Jakie opony

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • d_woj
    Drive
    • 2011
    • 68

Jakie opony

Witam,
    Jestem użytkownikiem Skody Octavia RS 2.0 TDI 170 z 2009roku ( 22K km ). Samochod na gwarancji, kupiony w Irlandii i tu również użytkowany. Samochodem jeździ się świetnie, super moc, trzyma się drogi jak przyklejony, ale ma pewną 'usterkę' ... odgłos tarcia, który jest słyszalny tylko po rozgrzaniu silnika ( non stop ) i tylko w środku pojazdu - wentylacja wyłączona, po wyjściu z samochodu i otworzeniu maski, nic nie słychac :S ( plik dźwiękowy dołączony do postu ).

Ten dziwny dźwięk słyszalny jest na biegu jałowym jak i pierwszym oraz drugim biegu - na kolejnych biegach jest już nieslyszalny ( najprawdopodobniej dlatego, że przy pewnej prędkości słychać już tylko szum opon i dźwięk pracującego silnika ).
    Wciśnięcie sprzęgła nic nie zmienia, tarcie cały czas występuje dodatkowo dźwięk tarcia przyspiesza wraz z dodaniem gazu. Według moich obliczeń, częstotliwość występowania na biegu jałowym ( obroty okolo 750/min ) to 12,5 razy na 10s z czego wynika, iż jest to okolo ~10 razy wolniej niż obroty silnika.

Podkreślam, że silnik pracuje równo, nie traci mocy, wszystko wydaję sie być w jak najlepszym porządku poza jednym małym szczegółem, samochód zaczął szrapać przy ruszaniu z 1szego biegu (tylko jak silnik jest zimny - z rana najczęściej ) po rozgrzaniu silnika, objaw znika i wszystko jest super... poza odgłosem tarcia. Z tego co znalazłem w sieci to ślizganie się sprzegła na 1dynce przy zimnym silniku jest objawem albo niesprawnego docisku sprzęgła albo problemu z kołem zamachowym, ale czy to byłoby źródłem słyszalnego tarcia?

Warto wspomnieć, że samochód ma przejechane zaledwie 22000km, jestem drugim właścicielem, wcześniej użytkowany przez kogoś w skodzie, prawdpodobnie 'sales person'.
    Wielu z Was pewnie zapyta, samochód na gwarancji więc powinien znaleźć się w serwisie i tam zostać naprawiony. Byłem w serwisie, ale powiedziano mi, że nie mogą znaleźć usterki, nie wiedzą co może powodować to tarcie ( szarpanie na jedynce wtedy nie wystepowalo ). Podobno sprawdzali pompę i inne ruchome elementy jakimś specjalnym urządzeniem nasluchowym, ale nie znalezli problemu w niczym do czego mieli dostep po otwarciu maski - ASO w Irlandii to katastrofa także się nie dziwię, że nie wiedzą co i jak ) dlatego może ktoś z Szanowych forumowiczów spotkał sie z problemem i wie jak go naprawić...

Za 3 tygodnie wybieram sie na wakacje samochodem ( kierunek Hiszpania ) i boję się, że coś rozleci się po drodze, a droga długaaaa...

Proszę o pomoc i jeszcze raz krótko podsumuję to co już napisałem:

* odgłos tarcia słyszalny tylko w środku i tylko na rozgrzanym silniku, nieslyszalny na zimnym silniku
    * tarcie występuje z częstotliwością 10 razy wolniej niż obroty silnika, na praktycznie każdym biegu , wciśnięcie sprzęgła nic nie zmienia, częstotliwość odgłosu przyspiesza wraz z dodaniem gazu ( patrz plik )
    * niedawno samochód zaczął szarpać na zimnym silniku, jakby sprzęgło się ślizgało
    * ASO w Irlandii bezradne, dwie wizyty już zaliczone - każda w innym ASO ...
    * nie wiem czy warto wspomnieć, ale coś czasami klika po otworzeniu maski w okolicach skrzyni (tylko czasami, jakby jakiś kabel był luźny i o coś stukał )
    * plik z odgłosem odgłos tarcia mp3 octavia RS 2.0 tdi

Z góry dziękuję za pomoc!!!
  • loyd
    RS
    • 2010
    • 2342

Jakie opony

Ktoś mi może powiedzieć jakie są fabrycznie założone opony (marka, model) w Ocvtavii 2 FL, 1.4 tsi na felgach crateris ?

Komentarz

• Piotr AMP
      Rider
      • 2009
      • 250

Wydaje mi się, że to co mają na magazynie, Conti, GD, bo widziałem różne w ASO
      Pozdrawiam
      Piotr

Komentarz

• Shadoon
        Ambiente
        • 2005
        • 161

205 bridgestone turanza zwykle (do felg 16 cali)
        Octavia Ambiente (ICE) 1.6 i Octavia II FL ELEGANCE 1.4 TSI

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz