[O1] Syrena z alarmu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • macg
    Classic
    • 2010
    • 25

[O1] Syrena z alarmu

Zamieszczone przez szkoda
    to udowadnianie sobie, że "lepsze" marki są gorsze nie prowadzi donikąd
    Nie prowadzi donikąd czyli prowadzi dokądś ?
  • przemek88
    Rider
    • 2009
    • 613

[O1] Syrena z alarmu

Witam mam alarm firmy: Python SP 3000 V1 montowany w ASO i nie działa mi w nim syrena. Rozkręciłem ja i w środku jest płytka podobna do płyty głównej z komputera i nic więcej powinien tam być jakiś głośnik? Jeśli tak czy bez problemu taki dokupię?

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• Jeżyk
      Rider
      • 2009
      • 691

Możesz zrobić jakieś zdjęcie tego co rozebrałeś bo wydaje mi się, że piszesz o samym sterowniku a nie o syrenie zobacz TUTAJ może ja się mylę albo czegoś nie rozumiem. Wydaje mi się, że powinieneś poszukać syreny to pewnie będzie taka czarna bania wielkości pięści mniej więcej. I masz jeszcze TUTAJ instrukcję do tego alarmu, jakby co.
      Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarz

• przemek88
        Rider
        • 2009
        • 613

Rozebrałem to co było w komorze silnika.
        Zdjęcia nie mam ale podobne to jest do tego:

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• bubuDE
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2007
          • 763
          • Octavia III (5E3)
          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Syrene bedziesz mial zamocowana poza kabina, najczesciej w przedziale silnikowym, tam powinienes jej szukac, po kolorze kabli jakie wychodza do niej z centralki. Na elektrodzie jest nawet opisany problem jaki moze Cie spotkac przy jej programowaniu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1138330.html jak i wiele innych informacji o tym modelu: http://poszukaj.elektroda.pl/szukaj,...sp3000-v1.html .(dodalem) To co pokazales na zdjeciu to tylko syrena, nie ma w niej alarmu, jest w niej glosnik wysokotonowy lub piezo. Jezeli jest plytka z elektronika to jest to generator (moze byc z dodatkowa bateria). Alarmu szukaj w gablocie.
          PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• przemek88
            Rider
            • 2009
            • 613

ale mi właśnie chodzi o to czy coś ma być w tej syrenie bo nie mam wogóle dźwięku z alarmu tego tzw"pik"

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• bubuDE
              Elegance
              S_OCP Member
              • 2007
              • 763
              • Octavia III (5E3)
              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Jezeli w srodku jest elektronika to powinny byc dwa kolory kabli wychodzacych: standardowo podlacz 12V do czerwonego plus i do czarnego minus ALE na podanym wyzej schemacie plus do syreny to brazowy (a w instalacji Octavii braz to minus). Jezeli w srodku jest tylko glosnik to nie podlaczaj 12v bo padnie, zmierz omomierzem lub ogniwem R6 (przez moment) powinien zatrzeszczec. Na 90% jest wzmacniacz w tej syrenie jesli jest uklad el. Ten alarm ma tak duzo funkcji ze proponuje przeczytac Ci instrukcje, ktora podsunal juz inny kolega. ,,Pik,, mozna wlaczyc, wylaczyc, czy sam alarm sprawny tez nie wiesz. Taka syrene mozesz dokupic oddzielnie (jezeli uszkodzona), wazne napiecie pracy- 12V.
              PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• Jeżyk
                Rider
                • 2009
                • 691

przemek88, to na zdjęciu to oczywiście syrena :wink: spróbuj podłączyć jakiś miernik na wyjście z alarmu i zobacz czy będzie jakaś zmiana po zainicjowaniu. Następnie pobudź alarm którąś krańcówką w drzwiach czy w bagażniku. Musi się coś zmienić bo czymś ta syrena jest sterowana. Jeżeli będzie napięcie na wejściu syreny po zadziałaniu alarmu a syrena dalej ni huhu to sprawdź zasilanie, syrena czy alarm powinien mieć również swoje oddzielne zasilanie na wypadek przecięcia kabla od akumulatora. Jak dalej nie będzie żadnej zmiany impulsu na wyjściu alarmu do syreny to sam alarm można uznać za uwalony lub nie dochodzi do niego napięcie zasilania. Generalnie najpierw posprawdzaj napięcia i wyciągnij wnioski albo opisz dokładnie gdzie napięcie jest a gdzie go nie ma a powinno być. Inaczej na odległość nic się nie da zrobić. Powodzenia.

Komentarz

• smug
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 160

A może też być tak ze syrena jest po prostu źle podłączona.
                  Zależy wszystko ile kabli ma sama syrenka.

Pozdrawiam
                  Sprzedam głowicę do 1.9 TDI ASV. Info na priv.

Komentarz

• przemek88
                    Rider
                    • 2009
                    • 613

Koledzy dzięki za wypowiedzi jutro wszystko sprawdzę i zobaczymy co jest grane. Z tego co pamiętam do syreny idą dwa kabelki

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• Sev
                      L&K
                      • 2007
                      • 1295

Hmmm problem podobny do mojego, rozpocznę również śledztwo.
                      6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
                      Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• smug
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 160

Zamieszczone przez przemek88
                        Z tego co pamiętam do syreny idą dwa kabelki
                        Jeżeli idą dwa kabelki to z tego co ja się orientuję to jest bez własnego zasilania.

Pozdrawiam

Komentarz

• Jeżyk
                          Rider
                          • 2009
                          • 691

Są syreny np systemu Fox a pewnie wiele innych też, które mają wewnętrzny własny akumulator. Możesz oberżnąć kable i wtedy też będzie wyła. I one mają 2 kable zasilające. Bez sensu byłoby, gdyby syrena miała zewnętrzne podłączenie do dodatkowego akumulatora. Wówczas obcięcie wszystkich kabli powodowałoby zamilknięcie syreny na zawsze.

Komentarz

• przemek88
                            Rider
                            • 2009
                            • 613

Witam koledzy za pomoc dostaliście po punkcie . Tylko nie wiem czemu syrena dalej nie działa dostałem się dzisiaj do modułu i wiązka kabli tak jak na zdjęciu poniżej jest odcięta czy tak powinno być?

Zdjęcie trochę nie wyraźne ale to kabelki koloru: siwy, biały, różowy, niebieski.

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• Jeżyk
                              Rider
                              • 2009
                              • 691

Witam. przemek88, ciężko tak na odległość ale to jest chyba ta wiązka 9 przewodowa. Jeśli masz NA PEWNO Python SP 3000 V1 to sprawdź zasilanie centralki i podłączenie kabli zgodnie z tym schematem co Ci podałem link. Lepszego schematu niż TEN nie mam a i na Elektrodzie nie mają nic innego. Wiem, że teraz jest zimno ale bez sprawdzenia połączeń nic nie zrobisz. A jeszcze parę pytań, Nie masz tylko piknięcia przy zazbrajaniu i wyłączaniu alarmu czy też nie wyje po zazbrojeniu i otwarciu np maski? Bo jeżeli tylko przy zbrojeniu to tak jest teraz ze względu na przepisy, że ma nie piskać przy inicjowaniu tylko wyć jak złodziej się dobiera a przy zbrojeniu tylko światła lub migacze. I czy przedtem działało i coś się wykrzaczyło czy tak było zawsze? Masz kluczyk do syreny? Może sepsuło się blokowanie, które przydatne jest np przy odłączaniu akumulatora. Jak wszystko działa tylko syrena nie daje znaku życia to kup nową najlepiej taką z własnym wewnętrznym zasilaniem i zamkiem blokady na kluczyk. Powodzenia.

Komentarz

• smug
                                Ambiente
                                • 2009
                                • 160

Kolega Jeżyk nie zaproponował wprost,ale możnaby właśnie sprawdzić syrenę poprzez odłączenie akumulatora. Jeżeli będzie wyła to wtedy gdzieś jest źle podłączone,lub któryś kabel się przetarł lub pękł ( co jest mało prawdopodobne acz możliwe ).

Ta syrenka ma możliwość odłączenia przez kluczyk?
                                Bo jak nie to podenerwujesz sąsiadów :twisted:

Pozdrawiam

Komentarz

• przemek88
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 613

Tak syrena ma możliwość odłączenia na kluczyk.

już wiem co jest nie tak padła syrena dochodzi do niej prąd ale nie wyje jutro kupie nowa wymienię i będzie elegancko. Możecie mi powiedzieć czym się rożni syrena 1-tonowa od 6-tonowej? I czy lepiej kupić taka wyłączaną na kluczyk?

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• Jeżyk
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 691

przemek88, Kup syrenę z wyłączeniem na kluczyk. Przydatne to jest przy odłączaniu akumulatora bo nie wyje za uszami niepotrzebnie. A ilość tonów to ma chyba znaczenie drugorzędne. Zaglądnij TUTAJ masz coś o syrenach 8)

Komentarz

• smug
                                      Ambiente
                                      • 2009
                                      • 160

Dokładnie, ilość tonów jest już bardziej dla Ciebie niż dla samej użyteczności.

Komentarz

Pracuję...