[OII FL] Otwieranie/zamykanie szyb obsługa komfortowa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ludwikk1
    Classic
    • 2010
    • 9

Zamieszczone przez TDK
    Po pierwsze szybsze niż zaplanowane wizyty w serwisie w celu czyszczenia DPFa
    albo raz na tydzień przegonić furę i po kłopocie. Piszecie wszyscy o DPFach, że ZŁO a na forum jakoś cisza. Słyszałem, że w Passatach i Volvo się to wali jak narazie.
  • radik79
    Ambiente
    • 2008
    • 222
    • Octavia III (5E3)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Witam,

Dzisiaj otwierając okna za pomocą obsługi komfortowej (kluczy lub pilot) zauważyłem, że każda szyba otwiera się z inną predkością. Efekt jest taki że z np. jedna szyba jest otwarta w połowie a inna już w 3/4. Czy u Was też tak jest, czy można to jakoś ustawić i w końcu czy jest sens zgłaszać to w ASO?

Pozdrawiam,
    Radek
    ... Èerná Magic s perle»ovým efektem, dvouzónová klimatizace s elektronickou regulací, dal¹í 4 reproduktory vzadu, navigaèní systém "COLUMBUS"...

Komentarz

• Psycho Dad
      Rider
      • 2009
      • 629

U mnie wszystkie szyby poruszają się tak samo, z jednakową prędkością
      Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• daszek
        Ambiente
        • 2009
        • 239
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

U mnie minimalnie prędkość jest różna.

Korzystając z tematu szyb, pozwolę sobie opisać ciekawostkę, otóż:
        kilka dni temu byłem w ASO wymienić sobie pierwszy olej i przy tej okazji podłączyli mi się do komputera.
        Okazało się, że mam błąd na podnośniku szyby, zapytałem się co to może być, bo szyby się podnoszą.
        Pan mechanik stwierdził, że pewnie to wynik np. spadku napięcia. Pomyślałem jakiego spadku, akumulator ma tyle co samochód, czyli 3 miechy, ale nie znam się, może i tak być. Błąd został wykasowany.
        Mechanik wystawił samochód na zewnątrz i zostawił otwarte szyby. Ja czekając na papier, nacisnąłem pilota, żeby się szyby zamknęły.
        I tu okazało się, że jedna szyba się nie zamyka. Podszedłem do samochodu i sprawdzam z pilota: szyby się otwierają wszystkie, ale zamykają już tylko trzy.
        Kilka razy powtórzyłem operację. lipa, trzeba oddać do serwisu. Dowiedziałem się jednak, że to może być sprawa softwarowa, wtedy w grę wchodzi ponowne zaprogramowanie, jak i hardwarowa, a wtedy w grę wchodzi wymiana elementu, który jest umieszczony wewnątrz deski (czyli rozwałka dechy rozdzielczej żeby się tam dostać).
        Po dwóch dniach szukania na forum, sprawdziłem jeszcze raz. Okazało się, że samochód "samonaprawił się" i wszystko dział jak należy (wszystkie możliwości otwierania i zamykania szyb). :szeroki_usmiech
        zdroofko
        daszek
        http://www.motostat.pl/user_images/13387/icon1.png [1500-3000 obr/min]http://emoty.blox.pl/resource/hi.gif | oryg. instrukcja obsługi Octavia II

Komentarz

• Hypnotoad_pl
          Classic
          • 2009
          • 13

Też tak miałem z szybami kilka dni po kupieniu - lewa tylna nie zamknęła się z pilota, trzeba było z przycisku w samochodzie. Ale już następnym razem i do dziś - wszystko działa. Bardzo dziwne...

Komentarz

• arekban
            Ambiente
            • 2010
            • 208

Zamieszczone przez Hypnotoad_pl
            Też tak miałem z szybami kilka dni po kupieniu - lewa tylna nie zamknęła się z pilota, trzeba było z przycisku w samochodzie. Ale już następnym razem i do dziś - wszystko działa. Bardzo dziwne...
            W oplu domykanie szyb po ostatnim odłączeniu akumulatora działało dopiero wtedy gdy z przycisków w aucie opuściłem wszystkie maksymalnie i zamknąłem wszystkie całkowicie.

Pewnie i w skodzie trzeba najpierw mu wskazać punkty końcowe otwierania szyb a późinej już domykanie działa z pilota.

Komentarz

• RS
              Ambiente
              • 2009
              • 238

Chyba jest o tym w instrukcji - że trzeba wykonać odpowiednią procedurę po odłączeniu aku . Jezeli się tego nie zrobi - podnosniki szyb nie działają . Jezeli jesteście zainteresowani to poszukam i podam stronę

Komentarz

• se@l
                Ambiente
                • 2009
                • 169

ściślej w oplu trzeba szyby zamknąć dwa razy - nawet nie trzeba wykonać otwierania. Ważne aby słyszeć dwa razy klik i szybki zaprogramowane. W skodzie pewno podobnie, jeszcze nie miałem okazji przetestować ale zawsze można szybki dwa razy otworzyć i zamknąć
                pozdrawiam Krzysztof

Komentarz

• Trusek
                  Rider
                  • 2009
                  • 520
                  • Octavia III (5E3)
                  • DADA 1.5 TSI 150 KM

Jak dobrze pamietam bylo juz o programowaniu szyb.

U mnie tez tak bylo ze jak otwieralem pilotem wszystkie szyby na raz to szly rowno i w dol i w gore natomiast jak robilem to samo przyciskiem w konsoli od centralnego to nie podnosila mi sie szyba tylna lewa.

Przytrzymalem kilkanascie sekund jak szyby opadly i to samo jak szyby sie podniosly i teraz jest git.
                  <<>> MACIEJ <<>>
                  Moje Autko - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33986 - Zapraszam

Komentarz

• radik79
                    Ambiente
                    • 2008
                    • 222
                    • Octavia III (5E3)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ale u mnie chodzi o to że nie wszystkie otwierają się z tak samo, tzn. jedna jest otwarta do połowy inna w 1/3 a jeszcze inna w 3/4.

Jeżeli u większości wszystkie szyby otwierają się w takim samym tempie, to chyba zgłoszę się z tym do ASO.

Pozdrawiam,
                    Radek
                    ... Èerná Magic s perle»ovým efektem, dvouzónová klimatizace s elektronickou regulací, dal¹í 4 reproduktory vzadu, navigaèní systém "COLUMBUS"...

Komentarz

• daszek
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 239
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez radik79
                      chyba zgłoszę się z tym do ASO.
                      Daj sobie spokój, jak działa.
                      Jak się zepsuje, to wtedy zgłoś do ASO.
                      zdroofko
                      daszek
                      http://www.motostat.pl/user_images/13387/icon1.png [1500-3000 obr/min]http://emoty.blox.pl/resource/hi.gif | oryg. instrukcja obsługi Octavia II

Komentarz

• Marian 2
                        L&K
                        • 2007
                        • 1085
                        • Octavia I combi (1U5)
                        • AQY 2.0 MPI 115 KM

Proponowałbym zacząć od oczyszczenia i nasmarowania uszczelek szyb np, gliceryną, smarem silikonowym, lub choćby spryskać sprejem do konserwacji uszczelek gumowych. Poprostu są nie jednakowe opory tarcia. Takie okresowe oczyszczenie i nasmarowanie nigdy nie zaszkodzi.

Komentarz

• radik79
                          Ambiente
                          • 2008
                          • 222
                          • Octavia III (5E3)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Byłem z tym dzisiaj w ASO. Panowie byli bardzo zdziwieni i szczerze powiedzieli, że nie wiedzą w czym jest przyczyna tego problemu. Tak czy inaczej w piątek elektryk będzie sprawdzał też ten podnośnik.

Pozdrawiam,
                          Radek

Komentarz

• voytek
                            Rider
                            • 2010
                            • 480
                            • Octavia III (5E3)
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Jak widzę coś jednak jest nie tak z oprogramowaniem, bo też któregoś dnia nie dawało się zamknąć szyby pasażera (z przodu) w sposób komfortowy. Po kilku kolejnych uruchomieniach samochodu wszystko wróciło samoistnie do normy. Z innej beczki, raz nie chciała działać tylna wycieraczka, po wyłączeniu i ponownym włączeniu zapłonu naprawiła się. Widać, że niestety elektronika czasem żyje własnym życiem. Nie miałem tego w Fabii.
                            A co do szybkości przesuwania się poszczególnych szyb to jakaś tam różnica jest, ale nieznaczna.

Komentarz

Pracuję...