MDI mam zamontowane. Potrzebuję tylko sam kabel od MDI do USB
Felga ET 37 do Octavi II
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Felga ET 37 do Octavi II
Witam, Mam pytanie odnośnie felg do Octavi II. Fabryczna felga ma oznaczenie ET 47, Dostałem od kolegi drugi komplet z oznaczeniem ET 37 - czy mogę takie felgi założyć z oponami 195/65 R15 ?. Czy nie będzie opona wystawać poza obrys błotnika lub będ występować jakieś tarcia?
-
-
bedzie git.
Dla porownoania ja mam 7x16 ET47. Przy 7 calowej szerkokosci wg fabryki ET powinno byc 54 - czyli mam kola lekko wysuniete na zewnatrz
W Twoim przypadku dla opony 195 masz prawdopodobnie 6 calowa felge (czyli stosunkowo wazka) i wtedy ET powinno byc 47. Wiec jesli zalozysz nowe kola o ET mniejszym o 10mm wizualnie bedziesz mial ten sam efekt co ja - kola lekko wysuna sie za zewnatrz (a i tak beda odpowiednio gleboko w nadkolach zeby nic nie ocieralo).
Wiec smialo mozesz je zakladac - bedzie ladnie.
ps Mialem ten sam problem z doborem ET przy zakupue moich felg. Radzilem sie na tym naszym forum i ... raz po raz jeden medrzec z drugim wklejali tekst typu o tym juz bylo tysiac razy. W efekcie gowno sie dowiedzialem. Wszystko konczylo sie na pieprzeniu o glupotach. Wiec do dzis nie wiem jakie jest maksymalne bezpieczne ET przy danej szerokosci felgi. Ale w Twoim przypadku jest gosc spory margines - bedzie git.
[ Dodano: Nie 18 Kwi, 10 09:38 ]
alfee, kolego - jak dasz rade to wrzuc ze dwie fotki jak to wyglada - jedno ze skosu a drugie w osi zeby bylo widac jak pokrywaja sie kola z nadkolami.
Dzieki
Komentarz
-
-
Re: Felga ET 37 do Octavi II
Zamieszczone przez KanciatyWitam, Mam pytanie odnośnie felg do Octavi II. Fabryczna felga ma oznaczenie ET 47, Dostałem od kolegi drugi komplet z oznaczeniem ET 37 - czy mogę takie felgi założyć z oponami 195/65 R15 ?. Czy nie będzie opona wystawać poza obrys błotnika lub będ występować jakieś tarcia?
Tarć też nie ma. Ale worków z ziemniakami nie wożę...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Trusekps Mialem ten sam problem z doborem ET przy zakupue moich felg. Radzilem sie na tym naszym forum i ... raz po raz jeden medrzec z drugim wklejali tekst typu o tym juz bylo tysiac razy. W efekcie gowno sie dowiedzialem. Wszystko konczylo sie na pieprzeniu o glupotach. Wiec do dzis nie wiem jakie jest maksymalne bezpieczne ET przy danej szerokosci felgi.
wiedząc ile przy danym ET koło wysuwa się na zewnątrz i wnika do wewnątrz, chyba nie jest problemem zejść do auta na przykład z... linijką :shock: i ocenić jakie maksymalne ET będzie bezpieczne, trochę trudniej jest z wewnętrzną krawędzią felgi, ale też można to zmierzyć, niestety trochę się przy tym brudząc.
a było już o tym rzeczywiście dziesiątki razy.
i to właśnie nazywam pieprzeniem o głupotach.
Kanciaty, przy feldze 15 masz tam ogromny margines bezpieczeństwa, ET mniejsze o 10 na pewno będzie pasowało.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
szkoda, ... skoro tak mowisz ... ale wmow mi ze ponad 7000 twoich postow to same konkrety. Napewno przyznasz mi racje ze mase naprawde waznych temtow po 3-4 odpowiedziach konczy sie na bezsensownym klepaniu. Przy takim starzu to wiesz to doskonale. Mialem kilka razy potrzebe dowiedzenia sie mocno waznych dla mnie tematow i licho wyszlo (oczywiscie uprzednio korzystajac z wyszukiwarki tematow). No i wiesz doskonale jak zbiera sie potrzebne Tobie informacje z 10 tematow poprzeplatanych towazyskim gadanim. Doskonalym przykladem sa tematy dot. VAGa i kodowania (dosc ciekawe i wazne). Stron sa dziesiatki ale konkretnego schematu na wlaczenie czegokolwiek jest jak na lekarstwo !!! itd itd.
A co do felg to kolopot polegal na tym ze bardzo potrzebowalem tych informacji jeszcze przed odbiorem auta z salonu. Musialem felgi kupic przed, alby auto wyjechalo na nowych kolach ... i tyle.
[ Dodano: Nie 18 Kwi, 10 20:04 ]
Kanciaty, ... bardzo przepraszam ze sam odwalilem wielki OT.
[ Dodano: Nie 18 Kwi, 10 20:07 ]
alfee, ... bardzo Ci dziekuje za szybka odpowiedz i za te fotki. To jest wlasnie to o czy mowilem koledze SZKODA - gdyby wszyscy tak konkretnie i bez zbednego klepania nam odpisywali, to nasze forum byloby naprawde pelne wartosciowych informacji - jeszcze raz dzieki.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Trusekale wmow mi ze ponad 7000 twoich postow to same konkrety
nie samym chlebem człowiek żyje :!:
raczej chodzi o zdrowy balans.
Zamieszczone przez TrusekNapewno przyznasz mi racje ze mase naprawde waznych temtow po 3-4 odpowiedziach konczy sie na bezsensownym klepaniu.
Zamieszczone przez Trusekgdyby wszyscy tak konkretnie i bez zbednego klepania nam odpisywali, to nasze forum byloby naprawde pelne wartosciowych informacji
co do ET -> mając
to:
oraz to:
idąc Twoim "policyjnym" tropem, można byłoby uznać jakąkolwiek dyskusję o dobrze felg za bezcelową, w swojej naiwności zresztą myślałem, że powyższy topik załatwi sprawę, jak widać NIE ZAŁATWIŁ :lol:
niestety nic nie poradzę na to, że ktoś nie jest w stanie tego pomierzyć\ocenić.
więc co zamykać wszelkie tego typu pytania?
ja myślę, mimo, że uważam je wszystkie za mało sensowne, że jednak nie.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
Komentarz