Zamieszczone przez MisiekWAW
Przednia szyba - wymiana na nowszy model ???
Zwiń
X
-
Przednia szyba - wymiana na nowszy model ???
Ponieważ moja szyba przez lata porysowała się od wycieraczek okropnie i coraz bardziej niebezpieczna staje się jazda nocą z uwagi na refleksy, postanowiłem wymienić w najbliższym czasie szybę.
W związku z tym mam następujące pytanie. Czy ktoś z forumowiczów przerabiał wsadzanie nowszego modelu szyby do starej Octavii (1998 rok) ???
Problem jaki widzę to mocowanie plastików pod szybą. W nowych są one fajnie zakładane na wcisk do szyby (chyba do szyby...), w starych tylko przylegają na i są trzymane kilkoma spinkami. Rozumiem że musiałbym wymienić plastiki, co zresztą mnie bardzo cieszy bo poprzednie ciągle przemakają, co powoduje np. zamakanie filtra przeciwpyłkowego. Pytanie tylko czy jak kupie nową szybę i nowe plastiki to czy wszystko będzie pasować ??
-
-
Zamieszczone przez MiKruSSprobuje sie spytac pewnego szpeca. Moze cos bedzie wiedzial, to napiszę.
Rozmiar i ksztalt szyby chyba sie nie zmienil po face liftingu, prawda?
Rozmiar i kształt są raczej identyczne. Kształt będzie inny w dolnej części szyby (tej pod plastikami) bo tam (chyba) wciska się ten plastik podszybia. Otwierałem to już kilka razy ale kurcze zapomniałem sprawdzić czy wciska się do otworu w szybie czy też w blasze...
Zresztą te nowe szyby i plastiki były już w octaviach przed liftingiem tak ok. 2000 roku. Wiec mam nadzieje że będzie pasować
Komentarz
-
-
Hej, ale numer Ali, ja równiez bede wkrótce wymieniał, bo to co mam teraz woła o pomste do nieba Ligota - Obliński, lub ASO Śliwa :wink:"Życie jest bezwzględne, nie lituje się nad nikim"
Pokój jego duszy - Kris 27-09-2003
Pionek znów gra.......
Rodzinne Combiaczki AHF i BKD by ALI oraz E 30
www.dynosoft.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez LucaHej, ale numer Ali, ja równiez bede wkrótce wymieniał, bo to co mam teraz woła o pomste do nieba Ligota - Obliński, lub ASO Śliwa :wink:
Muszę się zorientować co i jak bo na prawde w nocy już niewiele widze jak coś jedzie z naprzeciwka
Komentarz
-
-
pozwolę się podłączyć do tematu...
Czy ktoś zna w wawce dobry warsztat zajmujący się naprawą szyb?
Wróciłem z podróży i zauważyłem nad lusterkem wstecznym paro(!) centymetrową krechę :evil: - jest trochę śmieszna bo wydaje się jakby peknięcie było w środku między warstwami...
Chciałbym się przedewszystkim rozeznać czy to trzeba naprawiać czy można z tym jeżdzić...
za pomoc będę wdzięczny....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez arci9pozwolę się podłączyć do tematu...
Wróciłem z podróży i zauważyłem nad lusterkem wstecznym paro(!) centymetrową krechę :evil: - jest trochę śmieszna bo wydaje się jakby peknięcie było w środku między warstwami...
Chciałbym się przedewszystkim rozeznać czy to trzeba naprawiać czy można z tym jeżdzić...
za pomoc będę wdzięczny....Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez arci9jak trafisz na niemiłego pana w niebieskim mundurku to Ci dowód zabierze
bo za co ma mi zabrać?
Jesteśmy firmą z branży motoryzacyjnej. Specjalizujemy się jednakże w zagadnieniu regeneracji uszkodzonych turbosprężarek. W naszej firmie klienci mogą naprawić turbosprężarkę…
8.1.9 - szyby, ale według tego co tam jest napisane, za takie pęknięcie jak Twoje nie powinni zabierać a IMO zabierają za prawie każde uszkodzenie szyby przedniej :roll:
[EDIT]
ale jak mi kumpel zwrócił uwagę, tam jest
1. Pęknięcia lub zmatowienie szyb ograniczające widoczność kierowcy lub osłabiające wytrzymałość szybTorque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
Proponuje podjechac tu: http://www.autobodex.waw.pl/strona6.htm jesli oczywiscie masz to gdzies blisko. Pan Bogumil wiem ze naprawia szyby rzuci okiem o powie co z tym robic.
Komentarz
-
-
Cytat:
1. Pęknięcia lub zmatowienie szyb ograniczające widoczność kierowcy lub osłabiające wytrzymałość szyb
no nic narazie jest luz...pożyjemy ,zobaczymy..
Proponuje podjechac tu: http://www.autobodex.waw.pl/strona6.htm jesli oczywiscie masz to gdzies blisko. Pan Bogumil wiem ze naprawia szyby rzuci okiem o powie co z tym robic.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez arci9pozwolę się podłączyć do tematu...
za pomoc będę wdzięczny....
i podlegalo to gwarancji :roll:
Komentarz
-
-
o ile dobrze pamietam to w octaviach zdarzaly sie smoczynne pekniecia szyb przednich
i podlegalo to gwarancji
wracałem z gór i akurat zobaczyłem kawał prostej..i depnąłem...no i nagle bach, jedno uderzenie...patrzę na szybę..i nic, moja panna też nic nie widzi..za chwilę drugie...bach...i znowu nic...
a wczoraj w garażu oglądałem auto i sprawdzałem , i nagle przypadkowo spojrzałem na szybę..i :shock: :shock: :shock: ...niestety niezła kilkucentmetrowa rysa na wysokości lusterka :cry:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dede_adamo ile dobrze pamietam to w octaviach zdarzaly sie smoczynne pekniecia szyb przednich
i podlegalo to gwarancji :roll:
-
😀 1
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftBo nad serwisem to trzeba stac i pilnowac co robia jak robia itd. Nie wiem czy ta okolica ma wszystkie takie serwisy czy co Byles moze w Rybniku w Margo??
Oszustwa i droooogo!!!
Poza tym po wyjeździe z serwisu może okazać się, że coś jeszcze sięnagle zepsuło.
Polecam VW/AUDI PARTNER w Rydułtowach (Czernicy) u Pana Jana Sopy [email protected]
Solidny serwis, niezbyt drogi. Serwisujemy tam z tatą jakieś 2 lata i wszystko OK.Pozdrawiam
"Teoria jest wtedy gdy wiesz wszystko, a nic nie działa.
Praktyka jest wtedy, gdy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
Tu łączymy teorię z praktyką.
To znaczy nic nie działa i nikt nie wie dlaczego."
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftZamieszczone przez kristoWelmPink Floyd fan.
Komentarz
-
Komentarz