co kraj to obyczaj
Nowa O2 FL - parowanie szyb
Zwiń
X
-
Nowa O2 FL - parowanie szyb
Każdorazowo podczas zapłonu pojazdu gdy jest uruchomiona klimatyzacja na krótką chwilę parują szyby :shock: W skodach to normalne? Nie podejrzewam, żeby był przytkany albo zabrudzony filtr. Autko ma dopiero miesiąc, a w związku z tym, że nie było jeszcze upałów klima była używana sporadycznie.2004 Renault Thalia 1.4 RT,
2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
2009 Renault Clio MTV 1.4
2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów
-
-
Proponuje umyć je porządnie to zmniejszy efekt parowania. U mnie też parowały i to nawet mocno jak autko było świeżo po odbiorze. Zresztą chyba zawsze efekt lekkiego parowania po włączeniu klimy wystąpi szczególnie jeśli działa mocno.AniaM
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodanormalne przy klimatyzacji a im brudniejsza szyba tym bardziej
czto, ale na czym polega Twój problem, przecież ta para schodzi w ciągu kilku sekund...
Nie mam problemu, pytam czy taki standard. A skoro standard, to rzeba z nim żyć :lol:2004 Renault Thalia 1.4 RT,
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaZamieszczone przez cztoNiestety szyby czyściutkie
Zamieszczone przez cztoW skodach to normalne?
standard.2004 Renault Thalia 1.4 RT,
Komentarz
-
-
U mnie dzieje się dokładnie to samo po odpaleniu autka jak wcześniej chodziła klima. Na szczęście kilka sekund i znika
P.S. Najpierw odpal samochód, a potem dopiero zapnij pasy - w międzyczasie para zejdzie i nawet jej nie zauważyszrestauracja Zajazd Ostoja --> www.zajazdostoja.pl
wesela, przyjęcia, bankiety, prezentacje... miejsce gdzie gotowanie staje się pasją....
Komentarz
-
-
Odświerzam temat bo ostatnio przeżywam dramatyczne poranki i potrzebuję porady.
Otóż od pewnego czasu, wczesnym rankiem gdy temp powietrza oscyluje w granicach 0 st C po odpaleniu maszyny i włączeniu klimy masakrycznie parują szyby. Odparowanie trwa dokładnie 7 min. Normalnie, jakaś zgroza!!!
Nie wiem czy mam podejrzewać brudny filtr? Ale po pół roku użytkowania?
Jakieś pomysły?2004 Renault Thalia 1.4 RT,
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cztoJakieś pomysły?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez milleniuszAle obieg wewnętrzny masz wyłączony?2004 Renault Thalia 1.4 RT,
Komentarz
-
-
Ja, jeżeli mam czas po podróży, to zawsze osuszam układ klimy poprzez wyłączenie sprężarki i ustawienie kilku stopni wyższej temperatury.
Tak układ chodzi przez kilka minut i efekt jest taki że nie ma rano grama pary a klima wymaga odgrzybiania nie wiem co ile. tzn. wystarczy jak to robie co dwa lata i nigdy grama smrodu nie czułem.
Inny temat to uzupełnianie klimy olejem i czynnikiem chłodzącym.
Komentarz
-
-
Ja ostatnio zauważyłem u siebie dziwne zjawisko. Autko stoi w garażu podziemnym. Ostatnio wyjechałem, akurat padał deszcz i normalnie mam włączony nawiew na jedyneczkę na szybę i nic nie paruje. Coś chciałem przełączyć na panelu i przez przypadek klepnęło mi się auto no i się klima załączyła. Więc ją wyłączyłem, ale nie na długo, bo od razu szyby zaczęły parować, więc musiałem już do końca z klimą jechać. Drugiego razu już z premedytacją włączyłem (też w czasie deszczu) klimę i znów nie moglem już bez niej jechać. WTF?
Komentarz
-
-
Panowie ale klima i tak nie działa poniżej bodajże 5 ºC. Także jak ktoś trzyma auto pod chmurką i jest w okolicach zera to nie bata na parujące szyby. Jedyne co mi przychodzi do głowy to posprzątać auto dokładnie umyć szybki od środka i przewietrzyć autko pod koniec jazdy aby temp. we wnętrzu zbliżyła się do tej na zewnątrz.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bohenPanowie ale klima i tak nie działa poniżej bodajże 5 ºC. Także jak ktoś trzyma auto pod chmurką i jest w okolicach zera to nie bata na parujące szyby. Jedyne co mi przychodzi do głowy to posprzątać auto dokładnie umyć szybki od środka i przewietrzyć autko pod koniec jazdy aby temp. we wnętrzu zbliżyła się do tej na zewnątrz.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez majkel123Ja, jeżeli mam czas po podróży, to zawsze osuszam układ klimy poprzez wyłączenie sprężarki i ustawienie kilku stopni wyższej temperatury.
Tak układ chodzi przez kilka minut i efekt jest taki że nie ma rano grama pary a klima wymaga odgrzybiania nie wiem co ile. tzn. wystarczy jak to robie co dwa lata i nigdy grama smrodu nie czułem.
Chodzi o to , żeby po zakończeniu jazdy nie zostawiać mokrego parownika :idea:Antyfotoradar Valentine1
Harry II Classic+Sirio ML145
Komentarz
-
-
Ja, jeżeli mam czas po podróży, to zawsze osuszam układ klimy poprzez wyłączenie sprężarki i ustawienie kilku stopni wyższej temperatury.
Komentarz
-
Komentarz