2 pytanka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fazol1
    Classic
    • 2010
    • 7

2 pytanka

Miet, nastepne sreberko na forum
  • lukas7
    Classic
    • 2009
    • 12

2 pytanka

mam dwa pytanka dotyczące eksploatacji octavii 1.9tdi na pompowtryskiwaczach a mianowicie czy mogę jeździć samochodem na krótkich odcinkach tzn 2-3 km tak że silnik się nie zagrzeje czy w ten sposób szybko coś padnie w samochodzie? gdyż w instrukcji zalecają 10km
    I drugie pytanie czy silnik ten można umyć bo mój egzemplarz jest strasznie brudny gdyż poprzedni właściciel jeździł dużo po nieutwardzonych drogach a poza tym w instrukcji jest napisane że należy myć silnik po zimie aby nie wystąpiła korozja wywołana przez sól z dróg Czy w tym przypadku też może coś się zepsuć pomimo zabezpieczenia alternatora i akumulatora? Czy miał ktoś już przygody z dieselami po umyciu silnika?

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

chyba nie masz innego wyjścia, skoro kupiłeś takie auto i tak właśnie jeździsz, chociaż generalnie diesel do tego nie służy, a silnik można umyć.
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• lukas7
        Classic
        • 2009
        • 12

to czego sie można spodziewać że padnie jeżeli raz na jakiś czas wyskoczę do znajomych na drugi koniec miasta?

Komentarz

• Maru 123
          RS
          • 2008
          • 4660

lukas7, myj nic mi się nie stanie. pamiętaj tylko że silnik musi być zimny :twisted:
          1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• toocool
            Rider
            • 2008
            • 303
            • Octavia IV combi (NX5)

Re: 2 pytanka

Zamieszczone przez lukas7
            ... czy mogę jeździć samochodem na krótkich odcinkach tzn 2-3 km tak że silnik się nie zagrzeje...
            Wszystko można. Samochód jest dla Ciebie a nie Ty dla samochodu.
            Tylko w ten sposób nie odczujesz "zalet" diesla - momentu (na zimnym szkoda) i spalanie będzie duże.
            Jestem wdzięczny - wdzięczność i podziękowania w sieci - za co być wdzięcznym

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez lukas7
              to czego sie można spodziewać że padnie jeżeli raz na jakiś czas wyskoczę do znajomych na drugi koniec miasta?
              no nic Ci tak od razu nie padnie, po prostu diesel w manualu to nie jest super pomysł do miasta i na krótkie trasy
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Set
                Ambiente
                • 2010
                • 113

Zamieszczone przez szkoda

po prostu diesel w manualu to nie jest super pomysł do miasta i na krótkie trasy
                Zgadzam się w 100%, choć mam Tdi od kilku miesięcy dopiero.

Na trasie jeździ się wygodnie, za to w mieście i jeszcze w korkach to koszmar.
                Inna sprawa, że każdym dużym samochodem bez względu na silnik jeździ się w mieście fatalnie.
                Tu sprawdzają się małe, zwrotne i lekkie samochodziki z ekonomicznym benzyniakiem.

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

Set, w automacie masz wszystko w tyle, ale w manualu, sam wiesz, im mocniejszy tym gorszy pomysł IMO, mi nie chodzi o wielkość auta tylko konkretnie o diesla, trzeba po prostu wiedzieć co i po co się bierze, ewentualnie godzić się na pewne kompromisy.
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• genesis
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 232

To przynajmniej raz w tygodniu weź autko na jakąś szybszą trasę i przegoń turbinę, bo z tego co mówisz ten silnik nawet nie będzie miał jak się rozgrzać przy codziennej eksploatacji.
                    DADRL wyłącz światła - włącz myślenie

Komentarz

• lukas7
                      Classic
                      • 2009
                      • 12

Ogólnie rzecz biorąc co jakiś czas (co tydzień) robię trasę gdzie się zagrzeje i przedmucham turbo wiec liczę że nic nie padnie tak szybko
                      Czyli generalnie w takiej eksploatacji może mi paść szybciej turbo i to wszystko?

Komentarz

Pracuję...