czy ktoś z Was wie jakie są koszta zakupu skody w Czechach. Wyczytałem że VAT w przypadku nowego autoa musimy byc zapłacony w Polsce. W takim wypadku auta nie opłacałoby się kupić. Ale gdyby tak Czechy zwróciły mi ten vat to wtedy by sie opłacało. Akcyza z tego co wiem kosztuje 3 %. Czy możecie mi poradzić jakie koszta muszę uwzględnić gdybym kupował w Czechach?
ferdek ma racje, nie opłaca się kupować skody w Czechach, sam miałem taki zamiar, ale po przeliczeniu, w Polsce były tańsze Mówie o aucie używanym.
jak sobie przeglądam np. otomoto to wydaje mi się, że nie jest najgorzej w Czechach
może dlatego że szukam 4x4
ale wracając do tematu, czasami ogłoszenia mają ceny netto/brutto, jak to jest?
jak kupię w cenie netto - bez vatu, to vat opłacę u nas?
a jak kupię brutto to zostaje tylko akcyza u nas do opłacenia
mam rację?
Sprawa wygląda w skrócie tak.
Jeżeli kupujemy nowy samochód nowy z salonu lub nowy w rozumieniu ustawy o VAT, chyba do 6 miesięcy i mamy miejsce zamieszkania w innym państwem UE i ten samochód tam zostanie przewieziony:
to sprzedający (salon) wystawia fakturę z 0% VAT. Oczywiście wystawi ją w 3 egzemplarzach, jeden wyśle do Ministerstwa Finansów w celach informacyjnych że Jan Kowalski musi sobie sobie VAT naliczyć.
Jaś Kowalski nalicza vat i go płaci składając odpowiednią deklarację.
to jest przepis czy tylko taka "zasada" o której trzeba przypomnieć sprzedającemu?
Przepis generalnie jest ale i tak musisz ich poinformować że chcesz z 0-owym Vatem.
Zamieszczone przez krzynol
ale wracając do tematu, czasami ogłoszenia mają ceny netto/brutto, jak to jest?
jak kupię w cenie netto - bez vatu, to vat opłacę u nas?
a jak kupię brutto to zostaje tylko akcyza u nas do opłacenia
mam rację?
Generalnie jest tak że jeśli kupujesz na firmę to kupujesz netto - potem akcyza i koniec.
Jak kupujesz na siebie to musisz mieć brutto (przy czym Vat zapłacony w kraju w którym kupujesz) i w Polsce opłacasz akcyzę
Zaś memic ty musiał byś poprosić o fakturę z 0% Vat po czym zapłacić Vat w Polsce no i od całości akcyzę (Vat w Czechach 19% Vat w Polsce 22% Akcyza do 2l 3.1% powyżej 18.6%) więc przelicz czy aby na pewno się opłaca.
ufo napisał/a:
to jest przepis czy tylko taka "zasada" o której trzeba przypomnieć sprzedającemu?
Przepis generalnie jest ale i tak musisz ich poinformować że chcesz z 0-owym Vatem.
no dobra, tylko kto mi uwierzy "na gębę", w innym państwie UE, kupując auto, że taki przepis istnieje. jakiś paragraf by się przydał bo jestem pewien, że sprzedawca będzie się z takiej wiadomości śmiał, prosząc go o fakturę 0% VAT.
Komentarz