[Inne] Octavia Oldtimer - zestaw naprawczy cylinderka hamulc

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • przemekjurek
    Classic
    • 2011
    • 17

ja ostatnio 3 stowek w ten sposob sie pozbylem :evil: zgapilem sie na rondzie,leciutko na toczeniu wjechalem w dupke, gosciowi nic nie bylo w sumie, tylko kapeczke zdrzak porysowany, wczesniej zreszta juz byl zmeczony zyciem wiec generalnie ryba, ale koles wyczul i twardo, albo oc albo kasiora, a ze mam kilka samochodow na siebie i znizki bay bay to dalem w pizdu kase niech jedzie :|

ale to byla niezla lekcja bycie takim lekkim sukinkotem, bo jak by mi ktos tak zrobil to bym machnal reka i pojechal bo naprawde to mu nic sie nie stalo, swoja droga, zatrzymal sie prawie ze juz na rondzie jak oferma. ale kij, trudno, moja wina
  • Szacior
    Classic
    • 2010
    • 4

Witam,
    Odrestaurowuję podarowaną mi przez ŚP. wujka Octavkę z 1961 - model z silnikiem 1,1. W tym roku zacząłem już nią trochę jeździć i oczywiście wiele spraw "w praniu wyszło". W chwili obecnej nie mam hamulca w prawym przednim kole - cylinderek się zapiekł. Posiedziałem trochę na necie i widzę, że średnica wewnętrzna tego cylinderka to 25,5 mm. Czy ktokolwiek mógłby mi podać namiary na sklep z zestawem naprawczym (względnie całym cylinderkiem)? Na razie znalazłem takie ustrojstwo w Niemczech, ale jeszcze chciałbym dać szansę "naszym" zarobić na mnie. Okolice 3miasta byłyby wprost boskie.

Dzięki z góry za pomoc.
    Pozdrawiam,
    Szacior

Komentarz

• rss
      L&K
      • 2009
      • 1098

a probowales dobrac cos z oferty intercarsu/intermotors?
      czasem moze podpasowac z innego samochodu/motocykla.
      kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• Jeżyk
        Rider
        • 2009
        • 691

Szacior, pomysł restauracji Octavii jest super! Napisz coś więcej na ten temat jakie problemy, braki materiałowe itp. Co do cylinderka to może podejdzie od innego późniejszego modelu? Pojedź do jakiegoś warsztatu zajmującego się Skodami (niekoniecznie ASO) i popytaj. Jest też forum oldtimerów, warto tam się wpisać. TUTAJ jest np takie coś.
        Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarz

• Szacior
          Classic
          • 2010
          • 4

Zamieszczone przez rss
          a probowales dobrac cos z oferty intercarsu/intermotors?
          czasem moze podpasowac z innego samochodu/motocykla.
          Próbowałem - niestety nic nie ma. Proponowano mi również zamiennik od Renault Traffic rocznik 1980 i wzwyż, ale tam jest tłoczek fi 25,4, a więc równo 1 cal, a ja potrzebuję 25,5... Ech chyba jednak Germańcom dam zarobić - wołają równo 6,50 EUR za zestaw na jedną oś. Trochę przelew wyniesie, ale hobby jest hobby

A co do innych modeli, to z tego co znalazłem te same cylinderki były w modelu MB1000 (wczesnym, potem były fi=22mm) oraz 1203 - furgon. Ale to jeszcze większa egzotyka.

Pozdrawiam i dzięki za radę,
          Szacior

Komentarz

• rss
            L&K
            • 2009
            • 1098

25.4 a 25.5 to duza roznica - ale czasem bywa cos takiego jak 'nadwymiarowy zestaw naprawczy'. warto przejsc sie czasem na motobazar, tam mozna trafic wszystko do wszystkiego .... u nas niestety juz byl, najblizszy duzy bedzie w Lodzi.
            pozostaje Ci jeszcze poszukac w Czechach (na forum jest 'Grygy' - mieszka w CZ i moze wiedziec cos wiecej na ten temat).

sprobuj tez rzucic temat na 'skodovka-club', wiem ze pare osob ma tam i 1000MB i stare 'setki', moze cos beda wiedziec nt. klamotow do antykow.

duzy szacunek dla Ciebie ze podjales sie wyzwania jakim jest wiekowa Octavia.
            powodzenia i trzymam kciuki.
            kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• Szacior
              Classic
              • 2010
              • 4

Dzięki za info - właśnie rozmawiałem z facetem z Berlina i będzie miał inne części dla mnie (oprócz zestawu naprawczego) w przyszłym tygodniu, więc spróbuję ten kierunek. Czesi mnie trochę wkurzyli (bez obrazy dla kolegi Grygy), ale na swoim Allegro mają fajne rzeczy, ale nie chcą nic za granicę wysyłać. Więc trzeba by mieć jakieś osobiste układy tam.

Jeśli chodzi o same odnawianie auta, to jest to mocno pracochłonne, czasochłonne i kosztochłonne W tamtym roku miałem plan, by auto zarejestrować (było wyrejestrowane), więc jedyna opcja to był zabytek. Droga długa i kręta, ale żółte blachy są. Ten rok to cel uporanie się z mechaniką - w ostatnie 2 weekendy rozbieraliśmy u kolegi w warsztacie skrzynię, koło zamachowe i sprzęgło likwidując potężne wycieki. Na razie sukces. Z tyłu rozpadły mi się osłony półosi (takie śmieszne ustrojstwa przypominające osłony półosi dla przednionapędowców, tylko że są na pół podzielone i ściąga się je na śrubki!!). Miałem ze starych zapasów 2 sztuki, ale jedna lekko zbutwiała, więc już cieknie... Ale facet z Berlina twierdzi, że ma nówki sztuki.

Generalnie w przyszłym roku będzie masakra - chciałbym poprawić fuszerkę blacharsko-lakierniczą. Na aucie (wujkowi przez prawie 40 lat jego jeżdżenia różne rzeczy się działy, łącznie z jakimś Starem w kufrze) jest multum szpachli, więc okropnie to wygląda. Na razie obadałem 1 warsztat z Grudziądza zajmujący się restauracją starych aut i zawołali na dzień dobry 18 tys. Pięknie, zwłaszcza, że auto w bardzo dobrym stanie warte jest jakieś 5 - 6 tys. Panowie chyba za dużo mają kontaktów z klientami zza Odry.

Lato się zbliża, więc mieszkańcy 3miasta i okolic (Kaszuby trzeba nią zjeździć!) na pewno mnie zobaczą. Zdjęć na razie nie wysyłam, bo tak jak wspominałem - z zewnątrz nie ma się czym chwalić.

Szacior

Komentarz

• kbjanek
                Rider
                • 2009
                • 381

jednak poprosze o zdjecia,
                nawet te "warsztatowe",
                wielki szacunek i uklony
                powodzenia

Komentarz

• droopsio
                  Drive
                  • 2008
                  • 57

szacior, jakbyś miał z CZ jakieś większe zamówienie zebrane to daj znać - myślę że mógłbym coś pomóc logistycznie a jak już się ściągnie do PL to już można przesłać nawet pocztą

Komentarz

• Jeżyk
                    Rider
                    • 2009
                    • 691

Szacior, gdyby coś było w Krakowie do obejrzenia, spowodowania wysyłki, jakieś części czy cóś inszego takiego to chętnie służę (oczywiście gratisową) pomocą. 8) A w ogóle to dawaj zdjęcia obojętnie jak wygląda no i relacja na bieżąco mile widziana. Tylko to już chyba w wątku nasze auta...
                    Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarz

• Szacior
                      Classic
                      • 2010
                      • 4

Naprawdę wielkie dzięki za gotowość pomocy i otwartość w tej kwestii! Na pewno, jeśli znajdę coś u naszych południowych sąsiadów, przypomnę się Na razie szykuję się na długi weekend (niestety bez Skodovki - biedna stoi u kolegi w warsztacie, bez przedniego prawego cylinderka hamulcowego). Po weekendzie przejrzę zdjęcia i podeślę najciekawsze.

Szacior

Komentarz

• kbjanek
                        Rider
                        • 2009
                        • 381

jakbys w lodzi jakas czesc upolowal to tez sluze pomoca,
                        zdarza mi sie bywac w gdansku z 5 razy w roku

Komentarz

Pracuję...