Zamieszczone przez szkoda
[O1] Syrena z alarmu
Zwiń
X
-
Możesz zrobić jakieś zdjęcie tego co rozebrałeś bo wydaje mi się, że piszesz o samym sterowniku a nie o syrenie zobacz TUTAJ może ja się mylę albo czegoś nie rozumiem. Wydaje mi się, że powinieneś poszukać syreny to pewnie będzie taka czarna bania wielkości pięści mniej więcej. I masz jeszcze TUTAJ instrukcję do tego alarmu, jakby co.Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.
Komentarz
-
-
Syrene bedziesz mial zamocowana poza kabina, najczesciej w przedziale silnikowym, tam powinienes jej szukac, po kolorze kabli jakie wychodza do niej z centralki. Na elektrodzie jest nawet opisany problem jaki moze Cie spotkac przy jej programowaniu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1138330.html jak i wiele innych informacji o tym modelu: http://poszukaj.elektroda.pl/szukaj,...sp3000-v1.html .(dodalem) To co pokazales na zdjeciu to tylko syrena, nie ma w niej alarmu, jest w niej glosnik wysokotonowy lub piezo. Jezeli jest plytka z elektronika to jest to generator (moze byc z dodatkowa bateria). Alarmu szukaj w gablocie.PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex
Komentarz
-
-
Jezeli w srodku jest elektronika to powinny byc dwa kolory kabli wychodzacych: standardowo podlacz 12V do czerwonego plus i do czarnego minus ALE na podanym wyzej schemacie plus do syreny to brazowy (a w instalacji Octavii braz to minus). Jezeli w srodku jest tylko glosnik to nie podlaczaj 12v bo padnie, zmierz omomierzem lub ogniwem R6 (przez moment) powinien zatrzeszczec. Na 90% jest wzmacniacz w tej syrenie jesli jest uklad el. Ten alarm ma tak duzo funkcji ze proponuje przeczytac Ci instrukcje, ktora podsunal juz inny kolega. ,,Pik,, mozna wlaczyc, wylaczyc, czy sam alarm sprawny tez nie wiesz. Taka syrene mozesz dokupic oddzielnie (jezeli uszkodzona), wazne napiecie pracy- 12V.PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex
Komentarz
-
-
przemek88, to na zdjęciu to oczywiście syrena :wink: spróbuj podłączyć jakiś miernik na wyjście z alarmu i zobacz czy będzie jakaś zmiana po zainicjowaniu. Następnie pobudź alarm którąś krańcówką w drzwiach czy w bagażniku. Musi się coś zmienić bo czymś ta syrena jest sterowana. Jeżeli będzie napięcie na wejściu syreny po zadziałaniu alarmu a syrena dalej ni huhu to sprawdź zasilanie, syrena czy alarm powinien mieć również swoje oddzielne zasilanie na wypadek przecięcia kabla od akumulatora. Jak dalej nie będzie żadnej zmiany impulsu na wyjściu alarmu do syreny to sam alarm można uznać za uwalony lub nie dochodzi do niego napięcie zasilania. Generalnie najpierw posprawdzaj napięcia i wyciągnij wnioski albo opisz dokładnie gdzie napięcie jest a gdzie go nie ma a powinno być. Inaczej na odległość nic się nie da zrobić. Powodzenia.Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.
Komentarz
-
-
Są syreny np systemu Fox a pewnie wiele innych też, które mają wewnętrzny własny akumulator. Możesz oberżnąć kable i wtedy też będzie wyła. I one mają 2 kable zasilające. Bez sensu byłoby, gdyby syrena miała zewnętrzne podłączenie do dodatkowego akumulatora. Wówczas obcięcie wszystkich kabli powodowałoby zamilknięcie syreny na zawsze.Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.
Komentarz
-
-
Witam. przemek88, ciężko tak na odległość ale to jest chyba ta wiązka 9 przewodowa. Jeśli masz NA PEWNO Python SP 3000 V1 to sprawdź zasilanie centralki i podłączenie kabli zgodnie z tym schematem co Ci podałem link. Lepszego schematu niż TEN nie mam a i na Elektrodzie nie mają nic innego. Wiem, że teraz jest zimno ale bez sprawdzenia połączeń nic nie zrobisz. A jeszcze parę pytań, Nie masz tylko piknięcia przy zazbrajaniu i wyłączaniu alarmu czy też nie wyje po zazbrojeniu i otwarciu np maski? Bo jeżeli tylko przy zbrojeniu to tak jest teraz ze względu na przepisy, że ma nie piskać przy inicjowaniu tylko wyć jak złodziej się dobiera a przy zbrojeniu tylko światła lub migacze. I czy przedtem działało i coś się wykrzaczyło czy tak było zawsze? Masz kluczyk do syreny? Może sepsuło się blokowanie, które przydatne jest np przy odłączaniu akumulatora. Jak wszystko działa tylko syrena nie daje znaku życia to kup nową najlepiej taką z własnym wewnętrznym zasilaniem i zamkiem blokady na kluczyk. Powodzenia.Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.
Komentarz
-
-
Kolega Jeżyk nie zaproponował wprost,ale możnaby właśnie sprawdzić syrenę poprzez odłączenie akumulatora. Jeżeli będzie wyła to wtedy gdzieś jest źle podłączone,lub któryś kabel się przetarł lub pękł ( co jest mało prawdopodobne acz możliwe ).
Ta syrenka ma możliwość odłączenia przez kluczyk?
Bo jak nie to podenerwujesz sąsiadów :twisted:
PozdrawiamSprzedam głowicę do 1.9 TDI ASV. Info na priv.
Komentarz
-
Komentarz