[O1] 9J9J vs. 4K4K - wybór koloru

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• [O1] 9J9J vs. 4K4K - wybór koloru

Zamieszczone przez star200
    A czyli jeszcze dla 1,9TDI zwiększyli interwały do 120kkm?? Myślałem że dla 2,0TDI
    jako że mam OII 2008 r z przebiegiem 85kkm to też zaczynałem myśleć o rozrządzie Spotkałem się z moim mechanikiem - kuzynem Tomkiem i przedstawiłem sprawę. On na to że w OII 1.9 BXE są jakieś mocniejsze paski i nie spotkał się z pękniętym paskiem w tym silniku a robią praktycznie auta z grupy VAG - specjalizacja Skoda, w sumie już od 1991r. Określił przebieg Do 120000 km ale pech może się zdarzyć na to nie ma rady.
    0
    kapuczyno
    0%
    0
    antrancyt
    0%
    0
    jinny
    0%
    0

[O1] 9J9J vs. 4K4K - wybór koloru

Witam!

Obserwujac aktywnosc w poprzednim watku zapoczatkowanym przeze mnie musze przyznac, ze mimo iz nie mam jeszcze tej Octavii to forum bardzo podoba mi sie. Bylem sila rzeczy juz w klubach civic i focusa, ale tu zapowiada sie rewelacyjnie!
    Bardzo dziekuje.

Moja prosba o rade: podobaja mi sie dwa kolory - antracyt i cappuccino. Cappuciono jest bardzo popularny i w moim mniemaniu lepszy do brudu i ewentuanych zarysowan. Antracyt wydaje sie byc bardziej elegancki i rzadziej spotykany, jak ktos napisal w jednym z postow - neutralny, a nie wybrany pod wplywem mody.

Serce podpowiada antracyt - w koncu wsiadajac do takiej O1 zakochalem sie od pierwszego wejrzenia. Rozum - wybrac bezowy - rzadsze wizyty w myjni itp. Tylko, ze na parkingu pod galeria mozna pomylic auto i wlaczyc komus alarm.

Czy ktos z kolegow ma jakies doswiadczenia? Moze ktos ma dwie skody w tych wlasnie kolorach? Czy wybor antracytu nie sprawi, ze samochod bedzie wygladal zawsze brudny?

Krotko mowiac - jak sie nosi bez a jak antracyt?

pozdrawiam,

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

miałem poprzedni kolor, zbliżony do kapuczino - beż sahara i IMO ten kolor się rzeczywiście praktycznie nie brudzi, ojciec ma antracyt i też specjalnie nie narzeka
      obydwa są... ładne
      nie wiem czy nie wziąłbym po niemiecku - srebrnej
      ale ja ogólnie wolę jaśniejsze kolory na octavii...

z tych 2 to dla mnie remis
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• rycho
        Drive
        S_OCP Member
        • 2008
        • 44

Generalnie ciemny kolor bardzo się brudzi , jasny też się brudzi ale na jasnym nie widać tak bardzo brudu ze tak brzydko powiem . Przedtem miałem astrę w pięknym kolorze zielona butelka metalik- ciemny. Po wymyciu i wypucowaniu i przejechaniu paru kilomerów auto wygladało na brudne. Kolor czarny jest jeszcze gorszy pod tym względem , wygląda pięknie i rasowo, ale utrzymanie w czystości to koszmar, chyba że ktoś lubi. Teraz przesiadłem się na oktavię i wybierałem pomiędzy jasnym aqua blu a capucino , wybór padł na capucino, co nie znaczy że nie podabał mi się antracyt( piękny kolor) ale doświadczenie z poprzednim autem podyktowało jednak wybór praktycznego koloru.
        rycho

Komentarz

• Jarek_wawa
          Rider
          • 2009
          • 283

Mam beż capuccino.
          Weź czarny :diabelski_usmiech

Komentarz

• Morgoth
            L&K
            • 2010
            • 1116

Zamieszczone przez gmwojcik
            Moja prosba o rade: podobaja mi sie dwa kolory - antracyt i cappuccino. Cappuciono jest bardzo popularny i w moim mniemaniu lepszy do brudu i ewentuanych zarysowan. Antracyt wydaje sie byc bardziej elegancki i rzadziej spotykany, jak ktos napisal w jednym z postow - neutralny, a nie wybrany pod wplywem mody.
            Osobiście wybrałbym (i wybrałem) cappuccino, bo wybierając z tych dwóch :
            - antracyt może i jest mniej popularny, ale tylko w Skodach Pełno tego od Toyoty, wszystkich Francy, niemiaszków od VW, itp.
            - Octavia nie jest wielką limuzyną, więc wcale nie musi być ciemna. Z drugiej strony to cappuccino jest od lat o ofercie Skody, praktycznie w każdym modelu, France też to mają prawie w każdym modelu, więc na ulicach pełno takich jeździ.
            - wiadomo że ciemne auto jest eleganckie, obecnie mam czarne i ... no cóż eleganckie to ono jest, ale tylko w dwa dni po umyciu, potem zaczyna się tragedia i wyłazi każdy pyłek :?
            - antracyt IMO - ale to subiektywna opinia - od razu/nowy/czysty wygląda jak brudny. Mam takie jedno auto w rodzinie i więcej nie chcę, właśnie ze względu na ten "przybrudzony" kolor.

Zamieszczone przez rycho
            Kolor czarny jest jeszcze gorszy pod tym względem , wygląda pięknie i rasowo, ale utrzymanie w czystości to koszmar, chyba że ktoś lubi.
            Zamieszczone przez Jarek_wawa
            Nie polecam, czarny sprawdza się tylko w służbowych autach, które można myć nawet codziennie, bez troski o stan lakieru.
            Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
            G.B.Show

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

anketa start
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• piotrek_os
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 8160
                • Octavia II (1Z3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

A ja mam antracyt - i w słoncu i w nocy całkiem inaczej wyglada....niz w zwykłe dni
                Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• INSTAL ZGIERZ
                  Classic
                  • 2010
                  • 19

Faktycznie na capuccino nie widać tak szybko brudu , ja też miałem ten sam dylemat co autor postu , ale zwyciężył rozsądek.
                  Sławek Szumski

Komentarz

• fernando
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 1890

Ogólnie zgadzam się ze szkoda. Na pewno na cappuccino będzie mniej widać brud. Poza tym teraz panuje moda na jaśniejsze lakiery...

Zamieszczone przez Morgoth
                    antracyt IMO - ale to subiektywna opinia - od razu/nowy/czysty wygląda jak brudny
                    Tutaj już w ogóle się nie zgadzam. Gdyby mógł być zawsze czysty, byłby to super kolor. Akurat ten lakier na Skodzie ma baaaaardzo wysoki stopień połysku i w ogóle super wygląda.
                    A beż sahara był też ładny, szkoda, że go wycofali...

Komentarz

• pascal
                      Rider
                      • 2009
                      • 510
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Jarek_wawa
                      Mam beż capuccino.
                      popieram

Komentarz

• METALLICA
                        Drive
                        • 2009
                        • 78

A ja mam beż cappuccino, i szczerze polecam :szeroki_usmiech
                        OCTAVIA 2 FL MINT 1.6 MPI + GAZ Landi Renzo
                        CITIGO 1.0 MPI + GAZ Landi Renzo

PIŁEŚ NIE JEDŹ - JECHAŁEŚ NIE DZWOŃ

Komentarz

• krzysn
                          Rider
                          • 2007
                          • 515

A ja myślę poważnie o.... Białym :-) Octavia 2 w tym kolorze fajnie wygląda a prawie 2 tys zostaje w kieszeni.
                          Niestety, chcąc mieć bajery w samochodzie cena rośnie bardzo szybko. W moim przypadku przymierzając się do elegance 1.4TSI z DSG robi się gorąco :-(

pozdrawiam, krzysn

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

Zamieszczone przez krzysn
                            A ja myślę poważnie o.... Białym Octavia 2 w tym kolorze fajnie wygląda a prawie 2 tys zostaje w kieszeni.
                            bierz czarny ni nie marudź :!: :szeroki_usmiech
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• METALLICA
                              Drive
                              • 2009
                              • 78

jak możesz wybierać bierz czarny :P , ja musiałem iść na kompromis z kobietą beż ładniutki ale serce mi mówi że czarny był dla mnie :diabelski_usmiech Biały jak dla mnie całkowicie odpada ale może jednak komuś się podoba jednak nie brałbym
                              OCTAVIA 2 FL MINT 1.6 MPI + GAZ Landi Renzo
                              CITIGO 1.0 MPI + GAZ Landi Renzo

PIŁEŚ NIE JEDŹ - JECHAŁEŚ NIE DZWOŃ

Komentarz

• Morgoth
                                L&K
                                • 2010
                                • 1116

Biały w PL kojarzy się z repami i autami firmowymi. Ciężko to potem sensownie sprzedać, a np. w USA to najchętniej kupowany kolor nadwozia. Taka moda.

BTW czy ktoś w ogóle kupuje ten seledynowy, reklamujący Octę w katalogach?
                                Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                                G.B.Show

Komentarz

• Mihau
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 7460
                                  • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez Morgoth
                                  BTW czy ktoś w ogóle kupuje ten seledynowy, reklamujący Octę w katalogach?
                                  ja widziałem kilka na ulicy ale jakoś nie jestem do niego przekonany.
                                  ap ropo białych to coraz częściej widuje białe furki z wyższej półki niż firmowe focusy itp.
                                  wczoraj X6 na chrom 19" lub 20", nowe A6 S-line, moda wraca i w PL będzie jak w Dubaju

a wracając do ankiety to sam wybrałem szary antracyt, bo widziałem takich pare na ulicy i mi się spodobał ale teraz jak widzę czyściutkie Octavie w pełnym słońcu to jestem coraz bardziej przekonany, że był to dobry wybór :szeroki_usmiech
                                  O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

Pracuję...