Ubezpieczenie promocyjne Octavia Tour za 1990 zł

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Nematode
    Ambiente
    • 2010
    • 139

swiety,

Spróbuj tego [zaczerpnięte z sieci - nie pamiętam już skąd, ale u mnie pomaga]:

Układanie klocków hamulcowych

Wspomniałem wcześniej, że klocki hamulcowe należy poprawnie ułożyć. Dlaczego? Aby uzyskać jak najlepszą powierzchnię tarcia klocka z tarczą. Można by sobie wyobrazić, że zakładając całkowicie nowe tarcze i klocki proces nie jest potrzebny. Nic bardziej mylnego, pomimo iż powierzchnie tarczy i klocka wydają się idealnie gładkie.
    Ważne !!!
    Proces układania klocka nie jest procesem jednorazowym. W przypadku przegrzania bądź nieregularnego używania (auto stoi jakiś czas hamulce rdzewieją) proces należy powtórzyć jako, że powierzchnia tarcia nie jest idealna. Po każdym demontażu klocka należy go ułożyć ponownie. Objawiać się to może hałaśliwymi hamulcami, piszczeniem (nie mylić z piszczeniem tanich - kiepskiej jakości klocków), drganiami.
    Procedura:
    - po instalacji klocków upewniamy się, że pedał jest na swoim miejscu/wysokości wciskając go kilkakrotnie,
    - wyjeżdżamy na drogę (najlepiej pustą) gdzie możemy dokonać 6-10 mocnych hamowań z prędkości 50km/h do 20km/h, mocne hamowania ale bez blokowania kół lub zadziałania ALB, Przyspieszamy, hamujemy, przyspieszamy, hamujemy, chodzi o podtrzymanie temperatury.
    - następnie 2 - 3 mocne hamowania z prędkości 70km/h do 10km/h ważne aby nie blokować kół i niedopuścić do kompletnego zatrzymania samochodu
    - kolejne 2 -3 hamowania z prędkości ok 120km/h do 60km/h,
    - pozwól hamulcom ochłonąć przez około 15 min. podczas spokojnej jazdy - nie na postoju.
    Po tej procedurze klocki są gotowe do normalnego używania.
    Staraj się unikać długich, powolnych zwalniań. Mocne i krótkie hamowanie wbrew pozorom wydłuży czas użytkowania klocków i pozwoli uniknąć przegrzania, co może prowadzić do nadbudowywania się materiału z klocków na tarczy, bądź wypaczenia tarcz.
  • yarecki
    Ambiente
    • 2009
    • 130

Witam , w związku z faktem ze zbliża się data odbioru auta będę je musiał ubezpieczyć .
    Co sadzicie o ubezpieczeniu w Skodzie za 1990 . Bardziej interesuje mnie zakres ubezpieczenia i pozniejszy brak problemow niż cena . A moze ktos ma namiar na dobre i tanie ubezpieczenie ;-) Auto na firme wiec bez zniżek ;-( pozdr

Komentarz

• Morgoth
      L&K
      • 2010
      • 1116

Nie szukaj, tylko bierz pakiet od dilera, to zawsze najlepsza opcja. Ubezpieczenie musi kosztować, więc nawet jeśli znajdziesz bardziej wypasione opcje u konkurencji "z ulicy", to wyjdą drożej.

BTW
      A nie interesuje Cię obniżenie kosztów i wykupienie u dilera pakietu na 2 lata? Mi oferowali w tym samym Allianz za bodaj 2x1.990 zł, więc jak bierzesz na firmę, to kup to i miej spokój przez 2 lata niezależnie od okoliczności.

Co do tych "okoliczności" to IMO warto brać na 2 lata, gdyż :
      - nie wiadomo jaką stawkę wyliczą po roku, zapewne będzie to jakiś % od wartości auta i na bank wyjdzie więcej niż 1.990 zł
      - jeśli w ciągu 1-go roku będziesz miał, nie daj bosze, kilka szkód - a tego nie wiesz i nie zaplanujesz, to w kolejnym roku dowalą Ci zwyżki. Przy pakiecie na 2 lata, nie dowalą
      - przez cały okres gwarancji i tak jeździsz do ASO (teoretycznie) i tam naprawiasz szkody, więc wszystkie ewentualne naprawy i formalności załatwiasz w jednym miejscu.
      Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
      G.B.Show

Komentarz

• baca10
        RS
        • 2009
        • 6225

yarecki, biez na dwa lata jak tak zrobilam i nie zaluje, taniej wychodzi

Komentarz

• Psycho Dad
          Rider
          • 2009
          • 629

Tak bierz na 2 lata szczególnie że na firmę
          Jest mam opcja że przez 2 lata oddają ci wartość z faktury jeśli będziesz miał całkowitą szkodę lub kradzież .
          Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• Morgoth
            L&K
            • 2010
            • 1116

Zamieszczone przez Psycho Dad
            Jest mam opcja że przez 2 lata oddają ci wartość z faktury
            Taka opcja IMO to jest podstawa każdego ubezpieczenia.
            Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
            G.B.Show

Komentarz

• Psycho Dad
              Rider
              • 2009
              • 629

Jak roczna polisa ma ci to dać?
              Często jest to okres 6 miesięcy
              Po roku już będzie brana wartość rocznego auta ... a nie nowego z salonu.

Komentarz

• Morgoth
                L&K
                • 2010
                • 1116

Jak roczna polisa ma ci to dać?
                Często jest to okres 6 miesięcy
                Normalnie daje, w Toyocie przynajmniej, ale w Skodzie też tak twierdzą

Po roku już będzie brana wartość rocznego auta ... a nie nowego z salonu.
                Właśnie nie.
                Jeśli auto zginie/ulegnie tzw. "całce" po 11 miesiącach od zakupu, to wypłacają kwotę z faktury.

Po roku fakt, cena się zmienia.
                Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Byl tez przez pewien czas wariant chyba na 3 lata.

Ale nawet po 2 latach to lepiej jak go zwina niz go sprzedawac :lol:
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• rkb
                    RS
                    • 2008
                    • 2152
                    • Rapid Spaceback (NH1)
                    • CYVB 1.2 TSI 110 KM

a moze ktos wytlumaczyc dlaczego promocyjne ubezpieczenie na O1/O2 jest prawie 2k a na fabie nawet z wiekszym litrazem 1350?
                    Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• Olaff
                      Drive
                      • 2007
                      • 93

Załóżmy, że kupiłem pakiet dilerski OC+AC+NW od razu na 2 lata i w pierwszym roku użytkowania mam szkodę całkowitą lub skradziono mi auto. To że że _t e o r e t y c z n i e_ ubezpieczyciel mi zwróci 100% wartości z faktury to już wiemy - a czy zwróci mi nadpłaconą składkę za drugi rok, czyli 1990 zł ?
                      Octavia Tour 1,6 BFQ 102 KM Twinpowr Ice plus + 2007, LPG:
                      Czym jest Skoda Octavia ?

Komentarz

• Morgoth
                        L&K
                        • 2010
                        • 1116

Zamieszczone przez rkb
                        a moze ktos wytlumaczyc dlaczego promocyjne ubezpieczenie na O1/O2 jest prawie 2k a na fabie nawet z wiekszym litrazem 1350?
                        Liczy się klasa auta, a nie cena konkretnego modelu. Tak się dogadała centrala (SAP?) z ubezpieczycielem(-ami). Analogicznie można spytać dlaczego przedłużenie gwarancji na 5 lat w Skodzie liczone jest od ... pojemności silnika? Bo tak

Kia też ma ciekawe zniżki, 1.500 na Vengę, 1.670 na cee'da, bo tak się dogadali. Za to na Toyotę z tego co pamiętam płaciłem 5,5% wartości z faktury, niezależnie od modelu, silnika, wyposażenia. Też się tak dogadali.
                        Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• ruwado
                          RS
                          • 2009
                          • 14891
                          • Octavia IV (NX3)

Jak masz nówkę, to na 1 rok pakiet od dealera chyba będzie najlepszy (o ile od 5 lat nic się nie zmieniło). Jak masz maksymalne zniżki to różnice zaczną się w następnych latach - u mnie było taniej chyba w już w 2 roku na normalnych zasadach. Jak nie masz max zniżek, to może być różnie. Po prostu w następnych latach trzeba liczyć i szukać.
                          pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Morgoth
                            L&K
                            • 2010
                            • 1116

Dlatego radziliśmy pakiet od razu na 2 lata. Na firmę, to nawet nie ma co knuć inaczej.
                            Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• yarecki
                              Ambiente
                              • 2009
                              • 130

Oki czyli zostaje przy opcji pakietu od dealera - na rok , a jak sie uda to na dłużej ;-)
                              Wielkie dzięki za pomoc .
                              Pozdro

Komentarz

• loyd
                                RS
                                • 2010
                                • 2342

Tak bierz na 2 lata szczególnie że na firmę
                                Jest mam opcja że przez 2 lata oddają ci wartość z faktury jeśli będziesz miał całkowitą szkodę lub kradzież .
                                To nie do końca tak jak piszesz (przynajmniej w polisie Allianz - podejrzewam, że w pozostałych oferowanych w salonie jest podobnie).

Przy szkodzie całkowitej w pierwszym roku dostajesz sumę ubezpieczenia (która jest taka jak kwota na fakturze). Możesz wykupić dodatkową opcję, że w drugim roku również dostaniesz sumę ubezpieczenia, jednak suma ta jest już niższa (będzie taka jak wycena na początku drugiego roku ubezpieczenia a nie taka jak na fakturze). I tak lepsze to niż wycena przez Autodatex czy inne pieroństwa.

Komentarz

• Psycho Dad
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 629

Rany dokładnie jest tak że jeśli szkoda będzie całkowita po pierwszym roku
                                  wycena będzie jak rocznego czyli np 85% faktury a 15 % pokrywane jest z dodatkowej opcji ubezpieczania czyli razem 100% wartości.
                                  I taka opcja jest możliwa przy zakupie na ubezpieczenia 2 lata i dobrze się kalkuluje.
                                  Przynajmniej ja dostałem taki pakiet Hestii

Być może są inne opcje w rocznych ubezpieczeniach ale trzeba je przekalkulować.

Komentarz

• Morgoth
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1116

Zamieszczone przez loyd
                                    I tak lepsze to niż wycena przez Autodatex czy inne pieroństwa.
                                    Prawda, a pieroństwa to Euro Tax i Info Expert.
                                    Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• Arecki55
                                      Drive
                                      • 2010
                                      • 42
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ja kupiłem do swojej nowej Octavki polise w Warcie cały pakiet + ubezpieczyłem dodatkowo szyby za 1230zł :lol: . Z możliwością przedłużenia na kolejne 2 lata i w tym okresie można ubezpieczyć wartość auta z faktury zakupu . Podobno do końca marca jest taka promocja . Diler proponował 1990zł :shock: . Więc warto poszukać okazji .
                                      Arecki

Komentarz

Pracuję...