Awaryjne podczas mocnego hamowania?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • czesio
    Classic
    • 2006
    • 33

W 2002 to juz zakladali jakies poczatkowe sekwencje.

Co do reduktora, to z tego co obserwuje u znajomych to tak masx 60-80kkm a potem nie da sie wyregulowac instalacji, albo pali jak smok.

Tu tak sa pokrotce wymienione rodzaje. Te nowe maja osobne wtryskiwacze gazu do cylindrow

Skoda Octavia 2,0 z gazem sekwencyjnym
    rocznik 2001
    POZDRAWIAM!!!
  • chester121
    L&K
    • 2005
    • 1053

czesc
    tak sobie widuje w telewizji auta ktore hamuja i zapalaja sie im swiatla awaryjne podczas tego manewru

niedawno widzialem w sklepie taki boxik kotry umozliwa wlasnie zapalanie sie swiatel podczas hamowania z abs'em tyle ze on kosztowal cos kolo 100zl

zastanawiam sie czy nie mozna tej funkcji uaktywnic z komputera?????
    w sumie chyba bezpieczniej bedzie jak zaczne mocno hamowac i ci za mna zobacza awaryje (znaczy sie ze cos nie tak i tez dadza po hamulcach)

Komentarz

• Ziomal
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 5841
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

po 1: sorki ale jestem wrażliwy ale pisze się hamulce
      po 2:Myślę że z komputerem za bardzo nic się nie da zrobić , może coś pokombinować w module komfortu ale wątpie.
      po 3: Czy ja wiem czy to aż tak potrzebne ? może i bezpieczeniejsze ale koleś rozpędzony do dużej prędkości wątpie aby tak szybko wyhamował nawet jeśli byś wstawił sobie halogen z tyłu. Jak to mówią na kursach kierowca musi się nauczyć ocenić warunki na drodze.
      Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Rendi
        Drive
        • 2025
        • 65
        • Octavia II (1Z3)
        • CDAA 1.8 TSI 160 KM

a czy awaryjne nie włączają sie wraz z zadziałaniem MBA (mechaniczny system wspomagania awaryjnego hamowania) ? gdzies o tym słyszałem, sam próbowałem i nie zauwazyłem aby jakis sytem wspomagał nie wiem czy ten system wkoncu działa czy nie :/
        Byłe...:
        Skoda S100L, rok produkcji: 1974
        Skoda 120L, rok produkcji: 1988
        Skoda Felicia, rok produkcji: 1995
        Skoda Fabia I, rok produkcji: 2000
        Skoda Octavia 1U, rok produkcji: 2005

Jest
        Octavia 2, rok produkcji 2010

Komentarz

• luky8
          Rider
          S_OCP Member
          • 2004
          • 623

z tego co mi wiadomo to używanie awaryjnych przy hamowaniu ma na celu ostrzeżenie kierowców jadących za nami że należy zwolnić bo przed nami znajduje sie jakaś przeszkoda, korek, wypadek itp. Myśle że nadużywanie tego typu sygnałów może spowodować że ludzie przestaną na nie zwracać uwagę.
          Zapraszam na www.rebel-tuning.com

Komentarz

• lyzy 110
            Ambiente
            S_OCP Member
            • 2004
            • 237

a wg mnie jest to naprawdę fajna rzecz mam coś takiego w służbowej cytrynie, i też chodziło mi po głowie przez jakiś czas by cos takiego mieć w octavce, lecz póki co odpuściłem bo nie wiedziałem jak to ugryźć ops:

Myśle że nadużywanie tego typu sygnałów może spowodować że ludzie przestaną na nie zwracać uwagę.
            nie wydaje mi się by kierowcy ignorowali takie znaki nawet przy częstym używaniu, w końcu stopu nikt chyba nie ignoruje a światło pulsacyjne jest mocniejszym bodźcem dla naszego mózgu :szeroki_usmiech
            była czeszka jest franca ale wolałem czeszkę

Komentarz

• mariobros
              Rider
              S_OCP Member
              • 2005
              • 551

Jeden raz...

Zamieszczone przez Rendi
              a czy awaryjne nie włączają sie wraz z zadziałaniem MBA (mechaniczny system wspomagania awaryjnego hamowania) ? gdzies o tym słyszałem, sam próbowałem i nie zauwazyłem aby jakis sytem wspomagał nie wiem czy ten system wkoncu działa czy nie :/
              ...mi MBA zadziałał, więc wiem, że jest Przejeżdżałem przez skrzyżowanie ze światłami, za którym nagle zrobił się korek. Jednak ja akurat patrzyłem na sygnalizator, więc zdawszy sobie sprawę, że auta przede mną stoją, a nie jadą, trochę nerwowo depnąłem na hamulec, ale nie na MAX. I wtedy poczułem, że pedał został dociągnięty aż do zadziałania ABS-u. Nie wiem, czy MBA tak właśnie działa, ale miałem takie coś...
              Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
              Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...

Komentarz

• chester121
                L&K
                • 2005
                • 1053

po 1: sorki ale jestem wrażliwy ale pisze się hamulce
                juz poprawilem sorki :wink:

tego co mi wiadomo to używanie awaryjnych przy hamowaniu ma na celu ostrzeżenie kierowców jadących za nami że należy zwolnić bo przed nami znajduje sie jakaś przeszkoda, korek, wypadek itp. Myśle że nadużywanie tego typu sygnałów może spowodować że ludzie przestaną na nie zwracać uwagę.
                no ale kto mowi o naduzywaniu???
                one mialy by sie wlaczac tylko podczas mocnego chamowania tak jak np w cytrynach czy peugotach

nie zauwazyłem aby jakis sytem wspomagał nie wiem czy ten system wkoncu działa czy nie :/
                ja u siebie zauwazylem ze podczas szybkiego ale lekkiego nacisniecia na hamulec auto odrazu zaczyna hamowac z ABS'ami
                i to chyba jest ten systemik MBA

Komentarz

• Tymon
                  RS
                  • 2004
                  • 2970

Ciekawa sprawa, jak ktoś wie jak to zrobić to niech da info.
                  W sumie jak się lata po trasach to coś takiego się przydaje
                  Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
                  Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
                  BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• Techno200
                    Elegance
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 782
                    • Tesla

Ja mam Octe z 2001 roku, montowali w tych rocznikach MBA?
                    Old Octavia 1.9 AHF - New Leon 2.0 BKD - New Passat 2.0 HGW ;-) Pontiac Trans Am 7.5

Spoty Lublin - kazda pierwsza sroda miesiaca. Zapraszamy

Komentarz

• Bonus
                      Ambiente
                      • 2005
                      • 249

Zamieszczone przez Rendi
                      Nie jestem pewien ale chyba działa bo zamiast najechać na tył Lanosa zatrzymałem sie 40 cm za nim. ale to żaden dowód

Komentarz

• chester121
                        L&K
                        • 2005
                        • 1053

jestem pewien ale chyba działa bo zamiast najechać na tył Lanosa zatrzymałem sie 40 cm za nim. ale to żaden dowód
                        tak z ciekawosci jak on u ciebie sie objawial(MBA) (pedal hamulca zrobil sie twardy czy wrecz przeciwnie wpadl w podloge??)

skad wiesz ze to dzieki temu systemowi nie wpadles na tyl lanosa
                        moze to twoje umiejetnosci albo ogolnie dobre hamulce jakie ma skoda??
                        pzdr

Komentarz

• Bonus
                          Ambiente
                          • 2005
                          • 249

No właśnie to żaden dowód.
                          Teoretycznie powinien się zrobić twardy (tak na chłopski rozum), wkoncu ciśnienie się zwiększa w układzie (czyli tak jak byśmy nacisneli mocniej pedał hamulca i wkońcu pojawił się opór na klockach i szczękach) ale to tylko teoretycznie bo równie dobrze mogło by być tak, że pedał hamulca się luzuje, a tak naprawde nie zwróciłem uwagi czułem tylko standardowy ABS pod stopą.
                          Cóż po dobrych hamulcach jak trafił mi się nierówny kawałek asfaltu i hamowanie z 90km/h zajeło mi jakieś 70 metrów, ach te polskie drogi.
                          Tak po za tym to myśle że MBA było by bardziej widoczne przy mniejszej prędkości.

Komentarz

• chester121
                            L&K
                            • 2005
                            • 1053

aha

ale troche odbieglismy od tematu

naprawde bardzo mnie interesuje jak to zrobic(awaryjne podczas hamowania)
                            nikt nie ma jakiegos pomyslu???????????????

Komentarz

• Bonus
                              Ambiente
                              • 2005
                              • 249

Trzeba by się czepić tego układu MBA wykryć które kabelki go zasilają kiedy się włącza i "podpiąć" jakiś przekaznik równolegle żeby wtedy kiedy płynie prąd do MBA również popłynoł prąd do przekaznika który zamknie obwód do świateł awaryjnych, tylko jak to by się wyłączało, w teori banał no nie.

Komentarz

• artuszko
                                Classic
                                • 2007
                                • 1

ja mam MBA można sprawdzić nawet na postoju , wciskasz pedał hamulca coraz mocniej i w pewnej chwili słychać/czuć pstryknięcie w pedale i nagle wpada w podłogę a koła hamują na maxa i tak samo się dzieje przy szybkim i nie za mocnym naciśnięciu na pedał -wpada w podłogę
                                artuszko YAMAHA R1

Komentarz

• abstinent
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 4842
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

a dało by się zrobić tak jak ma Insygnia :?:
                                  Na przemian szybko mrugają boczne z dodatkowym stopem, tylko nie wiem czy całkiem gasną te boczne czy tylko część mruga :?

Komentarz

• cool_torun
                                    Ambiente
                                    • 2008
                                    • 162

Mi zdarzyło się awaryjnie hamować z setki i światełka awaryjne same się włączyły. Mam octavke z 2008 roku

Komentarz

• adaś
                                      Elegance
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 876
                                      • Volkswagen

Mi zdarzyło się awaryjnie hamować z setki i światełka awaryjne same się włączyły.
                                      A ja wyłączyłem sobie to ustrojstwo - mam chyba inne pojęcie awaryjnego hamowania. Denerwowało mnie to, że choinka zapala się przy po prostu mocniejszym hamowaniu.
                                      Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
                                      a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
                                      Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
                                      O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

Pracuję...