Dacia Duster vs Octavia Tour

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wklicki
    Classic
    • 2010
    • 28

Niestety, nie mam najlepszych wiadomości.
    Sądziłem, że mam dwa komplety, lecz został mi tylko jeden, który trafi do kolegi informatik

andrzejm, owszem, pieniądze doszły, tylko niestety podkładek juz nie mam.
    Poza tym uważam, że:
    - najpierw powinieneś zapytać czy są wolne podkładki
    - ew. napisać, że wysłałeś pieniądze + podać dane do wysyłki

Jeśli jesteście zainteresowanie podkładkami to proszę o stworzenie listy chętnych (minimalna ilość osób do zamówienia to 15 os.)

Pozdrawiam,
    Deo

PS. andrzejm, jeśli nie jesteś zainteresowany kolejną edycją podkładek to napisz mi PW, zwrócę Ci kasę.
    Aktualnie: OCTAVIA I 1.8T 20V 150km AGU
    Było: FABIA I 1.4 MPI + LPG
    OCTAVIA 1.9 TDI 90km

• romman
    Ambiente
    • 2009
    • 201

Tak się zastanawiam, co bym wybrał mając do wydania około 50 tys zł na nowe auto. Mógłbym kupić sobie Octawkę, taką jaką mam i sobie bardzo cenię, lub właśnie takiego Dustera, którego z dieslem i z klimą można mieć za mniej niż 50 tys.

Ciężki orzech do zgryzienia, bo osobiście nigdy nie kupowałem aut patrząc na markę, lecz na walory użytkowe. No i wolę skromniej, ale nowe/nowsze niż niewiadomoco z zachodu 'na wypasie'.

Ogólnie Dacia ma dobrą opinię. I tak patrząc na te dwa auta, bądź co bądź zupełnie różne, lecz o podobnej wielkości bagażnika, miałbym zagwózdkę :?

Czy ktoś miał przyjemność jeździć Dusterem? Jak wypada w porównaniu z O1 (wykonanie, komfort etc.)

P.S. Nie wrzucałem na off -topic, ale jak uważacie, że tam powinien być ten wątek, to proszę o przeniesienie

Komentarz

• rastajan
      Drive
      • 2009
      • 93

Mam dosyć pozytywne odczucia do Dacii, jest to dosyć tania marka "na dorobku" jak niegdyś skoda, więc nie skreślałbym jej jak to niektórzy robią na wstępie. Chociasz nie miałem okazji wypróbować Dustera, to z samych suchych informacji wynika, że jest to ciekawa propozycja.

Wybór między Octavią a Dusterem, może trochę dziwny, ale nie do końca pozbawiony sensu.. gdybym miał go dokonać to po pierwsze przejechałbym się Dacią, po drugie poczekał jeszcze kilka miesięcy na opinie "królików doświadczalnych" którzy kupią nowość i pojeżdżą trochę i jeżeli jakość wykonania, odczucia z jazdy i opinie użytkowników byłyby dobre to wybrał bym Dustera!

A już na pewno do tej decyzji przekonałby mnie jakiś mocny diesel w gamie silników (140-160KM), Renault ma trochę tych motorów, więc prędzej czy później coś wrzucą..

Komentarz

• Big
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6389

Zamieszczone przez romman
        Tak się zastanawiam, co bym wybrał mając do wydania około 50 tys zł na nowe auto.
        Kię Cee'd 1.4 Comfort + ewentualnie Kię Venga 1.4 L
        Dacia puki co mnie nie przekonuje, a że miałem już w swoim życiu parę renault (a Dacia opiera sie na podzespołach aut tej własnie marki) to jakoś nie bardzo mam do niej zaufanie. Pozatym patrząc na wykoanie Logana i Sandero nie bardzo mogę sobie wyobrazić aby Duster był wykoanny w jakiś wyraźny sposób lepiej. 50 tys zł to jednak spora kwota za którą można kupić lepsze auto niż Dacia i też nowe
        Czarny Elegance

Komentarz

• rastajan
          Drive
          • 2009
          • 93

Zamieszczone przez Big
          Tak się zastanawiam, co bym wybrał mając do wydania około 50 tys zł na nowe auto.
          Kię Cee'd 1.4 Comfort + ewentualnie Kię Venga 1.4 L
          Dacia puki co mnie nie przekonuje, a że miałem już w swoim życiu parę renault (a Dacia opiera sie na podzespołach aut tej własnie marki) to jakoś nie bardzo mam do niej zaufanie. Pozatym patrząc na wykoanie Logana i Sandero nie bardzo mogę sobie wyobrazić aby Duster był wykoanny w jakiś wyraźny sposób lepiej. 50 tys zł to jednak spora kwota za którą można kupić lepsze auto niż Dacia i też nowe
          Nie chcę być drobnostkowy, ale trzymajmy się w miarę możliwości zaproponowanych dwóch pojazdów, bo jak pójdziemy tropem wymieniania wszystkich dostępnych za 50k aut to nam się zrobi wątek na 50 stron i dojdziemy do rozmowy o używanych lub o spalaniu w dieslach

Komentarz

• t271828
            Elegance
            • 2008
            • 928

Zamieszczone przez rastajan
            A już na pewno do tej decyzji przekonałby mnie jakiś mocny diesel w gamie silników (140-160KM), Renault ma trochę tych motorów, więc prędzej czy później coś wrzucą..
            Raczej pozniej niz predzej. Logan juz troche jest na rynku i jaki jest najmocniejszy silnik
            w ofercie - chyba 87 KM. Dobor silnikow jest bardzo istotna czescia pozycjonowania marki.

[ Dodano: Czw 08 Kwi, 10 12:12 ]
            Ogólnie Dacia ma dobrą opinię. I tak patrząc na te dwa auta, bądź co bądź zupełnie różne, lecz o podobnej wielkości bagażnika, miałbym zagwózdkę :?
            Mnie tez taki duster sie podoba tylko jakos nie umiem sobie wyobrazic realnej sytuacji
            kiedy jego SUV-owa charakterystyka mi sie przyda. A do codziennej jazdy bedzie mniej
            wygodny. Jesli juz, to czekalbym co dacia wymysli w klasie sredniej, ale to chyba jeszcze
            kwestia ponad roku.

Komentarz

• rastajan
              Drive
              • 2009
              • 93

Zamieszczone przez t271828
              Raczej pozniej niz predzej. Logan juz troche jest na rynku i jaki jest najmocniejszy silnik
              w ofercie - chyba 87 KM. Dobor silnikow jest bardzo istotna czescia pozycjonowania marki.
              Masz rację, Renault przy Dacii bardziej niż VW przy Skodzie "dba" o to żeby tańsze auta nie zagrażały tym droższym z Renault i oszczędza na wyposażeniu i silnikach, ale skoro Duster to SUV a SUVY miewają mocne silniki to można mieć nadzieję..

Komentarz

• WojtekSz
                Ambiente
                • 2009
                • 159

Re: Dacia Duster vs Octavia Tour

...lub właśnie takiego Dustera, którego w dieslu i z klimą można mieć za mniej niż 50 tys.
                ...w dieslu, to można mieć... turbosprężarkę :wink: (Dustera może raczej z dieslem...). No chyba, że ja mam Octavię w szyberdachu... w ksenonach, w elektrycznych szybach... itp. :lol:

A wracając do tematu, to wybór między 'ośką' a '4x4' jest baaaardzo ciężki... :!:

pozdr
                SCOUT 2.0 FSI (BVX)

Komentarz

• rastajan
                  Drive
                  • 2009
                  • 93

Zamieszczone przez WojtekSz
                  ...lub właśnie takiego Dustera, którego w dieslu i z klimą można mieć za mniej niż 50 tys.
                  ...w dieslu, to można mieć... turbosprężarkę :wink: (Dustera może raczej z dieslem...). No chyba, że ja mam Octavię w szyberdachu... w ksenonach, w elektrycznych szybach... itp. :lol:

pozdr
                  mała poprawka nie w "elektrycznych szybach" się mówi, tylko "szyby w prądzie"

Komentarz

• WojtekSz
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 159

pozdr
                    mała poprawka nie w "elektrycznych szybach" się mówi, tylko "szyby w prądzie"
                    Jasna dupa :!:
                    Faktycznie... :lol:
                    Sorry :twisted:

pozdr
                    SCOUT 2.0 FSI (BVX)

Komentarz

• tomil
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2008
                      • 1179

No tak, nie mówi się szachuję, tylko cisza panowie.

Może taki Duster ale tylko w mocnym dieslu. Chociaż z drugiej strony to jeszcze większy obciach niż Skoda :wink:
                      It doesn't matter what we're losing
                      It only matters what we're going to find!

Komentarz

• Thundi
                        L&K
                        • 2005
                        • 1157

Mógłbym kupić sobie Octawkę, taką jaką mam i sobie bardzo cenię, lub właśnie takiego Dustera, którego z dieslem i z klimą można mieć za mniej niż 50 tys.
                        Jeden temat dotyczący Dustera już jest i proponuje go poczytać.

I proszę Nie Kłamać :!:
                        Zaznaczony tekst (pogrubiony) w cytowanym prze zemnie fragmencie jest absolutną bzdurą.
                        Najtańsza wersja Dustera z Dieslem kosztuje 48.600zł czyli Duster Ambience z silnikiem 1.5dci 85km 4x2. Tyle że klimatyzacja nie jest w tym modelu standardowa :!: Trzeba dopłacić 2.500zł czyli Duster z dieslem i klimą kosztuje 51.100zł (czyli wychodzi ciut powyżej 50tyś a nie mniej niż )

Do tego w Dusterze trzeba za wszystko dopłacać między innymi:
                        - Składana kanapa, regulacja kierownicy, pasów i wysokości fotela kierowcy - Ambience koszt 1000zł, w Laureate na szczęście w standardzie
                        - Klimatyzacja ręczna - Ambience 2500zł, Laureate standard
                        - Raflektory przeciwmgielne - Ambience 300zł, Laureate standard
                        - Lakier metalic 1600zł
                        - Radioodtwarzacz z MP3 - 1500zł
                        - Alu felgi - 1000zł
                        - ESP tylko z 4x4 1.5dci 110 km - koszt 1200zł + 300zł (300zł jest za skórzaną kierownicę która musi być aby domówić ESP)
                        Wszystkie elementy wyposażenia dodatkowego nie dostępne w najtańszej wersji dopiero od Ambience
                        Aha Duster 1.5dci 110km to wersja 4x4 i jej koszt to 64.400zł (wersja wyposażeniowa Laureate)
                        O ortografie dba FF.
                        Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                        http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                        Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• Morgoth
                          L&K
                          • 2010
                          • 1116

(...)
                          Ciężki orzech do zgryzienia
                          Faktycznie ciężki orzech, nowe auto do 50K PLN :diabelski_usmiech

No, ale i takie przypadki się zdarzają ... a do czego miałoby autko posłużyć odpowiedz sobie. Bo jak do miasta to może Kia Venga?

Jednak mając wybór - cytując klasyków - jak między dżumą a tyfusem, to wybrałbym Octavię. Znana, sprawdzona, na wypróbowanych podzespołach, a Duster to spora niewiadoma.
                          Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                          G.B.Show

Komentarz

• sew1981
                            RS
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2009
                            • 10917
                            • Fiat

WojtekSz, czepiasz się...tak slangowo motoryzacyjnie się mówi "w dieslu", "w benzynie" wiele razy takie coś słyszałem, a jak nie wiesz..to jeszcze mało wiesz

Komentarz

• WojtekSz
                              Ambiente
                              • 2009
                              • 159

Zamieszczone przez sew1981
                              WojtekSz, czepiasz się...tak slangowo motoryzacyjnie się mówi "w dieslu", "w benzynie" wiele razy takie coś słyszałem, a jak nie wiesz..to jeszcze mało wiesz
                              Przecież to jasne, że się czepiam :!: Wyrażam swoje zdanie na temat slangu, raczej handlowo - bazarowego niż motoryzacyjnego, który mi gra na nerwach i tyle... (nic na to nie poradzę, że okteślenia typu 'na gotowo' czy 'mam golfa w kombi' mi sie nie podobają...).
                              A czy wiem mało czy więcej to już inna kwestia.

Cieszę się jednak, że zwróciłeś uwage na mojego posta :twisted:

pozdr
                              SCOUT 2.0 FSI (BVX)

Komentarz

• zielony49
                                Ambiente
                                • 2009
                                • 180

Ja bylem kiedyś wlascicielem Daci, 2 lata temu nosilem się z zamiarem kupna nowego Logana. Po namysle, za te same pieniadze wolalem kupic 4 letnia octawie w wersji elegance. i wcale tego nie zaluje.Dacia to zlepek podzespołów roznych wersji starszych "renówek" jedynie buda jest oryginal.
                                Dipol

Komentarz

• krzysiek1974
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 323

Początki Logana nie były ciekawe - pierwsi kupcy to byli prawdziwi "jelenie" lub "króliki doświadczalne". Czy z Dusterem też tak będzie?

Myślę, że może zamieszać na rynku za rok czy dwa, jeśli naprawdę okaże się konkurencyjnal. Logan, choć już nieco dopracowany i nadal tani, staje do walki z używanymi samochodami, głównie sprowadzanymi i jak widać - zwykle prezegrywa. A jak coś, to ludzie wolą wydać trochę więcej na nowe auto lepszej marki.

Zresztą ciekawe porównanie byłoby kia cee'd a dacia logan. Kia była kiedyś autem egzotycznym, o nie najlepszej opinii, ale cee'd wykonany na miarę auta europejskiego, z atrakcyjną ceną i długą gwarancją okazał się być ciekawszą propozycją niż logan, niby renault, niby firma europejska i do tego dużo tańszy.

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

Nie chcę być drobnostkowy, ale trzymajmy się w miarę możliwości zaproponowanych dwóch pojazdów
                                    Jeśli tak, to naprawdę nie wiem co z tych 2 bym wybrał. Tak naprawdę to chyba żadnego
                                    O I to już mocno przestażała konstrukcja. Dacia to znów auto które jest jedna wielką niewiadomą. Jego wykonanie nie jest na najwyższym poziomie, tak jaki i zastosowane materiały a i technologie w nim zastosowane również nie grzeszą nowością. Ceny lepiej wyposazonych wersji również nie zachęcaja zbytnio do zakupu. Takze tak jak móiłem na początku, chyba nie wybrałbym żadnego z tych aut i poszedłbym do salonów konkurencji.
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 474

Witam
                                      Przed zamówieniem ctavki, jezdziłem po "wszytskich" salonach wiekszości marek auto, niesmiał bym napisac gdybym miał ominac salon renault/dacia, jezdzic Dusterem nie jezdziłem, siedziałem w nim w salonie.
                                      Auto małe (niestety) na foto wyglada wieksze, prymitywnie wykonane (co nie znaczy że zle)
                                      Jak za wozidełko za 50 tys/zł to nie ma tragedii, tylko , że małe jest niestety.
                                      Czy to mozna nazwac SUV-em?? hmmm.... raczej nie, predzej jakis Crossover.

Co do marki Kia wymienionej wcześniej, poszła do przodu owszem, poł roku temu jak zaczołem szukac auta, jezdziłem za Kia Soul, już byłem "prawie" zamówic, a tu zonk, gadam z kolesiem z forum Kia(skype), pekaja szyby (czasem mały kamyczek, zdaża sie od ruchow karoserii), bardzo kiepskie wykonanie w środku, diesel łyka olej jak cholera, mimo niby 5-7 Lat gwarancji (na zawieszenie jak pamietam 20 tyś/km) nie chca wielu rzeczy uwzgledniać (sami mechanicy czesto nie znaja TAJEMNICY koreańskiej marki) itd itp. To co sie da zauważyc na pierwszym planie, jezdzac jazdy próbne, to widziałem.Reszte od użytkowników i z forum USA o KiA Soul.

Jeśli miał bym wybrać Octavie Tour czy Dacia Duster (50tyż~~~50 tyś/zł) Brał bym Dustera (chodz nie wiem czy w Dieslu, wyżej zawieszony lekko, Gwarancja 5 lat(jak sie nie myle, bez dopłat)
                                      Własciwie kupujac,zamawiajac moja Skodzianke, za kwote ~~115tyś zł (bez rabatu) mogłem grzebac w kazdej marce aut, a zdecydowałem sie na Skode, jak sie przejade, w życiu już nie pomyśle o tej marce.
                                      [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• Psycho Dad
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 629

Za około 50k da sie wyrwać minta w octavii 2 FL nawet z 1.4, 1.2 tsi lub 1.6
                                        Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• romman
                                          Ambiente
                                          • 2009
                                          • 201

Zamieszczone przez sew1981
                                          Przecież to jasne, że się czepiam :!: Wyrażam swoje zdanie na temat slangu, raczej handlowo - bazarowego niż motoryzacyjnego, który mi gra na nerwach i tyle... (nic na to nie poradzę, że okteślenia typu 'na gotowo' czy 'mam golfa w kombi' mi sie nie podobają...).
                                          A czy wiem mało czy więcej to już inna kwestia.

Cieszę się jednak, że zwróciłeś uwage na mojego posta :twisted:

pozdr
                                          Hmm - właśnie przez takie poprawianie wątek potem zaczyna mieć mnóstwo dodatkowych odnóg nie związanych z tematem. Każdy wie o co chodzi. Jeżeli takie drobiazgi grają Ci na nerwach, to może lepiej nic nie czytać.

Co to jest dwumasa? Coś takiego nie istnieje a wszyscy wiedzą o co chodzi! Co to jest chłodnica klimy? przecież klima nie wymaga chłodnicy, ale skraplacza etc.

BTW - określenie takie słyszałem kilka razy w TVN Turbo - zapadło mi w pamięć i go użyłem, co nie znaczy, że mam się z tym źle czuć.

Dla kolegi poczucia estetyki słownej, zmieniem to określenie już wczoraj :-)

Dzięki wszystkim za opinie - jeżeli Duster faktycznie jest mały, to nie ma nawet o czym mówić. Poczekamy na coś z segmentu Octavii lub Superb :-)

[ Dodano: Pią 09 Kwi, 10 10:40 ]
                                          Psycho Dad, Chyba dosłownie wyrwać :-) - cena 50.000 za O2 mint byłaby bardzo dobra.

Komentarz

• Psycho Dad
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 629

[ Dodano: Pią 09 Kwi, 10 11:02 ]
                                            Proszę bardzo link do ogłoszeń na portalu

http://www.allegro.pl/18391_ii_2004.html?a_enum[12]=all&a_enum[13]=all&a_enum[15]=all&a_enum[16]=all&a_enum[178]=all&a_enum[199]=all&a_text_i[1][0]=2010&a_text_i[1][1]=&a_text_i[4][0]=&a_text_i[4][1]=&a_text_i[5][0]=&a_text_i[5][1]=&a_text_i[14][0]=&a_text_i[14][1]=&buy=0&clear_cookie=0&distance=1&id=18391&listing =0&listing_sel=2&listing_interval=7&postcode_enabl ed=0&state=0&city=&order=p&postcode=&price_from=&p rice_to=45000&view=gtext&change_view=Poka

45000 netto daje 54900 Brutto ... Myślę po rabacie u domelcia dało by rade zejść w okolice 50k bez problemu.
                                            Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• suchy
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 682

Zamieszczone przez Psycho Dad
                                              Myślę po rabacie u domelcia
                                              danielcio :wink:
                                              Było, minęło:
                                              RS Look @ 198KM/283Nm by Unitronic.

Komentarz

Pracuję...