Jestem posiadaczem srebrnego audi tt rok 2000 silnik to apx auto tak troszeczkę podłubane no i witam wszystkich stałych forumowiczów
Kupno auta ze spłaconym kredytem - jakie dokumenty?
Zwiń
X
-
Kupno auta ze spłaconym kredytem - jakie dokumenty?
Koledzy, wiele wskazuje na to, że w końcu uda mi się kupić nowe auto. Ten samochód był kupiony przez sprzedającego za kredyt bankowy, który właśnie przed chwilą został spłacony. Powiedzcie mi proszę, jakie dokumenty powinienem zobaczyć abym był pewien, że bank już nie będzie do tego samochodu rościł żadnych kwot...
-
-
potwierdzenie od banku o spłacie kredytu lub i gdy był zarejestrowany na bank prośby do WK o wyrejestrowanie banku z dowodu rejestracyjnego jak właściciela pojazdu
[ Dodano: Sro 24 Lut, 10 18:40 ]
albo gdy nawet auto było zarejestrowane na spłacającego to powinien być dokument potwierdzający skreślenie cesji na to auto
Komentarz
-
-
zwykle jest tak, że samochód stanowi zabezpieczenie spłaty kredytu, więc pewnie bank powinien wystawić dokument - zwolnienie przedmiotu zabezpieczenia (tego samochodu) i że ten samochód nie będzie przedmiotem roszczeń ze strony banku
bank powinien to zrobić na prośbę tamtego właściciela, pewnie będzie tamten właściciel musiał "kilka zł" zapłacić za takie pismo
i jeszcze skreślenie cesja z polisy, tak jak pisze kolega wyżej
pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12Jeśli bank nie był wpisany do dowodu, to potwierdzenie skreślenia cesji na auto to będzie dokument wystawiony przez bank?
Komentarz
-
-
Czy kredyt jest spłacony, czy nie, to na dobrą sprawę Ciebie nie powinno interesować. Najważniejsze, żeby na samochodzie nie był ustanowiony sądowy zastaw rejestrowy - wtedy znaczy to, że samochód stanowi zabezpieczenie kredytu. A, żeby nie mieć kłopotów, właśnie tak nie powinno być - samochód nie może być zabezpieczeniem spłaty kredytu - i to wystarczy. Kredyt na ten samochód to zmartwienie poprzedniego właściciela. Jeśli nie stanowi zabezpieczenia kredytu i właściciel go sprzedaje, to zmartwienie jego i banku o ile jeszcze nie spłacił kredytu. Na pewno nie Twoje.
Sprzedający powinien wraz z samochodem dołączyć zaświadczenie z Sądu - Rejestru Zastawów zaświadczenie (na specjalnym sądowym druku), że na samochodzie nie ustanowionego sądowego zastawu rejestrowego - wtedy samochód jest czysty, niezależnie od tego, czy spłacono kredyt. Możesz go spokojnie kupować. Jeśli od spłaty kredytu lub rezygnacji z samochodu jako zabezpieczenia kredytu upłunęło mało czasu i sąd nie zdąrzył wykreślić zastawu - wtedy konieczne jst pismo z banku zaświadczające, że samochód nie stanowi zabezpieczenia kredytu!!!!!
Nie wystarczy spojrzeć w dowód rejestracyjny, że tam nie ma wpisu zastawu przez Wydz. komunikacji. Bardzo często bowiem kredytobiorcy po ustanowieniu zastawu przez sąd nie wpisują zastawu do dowodu rejestracyjnego o ile bank się nie upomni (sąd po wpisaniu zastawu przesyła postanowienie do kredytobiorcy i banku i te dokumenty figurują w dokumentacji kredytowej, a bank wie, że zastaw ustanowiono).
Często też jako zabezpieczenie spłaty kredytu Bank zatrzymuje jedynie kartę pojazdu w depozycie (bez wpisów o zastawie).
Tak więc jak otrzymasz:
- zaświadczenie z sądu, że brak jest zastawu
- czysty dowód rejestracyjny
- kartę pojazdu
to spoko - samochód można brać.
Jak wpisy figurują - pismo z banku.
Co do polisy ubezpieczeniowej, to pismo o zniesieniu cesji jest Ci potrzebne jeśli chcesz przez jakiś czas z tej polisy korzystać (chodzi o AC, bo tylko z AC ustanawia się cesję).
[ Dodano: Czw 25 Lut, 10 10:34 ]
"Jak wpisy figurują - pismo z banku."
Aha jeszcze jedno - jak masz pismo z banku i zastaw wpisany na samochodzie, warto przynajmniej przymusić właściciela, żeby złożył do sądu wniosek o wykreślenie zastawu - xernij go sobie i nie będziesz musiał wtedy ty płacić za wniosek o wykreślenie zastawu. A na postanowienie poczekasz sobie spokojnie.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
namo
Komentarz
-
Gdzie w Karcie Pojazdu lub Dowodzie rejestracyjnym jest informacja o tym, że na auto udzielony był i został już spłacony kredyt (no może nie do końca dobrze zadałem pytanie, ale chyba wiecie o co mi chodzi)?
Aha, kredyt na to auto był (chyba) brany w VW Bank - czy ktoś zna procedury u nich obowiązujące?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12Gdzie w Karcie Pojazdu lub Dowodzie rejestracyjnym jest informacja o tym, że na auto udzielony był i został już spłacony kredytsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12ha, kredyt na to auto był (chyba) brany w VW Bank - czy ktoś zna procedury u nich obowiązujące?
W D.R. nie było żadnej adnotacji.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12Czyli generalnie (czytając wszystkie powyśze wpisy) mogę założyć, że zakup auta, w którym nie ma wpisu w Ksiażce i Dowodzie o współwłasnosci banku, to auto jest "czyste"?saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Ja kupywałem samochod ktory byl wziety w leasing w dowodzie byl wpisany bank i w karcie pojazdu .Facet kupil ten samochod od firmy, a ja od niego wiec nawet on go nie rejestrowal na siebie . Zeby zarejestrowac takie samochod potrzebowalem :
jego fakture zakupu (org)
umowe sprzedazy (nasza)
potwierdzenie splaty kredytu (org)
potwierdzenie oplaty w urzedzie skarbowym
Ale dla pewnosci przed zakupem dzwonilem do VW Bank Polska ,aby sie upewnic
czy napewno zostal leasing splacony.Bank byl do konca wpisany do dowodu i karty pojazdu dopiero zmienili to jak zarejestrowali na mnie . Napewno przy zwyklym kredycie bedzie podobnie.
Pozdrawiam1) Skoda Felicja 1,3 Lxi -97 jest :-)
2) Skoda Octavia II 1,9 TDI -04 jest :-)
3) Skoda Octavia I RS 1.8T -04 jest :-D
4) Skoda Fabia 1,2 TSI DSG -2016 jest :-)
Komentarz
-
Komentarz