Zamieszczone przez neck99
Używana klimatyzacja
Zwiń
X
-
Używana klimatyzacja
Witam Szanowne Grono,
Ostatnio chciałem zamieić swoją Octavie LXi 1,6 AKL z 98 na nowszą byle z klimą. Doszedłem do wniosku, że może niekonieczne trzeba zmianiać coś co się dobrze spisuje a tylko uzupełnić o to czego mi brakuje. Szczególnie, że auto jest zadbane i ma naprawdę niewielki przebieg. W związku z tym mam parę pytań
1. Czy montaż używanej klimatyzacji to rozsądny pomysł?
2. Jeśli tak to czy warto pakować się w climatronic (róznica w cenie nie taka wielka)
3. Czy ktoś może podzielić się doświadczeniami z firmą Tech-mot z Piotrkowa-Trybunalskiego? ( http://www.tech-mot.com.pl )
4. Czy znacie podobny zakład w okolicach Wrocławia?
Dziękui i pozdrawiam
Tomasz
-
-
ad.1
To wogóle jest wykonalne w jakiejś rozsądnej cenie? Chodzi mi o dokładanie do silnka dość mocno połączonej z nim części.
ad.2
Jak już się na to porwiesz to od razu climatronik. Ja mam manuala i strasznie się nakręce korbką, żeby mieć optymalną temperature.
ad.3
Zdaje się, że w tej firmie właśnie robił klime chester121.
ad.4
Nie bardzo
Ja skorzystam z ich usług na wiosnę, bo mam do nich raptem rzut beretem i sprawdzę jak robią serwis klimy.Leon FR 2.0TDI 170KM
Komentarz
-
-
Ad.1
Myslę że ceny są duże jak nie masz części i robisz w jakiejś firmie. Koszt założenia klimatyzacji do samochodu osobowego to gdzieś koło 1.500-2.500 tys. w firmie która się tym zajmuje ,wiem bo wujek się tym zajmuje i sam mu pomagałem w tym . Jak masz części to płacisz za napełnienie i robociznę.
Ad.2
Jak już robić to profi Bez obrazy dla kolegów z manualem
Ad.3
Nie
Ad.4
NieByła O1 130/280 powered by turbodiesel.pl
Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl
Jest O1 1.6 BFQ
Komentarz
-
-
ad.1
To wogóle jest wykonalne w jakiejś rozsądnej cenie? Chodzi mi o dokładanie do silnka dość mocno połączonej z nim części.
Na ich trochę chaotycznej stronie ceny są podobne (3500 - 3700) za Climatronic, 3000 za manualną.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kurdeszTa firma o której wspominałem - Tech-mot, oferuje taką usługę. Na allegro wyceniła tę usługę na 3300 ( http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83243225 )
Na ich trochę chaotycznej stronie ceny są podobne (3500 - 3700) za Climatronic, 3000 za manualną.
Jeszcze zostaje kwestia babrania się z problemami jakie mogą wyniknąć. Sorki, nie chcę Cię zniechęcać, ale ja bym sobie odpuścił.Leon FR 2.0TDI 170KM
Komentarz
-
-
ja wlasnie w tej firmie robilem(Tech-mot )
i jestem zadowolony
co do tej drugiej firmy we wroclawiu nie moge sie wypowiadac bo nie znam ich
ale przed wymiana klimy obdzwonilem wszystkich we wroclawiu i nikt nie zaproponowal mi podobnej ceny za zmiane z manuala na climatronic
dodatkowo koles sprawdzil cala instalacje napelnil itp
co do zalozenia nowej(uzywanej) to tylko w zimie bo wtedy jest najtaniej wiec decyduj sie szybciej
i bierz odrazu climatronic 600zl to nie duzo za taki "luksus" :wink:
pzdr
Komentarz
-
-
Sory, ale glupoty piszecie konkretne... Klime na uzywanych czesciach mozna znalezc za 1500.. Nie dawno z ojcem kupilismy, i zalozylismy w 2 wieczory (od 18 do 23). Smiga zyleta, a do tego jest wlozona w stara deske (tzw. dluga). Chodzi mi oczywiscie o climatronic... Wiec szukaj stary jakiegos typa co sprowadza samochody i je rozbiera, tam dostaniesz najtaniej.
Nowoczesne medium, porządkuje świat i dostarcza angażujące informacje, rozrywkę i usługi w czasie rzeczywistym. Przewodnik Polaków w wirtualnym świecie.
Komentarz
-
-
Sigma_74
firm jest dużo we Wrocławiu co robi klime, na Jagielończxyka firma jest,
a co do ceny, jeśli masz zacięcie mechanika i chcesz klimę manualna załozyć to najprościej od rozbitka przywieść częśc i do mechanika i sami załozycie a jedynie napełnienie i sprawdzenie układu w firmie co nie jest tak drogie.
Zamieszczone przez BioBogona skorzystam z ich usług na wiosnę, bo mam do nich raptem rzut beretem i sprawdzę jak robią serwis klimy.
Komentarz
-
Zamieszczone przez ferritDo 666. Czy elektryka pasowała ? Czy otwory w ściance komory silnika pasowały ? Czy montowałeś cały tunel z nagrzwnicą czy mdyfikowałeś własny (ten pod deską). Czym rózni się manual od climatronic ? Taż myślę o montażu we własnym zakresie. Cena 1500 + 150 napełnienie.
Komentarz
-
-
Do 666: Patrzyłem w moim samochodzie i porównywałem z kolegi, który ma klime manual (rok 2001). W ścianie z silnikiem po stronie pasażera są wyprowadzone przewody z gazem. Ja mam tylko takie nacięcie do przebicia i można prowadzić przewody. Czy Ty też to przebijałeś, czy musiałeś wycinać poważniej ? I jeszcze kwestii instalacji elektrycznej: gdzie trzeba się doczepić z przewodami ? Czy to jest skompikowane ? Czy klima manual od climatronic różni się tylko sterowaniem w słupku ? Czy czymś jeszcze ? Gdzie są te czujniki temoperatury ?
Komentarz
-
-
rozni sie panelem sterowania i calym korpusem ktory znajduje sie pod schowkiem pasazera (tam miedzy innymi jest nagrzewnica, wentylator, itp)
znajduja sie tam serwa ktore otwieraja poszczegolne kanaly, i o ile sie nie myle 2 lub 3 czujniki
acha bedzie jeszcze trzeba podpiac czujnik naslonecznienia, no i wszystko podpiac pod kompa
i koniec
Komentarz
-
-
ferrit: upps.. no i na te pytanie nie potrafie juz odpowiedziec, ale wydajke mi sie ze nie rozmontowywal ojciec rozrzadu. raczej lapa byla ok, bo kiedys patrzylismy pod mache to mocowania do sprezarki byly tak jak trzeba. moze dlatego ze masz tdi ? ja mam 1.6 AKL. jak juz pisalem wczesniej trzeba wymienic tylko pasek na dwustronny. a no i jeszcze dziura byla wiercona w scianie grodziowej. chociaz jak sprawdzalem w starym nawiewie tez sa wejscia jak w nawiewie od climatronic... wiec nie wiem po co byly dziury, akurat przy tych rzeczach mnie nie bylo, ja tylko rozkladalem i skladalem deche. zapytam sie ojca i podam wszystkie szczegoly.
Komentarz
-
Komentarz