[O2] Kierownica trójramienna - warto?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tommak
    Classic
    • 2010
    • 25

Zamieszczone przez Maru 123
    navi, audio, cb itd.
    Marku!
    Jest Colubmus i SoundSystem więc nie bardzo jest na co zmieniać :wink:

Zamieszczone przez abstinent
    program
    na to przyjdzie czas :diabelski_usmiech

Zamieszczone przez szkoda
    daj dystanse na tył
    Zamieszczone przez szkoda
    chyba, że zmieniasz koła
    szkoda, pójda felgi 8" z ET35 jeśli wejdą ale jak patrzyliśmy z Jackiem to ona wysoko stoi

a o czym myslisz z grillem?
    ja myslałem o plastrze miodu- ktoś na forum zamieszczał gdzies fotki grilla tak jak od audi S
  • SP9XWW
    Rider
    • 2009
    • 579

Cześć i czołem, jak myślicie - czy warto zamówić w dodatkowym wyposażeniu kierownicę trójramienną (FBA 800 001). W czym taka kierownica (w praktyce codziennej eksploatacji) jest lepsza / gorsza od standardowej 4-ro ramiennej (FBA 800 000) :?: Nie do końca czuję ewentualny sens zakupu takowej - poza aspektem "sportowego" wyglądu. Jakie są Wasze odczucia i praktyka codziennej jazdy :?: Pomijam kwestię przycisków sterujących radiem i innym sprzętem elektronicznym - zakładam, że w obu wersjach będą one identyczne.
    Vy 73! de S!@w

Komentarz

• krzysiek1974
      Rider
      • 2009
      • 323

Mniej zasłania wskaźniki na desce rozdzielczej, gdy obracasz kierownicą :wink:

A serio - myślę, że głównie o efekt wizualny chodzi (jest "sportowa", lekka), no i więcej miejsca na obwodzie do "pewnego złapania"

Komentarz

• genesis
        Ambiente
        • 2010
        • 232

Jest to po prostu kolejny element wyposażenia, który jeśli chcesz mieć, musisz bulić. Dobrze, że chociaż w serii dają jakąkolwiek kierownicę.
        Dopłacanie uzasadnione jest oczywiście w przypadku skóry na niej, przycisków itd. Różni producenci, różnie to traktują.
        DADRL wyłącz światła - włącz myślenie

Komentarz

• kurczak1985
          Rider
          • 2009
          • 300

ja w poprzednim aucie (Grande Punto= miałem skórzaną trójramienną kierownicę i powiem szczerze, że bardziej zadowolony jestem z tej czteroramiennej co mam teraz w O2 jakoś jak jadę na trasie to tak wygodnie można sobie chwycić za te dwa dolne ramienia, jeden łokieć na oparcie drzwi, drugi na podłokietnik i można śmigać :szeroki_usmiech

Komentarz

• Grzegorz56
            Rider
            • 2010
            • 266
            • Octavia II (1Z3)
            • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Ja nie miałem wyjścia, ponieważ mając automatyczną skrzynię biegów DSG chciałem mieć możliwość sterowania biegami manetkami z kierownicy. Taka możliwość przypisana jest tylko do kierownicy trójramiennej.

Komentarz

• Voit
              Elegance
              • 2010
              • 816

...Na pewno fajnie jest mieć kierownicę obszytą skórą.
              To jest wygodne, praktyczne i przyjemne w użytkowaniu.
              A czy kiera ma być czteroramienna, trójramienna, czy jeszcze jakaś inna, to już tylko i wyłącznie Twoja sprawa.
              Ty wydasz swoje pieniądze i Ty będziesz się z tym męczyć...
              :lol:

Komentarz

• SP9XWW
                Rider
                • 2009
                • 579

Zamieszczone przez Voit
                ...<ciach> Ty będziesz się z tym męczyć... :lol:
                :lol: Dzięki za wszystkie uwagi. Po prostu nigdy nie prowadziłem samochodu z 3-ramienną kierownicą i szukałem informacji czy takie rozwiązanie nie jest przypadkiem wygodniejsze od klasycznej 4-ro ramiennej. W końcu przecież po coś ją zaprojektowano. Dziękówa!
                Vy 73! de S!@w

Komentarz

• seat2000
                  Drive
                  • 2009
                  • 40

To zależy ile za to chcą, bo jak kiedyś stwierdzisz że jednak fajnie mieć trzy ramienną kierownicę to możesz sobie wymienić (około 500 zł bez poduszki na aukcjach)
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=41445

Komentarz

• Jac_ek
                    RS
                    • 2009
                    • 1733

Zamieszczone przez SP9XWW
                    czy warto zamówić w dodatkowym wyposażeniu kierownicę trójramienną
                    Warto, jest inaczej wyprofilowana na górze (lepiej leży w rękach) i dużo lepiej wygląda ;-)
                    - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• Morgoth
                      L&K
                      • 2010
                      • 1116

Cześć i czołem, jak myślicie - czy warto zamówić w dodatkowym wyposażeniu kierownicę trójramienną (FBA 800 001).
                      Tak i nie

Pomijam kwestię przycisków sterujących radiem i innym sprzętem elektronicznym - zakładam, że w obu wersjach będą one identyczne.
                      Niekoniecznie, w O2 od wersji Elegance masz sterowanie w kierze w standardzie, ale jak wybierzesz 3-ramienną ze sterowaniem to dopłacasz minimum 900 zł, w zależności od opcji z/bez/jaki GSM. Za to jak wybierzesz pakiet sportowy Dynamic Silver/Red za "jedyne" 1500 zł to oprócz sportowych foteli dostajesz kierownicę 3-ramienną BEZ sterowania (debilizm IMO). Trzeba sprawdzać co zamawiasz.
                      Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                      G.B.Show

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

Zamieszczone przez Morgoth
                        debilizm IMO
                        już ktoś się na to naciął :? :idea:
                        saport techniczny baj DGW
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm
                        no i nie ma :-)

Komentarz

• Morgoth
                          L&K
                          • 2010
                          • 1116

A nie wiecie czy można zamówić kierę z Superba. Może jeszcze da się zmienić moje zamówienie, bo potrzebuję 3-ramienną z guzikami radia, ale bez DSG (taka właśnie przychodzi do tej skrzyni).
                          Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                          G.B.Show

Komentarz

• Voit
                            Elegance
                            • 2010
                            • 816

Zamieszczone przez Voit
                            ...<ciach> Ty będziesz się z tym męczyć... :lol:
                            :lol: Dzięki za wszystkie uwagi. Po prostu nigdy nie prowadziłem samochodu z 3-ramienną kierownicą i szukałem informacji czy takie rozwiązanie nie jest przypadkiem wygodniejsze od klasycznej 4-ro ramiennej. W końcu przecież po coś ją zaprojektowano. Dziękówa!
                            ...Jeśli kierownice czteroramienne byłyby pod jakimkolwiek względem (myślę o konstrukcji, ergonomii, bezpieczeństwie itp...) gorsze do trójramiennych, to zapewne nie miałbyś wyboru.
                            Pytasz o subiektywne odczucia, wrażenia, z prowadzenia auta z trójramienną, lub czwórramienną kierownicą.
                            Trochę tak, jakbyś pytał "czy do twarzy mi w niebieskim?"

Jeśli chodzi o mnie, to ja na Twoim miejscu brałbym sportową, trójramienną....
                            Fajnie wygląda i podoba mi się...

:wink:

Uważam, że dla świętego spokoju na Forum powinien obowiązywać zakaz zadawania pytań w rodzaju " Jak myślisz, co dla mnie będzie lepsze???"

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

Zamieszczone przez Voit
                              Uważam, że dla świętego spokoju na Forum powinien obowiązywać zakaz zadawania pytań w rodzaju " Jak myślisz, co dla mnie będzie lepsze???"
                              zgodnie z tą myślą powinniśmy wywalić 80% zawartości
                              saport techniczny baj DGW
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm
                              no i nie ma :-)

Komentarz

• Jac_ek
                                RS
                                • 2009
                                • 1733

Zamieszczone przez Voit
                                Jeśli kierownice czteroramienne byłyby pod jakimkolwiek względem (myślę o konstrukcji, ergonomii, bezpieczeństwie itp...) gorsze do trójramiennych, to zapewne nie miałbyś wyboru
                                No to nie ma wyboru, bo trójramienne lepiej leżą w dłoni bo mają inne kształty, niżej zdjęcia "forumowych kierownic"

zdjęcie Yarek

zdjęcie Marcinooo

Komentarz

• Voit
                                  Elegance
                                  • 2010
                                  • 816

Jac_ek, nie zgodzę się z Tobą.

...Kilka postów wcześniej kurczak1985 pisał że woli czteroramienną kierownicę.
                                  Swój wybór motywował ergonomią i wygodą.

A może piszesz o SWOICH odczuciach na temat kierownicy sportowej?
                                  Może TOBIE wygodniej prowadzi się auto ze sportową kierownicą?
                                  kurczak1985 ma na ten temat zupełnie inne zdanie i ma do swego zdania prawo, tak jak każdy.

...A samochodem będzie jeździł SP9XWW, który z Twojej porady będzie zadowolony, lub nie.

Komentarz

• Thundi
                                    L&K
                                    • 2005
                                    • 1157

Zamieszczone przez Voit
                                    ...Jeśli kierownice czteroramienne byłyby pod jakimkolwiek względem (myślę o konstrukcji, ergonomii, bezpieczeństwie itp...) gorsze do trójramiennych, to zapewne nie miałbyś wyboru.
                                    To dla czego możesz kupić Skode a nie tylko jakiegoś Rolls Royca czy Maybacha ?? skoro to auta bardziej ergonomiczne bardziej komfortowe i bezpieczniejsze ?? (Proszę o nieodpowiadania na te pytania bo odpowiedzi chyba każdy zna )

Usiądź w aucie w salonie na 10min w aucie z 3ramienną i kolejne 10min z 4ramienną (ustaw sobie fotel ręce na kierownice i siedź ) jeśli nie wyrobisz sobie zdania poproś o jazdę próbną bo prawda taka że niektórym pasują kierownice duże niektórym małe i kierownicy akurat nie da się polecić (oprócz tego że jak możesz to jak będzie w skórze to warto a jak będzie podgrzewanie to też warto (ale tej to chyba nie ma ))
                                    O ortografie dba FF.
                                    Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                                    http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                                    Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• Voit
                                      Elegance
                                      • 2010
                                      • 816

Zamieszczone przez Thundi
                                      Zamieszczone przez Voit
                                      To dla czego możesz kupić Skode a nie tylko jakiegoś Rolls Royca czy Maybacha ?? skoro to auta bardziej ergonomiczne bardziej komfortowe i bezpieczniejsze ?? (Proszę o nieodpowiadania na te pytania bo odpowiedzi chyba każdy zna )
                                      ...Mógłbyś kupić Skodę, Rolls Royca czy Maybacha, ale z trójramienną kierownicą.

Podobnie stało się z oponami dętkowymi.
                                      Wyższość opon bezdętkowych została bezsprzecznie udowodniona i obecnie innych opon w osobówkach się nie stosuje.
                                      W przypadku kierownicy masz wybór.

Zamieszczone przez Thundi
                                      Usiądź w aucie w salonie na 10min w aucie z 3ramienną i kolejne 10min z 4ramienną (ustaw sobie fotel ręce na kierownice i siedź ) jeśli nie wyrobisz sobie zdania poproś o jazdę próbną bo prawda taka że niektórym pasują kierownice duże niektórym małe i kierownicy akurat nie da się polecić (oprócz tego że jak możesz to jak będzie w skórze to warto a jak będzie podgrzewanie to też warto (ale tej to chyba nie ma ))
                                      :idea:
                                      No właśnie.
                                      Nie lepiej samodzielnie przekonać się co będzie dla mnie lepsze?
                                      :lol:

Komentarz

• leszekmw
                                        RS
                                        • 2005
                                        • 5356

Zamieszczone przez Grzegorz56
                                        chciałem mieć możliwość sterowania biegami manetkami z kierownicy.
                                        tak spytam z ciekawości , używasz ich ? czasami czy przez cały czas , czy może wogóle nie?
                                        O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                        GVI 1.4TSI
                                        LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                        tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Jac_ek
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 1733

Zamieszczone przez leszekmw
                                          Zamieszczone przez Grzegorz56
                                          chciałem mieć możliwość sterowania biegami manetkami z kierownicy.
                                          tak spytam z ciekawości , używasz ich ? czasami czy przez cały czas , czy może wogóle nie?
                                          łopatki do DSG to jest osobny temat - jeśli ktoś lubi sobie czasami przycisnąć to lepiej mieć łopatki niż wajchować na skrzyni pomiędzy trybami S i D

Zamieszczone przez voit
                                          Jac_ek, nie zgodzę się z Tobą.

...Kilka postów wcześniej kurczak1985 pisał że woli czteroramienną kierownicę.
                                          Swój wybór motywował ergonomią i wygodą.
                                          Ja nikogo nie chcę przekonywać o wyższości jednej kierownicy nad drugą, po prostu do kilku postów w wątku dodałem swoją opinię o kierownicach - jeśli się z tym nie zgadzasz to jest to Twój problem :szeroki_usmiech ;-), ja ten wybór mam już za sobą i jak ktoś się o coś pyta, to staram się doradzić na podstawie (jak każdy pewnie) WŁASNEJ SUBIEKTYWNEJ wiedzy w danym temacie

Komentarz

• kurczak1985
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 300

A ja mam pytanie odnośnie zdjęcia zamieszczonego przez Jac_ek, na pierwszej stronie i opisane jest ono "zdjęcie Yarek"
                                            W oczy rzuciło mi się to, że górny pasek wyświetlania w swingu jest no żółto.... Zasatnawiam się czy można to zmienić czy fota się tak po prostu zrobiła bo u mnie jest wszytsko białe i nie widziałem opcji, aby można było to zmienić
                                            Jeżeli wiecie o co chodzi to oświećcie mnie :szeroki_usmiech

Komentarz

• Jac_ek
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 1733

Zamieszczone przez kurczak1985
                                              A ja mam pytanie odnośnie zdjęcia zamieszczonego przez Jac_ek, na pierwszej stronie i opisane jest ono "zdjęcie Yarek"
                                              W oczy rzuciło mi się to, że górny pasek wyświetlania w swingu jest no żółto.... Zasatnawiam się czy można to zmienić czy fota się tak po prostu zrobiła bo u mnie jest wszytsko białe i nie widziałem opcji, aby można było to zmienić
                                              Jeżeli wiecie o co chodzi to oświećcie mnie :szeroki_usmiech
                                              pytaj (autora zdjęcia) Yarka - http://forum.octaviaclub.pl/profile....wprofile&u=309 - ja nie mam swinga

Komentarz

• Mihau
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 7460
                                                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez Morgoth
                                                Za to jak wybierzesz pakiet sportowy Dynamic Silver/Red za "jedyne" 1500 zł to oprócz sportowych foteli dostajesz kierownicę 3-ramienną BEZ sterowania (debilizm IMO).
                                                to jest MASAKRA! zamówiłem, sobie ten pakiet i patrze elegance ma w standardzie 4-ramienna wielofunkcyjną, a po zamówieniu pakietu jest 3-ramienna zwykła no to mówię typowi "chcę pakiet dynamic i mieć wielofunkcyjną z elegance" i jaka odpowiedź? że jedno drugie wyklucza :shock: masakra
                                                O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

Jak brac 3-ramienna to majac DSG tylko z lopatkami, a tak dla wizualizacji to bym tego nie zamowil :diabelski_usmiech

[ Dodano: Nie 28 Mar, 10 15:22 ]
                                                  Zamieszczone przez Jac_ek
                                                  łopatki do DSG to jest osobny temat - jeśli ktoś lubi sobie czasami przycisnąć to lepiej mieć łopatki niż wajchować na skrzyni pomiędzy trybami S i D
                                                  Na S nie musisz przelaczac, S masz przez kick-down i na to samo wychodzi. Chodzi bardziej o wrzucenie sobie nizszego biegu przed manewrem, bo jednak nawet jak wymusimy jazde na nizszym biegu do D i tak wrzuci wyzszy, a czesto tak jest zanim zrobi sie miejsce, albo przy zjezdzie z gory mozna zredukowac zamiast hamowac, czego D nie robi, bo wrzuca zazwyczaj tylko wyzszy bieg
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...