LPG SOLARIS

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • TIYO
    Classic
    • 2010
    • 2

LPG SOLARIS

Fajny szkodniczek, gratki
  • stanlej
    Classic
    • 2009
    • 15
    • Octavia III (5E3)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM
    • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

LPG SOLARIS

Witam.Chce zakupić o2 1,6 z lpg "solaris".Proszę o opinie o jak to się sprawuje

Komentarz

• Klauzero
      Rider
      • 2008
      • 575

Zapewne chodzi o instalację...
      Sam jestem posiadaczem TDI, ale miałem kiedyś do czynienia w innym aucie z instalacją Landi Renzo i nie było najmniejszych problemów... no może poza spalaniem na poziomie 17-19 l na początku eksploatacji w silniku 1.6l, ale jedna regulacja rozwiązała problem raz na zawsze.

Co zaś się tyczy instalacji, o którą pytasz, to wątpię aby wielu użytkowników z niej korzystało. Mogę zacytować wypowiedź (jedyną) z autocentrum:

Zamieszczone przez bronekp
      Kupiłem samochód Skoda Octavia Combi w lutym 2008 r. z rocznika 1998 r. Instalacja została założona w 2003 r. firmy Solaris. Silnik 1.6/102KM produkcji VW. Nie wiem ile spala na benzynie bo nigdy go nie testowałem. Na gazie spala poniżej 11 ltr/100 km, przy jeździe miejskiej.Na trasie około 10 przy spokojnej jeździe. W tym okresie roku eksploatacji miałem dwa problemy z instalacją- uszkodził się czujnik temperatury oraz ostatnio wystąpił zły skład mieszanki biegu jałowego- silnik gasł przy każdym wysprzęgleniu albo przełączeniu na luz. Na benzynie silnik na wolnych obrotach pracował normalnie. Po zmianie nastaw obroty biegu jałowego są niestabilne (prawdopodobnie te typy tak mają) ale już nie gaśnie. Przejechałem już ok.30 tys.km. Ogólnie jestem zadowolony z tego samochodu. Serwis gazowy początkowo nie chciał go sprawdzić, bo do instalacji nie mieli programu, ale jeden z mechaników stwierdził, że program LECHO powinien to obsłużyć. Inne warsztaty po odczytaniu SOLARIS od razu odmawiali serwisu. Zanim znalazłem ten serwis odwiedziłem 5 warsztatów zajmujących się instalacjami gazowymi.Wpisałem różnice w spalaniu bo program tego się domaga. Tak naprawdę nie wiem, bo jak juz napisałem wcześniej nigdy go nie trasowałem na benzynie.
      P.S.
      Warsztaty często nie chcą się podejmować regulacji "mało znanych" producentów instalacji gazowych
      Mądry Polak po ©kodzie...

Komentarz

• stanlej
        Classic
        • 2009
        • 15
        • Octavia III (5E3)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM
        • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

Dzieki za odpowiedż.
        Tę instalacje solaris oferują w salonie taniej o 1600zł ,dlatego rozważam tę ofertę

Komentarz

Pracuję...