Zobaczymy jak wyjdzie w praniu. Ja jak na razie jestem zadowolony i skaz żadnych u siebie nie znalazłem.
Olej mineralny do BXE
Zwiń
X
-
Witam.Może nieco odbiegnę od tematu ale chciałbym się Was poradzić w pewnej sprawie.Otóż swoją Octavia do tej pory przejechałem ponad 8500 km.W zeszłym tyg. trafił mi się kurs do Włoch.Przed wyjazdem sprawdziłem stan oleju i wszystko było w porządku.W trasie przejechałem ponad 2500 km.Byłem świadomy tego że w momencie kiedy silnik jest jeszcze na dotarciu to w trasie ma prawo "zjeść" trochę oleju.Po powrocie nie dopilnowałem tego tematu i wczoraj okazało się że jest go za mało o czym zawiadomiła mnie kontrolka.Problem polega na tym że troszkę podpuszczony dolałem do niego ok. 0,5l oleju mineralnego, podczas gdy poinformowano się że należy lać tam syntetyczny olej Castrola.Teraz zastanawiam się czy nie wymienić oleju.Jedni twierdzą że to niepowinno zaszkodzić drudzy doradzają wymianę.Troszkę się już w tym pogubiłem.Przyznaje z pokorą że sam jestem sobie winien.W głowie świtał mi ten olej Castrola ale dałem się przekonać, potem zadzwoniłem do serwisu ale było już za późno :| Czy komuś z Was przez podobne niedbalstwo przytrafiła się taka historia?
-
-
Pawel_84, jak szkoda napisał wymień olej. Jeżeli chcesz mieniać olej co 15kkm lub rok to wg normy 505.01 więc np. Castrol Edge 5w40 lub Mobil 5w30, Jeżeli chcesz zostać w układzie LL QG1 to olej wg normy 507.00 czyli 5w30 Mobila lub Castrola.
Dolewki rzędu do 1l/15kkm są normą.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
Komentarz