Ok ale jak myslisz to w tym ty pewnie auta jeszcze nie odbiore skoro dopiero go wysylają do Tychow? a wogole gdzie ten spot tzn w jakim miejscu i o której
Opłaty przy zakupie nowego auta
Zwiń
X
-
We wtorek zakupiłem nowe autko więc na osobę fizyczną koszty wyglądają tak :
- z podatku jesteś zwolniony bo masz fakturę na nowe autko
- w urzędzie rejestracyjnym płacisz 180,50 za blachy i tymczasowy dowód rejestracyjny
- opłata recyklingowa też Ciebie nie obejmuje ponieważ sieci dealerska Skody (a zakładam że po ©zkodnika się wybierasz) posiada sieć stacji odbioru aut wycofanych z eksploatacji (na dole faktury jest odpowiedni wpis)
Jeśli bierzesz autko na kredyt razem z małżonką to obaj musicie być przy odbiorze (będą potrzebne oba podpisy i dokumenty tożsamości).
Dodatkowym kosztem jest (już po zakupie autka) pierwsze tankowanie na fulla ;p
Komentarz
-
-
Witam ponownie.
Jak wygląda sprawa z ubezpieczeniem.
Sprzedawca salonu proponuje swój pakiet OC+AC za 1990 PLN z kilku z firm, między innymi PZU, GENERALI, HESTIA i coś jeszcze.
Skusić się na to czy szukać czegoś tańszego (lepszego nie koniecznie tańszego).
Jakie są Wasze doświadczenia w temacie ubezpieczeń?
Pozdrawiam.
Komentarz
-
-
warto AC zawrzeć w dobrej firmie - jest to ubezpieczenie dla Ciebie i w przypadku szkody łatwiej załatwisz sprawę.
warto wykupić pakiet asisatans za 150 pln - holowanie od miejsca zamieszkania i sporo dodatkowych udogodnień w przypadku awarii.
pakiet szyby ( do 1000 pln) w większości TU jest z dopłatą.
co do ubezpieczeń przypominam że podstawą w używanych i nowych "wszelkie zmiany, adnotacje w dowodzie robimy z KSIĄŻKĄ POJAZDU"
po rejestracji koniecznie trzeba wykupić OC - powinno obowiązywać z dniem rejestracji pojazdu i wydziały komunikacji nie wydają sztywnego dowodu bez ważnej polisy OC
w przypadku kupienia pojazdu z aktualnym oc poprzedniego właściciela robimy aneks do polisy - jak wykupiona 1 rata niestety dopłacamy 2 bez względu na okres ważności 1 raty.Nabytek w 04.2010 r czyli 2,0 TDI.
Po drodze Verso 2,0 D4D, Auris 1,6 Velmatec
A teraz jest 1,4 TSI z 2012
Komentarz
-
-
elektronik, kupujac swoja fure zaplacilem AC+OC 1800PLN w Alianz. Po roku udalem sie celem wykupienia kolejnego i Pani mi wyliczyla 4k - twierdzac ze taki tani pakiet Alianz daje tylko na nowe fury, malo mi buty nie spadly ze szczescia!
Proponuje zbadac czy nie ma pakietu na 2 lata - z tego co pamietam kolega z forum pisal, ze dostal jakas fajna oferte w ten sposob od Hestii.
Koniec koncow kupilem pakiet z Assistance w Generali za 3,6k. Oczywiscie wszystko zalezy od wartosci auta.
Komentarz
-
-
bardzozlymisio, bo tak jest z tym drogim rokiem, pakiet na 2 lata jak od razu wykupisz placisz 4200 zł jednorazowo na 2 lata, w Alianz, Hestia czy PZU <-- tymi firmami ubez dysponuje skoda. W tej chwili na 1 rok kosztuje cos koło 1990zł (na nastepny liczone wg zniżek, zwyżek)
Kobieta w ASO (od ubezpieczen) pokazala mi oferte ktora "dziala" do konca czerwca jesli zakupie nowe auto i odbiore je oczywiscie do konca czerwca, 1 rok= koło 2100 zł 2 rok= 2300 zł 3rok=koło 2400 zł (i TO<-- płace co roku,jakos tak to było) warto zapytac o to człowieka od ubezpieczen, jak rozmawiałem w pierwszym ASO o ubezpieczeniu nikt mi o czyms takim nie wspomniał. Najwaznijsze aby dokladnie sprawdzic czy jest to ubezpieczenie bez wkładu własnego, co obejmuje? czy powodz, gradobicia, pożary itd (ALE ZAOBACZYC NA PAPIEŻE, A NIE WIEŻYC NA SŁOWO CIAGLE USMIECHNIETEJ PANI CO MA ZA TO PŁACONE) wszytskie pakiety dla nowych aut, nie obejmuja zadnych zwyżek czy zniżek własciciela.
Dobra firma ubezpieczajaca i konkretna jest Inter-Risk zarowno na OC jak i AC a napewno na Assistance i NW 2 razy kozystałem u nich z AC i zadnego problemu nie było. A sa jedni z tanszych na rynku.
Komentarz
-
-
30 dni z tego co pamiętamMoje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/
Komentarz
-
-
Podatek przy zakupie płacimy jedynie od czynności cywilno-prawnych jeśli kupujemy auto od osoby prywatnej na umowę kupna-sprzedaży. Jeśli jedna ze stron umowy (w tym sprzedający, czyli np. salon, komis itp.) jest płatnikiem podatku VAT i wystawi nam fakturę (nawet, jeśli sama sprzedaż jest zwolniona z VAT) - podatku od czynności cywilno-prawnych nie ma.
(art.2 p. 4 Ustawy o podatku od czynności cywilno-prawnych)
Jeśli chodzi o ubezpieczenia, to ja wziąłem pakiet w Allianz za 1990 zł na rok. Chyba można też od razu wziąć pakiet na 2 lata, nie pamiętam ile kosztuje. Za ten pierwszy rok pakiet jest w cenie "promocyjnej", stąd ta korzystna cena, w kolejnych latach wychodzi to, jak już inni pisali, znacznie drożej, więc jeśli ma się duże zniżki, to się to nie opłaca. Ja będę w kolejnych latach nadal korzystać z Allianza, tyle, że już na normalnych zasadach, czyli nie w pakiecie dilerskim.
Z poprzednim autem też tak zrobiłem i było OK.
Co do Allianza, to niestety miałem okazję uruchomić już polisę AC (wymiana klapy bagażnika po szkodzie parkingowej) i jestem zadowolony (rozliczenie bezgotówkowe ubezpieczyciela z ASO) - wszystko sprawnie i bez problemu (szkoda zgłoszona za pośrednictwem ASO, mają stosowne umowy z Allianzem - to moim zdaniem jest istotne).
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftOficjalnie 30 dni, nieoficjalnie to moze byc i pol roku, byle w terminie 30 dni zostal uiszczony podatek PCC
Komentarz
-
Komentarz