Porównanie Octavi I do Laguny II

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • TomaszP
    Classic
    • 2010
    • 6

oki, dziękuję Ci szkoda.
    Na jakiej stronce taki kalkulator można ogarnąć?
    pilasia
  • rased
    Classic
    • 2009
    • 18

Witam
    Czy wśród Was klubowiczów są tacy, którzy mogą porównać jakoś w/w samochdy? Czy można je porównywać?
    Chodzi mi głównie o jakość materiałów ich spasowanie, komfort jazdy, usterkowość, ceny części.
    Jeździłem tylko kilka razy jakos pasażer laguna z przebegiem 150 tysięcy i w porównaniu do mojej octavi z przebiegiem ponad 220 miała dużo bardziej rozklekotane wnętrze.
    Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia?

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Przeciez Laguna ph 2 to taka OII, a nie OI :roll:

Laguna jest wieksza, lepiej wyciszona, ma lepsze zawieszenie (bardziej komfortowe), duzo lepsze hamulce

Za to silnikom szczegolnie diesla brakuje pod kazdym wzgledem do tych z VAG-a (oprocz halasu na zewnatrz tam jednak jest juz CR). No i usterkowosc pierwszych Lagun pozostawiala bardzo duzo do zyczenia :|
      Spritmonitor.de

Komentarz

• Big
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6389

rased, jeździłem bezpośrenia przed O II Laguną I ph II ale i z Lagunami II też miałem trochę do czynienia.
        Lagunę II można porównac tylko do Octavii II a nie do O I
        Jeśli chodzi o porówanie tych 2 aut ( Octavii II i Laguny II) to na korzyś Laguny przemawia:
        - komfort foteli
        - komfort resorowania
        - dość bogate wyposażenie
        i tyle
        Na korzyść Octavii II przemawia:
        - światna jakośc wykoania
        - bardzo dobre materiały uzyte do wykonczenia wnętrza
        - pewne własciwości jezdne
        - prezycja prowadzenia w tym precyzja układu kierowniczego
        - wielkość bagażnika
        - mniejsza utrata wartości przy odsprzedaży
        Wielkość wnętrza Laguny II i Octavii II jest powiedziałbym taka sama.
        Laguny II ogólnie nie polecam. Auto jest baaardzo awaryjne zwłaszcza z roczników 2001-2004 po lifcie z 2005 jest troche lepiej. Typowe bolączki Laguny II to awarie elektroniki (czujek ciśnienia, klimatronika oraz jego podświetlenia, karty-klucza, świecenie się bez powodu kontrolek, awarie przycisków podnoszenia szyb) oraz bardzo awaryjne diesle w tym 2.2 DCI który był totalnie nieudanym silnikiem.
        Z silnikami benzynowymi Renault raczej nie ma większych problemów.
        Co do Octavii II to przez 2,5 roku eksploatacji tego auta nie miałem z nim najmniejszych problemów , no chyba ze za takowe by uznać wymianę znaczka Skody oraz wymianę uszczelki tylniej wycieraczki :wink:
        Czarny Elegance

Komentarz

• rased
          Classic
          • 2009
          • 18

Zamieszczone przez Big
          rased, jeździłem bezpośrenia przed O II Laguną I ph II ale i z Lagunami II też miałem trochę do czynienia.
          Lagunę II można porównac tylko do Octavii II a nie do O I
          Jeśli chodzi o porówanie tych 2 aut ( Octavii II i Laguny II) to na korzyś Laguny przemawia:
          - komfort foteli
          - komfort resorowania
          - dość bogate wyposażenie
          i tyle
          Na korzyść Octavii II przemawia:
          - światna jakośc wykoania
          - bardzo dobre materiały uzyte do wykonczenia wnętrza
          - pewne własciwości jezdne
          - prezycja prowadzenia w tym precyzja układu kierowniczego
          - wielkość bagażnika
          - mniejsza utrata wartości przy odsprzedaży
          Wielkość wnętrza Laguny II i Octavii II jest powiedziałbym taka sama.
          Laguny II ogólnie nie polecam. auto jest baaardzo awaryjne zwłaszcza z roczników 2001-2004 po lifcie z 2005 jest troche lepiej. Typowe bolączki Laguny II to warie elektroniki (czujek ciśnienia, klimatronika oraz jego podświetlenia, karty-klucza, swiecenie sie bez powodu kontrolek, awarie przycisków podnoszenia szyb) oraz bardzo awaryjne diesle w tym 2.2 DCI który był totalnie niudanym silnikiem.
          Z silnikami benzynowymi Renault raczej nie ma większych problemów.
          Co do Octavii II to przez 2,5 roku eksploatacji tego auta nie miałem z nim najmniejszych problemów , no chyba ze za takowe by uznać wymianę znaczka Skody oraz wymianę uszczelnki tylniej wycieraczki :wink:
          Pewnie macie rację że Lagune należy porównywać z Ocatvią II.
          Ja zapytałem o porównanie tych dwóch auta ze względu na ich zbliżone ceny.
          Na Octavie II się nie przesiąda z takich względów, że nie mam ochoty dokładać zbyt dużych pieniędzy przy kolejnej juz 7 zmianie samochodu w ciągu pięciu lat.
          Czy gdybyś miał wybór jeździć Octavią I czy laguną II na co byś się zdecydował?

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

Zamieszczone przez rased
            Powiedzieć ci szczerze? Na żaden z nich Po prostu kupiłbym zadbaną Lagunę I ph II z 2000 r. koniecznie z polskiego salonu gdyz w Polsce oferowana była w tym czasie bogata linia specjalna Millenium z 3 wariantach wyposazenia RTE, RXE, RXT.
            Laguna I ph II nie ma tyle elektroniki co Laguna II co czyni ja dużo mniej awaryjną. Co dziwne jest też lepiej wykonana niż Laguna II.
            A w porównaiu do O I ma duuuużo wiecej miejsca wewnątrz, lepsz ewyposazenie, duuuużo lepszy komfort jazdy i lepsze fotele.
            Takze zdecydowania jeśli nie stać cie na O II bierz Lagunę I ph II o taką:

to akurat moja była Laguna
            Czarny Elegance

Komentarz

• t271828
              Elegance
              • 2008
              • 928

Zamieszczone przez Big
              jeździłem bezpośrenia przed O II Laguną I ph II ale i z Lagunami II też miałem trochę do czynienia.
              A wiesz cos na temat wspolpracy silnikow renault z LPG ?( interesuje mnie szczegolnie cos
              okolo 140 koni)

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

Zamieszczone przez t271828
                A wiesz cos na temat wspolpracy silnikow renault z LPG ?( interesuje mnie szczegolnie cos
                okolo 140 koni)
                Jesli cos koło 140 KM to albo :
                2.0 16V 140 KM
                albo
                1.8 16V (F4P) 120 KM - ten miałem u siebie.
                Ludzie wkładają gaz zarówno dfo jednego jak i drugiego silnika i z tym jeżdżą. Ja zwolennikiem gazu nie jestm więc raczej bym odradzał, ale co kto lubi.
                W każdym razie zarówno jeden jak i drugi silnik sa wystarczajaco mocne do tego auta i bardzo elastyczne.
                A ile chcesz wydac na samochód?
                Czarny Elegance

Komentarz

• rased
                  Classic
                  • 2009
                  • 18

Zamieszczone przez Big
                  Zamieszczone przez rased
                  Powiedzieć ci szczerze? Na żaden z nich Po prostu kupiłbym zadbaną Lagunę I ph II z 2000 r. koniecznie z polskiego salonu gdyz w Polsce oferowana była w tym czasie bogata linia specjalna Millenium z 3 wariantach wyposazenia RTE, RXE, RXT.
                  Laguna I ph II nie ma tyle elektroniki co Laguna II co czyni ja dużo mniej awaryjną. Co dziwne jest też lepiej wykonana niż Laguna II.
                  A w porównaiu do O I ma duuuużo wiecej miejsca wewnątrz, lepsz ewyposazenie, duuuużo lepszy komfort jazdy i lepsze fotele.
                  Takze zdecydowania jeśli nie stać cie na O II bierz Lagunę I ph II o taką:
                  Obrazek
                  to akurat moja była Laguna
                  Nie bardzo chciałbym brać wariant przesiadki na starze auto, szczególnie 10 letnie. Octavia jest z 2004 i jęsli już przesiądę się na auto podobne rocznikiem

Komentarz

• Big
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 6389

rased, a nie interesował by Cię Renault Megane II 1.6 16V sedan z 2005/2006 r. (odebrany z salonu 19.01.2006. produkcja grudzien 2005) Od pierwszego właściciela (mój tato) kupiny w poslkim salonie, z przebiegiem 45 tys km (i jest to naprawdę prawdziwy przebieg), bezwypadkowy i bezstłuczkowy, z bogatym wyposażeniem?
                    Czarny Elegance

Komentarz

• rased
                      Classic
                      • 2009
                      • 18

Zamieszczone przez Big
                      rased, a nie interesował by Cię Renault Megane II 1.6 16V sedan z 2005/2006 r. (odebrany z salonu 19.01.2006. produkcja grudzien 2005) Od pierwszego właściciela (mój tato) kupiny w poslkim salonie, z przebiegiem 45 tys km (i jest to naprawdę prawdziwy przebieg), bezwypadkowy i bezstłuczkowy, z bogatym wyposażeniem?
                      Powiedz proszę czy to fajne auto? Najbardziej zalęzy mi na ciszy w samochodzie i w szególe mówie tu o latających plastikach i poprawnie wybierającym dziury zawieszeniu?

Komentarz

• lukas_ig
                        Ambiente
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 230

Ja od czasu do czasu jeżdże Laguną II np. teraz od miesiąca. Jest to model po FL z 1.9 dci. Auto ma 95 tyś na blacie i jeśli chodzi o awaryjność to nie jest najgorzej. Miało problem z kartą/kluczykiem i ma problem w zasadzie od nowości z automatycznym hamulcem ręcznym . Problem z hamulcem objawia się nieustannnie świecącą się kontrolką błędu tegoż wynalazku. Problem z tym autem jest głównie po stronie kompletnie niekompetentnego ASO ,które nie wykazuje żadnych chęci pomocy dla przykładu eliminując stuki obudowy filtra powietrza wciśnięciem worka foliowego z tesco pomiędzy ten filtr a karoserie Ale auto to dalej z uporem serwisowane jest w ASO i pewnie stąd te problemy. Więcej usterek w tym aucie nie było.
                        Co do porównania OI a LII to jak dla mnie OI to wóz drabiniasty a LII to ponton - co kto lubi.
                        LII
                        + lepiej hamuje
                        + nieporównywalnie więcej miejsca dla pasażerów z tyłu
                        + jest o wiele ciszej w środku (lepiej wyciszona i dci jest naprawde cichy)
                        - IMO gorzej się prowadzi

Podsumowując jeżeli mam być kierowcą to wole jechać O1 (no chyba że autostrada non stop, szósty bieg to LII) a jeżeli mam być pasażerem to LII
                        PerfectService by

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

Zamieszczone przez rased
                          Powiedz proszę czy to fajne auto? Najbardziej zalęzy mi na ciszy w samochodzie i w szególe mówie tu o latających plastikach i poprawnie wybierającym dziury zawieszeniu?
                          Jesli o to chodzi to Megane II jest bardzo dobrze wyciszonym autem jeździłem i O I 2.0 no i czesto jeżdże Magane II 1.6 16V. Na pewno Megane II jest dużo lepiej wyciszone niz O I.
                          Co do zawieszenie to nie ma za bardzo porównania bo jak napisał mój poprzednik O I to wóz drabiniasty a Megane II sie płynie. Zawias pieknie wybiera nierówności i naprawde nie czuć ich poprzez fotele.
                          Jesli zaś chodzi o jakosc montażu plastików to tu renault ma nad czym popracować. Nie, nie jest źle, ale szczególnie plasti konsoli centralnej lubi czasami sobie skrzypnąć. Także nie jest źle ale Skoda jest tu lepsza
                          Ogólnie ciezko porównywac te 2 auta bo Octavia I jest o 7 lat starszą konstrukcją od Megane II, co powoduje, że jest ona z góry na sraconej pozycji, choć może nie w kazdej konkurencji, ale w większosci. Taka jest naturalna kolej rzeczy, postępu się nie zatrzyma.
                          Pewne jest jedno. Megane II przy Lagunie II to mistrz bezawaryjnosci :twisted: Przez 45 tys km ojciec nie miał problemów ani z elektroniką (choć raz w serwisie był z kartą, ale problem rozwiazano na poczekaniu), ani z mechaniką w tym aucie.
                          Nie wiem co wiecej mógłbym ci jeszcze napisać. Jesli masz pytania to pytaj lub dzwoń (mój tel masz w mailu).
                          Czarny Elegance

Komentarz

• nibelung
                            Drive
                            • 2009
                            • 94

Krotko i na temat.
                            Jak l2 to tylko Ph 2.
                            Z diesli TYLKO 2.0dci, przy ktorym 2.0tdi to jezdzaca trauma.
                            Benzyny nie generuja większych problemów, rowniez wersja LPT oznaczona 2.0T. Tą ostatnią mozna spokojnie gazować.
                            W ph2 czyli od 2006 roku, zmieniono również materiały w srodku i poprawiono montaż.
                            W zestawieniach ADAC widać, ze od 2006 roku, l2 sa wiecej niz dobre. W nowym tuv, w kategorii aut 2-3 letnich, czyli produkowanych w latach 2005 i 2006, laguna jest zaraz obok accorda.
                            Track events-M3RS Cup-300/ /S-max 2.0T Powershift/MX5 ND ;-)

Komentarz

• Coke
                              Elegance
                              • 2010
                              • 771
                              • Octavia II (1Z3)
                              • AUM 1.8 20VT 150 KM
                              • BWA 2.0 TSI RS 200 KM

jeździłem laguną mk1, dwoma egzemplażami. Oprócz korozji, ciągle psujących się części, drogich do tego, zerowej dynamiki w 1,8 95 KM i duży spalaniu i ciasnym wnętrzu niewiele można powiedzieć.
                              Miałem też okazję jeździć nową laguną 2,0 16V 135 KM. Przyspieszenia w dalszym ciągu nie czuć a paliła duuuuuużo, skrzypiaca deska rodzielcxa przy dotykaniu, klinujące się nogi między pedałami a plastikiem ponad nimi (może to doprowadzić do wypadku), fura miała 15 000 przebiegu a już się świeciła uszkodzona poduszka i jeszcze jakaś kontrola (a bita nie była).

Laguna to mega badziewie, bardzo dużo traci na wartości, ciężko ją potem sprzedać, psuje sie i ma drogi serwis, silniki dychawiczne i paliwożerne. Diesle tragiczne jakościowo.

Zaś octavia mk1 ma trwałe zawieszenie, nic nie stuka nie puka we wnętrzu, silniki dużo trwalsze i masa innych zalet.
                              Skoda Octavia I 1.8T 20V 209 KM & 329 Nm 2007r by TuneUp Gdańsk

Komentarz

• t271828
                                Elegance
                                • 2008
                                • 928

Zamieszczone przez Big
                                Jesli cos koło 140 KM to albo :
                                2.0 16V 140 KM
                                albo
                                1.8 16V (F4P) 120 KM - ten miałem u siebie.
                                Ludzie wkładają gaz zarówno dfo jednego jak i drugiego silnika i z tym jeżdżą. Ja zwolennikiem gazu nie jestm więc raczej bym odradzał, ale co kto lubi.
                                W każdym razie zarówno jeden jak i drugi silnik sa wystarczajaco mocne do tego auta i bardzo elastyczne.
                                A ile chcesz wydac na samochód?
                                Na razie nic nie chce wydawac - robie rozeznanie wsrod wszystkich marek
                                kupie pewnie za 2-3 lata.
                                Mnie octa 1.6 przekonala, ze warto zakladac lpg tylko trzeba dobrze wybrac
                                silnik i instalacje. A ze nastepny samochod chcialbym ciut mocniejszy to
                                na razie rozwazam lancera 1.8 i fluence 2.0 - dlatego pytalem o silniki
                                Renault

Komentarz

• Marx
                                  Elegance
                                  • 2009
                                  • 865

mialem r19 z silnikiem 1,7. Po tym co doswiadczylem, oraz co czytalem i slyszalem o Renault na pewno nie kupie juz nic tej marki. Nie sa to tragiczne samochody, bo jednak technika idzie do przodu we wszystkich koncernach, ale takie jest moje zdanie.
                                  Tak jak juz ktos napisal: Renault jesli jestes pasazerem, ale Octavia jesli masz byc wlascicielem/kierowca.
                                  Rased, a co z twoja Octavia jest nie tak? moze zamiast ladowac kase w kolejna uzywke niewiadomego pochodzenia doinwestuj swoje auto?

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

Porownanie R 19 do obencnych Renault to tak jakbys porownal Formana do Fabii na dzien dzisiejszy :roll:
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• Marx
                                      Elegance
                                      • 2009
                                      • 865

czytaj dokladniej posty, nie pisze wylacznie na podstawie doswiadczen z R19. W moim otoczeniu jest kilka nowszych renówek.

Komentarz

• rased
                                        Classic
                                        • 2009
                                        • 18

Zamieszczone przez Marx
                                        Rased, a co z twoja Octavia jest nie tak? moze zamiast ladowac kase w kolejna uzywke niewiadomego pochodzenia doinwestuj swoje auto?
                                        Z moim samochodem wszystko jest ok. Jednak Octavie kupiłem tylko dlatego, że zapłaciłem za nią 11 tysięcy a jest to 2004 rok i jeździł nią mój kolega z pracy. Auto mi się zwyczajnie nie podoba. W tym samochodzie nie odpowiada mi ani wygląd zewnętrzny, ani tapicerka, ani deska rozdzielcza.
                                        Jak dla mnie octavia jest bardzo nudna, ale poprawna, a graty do niej kosztują mało.
                                        POdoba mi się w Octavi to, że mimo sporego przebiego w aucie jest cicho, a kakpit wydaje się byc dobrze spasowany. Posiadaczem Ocavi jestem od 1 grudnia 2009, przejachałem nią prawie 20 tysięcy i mimo wszytsko mi nie odpowiada. Być może to kwestia słabego silnika 1.6.
                                        Dlatego też pytam Was o porównanie tych samochodów i jednocześnie bardzo dziękują za wszystkie już udzielone odpowiedzi.

Komentarz

• Big
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 6389

rased, a co tam z mailem którego ci przesłałem, bo wiedzę, że PW nie odbierasz
                                          Czarny Elegance

Komentarz

• rased
                                            Classic
                                            • 2009
                                            • 18

Odpisałem na Twojego mail'a.
                                            Ofertę przekazałem rodzicom, ja muszę mieć niestety kombi

Komentarz

• Flame
                                              Elegance
                                              • 2010
                                              • 898

nie wiem czy to przypadek, ale wszyscy w moim otoczeniu, którzy mieli Lagunę II mieli z nimi ogromne problemy ( największe zawsze z turbiną). Pod tym względem zdecydowanie lepiej się Megane od Laguny prezentuje.
                                              ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

Pracuję...