wlasnie to oprocz robi duza roznice :twisted: Ale ta skrzynia z tiptronikiem, ani multitronikiem VAG nie ma nic wspolnego. Jej konstrukcja jest zupelnia inna.
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• Tymon
                      RS
                      • 2004
                      • 2970

To jaka jest różnica między przełożeniem w trybie manualnym w DSG a a tiptronik itp :?:
                      Ciekawość :!:

Pozdrawiam i dobranoc
                      Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
                      Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
                      BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

ale wiecie co, bardzo podoba mi sie ta skrzynia i nastepny samochod chetnie kupie z DSG jezeli bede mial taka mozliwosc, ale jezdzilem bardzo duzo mondeo 2.0 TDCI z "klasycznym" automatem i owszem, roznica w predkosci zmiany biegow jest bardzo wyraznie odczuwalna z korzyscia dla DSG, natomiast nie uwazam, zeby dla przecietnego uzytkownika byla to roznica, za ktora warto byloby sie pokroic
                        chyba staram sie byc obiektywny po prostu.
                        no ale ja w ogole lubie automaty (bo jestem zdziadzialym kapeluszem )
                        pzdr!
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• MiKruS
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 7976

Ja Was ponownie zachecam do zrobienia testu na prostej 2.0TDI vs. 2.0TDi DSG.

Byloby to fajne porownanie - serio pisze.
                          TDI 205PS

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratoRS
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

DSG wykorzystuje dwa sprzegla czego nie maja inne skrzynie.

Co do zasady tiptronika nie kloce sie, bo ostanio pojawila sie wersja 6 biegowa tego cuda. Multitronik mial jeden pas pedny w srodku i poprostu przesuwal sie po takim jakby stozku i w ten sposob plynnie nastepowala zmiana biegow.
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

Zamieszczone przez MiKruS
                              Ja Was ponownie zachecam do zrobienia testu na prostej 2.0TDI vs. 2.0TDi DSG.

Byloby to fajne porownanie - serio pisze.
                              no mozna to zrobic, tylko zeby bylo troche bardziej sucho
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratoRS
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

Nie bede zakladal nowego tematu, bo i tak jest o tym o co chce spytac.

Czy zauwazyl ktos, ze przy ujemnych temperaturach jak auto stoi tak z kilka godzin, to po uruchomieniu silnika dzwignia zmiany biegow ma taki jakby duzo wiekszy opor niz zwykle, zeby ja przelaczyc :?: Chyba cos tam przymarza :wink:
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• szkoda
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 22543

Zamieszczone przez Maicroft
                                  Nie bede zakladal nowego tematu, bo i tak jest o tym o co chce spytac.

Czy zauwazyl ktos, ze przy ujemnych temperaturach jak auto stoi tak z kilka godzin, to po uruchomieniu silnika dzwignia zmiany biegow ma taki jakby duzo wiekszy opor niz zwykle, zeby ja przelaczyc :?: Chyba cos tam przymarza :wink:
                                  u mnie chyba nie ma tego, nie zauwazylem.

EDIT:
                                  specjalnie zwrocilem na to uwage i mimo sporego mrozu, nic takiego u mnie sie nie dzieje, jest tak jak nizej pisze Spider, ze jak blokada parkingowa "zlapie", to wtedy rzeczywiscie trudniej przelaczyc dzwignie, ale tak ma byc.
                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• chester121
                                    L&K
                                    • 2005
                                    • 1053

Czy zauwazyl ktos, ze przy ujemnych temperaturach jak auto stoi tak z kilka godzin, to po uruchomieniu silnika dzwignia zmiany biegow ma taki jakby duzo wiekszy opor niz zwykle, zeby ja przelaczyc Chyba cos tam przymarza
                                    to normalne i to nie tylko w automatach
                                    w skrzyni begow jest olej ktory tez musi sie obudzic :wink: i zaczac smarowac te wszystkie trybiki :twisted:

Komentarz

• Spider
                                      Drive
                                      • 2005
                                      • 95

Maicroft, ja nie zauważyłem takiego objawu. Może parkujesz na lekkiej górce, wtedy przełączenie z trybu parkingowego może być trudniejsze, zgodnie z instrukcją zresztą.
                                      Spider
                                      ---------------
                                      Octavia II Elegance, 1.9 TDI (BKC) DSG + ESP + Xenon, Czerń Magiczna, chip tuning 140hp/300nm

Komentarz

• Voldemort
                                        Ambiente
                                        • 2006
                                        • 134

Co by nie tworzyć nowego tematu.

No to jak przystało na niedzielnego kierowcę wyprowadziłem auto na spacer. Winny prowokacji jest Maicroft i wieść że DSG w trybie "Sport" używa 5 biegów. Tak stoi w instrukcji.

A w praktyce? Trasa "Katowicka". Skrzynia w trybie "S" Spokojne rozpędzanie. Na każdym biegu obroty dochodzą do 4tys. i zmiana biegu. Auto osiąga 160km/h i zmiana na 6-ty. Dociągnąłem do 200-tu i odpuszczam. Auto zwalnia i utrzymuje szósty bieg aż do 120km/h. Wtedy przechodzi na 5tkę. Generalnie wygląda na to że kluczowe punkty to 120 i 160 ale skrzynia wyraźnie zmienia miejsca przełożenia w zależności od położenia i sposobu poruszania pedału gazu. Np: max. rozpędznie ciągnie na 5-tce w okolice 190km/h i dopiero zmienia na 6-tkę. Na moment udało mi się dosięgnąć niemal licznikowego 220km/h (na oko 219) ale warunki nie pozwoliły na dalsze rozpędzanie. V-max i tak mnie nie interesuje.

Wnioski takie, że po paru mocnych skokach 120-200 skrzynia żągluje dość zmyślnie wszystkimi biegami. Może zapis w instrukcji tyczy się owych tajemniczych wersji aut, z rozdzielonym sterownikiem dla silnika i przekładni?

Mniejsza z tym. Auto po dość mocnych zrywach spaliło na dystansie ok.30km 9,2litra średnio. Potem powrót w iście niedzielnym stylu i w półmiejskim trybie opadło do 4,7.

Przy okazji pozdrowienia dla właściciela białej OI kombi z nalepką OCP. Chyba z trzy razy przejeżdżaliśmy obok siebie.

...i to by było na tyle. Dobranoc.
                                        Hokus-Pokus i dwumasa

Komentarz

Pracuję...