Zakup nowej Octavii Combi FL + dodatkowe wyposażenie
Szanowni,
Za ok. 2 miesiące odbiorę nową Octavię Combi FL. Wersja Elegance :
2.0 TDI 140 km + Ksenony
Do standardowej konfiugracji dorzuciłem następujące dodatki :
1. Czujnik deszczu z automatycznie ściemniającym się lusterkiem wstecznym
2. HHC – system wspomagania ruszania pod wzniesienia dla Systemu ESP
3. Przednie reflektory przecimgnielne z funkcją korner
4. MDI (mobile Device Interface)
5. Przygotowanie pod telefon GSM II
Czy waszym zdaniem warto dodać coś jeszcze ?
Czy fabryczna instalacja pod GSM z bluetooth umożliwia między innym przeglądania kontaków w telefonie na wyświetlaczu Max-Dot ?
i koniecznie Sound System (12 głośników podpięte pod wzmaciacz) - niesamowicie czysty dźwięk i dobry bejs
+ pakiet Dynamic abyś miał kubełkowe fajne fotele (1500 zł)
Obowiązkowo domów chromowaną końcówkę wydechu żeby Ci zamontowali
to chyba tyle, + podpisuje się pod tym co napisali inni tzn sunset, srebrne relingi i DSG. A jeszcze lepiej byś zrobił jak byś zamiast tego eleganca zamówił RSa w dieslu bez dodatków pzdr
Skoda Octavia I 1.8T 20V 209 KM & 329 Nm 2007r by TuneUp Gdańsk
i koniecznie Sound System (12 głośników podpięte pod wzmaciacz) - niesamowicie czysty dźwięk i dobry bejs
+ pakiet Dynamic abyś miał kubełkowe fajne fotele (1500 zł)
Te dwa dodatki są trochę dyskusyjne - o "sound systemie" słyszałem już kilka opinii, że zdecydowanie nie wart swojej ceny. A co do foteli Dynamic (czyli to co w RS, ale obite materiałem), to koniecznie trzeba się w nich przejechać przed zakupem - ja musiałem swoje sprzedać, bo były dla mnie za wąskie i ugniatały w udo.
. pzdr Jarek
aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci
Ja również odbieram za kilka tygodni Elegance (4x4) i jak na moje potrzeby jest dosyć dobrze wyposażona... z dodatków zamówiłem właściwie tylko felgi Pegasus 17" + koło dojazdowe zamiast zestawu naprawczego. Po odbiorze w kwietniu będzie koniecznie ciemna szyba -polecam, ale tak jak pisał Flame - poza salonem - seryjne przyciemnienie jest słabe. Odpuściłbym srebrne relingi i rozbudowane nagłośnienie (8 głośników też przyzwoicie zagra).
1. Czujnik deszczu z automatycznie ściemniającym się lusterkiem wstecznym
3. Przednie reflektory przecimgnielne z funkcją korner
4. MDI (mobile Device Interface)
5. Przygotowanie pod telefon GSM II
Czy waszym zdaniem warto dodać coś jeszcze ?
Nie przesadzaj. Wersja Elegance - jeszcze coś Ci potrzeba??? :roll:
1. Czujniki deszczu podobno wcale nie są takie praktyczne. Sam przecież najlepiej wiesz kiedy trzeba włączyć wycieraczki. A czujniki - różnie działają...
3. - może być
5. Jak musisz koniecznie prowadzić długie dysputy podczas jazdy - to OK.
Jak jest wyposażenie poprawiające bezpieczeństwo - to wystarczy!!!
Nie wiem, może jakiś dziwny jestem... Ale jak:
- autko samo zmienia biegi
- same się włączają światła
- same się włączają wycieraczki
- samo autko utrzymuje odległość do poprzedzającego samochodu
- samo parkuje (park asist)
itp. to po cholerę mieć samochód. Można mieć samochód z kierowcą - na to samo wyjdzie.
Ja tam lubię jeździć, zmieniać biegi, decydować o tym co robię Oczywiście pewne rzeczy się przydają, ale to ja chcę prowadzić moja octavkę, a nie być wożonym
Re: Zakup nowej Octavii Combi FL + dodatkowe wyposażenie
Zamieszczone przez filut
Słyszałem, że system ten strasznie przymula przy ruszaniu, nie tylko "pod wzniesienia" (działa przez utrzymanie wyższego ciśnienia w układzie hamulcowym, czyli jak "automattyczny hamulec"). Silnik masz mieć troszkę mocniejszy od mojego :wink: , a więc może problemu wielkiego nie będzie (choć walka silnik-hamulce toczyć się będzie), ale czy nie wpłynie to na szybsze zużycie hamulców (tarcze, klocki)?
Ja tam lubię jeździć, zmieniać biegi, decydować o tym co robię Oczywiście pewne rzeczy się przydają, ale to ja chcę prowadzić moja octavkę, a nie być wożonym
no i dlatego nie musisz brac takich dodatków
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Ja również odbieram za kilka tygodni Elegance (4x4) i jak na moje potrzeby jest dosyć dobrze wyposażona... z dodatków zamówiłem właściwie tylko felgi Pegasus 17" + koło dojazdowe zamiast zestawu naprawczego. Po odbiorze w kwietniu będzie koniecznie ciemna szyba -polecam, ale tak jak pisał Flame - poza salonem - seryjne przyciemnienie jest słabe. Odpuściłbym srebrne relingi i rozbudowane nagłośnienie (8 głośników też przyzwoicie zagra).
Nie dali Ci koła zamiast zestawu w ramach ceny :?: :shock:
Co do pakietu dynamic to wszystko zależy od rozmiaru kierowcy, jak ktoś ma tu i tam za wiele to dynamic ma ciasne kubły i uda się nie mieszczą :!: Niestety wiem coś o tym i biore się za siebie bo jeszcze troche i bede musił wymienić fotele ops:
Co do szybek fabrycznie przyciemnionych nie polecam są poprostu za drogie.
Powiem tak, mi w mojej Elegence brakuje mi tylko samościemniajacego się lusterka wewnętrznego i tyle Bez reszty dodatokowo płatnych opcji spokojnie można się obejść.
Koledzy prosze o doradzenie.
Mam zamawiać O2 KOMBI 1.4 TSI ze skrzynią DSG i zastanawiam sie nad domówieniem fabrycznego haka holowniczego. Ma on służyc do ciągnięcia kempingu 1000kg ze dwa razy w roku po kilkaset km.
Czy mozę lepiej odpuścić sobie ten hak aby skrzynia DSG za szybko się nie skończyła?
Zastanawiam się jak ten silnik i skrzynia DSG poradzi sobie z taka przyczepą przy spokojnej jezdzie.
Mam zamawiać O2 KOMBI 1.4 TSI ze skrzynią DSG i zastanawiam sie nad domówieniem fabrycznego haka holowniczego. Ma on służyc do ciągnięcia kempingu 1000kg ze dwa razy w roku po kilkaset km.
Czy mozę lepiej nie odpuścić sobie ten hak aby moja DSG za szybko się nie skończyła?
Zastanawiam się jak ten silnik poradzi i skrzynia DSG sobie z taka przyczepą przy spokojnej rodzinnej wycieczce.
no, akurat do ciągania przyczepy to JA wybrałbym raczej diesla w manualu :idea:
ale też muszę przyznać, że nie mam w tym względzie zbyt dużego doświadczenia...
z drugies strony widzę, że to nie jakiś caravaning, tylko przemieszczenie przyczepy na miejsce i z powrotem, to może będzie ok.
[ Dodano: Pią 26 Lut, 10 09:05 ]
Zamieszczone przez folo79
Fotele grzane polecam !!! W zimie super!!!
:idea:
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Czy mozę lepiej nie odpuścić sobie ten hak aby moja DSG za szybko się nie skończyła?
Zastanawiam się jak ten silnik poradzi i skrzynia DSG sobie z taka przyczepą przy spokojnej rodzinnej wycieczce.
no, akurat do ciągania przyczepy to JA wybrałbym raczej diesla w manualu :idea:
Zgadza się, ale diesla nie kupię i auto z przyczepą rocznie zrobi max 1000 km. Czy ktos miał do czynienia z przyczepami z DSG i do tego może z silnikiem 1.4 TSI ?
Komentarz