Jak u Was pracuje skrzynia biegów?!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • xpawlak
    Drive
    • 2011
    • 73

Ciekawy samochód w atrakcyjnej cenie. Z tego co widać po reakcji rynku i zamówieniach będzie hit dacii.

Ja myślę, że to nie jest auto do konkurowania z Tigiem, Yeti czy ix35, to raczej segment Fiata Sedici, Suzuki SX etc.

Ja tam uważam, że mają większą szansę na sukces niż Skoda z Yetim.

Tyle co kupilem Octavie z silnikiem 1.9 Tdi z 2002 roku i mam do Was pytanie. Czy w tych autach skrzynia pracuje z pewnymi oporami, wczesniej jezdzilem 14 letnim polo i biegi niemal same wskakiwaly(moze wlasnie przez wiek :twisted: ) W Skodzie lewarek nie ma luzow, ale biegi wrzuca sie z lekkim acz odczuwalnym oporem. Czasem bywa, ze opor jest troszke wiekszy kiedy chce zapiac wsteczny, jakby sprzeglo nie zostalo wcisniete do konca, mimo ze bylo. Czy one tak maja. Przebieg mojej to 240 tys.
    Odrazu mowie ze szukajka poszla w ruch ale nie znalazlem wszystkiego co bym chcial.

Czyzby nikt nie mial zadnych sugestii, podpowiedzi?! To moze chociaz podpowie lub podrzuci schemat , gdzie sprawdzic olej w skrzyni?

Komentarz

• robekcool
      RS
      • 2009
      • 2041
      • Octavia II (1Z3)
      • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

jak nie miałeś wymienianego sprzęgła to pewnie że tak będzie
      www.k-mot.pl
      Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
      Autoholowanie.
      Robert Kulma

Komentarz

• tom2212
        RS
        • 2008
        • 3892

Golas27, u mnie stara skrzynia biegów chodziła fatalnie :| haczyła, nie dawało sie wbić biegu :| generalnie beznadzieja i to nawet po zmianie sprzęgła. Było tak do czasu zmiany skrzyni po uszkodzeniu. Nowa to rewelka żadnego haczenia, wszystko pięknie wchodzi jest ok Sprzęgło także wymieniłem jak wymieniałem skrzynię aktualny przebieg odczytany z licznika to 276 tys km

Komentarz

• robekcool
          RS
          • 2009
          • 2041
          • Octavia II (1Z3)
          • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

patrząc na przebieg obstawiam sprzęgło ( chyba że robione).
          www.k-mot.pl
          Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
          Autoholowanie.
          Robert Kulma

Komentarz

• ruwado
            RS
            • 2009
            • 14885
            • Octavia IV (NX3)

Skrzynia jest trochę kapryśna - taki jej urok... chyba
            pozdrawiam - Darek

Komentarz

• guzolot
              Rider
              • 2010
              • 473

Moja O1 ma 180 kkm z lekkim haczykiem i skrzynia chodzi miodzio. Delikatnie, lekko i precyzyjnie.
              Sprzedam dom: http://www.paulinaguzek.pl/dom/
              ---

A to moja skodzinka:
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1470014

Komentarz

• Alonzo_
                RS
                • 2009
                • 2460
                • Hyundai

Zamieszczone przez robekcool
                patrząc na przebieg obstawiam sprzęgło ( chyba że robione).
                Wiem, ze akurat inne auto ale skrzynie te same (chyba :? ). U mnie golfie IV biegi cały czas wchodzą z solidnym oporem, nie jest to haczenie, ani probelmy z wbijaniem. Jest solidny "próg" na wbiciu. Właśnie zmieniłem kompletne sprzęgło w nim i w zasadzie roznicy nie ma. Na budziku 308 tkm. Mam go od 5 lat i cały czas jest tak samo. Mi to nie przeszkadza bo lubie coś takiego. Ale skodzinka dużo lepiej (150tkm), świetnie idzie lewarek i biegi super wchodzą - mnijszy opór i bardziej płynnnie wskakuje lewarek na miejsce, aż chce sie wajhować - a dizelek mówi "nie trzeba :wink: "

Pzdr

Komentarz

• Esdes
                  Drive
                  • 2009
                  • 70

Chaczy to chaczy.Da się z tym zyć. Nie szukajmy problemów na siłę. Regulacja wodzików może coś dać, może dac wymiana oleju w skrzyni ale sprzęgła ja bym nie wymieniał.
                  Zawsze szanuję ulicę i ludzi z niej.

Komentarz

• piernik
                    Elegance
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 975
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ok 230 tys na blacie i czasem przy wstecznym trochę zgrzytnie, poza tym ja lubię kiedy lewarek wbija bieg z lekkim oporem, także miodzio.

Komentarz

Aha , czyli ze jest to dosc normalne wnioskujac z Waszych odpowiedzi. Wielki dzieki!

[ Dodano: Wto 30 Mar, 10 21:46 ]
                      Panowie, a jaki olej do skrzyni zalac, jako ze przebieg mam spory, a stan choc dobry to nie pelny, bo w przeszlosci musialo cieknac na polosi patrzac po starych sladach. Szukalem, ale nie wiem czy do mojego auta tez pasuje. Wiec pytam, pomoze ktos?! Syntetyk?!Jaka lepkosc 75W80 czy W90?! Ile go moze wejsc do skrzyni?Nie znam oznaczenia skrzyni, ale silnik jak w opisie.

Komentarz

• milun28
                        Drive
                        • 2006
                        • 47

Witam

Moja O1 z 2002 105 kkm i skrzynia chodzi jak masełko :szeroki_usmiech

Komentarz

Pracuję...