...
Na jakiej zasadzie działa podgrzewanie dyszy, domyślam się że dysze działają razem z podgrzewanymi lusterkami?
Ze schematu wynika, że dysze są podłączone na stałe do zasilania "po stacyjce" ( tego odłączanego przy rozruchu ). Są tam zapewne termistory ( a konkretnie to pozystory ), które zmieniają swoją rezystancję wraz z temp. ( zimno --> mała rezystancja; ciepło --> duża rezystancja ).
Pytanie odnosnie czujnikow, bo pierwszy raz jezdze autem z takowymi. Na jakiej zasadzie dzialaja i gdzie sa umieszczone. Praca wycieraczek na ustawieniu przerywanym strasznie mnie dzis draznila. Najpierw wlaczaly sie co jakas chwilke, mniej wiecej w roznych odstepach, ale po chwili mimo ze natezenie opadow nie specjalnie sie zmienilo wycieraczki zaczely raz po raz coraz szybciej sie wlaczac, potem dzialaly caly czas, moze dlatego ze jechalem za kims i walilo troche na szyby. gdy przestalo rosic wylaczyly sie a wlacznik ciagle w pozycji na "przerywanych" mimo wszystko wydaje mi sie ze nie powinny pracowac bez przerw, a moze sie myle?! Tak ma byc? Cycek od czasu przerw na wlaczniku wycieraczek byl ciagle w skrajnej lewej pozycji.
Nie wiem juz sam, moze wycieraczki sa madrzejsze odemnie. Chyba w zupelnosci wystarczylo by ustawienie mniejszych przerw zadnych czujnikow.
Czujnik jest na przedniej szybie przy lusterku wstecznym, jest mały, więc może się zdarzyć, że akurat nie ma w tym miejscu kropel wody, mimo, że są na reszcie szyby i odwrotnie. Stąd też praca czujnika nie zawsze jest taka, jak byśmy sobie życzyli. Teoretycznie praca wycieraczek powinna się automatycznie dostosować do natężenia deszczu, więc jak mocno pada, to powinny pracować bez przerwy. Tym cyckiem na dźwigni wycieraczek regulujesz czułość tego całego automatu. Jest też inna zaleta posiadania czujnika, czyli funkcja automatycznego domykania szyb, po wykryciu kropel wody.
No wlasnie tak jest jak piszesz, nie zawsze pracuje jak bysmy tego chcieli, ale moze to kwesta przyzwyczajenia.
Faktycznie od miejsca w ktorym jest przyklejone lusterko wsteczne jest cos jeszcze podklejone i idzie do podsufitki. Wielkie dzieki!
Ja twierdze ze ten czujnik tak ma, ze z czasem chodzi coraz gorzej. Co ciekawe ktos pisal kiedys ze po wymianie szyby zaczal lepiej dzialac, wiec nie wiem czy zmieniony tez byl sam czujnik ( w koncu te diody tez moga sie zakurzyc, a sama szyba z czasem jest porysowana poobijana itd).
A czujnik jest z tylu za lusterkiem, takie grube cos
Komentarz