Ale jeśli ktoś zapyta mnie czy wolę moja obecną 1.6 od mojej poprzedniej (przedliftowej) 1.9 to o każdej porze dnia i nocy bez zastanowienia odpowiadam ODDAJCIE MI MOJEGO BXE Przypomina mi się za każdym razem przy każdej próbie wyprzedzania. Miałem poprostu chipa na 151KM a na 1.6 chipa nie mam i wszystko wskazuje na to, że miec nie będę.
No ale te 1.6 w seri maja po 115-120 wiec jak przyjdzie ten czas ze zaczna je robic(a przyjdzie ) to 150ps nie powinno byc problemem.
Maicroft, no ciekawe jak Ci się będzie jeździło , klient w golfie z takim zestawem bardzo narzeka na pracę skrzyni. tylko nie pamiętam już o co mu chodzi - że za szybko włącza wyższy bieg czy coś.., pisałem gdzieś wcześniej. jak będzie to się go spytam.
A co DSG6 to kiedy biegi wrzuca - dokladnie tak samo, chociaz tu puki co widze tendencje do przytrzymania obrotow po 2,5k, a nie 1,8-2,0 i zmiana :wink:
AdamB, E tam nie ma tragedii. W koncu 100kg mniej wazy teraz auto, bo przeciez sama skrzynia jest o wiele lzejsza. Jezdzilem tym autem z manualna skrzynia i stwierdzilem, ze w zupelnosci wystraczy, zeby zona miala czym pojechac na zakupy czy z dziecmi do przedszkola. A ja sobie dam rade.
Do jazdy po miescie wystarczy, a w trase jeszcze zadna tym nie pojechalem, ostatnio duzo mniej jezdze (puki co)
Jak kiedys juz bedzie sie dalo dlubnac ten silnik to bedzie dlubniety.
Zona dzis pojechala BKD a jak wrocila to mowi: to auto jest chyba zepsute :?: , glosno w nim, skrzynia chodzi inaczej a zawieszenie jakies twarde.
Zapomniala dodac, ze hamulce dzialaja lepiej i mocniej wciska w fotel :twisted:
No właśnie. NIe ważne, czy 1.6 TDI, czy nowe 2.0 TDI CR 140, 170 (rok modelowy 2012). Można zapomnieć o chipie . Rozmawiałem wczoraj z tunerem i nie dość, że od teraz ŻADEN VAG nie będzie już W OGÓLE robiony przez OBD (pozostają tylko i wyłącznie mody poprzez BDM rozbiórkę kompa), to w dodatku co pół roku VAG wypuszcza nowy soft do ECU i każdy taki nowy w ogóle nie będzie do zmodowania przez długi czas, nawet poprzez rozbiórkę ECU. Porażka totalna. Do tej pory średnio pół roku trzeba było czekać, by checksumy itd były ogarnięte i można było modzić przez BDM. Choć 1.6 TDI ile już jest na rynku? Zdaje się, że znacznie dłużej, a i tak lipa. Teraz, jak wchodzi co pól roku nowy soft - po prostu nie da się za tym nadążyć, bo nim się soft ogarnie, już wchodzi nowy i tak w kółko. Pozostaje modzić tylko auta kilkuletnie. Czyżby nastał kuniec tuningu nowych VAG?.
Z BXE było fajnie. Człowiek odebrał nowego np w poniedziałek, a we wtorek mógł jechać już na moda do dowolnego tunera . Fajnie było.
raz ze pudlo a dwa ma blokade na 190 wedle wskazan VCDS
:?: :?: :?:
To ja myślałem, że w Europie takie praktyki dotyczą tylko tych powszechnie przyjętych 250km/h! Wiem, że np. Japończycy się ograniczają u siebie do 180km/h, pewnie jeszcze gdzieś na świecie jest inaczej, ale nie spodziewałbym się, że u nas jakiś producent będzie blokował na 190. Ciekawe, chodzi o silnik, skrzynię, czy może jakieś przepisy typu "wymagane w tej klasie do 5 gwiazdek EuroNCAP"...
:
: Beżowa Turbokrowa MORE Power :twisted:
:
: Było 177KM/264Nm powered by Skoda Auto
: Jest 218KM/309Nm powered by Rogalotti
:
Blokada jest, tak samo w BXE. Z tym, że nie na 190 km/h jako prędkość, tylko dla ostatniego biegu jest ustawiony fabrycznie rpm-limiter na poziomie 4100 rpm. I wtedy nie ma znaczenia, czy przed chipem, czy po chipie, czy z górki, czy pod górkę - bez różnicy. Jedzie licznikowe 197, bo motor nie przekroczy 4100 rpm i koniec. Po co? by jakiś nazbyt porywczy jegomość nie usmażył motorowni i nie odfrunął razem z turbiną w kosmos.
Blokada jest, tak samo w BXE. Z tym, że nie na 190 km/h jako prędkość, tylko dla ostatniego biegu jest ustawiony fabrycznie rpm-limiter na poziomie 4100 rpm. I wtedy nie ma znaczenia, czy przed chipem, czy po chipie, czy z górki, czy pod górkę - bez różnicy. Jedzie licznikowe 197, bo motor nie przekroczy 4100 rpm i koniec. Po co? by jakiś nazbyt porywczy jegomość nie usmażył motorowni i nie odfrunął razem z turbiną w kosmos.
dokladnie tak jest.
bo u mnie przy vmax jest cos kolo 3700rpm . wiec mozna jechac tak caly czas. ale juz wiecej to silnik by sie sfajtal.
Komentarz