Pomoc w zakupie autka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kostekrugby88
    Classic
    • 2011
    • 2

Pomoc w zakupie autka

Witam, chciałby także podpiąć sie pod temat. Wczoraj ni stąd ni z ową nagle zapaliła mi się też ta kontrolka (airbag fault) w OII. Nic z autem się nie działo, stała tylko trochę na słońcu...ale to chyba nie w tym problem. Jeżeli jest ktoś z Poznania lub z okolic, kto mógłby mi to sprawdzić pod VAG-iem to będę wdzięczny. Pozdrawiam i czekam na info lub ewentualne sugestie.
  • killero
    Classic
    • 2010
    • 2

Pomoc w zakupie autka

Witam wszystkich,
    planuję zakup nowego autka. Spodobały mi się dwa modele Megane III Grandtour Dynamique 1.9 dCi 130 oraz Octavia Combi Ambiente diesel 2,0 TDI / 103 kW (140 KM). Możecie pomóc mi w wyborze? Nieduża jest różnica cen między tymi autkami. Chodzi mi głównie o ich awaryjność itp. Samochodem rocznie robię przebieg ok 35tys. Dziękuję z góry za wszystkie cenne rady. :-) P.S. proszę o przeniesienie, jeśli napisałem w nieodpowiednim dziale.

Komentarz

• daniel.krech
      Drive
      • 2009
      • 88

nie pchaj sie kolego w ''francuza''nawet nowego

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

no, więc teraz się naczytamy o autach na F, znajomych znajomego itepe... :lol:

Zamieszczone przez daniel.krech
        na razie chyba koledze nie pomogłeś, rozwiniesz tę błyskotliwą myśl :?: :szeroki_usmiech
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• tom2212
          RS
          • 2008
          • 3892

hmm mam nadzieję że oba auta nie są mocno eksploatowane mogę podpowiedzieć gdyby to ode mnie zależało skłoniłbym się ku megane są to auta trwałe i wygodne wszystko zależy co kto lubi. Oczywiście zawsze jest ryzyko że trafisz na egzemplarz który będzie się psuł, ale mimo wszystko i pewnie zaraz będą uszczypliwe komentarz wybrałbym megane

Komentarz

• michal5312
            Drive
            • 2009
            • 48

powiem kawał o francuskich autach dlaczego sąsiedzi mający francuskie auta po południu nie mówią sobie dzień dobry? bo rano widzieli się w serwisie.
            michał

Komentarz

• AdamB
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 8029
              • Octavia IV (NX3)
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez killero
              hodzi mi głównie o ich awaryjność itp.
              No to burzę rozpętasz tu :szeroki_usmiech Na forum OII pytać się o awaryjność Meganek :szeroki_usmiech

A ja napiszę, abyś kupił ten który Ci się podoba. Jak się auto podoba to mu się wybacza pewne niedociągnięcia. :wink:
              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Yarek
                Elegance
                • 2005
                • 992

Zamieszczone przez michal5312
                powiem kawał o francuskich autach dlaczego sąsiedzi mający francuskie auta po południu nie mówią sobie dzień dobry? bo rano widzieli się w serwisie.
                a coś bardziej merytorycznie? :twisted:
                . pzdr Jarek
                aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• t271828
                  Elegance
                  • 2008
                  • 928

Zamieszczone przez daniel.krech
                  statystyka testow dlugodystansowych w AŚ - mowi Ci to cos?

[ Dodano: Pon 08 Lut, 10 20:42 ]
                  Zamieszczone przez killero
                  Witam wszystkich,
                  planuję zakup nowego autka. Spodobały mi się dwa modele Megane III Grandtour Dynamique 1.9 dCi 130 oraz Octavia Combi Ambiente diesel 2,0 TDI / 103 kW (140 KM). Możecie pomóc mi w wyborze? Nieduża jest różnica cen między tymi autkami. Chodzi mi głównie o ich awaryjność itp. Samochodem rocznie robię przebieg ok 35tys. Dziękuję z góry za wszystkie cenne rady. :-) P.S. proszę o przeniesienie, jeśli napisałem w nieodpowiednim dziale.
                  Jesli bedziesz chcial go szybko sprzedac to megane moze miec wieksza utrate wartosci -
                  statystyczny nabywca samochodu uzywanego ma dobrze ugruntowana wiedze na temat aut na "f"

Komentarz

• Agamek12
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 9935
                    • Ford

Moja siostra pracuje w jednej z bardziej renomowanych wypożyczalni samochodów. I ta firma prowadzi coś takiego jak statystyka kosztów użytkowania samochodów (koszty i częstotliwość przeglądów, awaryjność, utrata wartości, itp. - bez kosztów paliwa - za to płaci klient). I wiecie co jest najbardziej korzystne w tych tabelach? Auta marki Renault. Ale pamiętać trzeba o tym, iż oni użytkują auta max. 2 lata...
                    Aha, według siostry najbardziej dla niej komfortowym dla niej autem (tzn. takim, które najczęściej bierze pod swoją opiekę, bo w nim sie najlepiej czuje) jest Renault Laguna III - a może wybierać z całej masy innych, także dużo wyższej klasy, samochodów...
                    Adam... Używam:
                    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• piotrek_os
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 8160
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Agamek12, ja bym auta z wypozyczalni nie kupił. Tylko sobie pomysl jak te auta są katowane......i kto tam w fotel "pryka". Ale cos za cos..... Moim zdaniem auto starsze, a od osoby prywatnej, która dba jest lepszym rozwiazaniem :szeroki_usmiech
                      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Agamek12
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 9935
                        • Ford

Każdy ma swoje odczucia. Ja tylko napisałem, że w wypożyczalni A..S najmniej psują się (i są najtańsze w użytkowaniu) auta marki Renault...

Chociaż fakt, zawsze w takim aucie można znaleźć coś takiego (to spód mojego niedoszłego NOTE):
                        Adam... Używam:
                        Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                        Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Marx
                          Elegance
                          • 2009
                          • 865

mialem dwa francuskie auta i wiecej nie chce
                          mialem Honde i bylo to zakup bardzo trafiony
                          mam Skode i licze ze bedzie tak jak z Honda szczegolnie ze auto jest nowe.
                          Tak wiec moglbym polecic Ci Honde - o Skodzie jeszcze za wiele nie wiem.

Komentarz

• loru
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 4286
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

killero, przejdź się do salony przejedź jednym i drugim a potem kup ten w którym czujesz się lepiej a jak już się zdecydujesz na O2 to zapytaj o cenę te osoby : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=24541
                            O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• mroko
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 659
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Przez 5 lat mój brat użytkował Megane I z 1997r 1.4 lpg (demon szybkości ), 180 000 km olej 5W50 i od wymiany do wymiany ani kropelki.
                              Jedynym mankamentem w silniku był dość często padający silnik krokowy.
                              W zawieszeniu poza gumami stabilizatora (wymieniane co 15kkm) nie było się czego czepić.

W zeszłym roku brat postanowił zmienić auto i chciał koniecznie megane II bo mu się bardzo podobało i po doświadczeniach z jedynką z którą nie miał wielu problemów.

Niestety po poczytaniu forum Megane, głównie interesował go silnik 1,6 16V bądź 1,9dci 120KM, kupił Skode Octavie I .
                              Nie wiem jak jest z Megane III ale z dwójką to co ludzie pisali na forum to jest trgedia. W benzynie jakieś koło zmiennym faz rozrządu 1800zł, w dieslach wtryski 1000zł sztuka, turbiny co 40 000km do wymiany, itp. Wiadomo zależy jak kto jeździ ale na tym forum aż takich i tylu problemów nie spotkałem.
                              Czytając to wszystko dał sobie spokój a był naprawdę napalony. A dodatkowo Megane II w tych samych pieniądzach można kupić z dużo lepszym wyposażeniem.
                              Rozum każdy ma, ale nie każdy go używa.

Komentarz

• Flame
                                Elegance
                                • 2010
                                • 898

A ja Wam powiem, że w weekend jeździłem nowym świeżo odebranym z salonu Meganem Coupe 1.4T i całkiem przyjemne autko.

Jeżeli kupuje nowe auto, to moim zdaniem nie ma większej różnicy, co innego jakby to było używane Renault i używana Skoda, bo wtedy mając doświadczenia z silnikami Renault, wybór mógłby być tylko jeden...Skoda.
                                ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

• Spory
                                  Ambiente
                                  • 2006
                                  • 119

Napiszę coś od siebie, dobrze? :P A więc od dwóch lat w stajni mam Megane II z 2003 r z motorynką 1,5 dCi. Przez dwa lata ujeżdżane we Francji, od 2005 r. auto powoził papa, w 2008 auto przejąłem ja.
                                  Moją osobę charakteryzuje wręcz pedantyczne podejście do obowiązków posiadania samochodu, blablabla, wiecie o czym mówię.
                                  Przez pierwsze cztery lata użytkowania przez ojczulka wysrał się przy 90 kkm zawór EGR (800 PLN nówka nieśmiganka) i przy 100 kkm zerwał się pasek przy alternatorze(alleluja - nie wciągnęło do rozrządu), koszty naprawy bardzo wysokie (nie pamiętam kwoty).
                                  Nie zniechęciłem się przebojami ojca i przygarnąłem Megankę. Żałuję :roll:
                                  Na chwilę obecną nie działa mi żaden mechanizm opuszczania szyb z przodu (pękają platikowe elementy trzymające linki) muszę kupić całe mechanizmy, średnia cena za sztukę używki - 250 PLN, w ASO nieśmiganka 1100 PLN :shock: Auto ma oryginalny przebieg 160 kkm - do wymiany na cito tuleje tylnej belki i łożyska kolumny MC P ersona. Na jesień przy przebiegu 150 kkm pękła plastikowa rura do płynu chłodzącego. Żeby się dobrać do usterki wybebeszono pół silnika, włącznie z rozrządem. Zabuliłem...sporo. Gdzieś tam po drodze zamknął się bagażnik i już się nie otworzył - krańcówka do wymiany... To tak na gorąco, są jakieś pytania?
                                  Przyznam szczerze, że jestem cierpliwym i lojalnym człekiem (aż do bólu), ale właśnie się poddałem. Meganka idzie do ludzi. Są chętni??? Przypominam przebieg 160kkm!!!
                                  No niestety nie sprawdziło się przysłowie "Jak dbasz, tak masz"
                                  killero, jeżeli masz zamiar użytkować samochód kilka lat, kup Octavię.

PS. Trochę przydługawo, sorry

Komentarz

• bardzozlymisio
                                    Ambiente
                                    • 2008
                                    • 208

Panowie, opisywanie pojedynczych egzemplarzy to za mala proba zeby dac jakis obraz. Ja na przyklad mam ciotke ktora ma wasy, co nie oznacza, ze wszystkie ciotki maja wasy :P

Podam FAKTY, z nabytego droga kupna AŚ, nie dalej jak wczoraj, na temat rankingu bezawaryjnosci TuV.
                                    Miejsce 71. Skoda Octavia - 5,4% aut mialo poważne usterki, sredni przebieg 62k km.
                                    Miejsce 102. Ranault Megane - 7,2% aut mialo poważne usterki, średni pzebieg 50k km.

Tylko nie zapominajcie, ze kupno auta to decyzja w 50% racjonalna a w 50% emocjonalna (w.w. podział zależy od elementu kupującego). A że większości ludzi w Polsce wydaje się, że kupno skody to jest ostateczność i raczej oznaka zaburzen emocjonlanych niz rozsadku, to rozumiem, że ktoś sie może wahać.

Ja kupilem Scouta i to juz druga moja Skoda i kupię 3 (Superba kombi 2.0TDi, 4x4) choć w tej cenie mogę kupić używana 530D albo A6.

Megane w porównaniu do Octy - w zyciu za zadne skarby swiata (subiektywna opinia wlasna niepoparta zadnymi faktami technicznymi)

Pozdro

aaa dotyczy 2-3 latków i powazna usterka to taka, ktora wymaga ponownego stawienia sie na przeglądzie.

Komentarz

Pracuję...