mam dwa pytanka dotyczące eksploatacji octavii 1.9tdi na pompowtryskiwaczach a mianowicie czy mogę jeździć samochodem na krótkich odcinkach tzn 2-3 km tak że silnik się nie zagrzeje czy w ten sposób szybko coś padnie w samochodzie? gdyż w instrukcji zalecają 10km
I drugie pytanie czy silnik ten można umyć bo mój egzemplarz jest strasznie brudny gdyż poprzedni właściciel jeździł dużo po nieutwardzonych drogach a poza tym w instrukcji jest napisane że należy myć silnik po zimie aby nie wystąpiła korozja wywołana przez sól z dróg Czy w tym przypadku też może coś się zepsuć pomimo zabezpieczenia alternatora i akumulatora? Czy miał ktoś już przygody z dieselami po umyciu silnika?
... czy mogę jeździć samochodem na krótkich odcinkach tzn 2-3 km tak że silnik się nie zagrzeje...
Wszystko można. Samochód jest dla Ciebie a nie Ty dla samochodu.
Tylko w ten sposób nie odczujesz "zalet" diesla - momentu (na zimnym szkoda) i spalanie będzie duże.
po prostu diesel w manualu to nie jest super pomysł do miasta i na krótkie trasy
Zgadzam się w 100%, choć mam Tdi od kilku miesięcy dopiero.
Na trasie jeździ się wygodnie, za to w mieście i jeszcze w korkach to koszmar.
Inna sprawa, że każdym dużym samochodem bez względu na silnik jeździ się w mieście fatalnie.
Tu sprawdzają się małe, zwrotne i lekkie samochodziki z ekonomicznym benzyniakiem.
Set, w automacie masz wszystko w tyle, ale w manualu, sam wiesz, im mocniejszy tym gorszy pomysł IMO, mi nie chodzi o wielkość auta tylko konkretnie o diesla, trzeba po prostu wiedzieć co i po co się bierze, ewentualnie godzić się na pewne kompromisy.
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
To przynajmniej raz w tygodniu weź autko na jakąś szybszą trasę i przegoń turbinę, bo z tego co mówisz ten silnik nawet nie będzie miał jak się rozgrzać przy codziennej eksploatacji.
Ogólnie rzecz biorąc co jakiś czas (co tydzień) robię trasę gdzie się zagrzeje i przedmucham turbo wiec liczę że nic nie padnie tak szybko
Czyli generalnie w takiej eksploatacji może mi paść szybciej turbo i to wszystko?
Komentarz