Również gorąco polegam Grześka. Robiłem u niego furę już ładnych parę razy, zarówno przeglądy, jak i grubsze sprawy i ze wszystkiego jestem zadowolony. Najlepsze jest elastyczne podejście do klienta, ale jedno mi się nie podoba... słynna lista rzeczy na które trzeba niedługo zwrócić uwagę (czyli co się zaraz posypie i co trzeba wymienić) :twisted: To jest lista, przed otrzymaniem której zawsze drżę ze strachu, gdyż przenikliwość i dokładność Grzesia jest oszałamiająca... Jest za dobry! :P
[O2] czekałem tylko 8 000km
Zwiń
X
-
[O2] czekałem tylko 8 000km
Witam,
tak jak widać w temacie czekałem tylko 8 000km na niespodziankę. Po tym przebiegu na A4 w Legnicy pokazał mi się niski poziom oleju.
Czy jest możliwe takie ssanie ze strony 2,5 miesięcznego TDIka?
Czy fabrycznie zalewają minimum?
Oczywiście Assistance Skody nie miał bladego pojęcia od której jest czynny serwis w Legnicy.
No i w moim pojeździe w którym wg serwisu nie ma MFA po tankowaniu pokazał się dystans do końca zbiornika. Czy to wystarczająca wskazówka i zachęta do założenia manetki?
-
-
jezeli jest to nowe auto to jest szansa ze z początku silnik więcej wezmie oleju az sie ułoży, ile miałeś oleju jak kupiłeś auto,, pytam bo byc moze był niski stan olejusuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaykiCzy jest możliwe takie ssanie ze strony 2,5 miesięcznego TDIka?
Zamieszczone przez MaykiCzy fabrycznie zalewają minimum?
Zamieszczone przez MaykiCzy to wystarczająca wskazówka i zachęta do założenia manetki?O ortografie dba FF.
Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
Skoda Octavia & Audi A6
Komentarz
-
-
Czy jest możliwe takie ssanie ze strony 2,5 miesięcznego TDIka?
Zamieszczone przez MaykiCzy fabrycznie zalewają minimum?
Zamieszczone przez MaykiCzy to wystarczająca wskazówka i zachęta do założenia manetki?O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez filipTzalecana jest chyba wymiana oleju po przejechaniu pierwszych 5kkm.DADRL wyłącz światła - włącz myślenie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez genesisZamieszczone przez filipTzalecana jest chyba wymiana oleju po przejechaniu pierwszych 5kkm.
[ Dodano: Nie 11 Kwi, 10 23:07 ]
aha odnosnie docierania, trzeba jezdzić dynamicznie w pełnych zakresach obrotów najlepiej od samego początku, napisałem dynamicznie to nie znaczy pałować :!: Płynnie ale wysoko kręcić i nie jezdzić z niskich obrotów. Najwazniejsze jest pierwsze kilkaset km, ale to co napisałem dotyczy głównie silników po remoncie, silniki wsadzone w fabrycznych autach są juz czesciowo ułożone i specialnie nie trzeba przejmowac sie juz docieraniem.superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Czy przy wymianie oleju po dotarciu ASO zeruje "licznik serwisowy" czy pozostawia, go bez zmian? (po to żeby silnik "wiedział" kiedy przyjechać na wymianę filtrów itp)
U mnie również zaświeciła się kontrolka przy przebiegu około 8000 km, ale 4000 km wcześniej wymieniałem olej na świeżego Motula 507.00 i czytając post Mayki zacząłem mieć wątpliwości, czy w ASO faktycznie wymienili mi olej :roll:
Dodam, że na dolewki zostało mi około 1 l.Pozdrawiam,
Grzesiek
Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB
Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez DeoCzy przy wymianie oleju po dotarciu ASO zeruje "licznik serwisowy" czy pozostawia, go bez zmian?
Zamieszczone przez DeoU mnie również zaświeciła się kontrolka przy przebiegu około 8000 km
Zamieszczone przez DeoDodam, że na dolewki zostało mi około 1 l.O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
loru, Zapomniałem o jeszcze jednym ważnym szczególe :roll:
Te 8000km miałem 5000km temu i wtedy uzupełniłem poziom oleju :wink:
Dziś po pracy sprawdzę poziom oliwy, bo ciekawi mnie ile już ubyło.Pozdrawiam,
Grzesiek
Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB
Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loruDeo napisał/a:
Dodam, że na dolewki zostało mi około 1 l.
słabo wymienili, powinno zostać coś koło 0,5 l
Deo, miałeś po prostu trochę mniej wlane, o czym świadczy potrzeba dolewki.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBZ 5L bańki zostaje około 0.7l oleju przy stanie max (do górnego przegięcia).:diabelski_usmiech
"Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez filipTzalecana jest chyba wymiana oleju po przejechaniu pierwszych 5kkm.
jak ostro ciśniesz to rzeczą oczywistą jest że silnik będzie pożerał olej
Komentarz
-
-
A ile Ci mieli powiedzieć jak masz fabrycznie ustawiony przegląd wg wskazań komputera? Zwykle komputer nakazuje serwis olejowy właśnie między 25 a 30 k km. W książce serwisowej powinno być zaznaczone jaki masz rodzaj przeglądów.
Wszystko też jest na wyświetlaczu komputera, jeśli posiadasz.DADRL wyłącz światła - włącz myślenie
Komentarz
-
-
jasne. Można to również traktować w kategoriach zależnego od każdego poziomu stresu potrzebnego do wywołania histerii i przesadnej ostrożności. Co kto i jak lubi oraz których rad posłucha, lub zaadoptuje je raczej jako własną autonomiczną decyzję, a które zleje. Zakładam jednak, iż pewnie więcej niż 50% nowych wlaścicieli woli dmuchać na zimne w sprawie wymiany i zrobi to szybciej niż nawet przed 15.000. Taką mam teorię, opartą na własnym panikarstwie
Komentarz
-
Komentarz