Głupie pytanie.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • d_woj
    Drive
    • 2011
    • 68

Głupie pytanie.

Może trzeba regulacji przy zamku to to ustrojstwo co na słupku zamontowane :P
  • loyd
    RS
    • 2010
    • 2342

Głupie pytanie.

No więc dzisiaj byłem u rodziny nowym samochodem (wiadomo święta :P ). I jak to bywa w takich sytuacjach zebrała się komisja - wójek, stryjek, szwagier i wszyscy święci. I się zaczeło - chodzenie wkoło samochodu, kopanie w opony, macanie auta, itp. Ogólnie wszyscy stwierdzili, że panie - z takiej pojemności 1.4 i 122 km - to trzeba będzie "generalke" robić max po 100 kkm (coś tam gadali o zmianie pierścieni i szlifie - nie wnikałem bo już nie mój problem będzie).

Ponadto wszyscy zgodnie orzekli, że mam wadę fabryczną polegającą na źle zamontowanych klockach hamulcowych. Ta wada się objawia niby tym, że klocki są krzywo zamontowane i się nierównomiernie ścierają (jakiś cylinderek dociska bardziej a jakiś mniej). Wójek - nawijmy go Edek - zrobił nawet zdjęcie komórką i przesłał mi MSM'em. Ogólnie konkluzja była taka, żeby jechać jak najszybciej do ASO i reklamować bo mi się tarcze zapalą (oni mówili poważnie) i wogóle będzie masakra z samochodem.

Przebiego auta - 500 km (od nowości). Z obu stron ( lewy i prawy przód) jest dokładnie tak samo. Z tyłu komisja nie zdołała się dopatrzeć wad fabrycznych.

Wg. mnie - nawet jakby to się nierównomiernie ścierało to chyba nie byłoby takiej różnicy po 500 km. Nie chcę zrobić z siebie idioty w serwisie, a ponieważ kompletnie nie znam się na "mechanice" to postanowiłem zaczerpnąć wiedzy w najlepszym dostępnym miejscu - forum OCP .

Zdjęcie poniżej.
    Załączone pliki

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8162
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

na oko juz widać róznce...wiec chyba "rada starszych" miala racje. Ja ostatnio wymieniałem klocki w swojej 0II i równo mi sie scierały klocek na fotce po 53 tys km
      Załączone pliki
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• shok
        RS
        • 2009
        • 2070
        • Octavia I (1U2)
        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Chyba Edek miał racje.Jeśli orginalnie klocek w Octavi jest równy to coś jest nie tak.Tym bardziej dziwi mnie fakt ,aż takiej różnicy w grubości po 500km :shock:

Komentarz

• Rekin Chlebojad
          Rider
          • 2010
          • 474

loyd, co do twojego silnika bym sie wogole nie przejmował ich opinia, generalnie w 2013r w Octavi III ma byc silnik 2.0 275KM, BMW już od dawna z 2.0 robi ponad 200KM i to w dieslu też, Skoda to nie Polonez, (miałem w garazu jeszcze rok temu Borewicza z 1980r, przebieg od nowości 81 tyś stan idealny -->poszedł na szrot, 1 wł), i tam producent zakładal remont po 120-150 tyś a był to 1.5 chyba cos koło 60-70 KM, ale nie w silnikach "nowej ery"
          Silniki beznzynowe sa liczone na około 250 tyś-300tyś(założenie) czesto dochodza i wiecej.

A co do hamulca twojego, to wybrał bym sie do ASO bo to troszke dziwne zjawisko, nowy samochod, nowe tarcze,klocki itd, takie sprawy nie powinny mieć miejsca. Powodu nie znam
          [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• loyd
            RS
            • 2010
            • 2342

Też mi się to dziwne wydaje (że te klocki są tak dziwnie starte) ale z drugiej strony, w obu kołach wyglądają identycznie więc może to tak ma być a po jakimś czasie to się unormuje.

Nie chce robić niepotrzebnie zamieszania w serwisie.

Jak nikt nic nie będzie wiedział konkretnego to jutro wyślę link do tego tematu do ASO - zobaczymy co oni na to.

Komentarz

• wocek
              Rider
              • 2006
              • 342
              • Audi

loyd, Ja już w swoim życiu narobiłem trochę kkm i z takim czymś się nie spotkałem więc po wolnym dawaj do ASO
              wocek

Komentarz

• shok
                RS
                • 2009
                • 2070
                • Octavia I (1U2)
                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez wocek
                loyd, Ja już w swoim życiu narobiłem trochę kkm i z takim czymś się nie spotkałem więc po wolnym dawaj do ASO
                Dokładnie.Na 100% coś jest nie tak z tym klockiem

Komentarz

• Sebastian_M26
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 1823
                  • Superb II (3T4)

Ale ludzie tu bzdury piszą. Tak ma być!!! Chyba nikt tu nowych klocków w O2 nie widział.
                  Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• shok
                    RS
                    • 2009
                    • 2070
                    • Octavia I (1U2)
                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Tak napisałem wcześniej-"Jeśli orginalnie klocek w Octavi jest równy to coś jest nie tak." no bo jak może tak się wytrzeć klocek.Jeśli orginalnie jest tak ścięty to nie ma czym się przejmować o to mi chodziło

Komentarz

• loru
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 4286
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Sebastian_M26
                      Tak ma być!!! Chyba nikt tu nowych klocków w O2 nie widział.
                      zgadza się, tak ma być i ja też tak miałem, pamiętam bo to też mnie zdziwiło.
                      O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• filipT
                        Rider
                        • 2010
                        • 554

Re: Głupie pytanie.

Zamieszczone przez loyd
                        Nie chcę zrobić z siebie idioty w serwisie
                        zadzwoń i zapytaj.
                        uwierz mi że ludzie dzwonią z jeszcze bardziej dziwnymi problemami.
                        nie musisz się znać na mechanice, to już nie te czasy kiedy każdy kierowca sam naprawiał swój samochód za pomocą młotka i śrubokręta, bo jak widać nawet na ocp masz już 2 przeciwstawne opinie
                        Mój Szkodnik

Komentarz

• ged
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 144

Wszystko jest OK i niech się wójostwo zajmie swoimi autkami :wink:

Nic nie jest krzywo, tylko wygląda tak z powodu zfazowania krawędzi klocków hamulcowych i perspektywy wykonanego zdjęcia. Ktoś włożył telefon w koło i zrobił zdjęcie. Kolor klocka na sfazowaniu jest taki sam jak na krawędzi i stąd złudzenie - zaciski nawet na zdjęciu są równolegle do tarczy. Oto zdjęcie poglądowe podobnego klocka:
                          Załączone pliki

Komentarz

• shok
                            RS
                            • 2009
                            • 2070
                            • Octavia I (1U2)
                            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez ged
                            i perspektywy wykonanego zdjęcia
                            Dałbym sobie ja.. obciąć ,że z zdjęcia widać,iż ścięcie jest wzdłużnie a nie poprzecznie.

Komentarz

• piotrek_os
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 8162
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez shok
                              Zamieszczone przez ged
                              i perspektywy wykonanego zdjęcia
                              Dałbym sobie ja.. obciąć ,że z zdjęcia widać,iż ścięcie jest wzdłużnie a nie poprzecznie.
                              :diabelski_usmiech Ged chyba całkiem inne klocki pokazuje..... ale klejnotów bym nie podstawił.....jak kolega shok :diabelski_usmiech
                              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• RS
                                Ambiente
                                • 2009
                                • 238

Hahaha
                                Gratulacje . Najlepsze są rodzinne komisje- wujostwa, stryjowstwa itp . Najcześciej sa to specjalisci od bozej łaski , którzy za ostatni krzyk techniki uwazają Poloneza lub co najwyzej Opla Kadetta ( z tad to porównanie do generalki po 100Kkm ). Czesto takie rozważania odbywaja sie po małym kieliszeczku i dopiero cyrków mozna sie nasłuchać . Z Twoimi klockami wszystko jest OK ( jest to efekt złudzenia optycznego ) a co do przebiegu pow 100Kkm , bez zmartwienia w VW ( wczesniej montowane silniki TSI ) są juz przebiegi ok 200Kkm i jest GIT. Poczytaj trochę forum i zagnij wujostwo nowinkami w Twojej Okcie chociazby bezpośredni wtrysk czy niskie spalanie - to kopary opadną

Komentarz

• ged
                                  Ambiente
                                  • 2009
                                  • 144

Zamieszczone przez piotrek_os
                                  Ged chyba całkiem inne klocki pokazuje.....
                                  No jasne, że inne, ale samo ścięcie krawędzi klocka jest identyczne, a tylko na tym zdjęciu widać różnicę grubości na krawędzi NOWEGO klocka z powodu tego sfazowania. Napisałem nawet "podobnego" klocka.

Jak ktoś znajdzie zdjęcie klocków od Octy do dawać - samo zcięcie jest identyczne i o to tutaj chodzi.

A co do tematu krytyki niezasłużonej - jak pojechałem pochwalić się do rodziny moim pierwszym salonowym autem to odczułem raczej zazdrość. Od tamtego czasu nie interesuje mnie co rodzina ma do powiedzenia - zwłaszcza, jak słyszę komentarz "nowego to ja bym w życiu nie kupił" od osoby, która jeździ 20 letnim uniaczem.

Zazdrość, panowie, zazdrość....
                                  :roll:

Komentarz

• loyd
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 2342

Zamieszczone przez ged

Nic nie jest krzywo, tylko wygląda tak z powodu zfazowania krawędzi klocków hamulcowych i perspektywy wykonanego zdjęcia. Ktoś włożył telefon w koło i zrobił zdjęcie. Kolor klocka na sfazowaniu jest taki sam jak na krawędzi i stąd złudzenie - zaciski nawet na zdjęciu są równolegle do tarczy. Oto zdjęcie poglądowe podobnego klocka:
                                    Chyba masz rację - przeglądałem jeszcze inne zrobione zdjęcia tego klocka i trafiłem na takie jak to poniżej. Na nim wyraźnie widać, że konstrukcja klocka jest taka, że jest on w kształcie "stożka" i stąd takie złudzenie.

Masakra jakaś jak można łatwo wmówić laikowi, że coś jest nie halo w samochodzie. Jeszcze układ hamulcowy ... człowiek zaczyna się zastanawiać czy można bezpiecznie jeździć, itp.
                                    Załączone pliki

Komentarz

• shok
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 2070
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez piotrek_os
                                      :diabelski_usmiech Ged chyba całkiem inne klocki pokazuje..... ale klejnotów bym nie podstawił.....jak kolega shok :diabelski_usmiech
                                      To była tylko mała przenośnia 8) :wink:
                                      Teraz z tego zdjęcia widać ,że wszystko ok.Widać ,że za ok 1cm klocek już jest równej grubośći.Teraz robią takie dziwnie ścięte klocki(po co to nie wiem)

Komentarz

• loyd
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 2342

Znalazłem jeszcze zdjęcie org klocków do O2 - widać "stożkowy" kształ klocka.
                                        Załączone pliki

Komentarz

• OctaviaFLKrak
                                          Ambiente
                                          • 2009
                                          • 138

Zamieszczone przez ged

Nic
                                          Dokladnie wszystko jest w porządku. U mnie jest tak samo od samego wyjazdu z salonu. Od razu zwrocilem na to uwage podobno ma to ulatwic szybsze usuwanie ewentualnych zabrudzen które mogą się dostac pomiedzy klocek a tarcze.

Co do trwalosci silnika. Moc uzyskana w sulniku TSI nie jest uzyskana obrotami czyli podkrecona np do 6500 tys tylko osiaga ja przy 5000 przy wspoludziale turbiny a to w zaden sposób nie zmniejsza trwalosci jednostki, która i tak fabrycznie konstruowana jest na 160-170KM.

[ Dodano: Pon 05 Kwi, 10 13:33 ]
                                          Ten wystającay kabelek to czujnik grubości klocków?

Komentarz

• t271828
                                            Elegance
                                            • 2008
                                            • 928

Re: Głupie pytanie.

Zamieszczone przez loyd
                                            Ogólnie wszyscy stwierdzili, że panie - z takiej pojemności 1.4 i 122 km - to trzeba będzie "generalke" robić max po 100 kkm (coś tam gadali o zmianie pierścieni i szlifie - nie wnikałem bo już nie mój problem będzie).
                                            122 konie w doladowanej benzynie 1.4 to nie jest duzo. Dobrze jest troche interesowac sie
                                            motoryzacja bo mozna wtedy takich madrali zaskoczyc np. tym ile 1.4 tsi moze miec
                                            koni (fabrycznie)

Komentarz

• shado
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 5315
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez loyd

Masakra jakaś jak można łatwo wmówić laikowi, że coś jest nie halo w samochodzie.
                                              Ale to swoje zdjęcie to też takie wrzuciłeś, że na jego podstawie można wszystko napisać cokolwiek człowiekowi przyjdzie do głowy :szeroki_usmiech
                                              BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• loyd
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 2342

Zamieszczone przez shado
                                                Zamieszczone przez loyd

Masakra jakaś jak można łatwo wmówić laikowi, że coś jest nie halo w samochodzie.
                                                Ale to swoje zdjęcie to też takie wrzuciłeś, że na jego podstawie można wszystko napisać cokolwiek człowiekowi przyjdzie do głowy :szeroki_usmiech
                                                Ale jak spojrzysz na "klocka" z góry to on dokładnie tak wygląda jak na pierwszym zdjęciu.

I ewidentnie widać różnicę szerokości.

Komentarz

• AdamB
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 8033
                                                  • Octavia IV (NX3)
                                                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez loyd
                                                  I ewidentnie widać różnicę szerokości.
                                                  to ścięcie kocka robi takie złudzenie
                                                  Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

Pracuję...