automatyczne ryglowanie drzwi - JAK?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • WuPe
    Classic
    • 2005
    • 13

Iec a co jest 23 ? ja chętnie podjate ?
  • Tytus
    Drive
    • 2005
    • 93

Hej

nie mam maxi-dot, nie chce mi się jechać do ASO a chciałbym ustawić sobie w mojej O2 automatyczne ryglowanie drzwi po ruszeniu, da się to jakoś zrobić? jest jakaś możliwość bez podłączania autka pod kompa w ASO???

pozdr!

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratoRS
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Z tego co czytalem w instrukcji to nic takiego nie ma. Tylko wizyta w ASO. Te normalne kabelki do Vag-coma chyba nie wchodza w modul komfortu w Octavi II i pozostaje ASO np. przy okazji przegladu, albo kogos kto potrafi polaczyc sie juz po CAN-BUSie.

No chyba, ze malo skrupulatnie przeczytalem instrukcje ops:
      Spritmonitor.de

Komentarz

• krzyszt0f
        Drive
        • 2006
        • 64

Tytus, jeśli juz się czegoś dowiesz daj znac na forum.

Czy w ASO robi to się od ręki przy okazji np przeglądu czy jak się do nich pojedzie to przyjdzie pan z cennikiem ??

Czy to prawda ze jeśli się ruszy (brak automatycznego blokowania drzwi) po przekroczeniu jakiejś prędkości BAGAŻNIK się blokuje do momentu gdy dowolne drzwi sie otworzy. Po prostu nie mam jak sprawdzić bo raczej jeżdże sam.
        Gratuluję wyboru forum

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratoRS
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Zamknie Ci sie wszystko, a kazde drzwi otwiera sie osobno, albo po nacisnieciu klawisza wszystko lacznie z bagaznikiem. W OI nie dalo sie zrobic zamykania tylko bagaznika i tu chyba jest tak samo.
          Spritmonitor.de

Komentarz

• greszczyn
            Elegance
            • 2005
            • 893
            • Nissan

Ja załatwiłem to akurat przy przeglądzie ( 30 tyś) , panowie w serwisie niestety uprzedzili mnie iż , jeżeli uaktywnią mi tą funkcję , to wówczas by wpuścić kogoś do samochodu np. pasażera , będę musiał wyłączyć zapłon i wyciągnąc kluczyk ze stacyjki :shock: , co okazało się .....bzdurą . Przyciskiem od ryglowania drzwi , odblokowuję je , pasażer wsiada , i po ruszeniu , zamki automatycznie blokują się . Klapy od bagażnika jeszcze nie sprawdzałem , ale zamim uaktywniono mi funkcję blokowania zamków , bagażnika nie mogłemm otwożyć puki nie wyłączyłem zapłonu .

W poprzednimm aucie też miałem funkcję automatycznego ryglowania drzwi , ale tam ta funkcją zażądzał alarm i drzwi były blokowane w momencie przekręcenia kluczyka w stacyjce .

Komentarz

• chester121
              L&K
              • 2005
              • 1053

w aso chcialem zeby mi uaktywnili te ryglowanie drzwi ale pani powiedziala ze koszt to 25zl :shock: czy cos kolo tego wiec podziekowalem

Komentarz

• adik_s
                Rider
                • 2005
                • 259

w aso chcialem zeby mi uaktywnili te ryglowanie drzwi ale pani powiedziala ze koszt to 25zl czy cos kolo tego wiec podziekowalem
                a u mnie to jest jako opcja alarmu i zrobiłem to pilotem i przyciskiem serwisowym, juz dokladnie nie pamietam jak ale jak jak coś to na nastepny piątek moge to znależć bo jutro juz spadam do rabotaju wrrr

Komentarz

• misiekwaw
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 7715
                  • Ford

Zamieszczone przez chester121
                  w aso chcialem zeby mi uaktywnili te ryglowanie drzwi ale pani powiedziala ze koszt to 25zl :shock: czy cos kolo tego wiec podziekowalem
                  straszna cena :shock: :lol:

BTW w wiekszosci przypadkow odpowiedz jest "nie da sie tego zrobic" :? :roll:
                  Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                  http://www.disi-tune.pl
                  Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                  Był WRX
                  Była Octa

Komentarz

• mirus
                    Ambiente
                    • 2005
                    • 213

Mi przy wymianie oleju przy 3 kkm wlaczyli - za free. Działa tak jak piszecie, ale zauwazylem że aby odryglowac bagaznik, trzeba dwa razy wcisnac guzik od odryglowywania drzwi - tzn po pierwszym nacisnieciu odryglowuja sie drzwi, a po drugim dopiero bagaznik. W sumie to dobrze. Oczywiscie wyjecie kluczyka ze stacyjki odryglowuje wszystko.
                    Sprzdana - Octavia II 1.9 TDI Elegance
                    Obecnie Ford Focus II 1.6 - najlepszy bo służbowy

Komentarz

• salvado
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 314

czy to, o czym piszecie, tyczy też O1? Chętnie bym się zdecydował na taki manewr, ale czy trzeba aż ASO do tego? czy nie da rady zrobic tego spod VAG'a?
                      Staram się pisać poprawnie po polsku.

Komentarz

• Cobra83
                        Ambiente
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 167

U mnie w Octavce I tą funkcją steruje alarm Sprawa jest prosta jak but wkadasz kluczyk do stacyjki, przekręcasz do zapalenia się kontrolek na desce i potem trzeba przytrzymać na pilocie przycisk zamykania przez 5 s. I juz po sprawie - zamki blokują się automatycznie przy przekręceniu stacyjki i odblokowują po przekręceniu do pozycji neutral:P Pozdro
                        Nieustanny banan na twarzy...

Komentarz

• MiKruS
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 7976

Wszystko jest tu:

W przypadku O1 zrobi to nawet dziecko z interfacem diagnostycznym w 15 sekund
                          W przypadku O2 jest trudniej, bo taki zwykly interface, jak wspomnial Maicroft, nie dogada sie z modulem komfortu. Pozostaje ASO.
                          TDI 205PS

Komentarz

• Purchawa
                            Admin
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 8007

Zamieszczone przez Maicroft
                            Zamknie Ci sie wszystko, a kazde drzwi otwiera sie osobno, albo po nacisnieciu klawisza wszystko lacznie z bagaznikiem. W OI nie dalo sie zrobic zamykania tylko bagaznika i tu chyba jest tak samo.
                            U mnie bagaznik sie zamyka. Male tego, jak kluczyk jest w stacyjce i otworzysz drzwi z przycisku, bagaznik zamyka sie po ~30s.
                            "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                            Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratoRS
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

Purchawa, Ale zamykaja Ci sie drzwi plus bagaznik, a ja rozumie to tak, ze ktos chce zeby mu sie zamykal automatycznie tylko bagaznik, a drzwi juz niekoniecznie - no chyba ze tak tez sie da :wink:
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• olej
                                Drive
                                • 2006
                                • 51

Ja nie mam fabrycznego alarmu, a alarm montowany w salonie przy kupnie wozu. Ale mam taką fajną opcje, że jak mam jedne otwarte drzwi i włączę centralny z alarmem, to wszystkie 3 drzwi się zaryglują, a jak zamknę czwarte drzwi, to one tez automatycznie się zaryglują. to samo mam z bagaznkiem.

To jest bardzo przydatne gdy mam duzo bagazy do zabrania, tzn owtieram bagaznik, włączam alarm z centralnym, wyjmuje torba z bagaznika i zamykam bagaznik, a bagaznik sam sie zarygluje.

Macie tez tak u siebie? A to z rygliowaniem drzwi przy ruszniu to tez bede musial uruchomic przy najlbliższym serwisie
                                http://www.blask-swieczki.pl Zapraszam

Komentarz

• autorus
                                  Rider
                                  • 2004
                                  • 508

A jak takie ryglowanie wplywa na samki? No bo mnie w ASO straszyli ze sie szybciej zuzywaja i wogole. Tez bym chcial to uruchomic przy nastepnym przegladzie.

Autorus
                                  http://forum.muratordom.pl/showthrea...5%82a-Autorusa
                                  Budowa mojego domku MURATORZE

----------------------------------------------------
                                  Octavia AZS TDI 130KM obecnie 407 kkm

Komentarz

• MiKruS
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 7976

Zamieszczone przez autorus
                                    No bo mnie w ASO straszyli ze sie szybciej zuzywaja i wogole.
                                    :lol:
                                    Niezli są.

Dobrze, ze Ci nie powiedzieli, zebys samochodem nie jezdzil, bo sie opony zuzywają... i paliwo. :twisted:
                                    TDI 205PS

Komentarz

• jarek_wt
                                      Ambiente
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 154

Zamieszczone przez krzyszt0f
                                      Tytus, jeśli juz się czegoś dowiesz daj znac na forum.

Czy w ASO robi to się od ręki przy okazji np przeglądu czy jak się do nich pojedzie to przyjdzie pan z cennikiem ??

Czy to prawda ze jeśli się ruszy (brak automatycznego blokowania drzwi) po przekroczeniu jakiejś prędkości BAGAŻNIK się blokuje do momentu gdy dowolne drzwi sie otworzy. Po prostu nie mam jak sprawdzić bo raczej jeżdże sam.
                                      Mnie to zrobili od ręki, i do tego za free.

Co do bagażnika - to z tego co pamietam bagażnik jest zablokowany do momentu odryglowania wszytskich drzwi - tj. do wyciągnięcia kluczyka ze stacyjki lub otwarcia drzwi przciskiem.

pozdrawiam
                                      Jarecki
                                      Octavia II, 2.0 TDI, Elegance

Komentarz

• aciu
                                        Rider
                                        • 2005
                                        • 685

olej, a czy alarm informuje ,że strefa jest aktywna ( chodzi mi o otwarty bagażnik) gdy alarm czuwa??

Komentarz

• Kinzi
                                          L&K
                                          • 2005
                                          • 1275
                                          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Purchawa
                                          Zamieszczone przez Maicroft
                                          U mnie bagaznik sie zamyka. Male tego, jak kluczyk jest w stacyjce i otworzysz drzwi z przycisku, bagaznik zamyka sie po ~30s.
                                          U mnie jest dokładnie tak samo. Jeżeli otwieram z przycisku to otwiera się wszystko łącznie z bagażnikiem, natomiast jak nie wyjmę kluczyka to bagażnik zamknie się po około 30~60 sekundach niezależnie czy silnik pracuje czy jest wyłączony.
                                          Octavia TDI

Komentarz

• olej
                                            Drive
                                            • 2006
                                            • 51

aciu,
                                            normalnie gdy włączam alarm to migają raz kierunkowskazy bez dziwęku. A gdy mam jedne drzwi otwarte lub bagaznik, to alaram rowniez wydaje pojedynczy dzwięk i wszystkie zamkniete drzwi się ryglują.

O to ci chodziło?

Komentarz

• aciu
                                              Rider
                                              • 2005
                                              • 685

olej,
                                              normalnie gdy włączam alarm to migają raz kierunkowskazy bez dziwęku. A gdy mam jedne drzwi otwarte lub bagaznik, to alaram rowniez wydaje pojedynczy dzwięk i wszystkie zamkniete drzwi się ryglują.

jaki masz model alarmu? moim zdaniem nie jest to dobra cecha alarmu. Mój alarm nie seryjny, gdy mam otwarte drzwi lub bagażnik/klape silnika daje znać, że jest aktywna strefa chroniona 5 krotnym bip bip. Nie rygluje drzwi.

Komentarz

• olej
                                                Drive
                                                • 2006
                                                • 51

aciu

ale ta cecha mi odpowiada, bo moim zdaniem nie wplywa na pogorszenie bezpieczenstwa, a do tego nie musze szukac kluczyków gdy mam pełne recę z siatkami. Niestety narazie nie kojarze modelu alarmu, ale używa on oryginalnego pilot skoda z kluczykiem.

Zauwazylem dodatkowo że moj trez nie rygluje drzwi ani (niestety) nie daje sygnały gdy drzwi kierowcy są źle zamknięte. To jest narazie jedyny minus pilota.

Komentarz

• damian
                                                  Ambiente
                                                  • 2007
                                                  • 178

Zamieszczone przez aciu
                                                  a czy alarm informuje ,że strefa jest aktywna ( chodzi mi o otwarty bagażnik) gdy alarm czuwa??
                                                  u mnie przy DOG,u tak przez przypadek to zauważyłem, miałem nie domkniętą klapę bagażnika i próbowałem zamknąć auto pilotem i mi dziwne dzwięki wydawał ostrzegawcze (inne niż przy normalnym zamknieciu) a auta nie zaryglował. I to jest dobre, bo klapa była przymknięta, a na oko nie było widać ze jest nidomknieta. I jakbym miał funkcję że alarm by jedank ryglował drzwi pozwalając na późniejsze domkniecie, to miałbym nie świadomie prawiie otwarte auto.
                                                  Chcesz zarobić przez internet ??

Komentarz

Pracuję...