[O1] ESP - POMOCY!!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • hizoku
    Ambiente
    • 2011
    • 186

[O1] ESP - POMOCY!!!

Cześć, niedawno ktoś mi wgniótł drzwi na parkingu i zgłosiłem szkodę do ubezpieczyciela aby pokryć naprawę z AC. Kasę dostałem, wszystko ładnie pięknie, aż... dostałem dzisiaj list, że mam dosłać zaświadczenie o przysługujących mi 20% zniżek OC od poprzedniego ubezpieczyciela. Sytuacja jest, taka, że mam ten samochód z ojcem, jako współwłaścicielem. Zniżki, te wspomniane 20% były jego, problem w tym, że miał też drugi samochód i około miesiąca po ubezpieczeniu Skody, tamten samochód miał wypadek i poszedł do kasacji(prowadził brat, nie związany z żadnym ubezpieczeniem), z racji, że to była jego wina, to pewnie ojciec stracił 10% zniżek. Czyli w momencie ubezpieczenia było 20%, ale już później niestety nie. Co w takiej sytuacji, da się wziąć ten świstek, ale tylko do daty zawarcia ubezpieczenia na nowy samochód?
    Octavia2 Tour
  • kubis
    Classic
    • 2010
    • 5

[O1] ESP - POMOCY!!!

Błagam powiedzcie mi gdzie umieszczony jest czujnik ESP w OCTAVI I 4x4 2001r. 2.0 benzyna
    Z góry dziekuję

Komentarz

• lonerr
      Rider
      • 2006
      • 402

czujniki ESP jak się nie mylę korzysta z czujników ABS- to nie jest 1 czujnik ....

Opisz może co dokładnie się dzieje ...
      Skoda Octavia II Elegance BKC 1.9 77kW 105KM/240Nm
      Skoda Octavia I Celebrate ASV 1.9 VP 81kW 110KM/235 Nm

Komentarz

• kubis
        Classic
        • 2010
        • 5

występuje błąd czujnika przyspieszenia wzdłużnego zapala się kontrolka ESP i ABS przeważnie przy gwałtownym przyspieszeniu. Z tego co wiem to w tych modelach te czujniki się rozlutowują w środku. Więc trzeba go delikatnie rozebrać (złożony jest na masie) i próbować go polutować jeżeli to nie pomoże to pozostaje kupić używkę lub nowy ale trzeba go z kalibrować do auta. Jakbym wiedział gdzie go szukać to robiłbym to w następnym tygodniu - jak to zrobię to dam znać co z tego wyszło - tylko muszę go znaleźć

Komentarz

• lonerr
          Rider
          • 2006
          • 402

kubis, sprawdź maila ... tam masz ABS posłany ...
          Skoda Octavia II Elegance BKC 1.9 77kW 105KM/240Nm
          Skoda Octavia I Celebrate ASV 1.9 VP 81kW 110KM/235 Nm

Komentarz

Pracuję...