Sugerowane wymiany po kupnie OII

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • soften
    Classic
    • 2010
    • 28

zacznijmy od tego , że ASV to nie silnik na pompkach ( nie kojarzę do którego roku był wkladany ops
    co ci stuka to mechanik określił, jeśli się nie myli.
    poprawny symbol silnika może tu dużo pomóc

[ Dodano: Nie 03 Paź, 10 15:30 ]
    odnośnie podwyższania- prześwit standart
  • mariusz8
    Drive
    • 2009
    • 94

Witajcie,

Mam pytanie. Od 2 tygodni jestem właścicielem OII 1.6BSE, przebieg 51tys. km, autko ma 2lata i 4 miesiące.
    Co należy wymienić/zrobić w tym samochodzie na początek? Mam na myśli filtry (jakie?), klimatyzację, płyn hamulcowy itp.
    Po 30 tys. został wymieniony tylko wkład filtra powietrza.
    Elementy typu hamulce wyglądają ok.

Jest to moje pierwsze tak zaawansowane auto dlatego pytam Was. Nie chcę niczego zaniedbać.

Co warto zrobić na wiosnę?

Komentarz

• loyd
      RS
      • 2010
      • 2342

Jedź do jakiegoś ASO, albo dobrego warsztatu to Ci zrobią przegląd auta i będziesz wiedział.

Z tego co wiem to przed 60 kkm poza olejem i filtrami różnej maści to się raczej nic nie wymienia.

Komentarz

• mariusz8
        Drive
        • 2009
        • 94

Proste czynności eksploatacyjne (np.wymianę filtrów) można wykonać samodzielnie. Nie trzeba od razu jechać do warsztatu nie mówiąc o ASO. Chodzi tylko o to co wymienia się przy taki m przebiegu po 2 latach użytkowania.

Komentarz

• loru
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 4286
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez mariusz8
          Chodzi tylko o to co wymienia się przy taki m przebiegu po 2 latach użytkowania.
          a masz pewność jak jeździł poprzedni właściciel ? i jak dbał o autko ? ja na twoim miejscu wymienił bym komplet filtrów + płyn hamulcowy, sprawdził stan klocków, moje wymiękły przy 45kkm + serwis klimy ( o ile jest) a tu trochę więcej do poczytania : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=14051
          O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

mariusz8, wymień:
            - filtr powietrza
            - filtr przeciwpyłowy
            - olej i filtr oleju
            - płyn hamulcowy (wymiana co 2 lata)
            - odgrzybienie układu i uzupełnienie czynnika chłodzacego klimy (raz na 2 lata).
            To chyba tyle.
            Czarny Elegance

Komentarz

• mariusz8
              Drive
              • 2009
              • 94

Poprzednim właścicielem byl pracownik salonu Skody. Mam nadzieje że w związku z powyższym serwisy robił na bierząco. W ksiązce jest 1 wpis po 30 tys km (wymiana oleju+filtr powietrza)

Jeśli chodzi o olej+filtr oleju to myślałem o wymianie po 60tys. Te 9 tys. chciałem przejechać na obecnym. Co o tym sądzicie?

Jeśli chodzi o filtr powierza to obecnie założylem LPG i wymianę chyba zrobię po 1tys.km przed regulacją.

Za kilka miesięcy skończą się klocki więc przy okazji zmienię płyn hamulcowy.

Zostaje więc na chwilę obecną do wymiany filtr przeciwpyłkowy i odgrzybianie klimy. Czy jest jakiś czujnik czynnika chłodzącego informujący o konieczności uzupełnienia?

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

W ksiązce jest 1 wpis po 30 tys km (wymiana oleju+filtr powietrza)
                Jeśli chodzi o olej+filtr oleju to myślałem o wymianie po 60tys. Te 9 tys. chciałem przejechać na obecnym. Co o tym sądzicie?
                pewnie masz ustawione przeglądy zmienne, a tu ZAZWYCZAJ przegląd ten wypada własnie po około 30kkm, zwłaszcza biorąc pod uwagę silnik jaki masz w swoim aucie ja bym spokojnie jeździł do następnego wskazania.

Czy jest jakiś czujnik czynnika chłodzącego informujący o konieczności uzupełnienia?
                nie
                saport techniczny baj DGW
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm
                no i nie ma :-)

Komentarz

• Jasiek
                  Ambiente
                  • 2008
                  • 192
                  • Octavia III combi (5E5)
                  • CRMB 2.0 TDI 150 KM

Czy jest jakiś czujnik czynnika chłodzącego informujący o konieczności uzupełnienia?
                  Nie ma. Jak jest ubytek czynnika chłodzącego to klima słabo chłodzi ,a potem pada sprężarka klimy .
                  była Octavia II 1.9 TDI
                  jest Octavia III Scout 2.0 TDI

Komentarz

• mariusz8
                    Drive
                    • 2009
                    • 94

Dziękuję wszystkim za dyskusję i rady. Na pewno z nich skorzystam.

Komentarz

Pracuję...