Używana octa - kredyt czy leasing?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ingraf
    Drive
    S_OCP Member
    • 2004
    • 83

To sa swiatla mijania, drogowe(dlugie) to sa w kierownicy IHMO

Naciskasz do srodka, wcisniety przekrecasz o jakies 5' w prawo i wtedy jak juz przekrecisz to on tak zostanie. Wtedy trzeba pociagnac do siebie.

A rozebrac sam wlacznik, to nie wiem co potrzebujesz, bo tez moge opisac i wrzucic jakies foto jakby co :wink:
    Octavia II 1.9TDI Classic
  • autorus
    Rider
    • 2004
    • 508

Pytam sie osób które mają firmy. Wiem że jak sie kupuje używany samochód to jest szybsza amortyzacja (1 rok) . A co z leasingiem? I co sie bardziej opłaca? I co z vat? Chodzi o ctę 1.9
    TDI.

Pozdrawiam

Autorus
    http://forum.muratordom.pl/showthrea...5%82a-Autorusa
    Budowa mojego domku MURATORZE

----------------------------------------------------
    Octavia AZS TDI 130KM obecnie 407 kkm

Komentarz

• RomanS
      Elegance
      • 2004
      • 804

Szybsza amortyzacja tak, ale 2,5 roku (wspólczynnik 2) dla samochodów używanych (dla nowych 20 % rocznie , czyli 5 lat), tzn. powyżej 6 m-cy. Vat przy zakupie (na kredyt też) odlicza się od razu po zakupie i wprowadzeniu na środki trwałe, w leasingu zaś stopniowo z ratami leasingowymi. Kwota do odliczenia ta sama w obu przypadkach czyli jak dla osobówki 60% kwoty Vat z f-ry, max 6000 zł. Przy zakupie na kredyt ładujesz w koszty amortyzację + odsetki od rat kredytu. W leasingu zaś to co masz na comiesięcznej fakturze.
      Generalnie można by stwierdzć, że gdy firma przynosi zysk i płacisz podatek dochodowy to leasing może być lepszy finansowo. Trzeba to jednak każdorazowo konkretnie przeliczyć uwzględniając szczegółowe warunki kredytu i leasingu.
      Jest jescze aspekt "psychologiczny": przy kredycie ty jesteś właścicielem samochodu a przy leasingu aż do jego końca firma leasingowa, więc nie można w tym czasie dysponować samochodem. Jednym to przeszkadza, a innym wcale.
      Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• MiKruS
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 7976

Trzeba pamietac, ze zeby w ogole odliczac VAT, to trzeba kupic auto na fakturke i to nie komisową.
        TDI 205PS

Komentarz

• RomanS
          Elegance
          • 2004
          • 804

Święta racja. Faktura VAT - komis jest najmniej "ciekawa". W takim przypadku lepsza wydaje się zwykła umowa kupna-sprzedaży. Nie odliczy się Vat-u, ale kwota brutto wejdzie jako podstawa amortyzacji.

Komentarz

• autorus
            Rider
            • 2004
            • 508

Czyli przy umowie kupna sprzedaży wartość na umowie będzie amortyzowana cała? Tzn że taką umowę niosę do księgowej? Oczywiście rozumiem że nie odliczę vat bo nie będzie fvat.

Jeszcze jedno jeśli kupie autko używane od firmy na fvat (skoda z homologacja) to czy odzyskam jakąś część vat?

Pozdrawiam

Autorus

ps. Ja wyrobiłem się przed zmianami i odzyskałem cały vat(2004 kwiecień) . Ale potem sie wiele rzeczy pozmieniało i już tego nie śledziłem.

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Calego nie odzyskasz, bo te homologacje co posiadaja nasze Skody na dzien dzisiejszy mozna sobie wsadzic gleboko. Chyba ze kupisz Skode dwu miejscowa, to wtedy taka homologacja bedzie wazna, chodz juz nie jestem pewien. Z tego co wiem szykuje sie kolejna zmiana tych przepisow, bo rynek samochodow nowych upada i chyba rzad sie opamieta i zrobi to z glowa - lecz pewnie dalej bedzie daleko do idealu.
              Spritmonitor.de

Komentarz

• MiKruS
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 7976

Zamieszczone przez autorus
                Czyli przy umowie kupna sprzedaży wartość na umowie będzie amortyzowana cała? Tzn że taką umowę niosę do księgowej? Oczywiście rozumiem że nie odliczę vat bo nie będzie fvat.

Jeszcze jedno jeśli kupie autko używane od firmy na fvat (skoda z homologacja) to czy odzyskam jakąś część vat?
                Odzyskasz 60% wysokosci VAT nie wiecej niz 6.000PLN.

W przypadku zakupu na umowe kupna-sprzedazy, musisz pamietac, ze leasing operacyjny sie nie oplaca.
                Leasing operacyjny jest usluga objeta stawka VAT22%. Czyli do kazdej raty i do czynszy inicjalnego, ktory liczony jest od ceny zapisanej na umowie, bedzie doliczany VAT, zgodnie z ustawa o podatku VAT.

Teoretycznie mozna skorzystac z leasingu finansowego, gdzie stawka VAT jest taka jak stawka przedmiotu leasingu (w tym wypadku 0%), ale nie wszystki firmy leasingowe chca sie w to bawic.
                TDI 205PS

Komentarz

• Arti23
                  Elegance
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 892
                  • Superb II combi (3T5)
                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

jeżeli wykazujesz dochód w firmie to myślę że lepszy będzie leasing (sam mam używaną Octavię w leasingu) masz stałe comiesięczne koszty, od każdej faktury odliczasz 60% VAT'u (do kwoty 6 000 zł) w kredycie odpisujesz amortyzację (jest to też pewnego rodzaju koszt) i 60% VAT'u (do 6 000 zł) odliczasz w momencie zakupu poza tym w obydwuch przypadkach w koszty wrzucasz i odliczasz VAT od wszelkiego rodzju napraw i materiałów eksploatacyjnych oraz w same koszty paliwo (homologacje w przypadku auta 4 osobowego można wsadzić głęboko w buty, lepiej odrazu przy kupnie przerejestrowywać na auto osobowe, ja tak zrobiłem) Wybór pozostawiam Tobie. Sam policz na co będzie lepsze. Podejżewam że leasing będzie trochę tańszy (u mnie wyszło +15% do wartości samochdu, ale jestem stałym lientem i mam dużo lepsze warunki)

Pozdr
                  Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI BKD DSG (172/395) by R-Motors-klik

Komentarz

• autorus
                    Rider
                    • 2004
                    • 508

Powiedz jak przerejestrować na osobówkę? Wiem że jest taka możliwość ale chciałbym wiedzieć czy dużo z tym zachodu?

Autorus

Komentarz

A jak wyglada sprawa z oplatami przy sprowadzeniu samochodu z zagranicy i jak to wyglada w przypadku firmy oraz czy mozna odliczyc vat zagramaniczny?
                      Pytam bo nie ukrywam, ze niose sie z zamiarem sprowadzenia rocznej OII (z salonu niemieckiego)

Komentarz

• RomanS
                        Elegance
                        • 2004
                        • 804

autorus,
                        Dokładnie tak

Powiedz jak przerejestrować na osobówkę? Wiem że jest taka możliwość ale chciałbym wiedzieć czy dużo z tym zachodu?
                        Jeśli w dowodzie rejestr jest wpisany bank (kredyt) lub firma leasingowa to odpada. Ja miałem kredyt bez wpisu do dowodu i bez zastawu bankowego, czyli mogę cały czas to zrobić, tylko cholera mnie bierze, że za odkręcenie 2 śrób od kraty, czyli max 5 min. roboty muszę zapłacić w sumie ok. 300 zł (razem z nowym dowodem rej).

Komentarz

• Arti23
                          Elegance
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 892
                          • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez autorus

Autorus
                          musisz zdemontować kratkę i mieć na to rachunek (np 20 zł, liczy się rachunek a nie wartość na nim) ja zrobiłem to na stacji diagnostycznej, po czym robisz przegląd, muszą ci wpisać zmianę przeznaczenia pojazdu (koszt takiego przeglądu - 180 zł). z dokumentami z przeglądu jedziesz do wydziału komunikacji i przerejestrowujesz auto na osobowy.
                          zapewnw masz auto 4 osobowe. sprawdź czy masz na tylnej kanapie 3 pasy bezpieczeństwa, jeżeli nie, to musisz wstawić trzeci pas bezp. (ci co nie maja zazwyczaj mieli usuwany środkowy biodrowy pas.

Komentarz

• autorus
                            Rider
                            • 2004
                            • 508

Musze się zastanowić, bo wiecie czasem wozę w bagażniku psy i ta kratka mi się wtedy przydaje. I tak dolną część kratki wywaliłem (tą płytę metalową). Idealnym rozwiązaniem byłoby żeby ta kratka była tylko nad siedzeniami jak w sedanach.
                            Autorus

Ps. Albo taka jak w bagażniku do trzymania zakupów. Taka byłaby idealna, jakby mi nie była potrzebna tobym ja zdjął i tyle.

Komentarz

• eltar
                              Drive
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 50

Witam,
                              Pracuję w firmie leasingowej/banku samochodowym...

Zamieszczone przez comcio
                              A jak wyglada sprawa z oplatami przy sprowadzeniu samochodu z zagranicy i jak to wyglada w przypadku firmy oraz czy mozna odliczyc vat zagramaniczny?
                              Pytam bo nie ukrywam, ze niose sie z zamiarem sprowadzenia rocznej OII (z salonu niemieckiego)
                              Jeżeli "przepuścisz" samochód przez komis i wystawi Ci fakturę z 22 % VAT to możesz walić jak w dym - dostaniesz faktury z 22% VAT.
                              Jeden warunek (dla kredytu i leasingu) - samochód musi być zarejestrowany w Polsce - nie bawimy się w 1 rejestrację w Polsce...

Ogólnie - jeżeli nie masz faktury z 22 %VAT - nie baw się w leasing - NIE OPŁACA SIĘ!!

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

Przerejestrujesz auto na osobowe, a kratki tej stalowej NIKT nie ma prawa Ci zabronic wozic.

Ale komis gdy bedzie chcial tak sprzedac samochod to doliczy ten VAT do ceny za auto, bo z czegos oni to musza pokryc. Czy moze sam VAT placa od roznicy kupno/sprzedaz
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• Arti23
                                  Elegance
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 892
                                  • Superb II combi (3T5)

Ale komis gdy bedzie chcial tak sprzedac samochod to doliczy ten VAT do ceny za auto, bo z czegos oni to musza pokryc. Czy moze sam VAT placa od roznicy kupno/sprzedaz
                                  najprawdopodobniej dostaniesz fakturę z dwoma pozycjami tj:
                                  1. samochód np Skoda Octavia Kombi 1.9 TDI - stawka VAT 0% lub zwolniona
                                  2. prowizja od sprzedaży - stawka VAT 22%

jezeli pójdziesz z taką fakturą do leasingu to doliczą ci do samochodu 22% VAT'u przy umowie leasingowej, w tym wypadku z leasingiem daj sobie spokój bo się nie opłaca chyba że kupujesz auto rzeczywiscie bardzo tanio.

Pozdr

Komentarz

• Pulse
                                    Rider
                                    • 2006
                                    • 461

Witam,

Nie bede wchodzil w szczegoly ale zarowno leasing jak i kredyt maja swoje wady i zalety.

Moja firma ma nastepujace doswiadczenia.

Leasing
                                    Latwo go dostac
                                    Wady:
                                    W przypadku jak cos sie stanie z autem.
                                    Raz ukradli u mnie w firmie auto w leasingu, nowe - 2 tygodnie i firma stracila na tym 15k zl - ubezpieczenie AC bylo - musialo byc, ale taki bilans byl i tak.
                                    Drugi raz w grudniu tego roku, stluczka nie z mojej winy, Fiat Panda do kasacji, firma nie dostala nic, pierwsza rata(25% wartosci) i raty leasingowe za prawie 2 lata stracone czyli dosyc spora strata.
                                    W przypadku szkody przeciaganie procedur zakonczenia tak ze mimo, iz juz nie ma auta wystawiaja f-ry leasingowe nawet przez 2-3 miesiace.

Wiem, ze to banalne ale radze bardzo dobrze przeczytac umowe, w szczegolnosci te punkty ktore mowia o postepowaniu we wspomnianych przeze mnie sytuacjach.

Kredyt
                                    Trudniej go dostac.
                                    Jak sie cos stanie z autem i jest AC (chyba musi byc) to nie jest zle.

-
                                    Pozdr, Pulse
                                    :: O1 AXR Kombi

Komentarz

Pracuję...