[O2] Kierownica trójramienna - warto?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Morgoth
    L&K
    • 2010
    • 1116

Zamieszczone przez Jac_ek
    łopatki do DSG to jest osobny temat - jeśli ktoś lubi sobie czasami przycisnąć to lepiej mieć łopatki niż wajchować na skrzyni pomiędzy trybami S i D
    Dlaczego "wajchować", skoro tylko "czasami przycisnąć"? Żona/panna jeździ na D, Ty na S i tyle w temacie

Czy do skrzyni DSG można zamówić kierę 3-ramienną bez łopatek?

Zamieszczone przez Mihau
    to jest MASAKRA! zamówiłem, sobie ten pakiet i patrze elegance ma w standardzie 4-ramienna wielofunkcyjną, a po zamówieniu pakietu jest 3-ramienna zwykła no to mówię typowi "chcę pakiet dynamic i mieć wielofunkcyjną z elegance" i jaka odpowiedź? że jedno drugie wyklucza :shock: masakra
    To jest IMO błąd managera produktu w Skoda Auto Polska, który konfigurował cennik i opcje. Nie chce mi się wierzyć, że w Niemczech taka kiera bez guzików w ogóle jest oferowana w takim pakiecie. U nas miało być po prostu tanio i nie dopilnowali szczegółów.

Zamieszczone przez Maicroft
    Chodzi bardziej o wrzucenie sobie nizszego biegu przed manewrem, bo jednak nawet jak wymusimy jazde na nizszym biegu do D i tak wrzuci wyzszy, a czesto tak jest zanim zrobi sie miejsce, albo przy zjezdzie z gory mozna zredukowac zamiast hamowac, czego D nie robi, bo wrzuca zazwyczaj tylko wyzszy bieg
    A czy łopatki przy kierownicy "nadpisują" ustawienia DSG - czyli gdy jadę na D lub S i wcisnę łopatkę "-" (w dół) to bieg zostanie zredukowany, czy to działa tylko w trybie manual? Pytam bo skrzynie Toyoty mają tak, ze łopatki "nadpisują" automat i tak już zostaje do najbliższego zatrzymania - idealna sprawa na wyhamowanie silnikiem przed światłami. Potem rusza się znów z automatem, bez jakichkolwiek zmian dźwigni biegów/łopatek.
    Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
    G.B.Show

Komentarz

• Thundi
      L&K
      • 2005
      • 1157

Zamieszczone przez Voit
      Podobnie stało się z oponami dętkowymi.
      Wyższość opon bezdętkowych została bezsprzecznie udowodniona i obecnie innych opon w osobówkach się nie stosuje.
      Opony dętkowe to raczej umarły śmiercią naturalną po prostu nie kupisz dętkowej jeśli jej cena była by wyższa niż bezdętkowej a tak się stało jak znikały one ze sklepu. Tak samo było by z Rollsem nikt raczej by Skody nie kupił jak by Rolls (tak samo starannie jak dziś) byłby w salonach w cenie Octavii.
      Poza tym wiele rzeczy jest robionych dla pieniędzy (dlaczego auta można doposażyć w dodatkowe poduszki powietrzne (np: kurtyny) a nie są one w standardzie pomimo że podnoszą bezpieczeństwo ?? Dla kasy :!: Tylko i wyłącznie) i tak samo jest z trójramienną kierownicą. Po co zaoferować albo taką albo inną jak można tylko jedną a za resztę zbierać dodatkową forsę - chcesz :?: płać :!:
      Zamieszczone przez Morgoth
      A czy łopatki przy kierownicy "nadpisują" ustawienia DSG
      Nie, standardowo łopatki działają w trybie manualnym - choć 3min z VAG i już działają też w D i S
      O ortografie dba FF.
      Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
      http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
      Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• Morgoth
        L&K
        • 2010
        • 1116

Zamieszczone przez Thundi
        standardowo łopatki działają w trybie manualnym - choć 3min z VAG i już działają też w D i S
        Szkoda że mój "ulubiony sprzedawca" o tym nie wiedział, albo nie powiedział. Głupio z jego strony, bo mógł namówić klienta na dopłatę i jeszcze za VAG'owanie w ASO. Zapłaciłbym bez pytania się po forach
        Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
        G.B.Show

Komentarz

• Thundi
          L&K
          • 2005
          • 1157

Morgoth VAG w Polsce o tym nawet nie mówi, ba oni chyba nawet nie wiedzą o tym że tak można
          O ortografie dba FF.
          Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• Morgoth
            L&K
            • 2010
            • 1116

Podejrzewam, że jak sprzedawca, czy serwisant jest kumaty, to wie, ale nie może oficjalnie niczego oferować.

W pewnym temacie uzyskałem info w Seacie, bo Skoda oficjalnie nie podejmuje rozmowy. A niby jedna grupa
            Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Podejrzewam, że jak sprzedawca, czy serwisant jest kumaty, to wie, ale nie może oficjalnie niczego oferować.

W pewnym temacie uzyskałem info w Seacie, bo Skoda oficjalnie nie podejmuje rozmowy. A niby jedna grupa
              mam wrażenie, że sprzedawca generalnie wie wszystko jak już przeszedł proces sprzedaży danej konfiguracji
              kolega niedawno kupował passata w IMO zupełnie normalnej konfiguracji (fakt, że dość bogatej), no w każdym razie nic innego czego nie można znaleźć w cenniku i konfigu i były problemy z zamówieniem, a tłumaczeniem za każdym razem było to, że "takiego jeszcze nie sprzedawaliśmy" :szeroki_usmiech
              chyba, że to takie standardowe tłumaczenie dodatkowo pompujące klienta, że ma taki wyjątkowy egzemplarz, wtedy łatwiej pewnie łyka się wszystkie fakapy :lol:
              saport techniczny baj DGW
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm
              no i nie ma :-)

Komentarz

• Jac_ek
                RS
                • 2009
                • 1733

Nie, standardowo łopatki działają w trybie manualnym - choć 3min z VAG i już działają też w D i S
                Mi działają w każdym trybie od nowości bez żadnego gmerania...

Dlaczego "wajchować", skoro tylko "czasami przycisnąć"? Żona/panna jeździ na D, Ty na S i tyle w temacie
                Na S silnik kręci się na czerwone pole, raczej na co dzień tak nie jeżdżę i jakoś sobie nie wyobrażam żeby ten silnik przetrwał gwarancję bez poważniejszych napraw przy takiej eksploatacji ;-).. poza tym ciężko z pod domu na zimny silniku startować w trybie S ;-)

Zamieszczone przez Mihau
                "chcę pakiet dynamic i mieć wielofunkcyjną z elegance" i jaka odpowiedź? że jedno drugie wyklucza :shock: masakra
                No niestety tak jest w Octavi, natomiast w Yeti taka kiera bez łopatek kest standardowo dostępna - więc się trochę nie popisali w Skodzie z tą konfiguracją

Zamieszczone przez szkoda
                że "takiego jeszcze nie sprzedawaliśmy" :szeroki_usmiech
                chyba, że to takie standardowe tłumaczenie dodatkowo pompujące klienta, że ma taki wyjątkowy egzemplarz, wtedy łatwiej pewnie łyka się wszystkie fakapy
                trzeba mieć jakiś dupochron ;-)
                - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• Morgoth
                  L&K
                  • 2010
                  • 1116

W Panzerwagenach (w tym Skodzie i Audi) praktycznie każdy egzemplarz jest indywidualnie konfigurowany, więc ...
                  Zamieszczone przez szkoda
                  tłumaczeniem za każdym razem było to, że "takiego jeszcze nie sprzedawaliśmy" :szeroki_usmiech
                  ... świadczy tylko o zadufaniu w sobie sprzedawców tej marki. Klient z gruntu traktowany jest jak debil, a jak chce coś nietypowego, albo zadaje zbyt wiele pytań, ale nie płaci >150.000 traktowany jest podobnymi tekstami (pisałem na forum co mi mówili).

Polecam inne marki

Thundi napisał/a:

Mi działają w każdym trybie od nowości bez żadnego gmerania...
                  Hmmm no to w końcu jak to jest? Są równi i równiejsi?
                  Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

działają w każdym

a jak chce coś nietypowego, albo zadaje zbyt wiele pytań, ale nie płaci >150.000
                    a jak chce typowego i płaci :?: :lol:

[ Dodano: Nie 28 Mar, 10 22:16 ]
                    pisałem na forum co mi mówili
                    nieliczni sprzedawcy IMO wiedzą o co cho, reszta gada co im ślina na język przyniesie :lol:
                    wystarczy popodsłuchiwać w salonie... każdym, drugi znajomek brał niedawno avensisa, to też jakieś niestworzone historie

[ Dodano: Nie 28 Mar, 10 22:17 ]
                    w hondzie tez już słyszałem niezłe teorie
                    saport techniczny baj DGW
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm
                    no i nie ma :-)

Komentarz

• Thundi
                      L&K
                      • 2005
                      • 1157

Może od FL'a zrewidowali poglądy i oferują w standardzie

Informacje o takich rzeczach czasami ciężko dostać - łatwiej zweryfikować mając auto
                      Więc jeśli Jac_ek pisze że łopatki mu działają bez gmerania to w Skodzie pewnie zmienili i już jest to dostępne.
                      ( Ja jeszcze O2FL z DSG nie jeździłem więc swoją wiedzę opierałem na O2 gdzie to nie działało (dodatkowo ktoś tu na forum prosił mnie o podanie procedury włączenia łopatek na D i S - co dodatkowo potwierdziło że to nie tylko ten egzemplarz którym jeździłem tak miał ))
                      O ortografie dba FF.
                      Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• Morgoth
                        L&K
                        • 2010
                        • 1116

No dobra przekonaliście mnie, zmieniam zamówienie i biorę kierę 3-ramienną z łopatkami do DSG 8) Fabryka do dziś nie zaczęła zajmować się moim zamówieniem i mam możliwość zmiany.

BTW dzięki uprzejmości kolegi Malutki_27 dostałem wczoraj dokumentację techniczną do DSG7 i tam stoi jak byk kiedy działają łopatki i że po pewnym czasie nieużywania łopatek skrzynia sama przechodzi z manuala w auto :hmm
                        Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• Jac_ek
                          RS
                          • 2009
                          • 1733

Więc jeśli Jac_ek pisze że łopatki mu działają bez gmerania to w Skodzie pewnie zmienili i już jest to dostępne.
                          Mogę jeszcze dodać, że jeśli użyje się łopatek w trybie D lub S to skrzynia przechodzi automatycznie w tryb manualny, jeśli później już się nie zmienia biegów ręcznie to po chyba minucie czy dwóch skrzynia z powrotem wraca do trybu w którym byliśmy przed naciśnięciem łopatki, również można samemu wymusić powrót z manualnego do trybu w którym byliśmy naciskając i przytrzymując przez ~3-4sek łopatkę "+"
                          i tam stoi jak byk kiedy działają łopatki i że po pewnym czasie nieużywania łopatek skrzynia sama przechodzi z manuala w auto :hmm
                          ale tylko jeśli był wcześniej program D lub S, jeśli jeździsz w M to nie przejdzie w tryb auto.

Komentarz

• Morgoth
                            L&K
                            • 2010
                            • 1116

jeśli użyje się łopatek w trybie D lub S to skrzynia przechodzi automatycznie w tryb manualny, jeśli później już się nie zmienia biegów ręcznie to po chyba minucie czy dwóch skrzynia z powrotem wraca do trybu w którym byliśmy przed naciśnięciem łopatki
                            Właśnie to było opisane w instrukcji serwisowej DSG7.

również można samemu wymusić powrót z manualnego do trybu w którym byliśmy naciskając i przytrzymując przez ~3-4sek łopatkę "+"
                            A tego nie znalazłem.

tylko jeśli był wcześniej program D lub S, jeśli jeździsz w M to nie przejdzie w tryb auto.
                            I o to chodzi, jakoś w ogóle nie znajduję zastosowania dla trybu M. Łopatki, na których specjalnie mi nie zależy, planuję używać tylko i wyłącznie do hamowania silnikiem przed światłami.
                            Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• Yanusz
                              Classic
                              • 2010
                              • 14

Witam na forum.
                              No dobra przekonaliście mnie, zmieniam zamówienie i biorę kierę 3-ramienną z łopatkami do DSG 8) Fabryka do dziś nie zaczęła zajmować się moim zamówieniem i mam możliwość zmiany.
                              Ano właśnie. Ja też zamówiłem autko w piątek a w poniedziałek rano już stałem pod salonem aby domówić kierownicę + DSG. Czy będę często używał-chyba nie. Ale po pierwsze pomyślałem że przy tej cenie auta to stać mnie jeszcze na taki kaprys. A po drugie też tak jak Ty pomyślałem o hamowaniu silnikiem.

Moja Octavia będzie w produkcji w 17 tygodniu roku. A Twoja kiedy? Może się spotkają na linii produkcyjnej.

I jeszcze jedno. Chciałbym z tego miejsca podziękować "mojemu" dealerowi za to że stanął na wysokości zadania. Ściągnął z Poznania testówkę z DSG,dokładnie taką jaką chciałem. Ja nie żałuję i On też chyba nie ,bo dwa dni po jeździe testowej złożyłem zamówienie. Niby nic nadzwyczajnego bo tak być powinno ale czułem się poważnie potraktowany (nie wszędzie tak było).

Pozdrawiam.

Komentarz

• Morgoth
                                L&K
                                • 2010
                                • 1116

Zamieszczone przez Yanusz
                                Moja Octavia będzie w produkcji w 17 tygodniu roku. A Twoja kiedy? Może się spotkają na linii produkcyjnej.
                                Nie wiem kiedy, bo takich informacji nie dostałem. Odbiór mam ustalony, w zamówieniu, na 24 maj, chociaż to orientacyjna data.

I jeszcze jedno. Chciałbym z tego miejsca podziękować "mojemu" dealerowi za to że stanął na wysokości zadania. Ściągnął z Poznania testówkę z DSG,dokładnie taką jaką chciałem. Ja nie żałuję i On też chyba nie ,bo dwa dni po jeździe testowej złożyłem zamówienie.
                                A ja mam żal, tylko nie wiem do kogo :lol:
                                Dilerzy w Wawie nie mieli testowej Octy z DSG, dzwoniłem do Skoda Auto Polska i obiecali podesłać jakąś z puli "dziennikarskiej" (te co czasopisma i gazety dostają do testów) i któryś diler miał się do mnie odezwać z zaproszeniem. Do dziś cisza, ale nie ma tego złego. Porozmawiałem z moim ulubionym sprzedawcą Panzerwagenów (niczego u niego w życiu nie kupiłem, ale byłem bardzo bliski zamówienia Golfa Plusa) i podstawił mi do testów Passata 1.8 TSI DSG. Stare badziewie (niby 2010 ale sam model stary), ale jeździł świetnie

Dziwię się mocno Skodzie, że ma ... takich dilerów. :roll: W gazetach promują w testach skrzynie DSG, jest okazja wyciągnąć od klientów kasę za tę drogą zabawkę, a w stolicy nie ma ani jednego auta z DSG , bo Superby pomijam.
                                Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• Yanusz
                                  Classic
                                  • 2010
                                  • 14

Dilerzy w Wawie nie mieli testowej Octy z DSG
                                  Wiem bo dzwoniłem.Byłem gotowy pojechać do Warszawy na jazdę. W Krakowie też nie mieli. Natomiast w Rzeszowie nie było problemu ze sprowadzeniem takiego autka do testów.
                                  Trzeba było co prawda poczekać kilka tygodni bo jak mi tłumaczono ten samochód wysyłają po salonach w Polsce według zapotrzebowania i musimy poczekać na swoją kolej ale dało się. Klient ZADOWOLONY. I o to chodzi.

Komentarz

• Morgoth
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1116

Trzeba było co prawda poczekać kilka tygodni bo jak mi tłumaczono ten samochód wysyłają po salonach w Polsce według zapotrzebowania i musimy poczekać na swoją kolej ale dało się.
                                    W kilka tygodni to porażka, w tym czasie można zamówić i odebrać kilka modeli u konkurencji, inna sprawa że bez DSG

Szkoda, że nie można sobie zamówić dowolnej kierownicy do dowolnego wyposażenia, coraz bardziej podoba mi się ta z modelu RS.
                                    Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• Yanusz
                                      Classic
                                      • 2010
                                      • 14

W kilka tygodni to porażka, w tym czasie można zamówić i odebrać kilka modeli u konkurencji, inna sprawa że bez DSG
                                      Biorąc pod uwagę jak rzadko zmieniam samochody, te kilka tygodni było do zaakceptowania.
                                      Co z tego, że naczytałem się echów i achów na temat DSG? Ja chciałem skosztować tego w konkretnym modelu z konkretnym silnikiem (propozycję jazdy u VW odrzuciłem). Zobaczyłem, dotknąłem, zakochałem się, zamówiłem i jest OK.

Komentarz

• Morgoth
                                        L&K
                                        • 2010
                                        • 1116

Zobaczyłem, dotknąłem, zakochałem się, zamówiłem i jest OK.
                                        Brawo, jak już odbierzemy Skodziny, to będziemy zaśmiecać podforum techniczne pytaniami dlaczego DSG działa tak a nie inaczej, jak zrobić to lub tamto
                                        Ja już troszkę znam ograniczenia tej skrzyni, wiem co się (raczej) da, a co nie, i ... pozostaje tylko przygotować się na odpoczynek lewej stopy.
                                        Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• Jac_ek
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 1733

Przed zakupem, bez większego problemu przejechałem się 1.4 TSI w octavii, oraz superbem z DSG, jakoś sobie potrafiłem to w wyobraźni połączyć ;-), miałem też propozycje jazdy RS'em ale nie było mi po drodze.

Komentarz

• Morgoth
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1116

Przed zakupem, bez większego problemu przejechałem się 1.4 TSI w octavii, oraz superbem z DSG,
                                            Superb 1.4 ?
                                            Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• Jasiek
                                              Ambiente
                                              • 2008
                                              • 192
                                              • Octavia III combi (5E5)
                                              • CRMB 2.0 TDI 150 KM

Superb 1.4 ?
                                              Jest takie "cóś" Superb 1.4TSI (125KM) wersja Comfort -- 79000zł.
                                              była Octavia II 1.9 TDI
                                              jest Octavia III Scout 2.0 TDI

Komentarz

• Enriquez
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 7685
                                                • Superb III (3V3)

chyba taniej się da go wyrwać
                                                Pozdrawiam
                                                Marcin

Komentarz

• Morgoth
                                                  L&K
                                                  • 2010
                                                  • 1116

Czy tu trzeba pisać wszystko łapatologicznie? :roll:

Pytałem czy Jac_ek odbywał jazdę testową Superbem 1.4 z DSG.
                                                  Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• Jac_ek
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 1733

Przed zakupem, bez większego problemu przejechałem się 1.4 TSI w octavii, oraz superbem z DSG,
                                                    Superb 1.4 ?
                                                    nie, jest tak jak pisałem, ale może zbyt skrótowo: więc octavia 1.4TSI z manualną skrzynią i superb 1.9TDI z DSG - w Octavii poznałem silnik a w Superbie DSG choć było to 6 biegowe DSG to zasadniczo się nie rożni od DSG7 jeśli chodzi o płynność zmiany biegów itp.

Komentarz

Pracuję...