17 205/50 - konkretnie bez spekulacji.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • hwr
    Classic
    • 2011
    • 1

Mnie ok. 1,5 godziny temu osłabiła blondynka z komórką przy uchu (i takoż chyba jedną- mózgową :evil: ). Stałem sobie grzecznie na światłach do skrętu w lewo i nagle BUM! z tyłu :klnie: Po zjechaniu na bok paniusia się tłumaczy: "...przepraszam, nie zauważyłam, dziecko dzwoniło, rozmawiałam, ale przecież nic się nie stało..."
    :klnie: :jump: :box :zastrzelic
    Na szczęście tylko małe rysy mam na zderzaku (ciemno było- więcej nie widziałem)- i chyba (oby!) nic więcej. Ale wku...ić się wku..iłem....
    Ufffffffff, teraz siedzę przy i jakoś już emocje opadają....
  • leotdik
    Classic
    • 2010
    • 2

Witam pocztałem chyba wszystkie tematy o felgach i oponach 17 i nigdzie nie zetknąłem sie z osobą która na własnym "kuprze" testowała jak zachowuje sie opona 205/50 na feldze 17 calowej. Przy czym chodzi mi o porównanie jak sie ma ona do :

16 - 205/55 oraz 17 - 225/45. Pewnie temat na topie bo lao i każdy pieści swoje niunie

Czy jest ktoś kto miał wcześniej 16 205/55 i zamontował 17 205/50 i moze powiedzieć czy auto straciło na werwie ? Czy moze nawet nie odczuł zmiany z kolei jak zapodał 17 i 225/45 to już było czuć.

Proszę o konkretne wypowiedzi nie spekulacje.

Komentarz

• piramida
      RS
      • 2009
      • 12222
      • Superb III (3V3)

wiesz kolego ze 205/50 nie jest dedykowane do twojego auta, więc w przypadku dzwona moze byc problem z ubezpieczycielem.
      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• leotdik
        Classic
        • 2010
        • 2

piramida, Dlaczego ?

Przecież skoda sprzedaje też do octavii II obręcz koła ze stopów lekkich 6.0J x 17" Flash z oponami 205/50 R17 [CCX 800 003].

Co prawda mam felge 7.0J a nie 6.0J ale dla felgi 7.0J dopuszczalne jest montowanie opon o szerokości 205. Więc nie wiem dlaczego miał by być problem.

Z tego co wiem to octavi I tez w wersji RS miała 17 własnie z oponami 205 przy szerokosci felgi chyba 7.0J badz 6,5J

Możesz mi wytłumaczyć ?

EDIT: poczytałem jeszcze o tym i z informacji w sieci :

Rozmiar homologowany a zamienniki opon

Dopuszcza się niewielkie odstępstwo od rozmiaru homologowanego przez producenta poprzez stosowanie tzw. "zamienników". Zamiennik to rozmiar opony lub koła, którego całkowita wysokość nie przekracza 2 procent różnicy w porównaniu do wysokości rozmiaru opon homologowanych. Dla przykładu: homologowany rozmiar to 185/65R15, stosując oponę szerszą 195/60R15, otrzymujemy zamiennik, którego różnica w wysokości koła wynosi 1,07 procenta, co mieści się w granicach normy. Inny przykład: rozmiar homologowany to 205/55R16 - zamiennikiem może być np 195/65R15 - całkowita różnica w wysokości wynosi 0,58 procent. Takie odchylenia mieszczą się w granicach normy i nie powodują negatywnych konsekwencji dla trakcji pojazdu. Pamiętajmy, że stosowanie rozmiarów opon zamiennych może powodować przekłamania na liczniku oraz zwiększone zużycie paliwa (w przypadku opon szerszych od zalecanych)

czyli dla 17 225/45 można stosować 17 205/50

Komentarz

• neck99
          L&K
          S_OCP Member
          • 2005
          • 1326

Mi ubezpieczyciel powiedział ze skoro auto przeszło badanie techniczne na "zamiennych" oponach to nie moze byc mowy o wykrecaniu sie przy ubezpieczeniu.
          OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
          SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

neck99, Tylko u nas NIKT nie odnotowuje nigdzie na jakim ogumieniu auto przechodzi okresowy przeglad rejestracyjny.
            Spritmonitor.de

Komentarz

• neck99
              L&K
              S_OCP Member
              • 2005
              • 1326

Maicroft, no to tym bardziej powinno być wszytko okej .

BTW: a jak z tymi 205 na 17 bo tez jestem ciekaw bardzo.

Wydaje sie ze moc powinna zostać na poziomie 16-stek z 205. a jak jest na prawde :?:

Komentarz

• piramida
                RS
                • 2009
                • 12222
                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez leotdik
                piramida, Dlaczego ?

Przecież skoda sprzedaje też do octavii II obręcz koła ze stopów lekkich 6.0J x 17" Flash z oponami 205/50 R17 [CCX 800 003].

Co prawda mam felge 7.0J a nie 6.0J ale dla felgi 7.0J dopuszczalne jest montowanie opon o szerokości 205. Więc nie wiem dlaczego miał by być problem.

Z tego co wiem to octavi I tez w wersji RS miała 17 własnie z oponami 205 przy szerokosci felgi chyba 7.0J badz 6,5J

Możesz mi wytłumaczyć ?

EDIT: poczytałem jeszcze o tym i z informacji w sieci :

wydaje mi sie ze po za mniejszymi rozmiarami 205/55/16 lub 225/45/17 są rozmiarami dedykowanymi do o2 bkd

Rozmiar homologowany a zamienniki opon

Dopuszcza się niewielkie odstępstwo od rozmiaru homologowanego przez producenta poprzez stosowanie tzw. "zamienników". Zamiennik to rozmiar opony lub koła, którego całkowita wysokość nie przekracza 2 procent różnicy w porównaniu do wysokości rozmiaru opon homologowanych. Dla przykładu: homologowany rozmiar to 185/65R15, stosując oponę szerszą 195/60R15, otrzymujemy zamiennik, którego różnica w wysokości koła wynosi 1,07 procenta, co mieści się w granicach normy. Inny przykład: rozmiar homologowany to 205/55R16 - zamiennikiem może być np 195/65R15 - całkowita różnica w wysokości wynosi 0,58 procent. Takie odchylenia mieszczą się w granicach normy i nie powodują negatywnych konsekwencji dla trakcji pojazdu. Pamiętajmy, że stosowanie rozmiarów opon zamiennych może powodować przekłamania na liczniku oraz zwiększone zużycie paliwa (w przypadku opon szerszych od zalecanych)

czyli dla 17 225/45 można stosować 17 205/50
                [ Dodano: Wto 04 Maj, 10 21:07 ]
                wydaje mi sie ze po za mniejszymi rozmiarami 205/55/16 lub 225/45/17 są rozmiarami dedykowanymi do o2 bkd

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• zywy
                  Classic
                  • 2008
                  • 24

ja rok temu miałem dunlopy sp01 225 45 17 w o2 bkd. Auto trzymało się drogi wzorowo, nie było jakiegokolwiek bujania w koleinach, na prawdę prowadziło się super. Po założeniu nowych zimówek 195 r15 zrobiło się miękko i o wiele ciszej ! ( moje dunlopy były zużyte i były już bardzo głośne). Teraz za namową kapciarza założyłem właśnie barum bravuris II 205 50 17 .Po przejechaniu 2000 km mogę powiedzieć ze na razie są ok tzn:
                  - opory toczenia podobne do zimówek i o wiele mniejsze niż w dunlopach,
                  - hałas niewielki
                  - prowadzenie auta, trzymanie asfaltu podobne jak 225 45 17.
                  225 45 17 może lepiej wygląda na feldze.
                  podsumowując wolę 205 50 17 od 225 45 17 - mniej trzęsie, auto fajniej jedzie

Komentarz

• aldam
                    L&K
                    • 2006
                    • 1036

osobiscie celowałbym w 215/50/17 ale ceny zaporowe
                    Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• neck99
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 1326

zywy, Ja tez celuje wlasnie w barum bravuris II 205 50 17

- ile calowa felga 7J ?
                      - ile dałeś za oponki
                      - czyli na 205/50 moc wróciła w porównaniu do 225/45 - bo to najbardziej czuć

Dzięki

Komentarz

• zywy
                        Classic
                        • 2008
                        • 24

neck99, felga PEGASUS 7.0J x 17” , kosztowały mnie po 240 zł z przekładką i wyważeniem.
                        Moc faktycznie wróciła, ale przede wszystkim uciszyło się i jest bardziej miękko.
                        Odnośnie bravurisów II - bez zastrzeżeń. Uważam że nie ustępują dwa razy droższym np Dunlopom. Może gdybym jeździł 150-200 km/h to ujawniła by się różnica - ale ja mieszkam w Kielcach ... :?

Komentarz

• neck99
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 1326

zywy, :hura :

no to w przyszłym roku lecą na koła bravusy 2 205/50 :drive:

Komentarz

• piramida
                            RS
                            • 2009
                            • 12222
                            • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez aldam
                            osobiscie celowałbym w 215/50/17 ale ceny zaporowe
                            eagle 1 gooyeara są po 439zł w tym rozmiarze na allerogo

Komentarz

• eX
                              Elegance
                              • 2006
                              • 980

na felgach od RSa O1, mialem i 205/50/17 i 225/45/17, jako ze auto bylo 4x4 z wyzszym zawieszeniem i chcialem je jeszcze podniesc zalozylem 205/50, nie straszne byly mi drogi, tj dziury, studzienki i krawezniki. pozniej zalozylem 225/45 przy obnizonym aucie fajnie sie prezentowalo i trzymalo drogi, ale studzienki i krawezniki juz byly mniej przyjemne.
                              205/55/16 bardziej miekko i komfortowo, trzymanie fajne, dziury krawezniki i koleiny nie dawaly o sobie odczuc.

podsumowanie.
                              jezdzac komfortowo i z duza felga nie bojac sie o felgi to 205/50/17
                              jezdzac komfortowo nie koniecznie duza felga, nie interesujesz sie praktycznie felgami to 205/55/16
                              jezdzac mniej komfortowo, duza felga, ladny wyglad, myslac co chwila o felgach 225/45/17

PODKRESLAM auto na ktorym byly testowane opony to O1 4x4 1.8T, mam nadzieje ze pomoze Ci to choc odrobine w wyborze opon.

Komentarz

• goryl3
                                Ambiente
                                • 2010
                                • 126

Kolego wysokość opony:

225/45R17 to 101,25mm

a

205/50R17 to 102,5mm
                                więc różnica w wysokości opony praktycznie żadna, wąska opona lepiej prowadzi się na koleinach i trochę lepiej na mokrej nawierzchni. Na suchą, lepiej szersza.
                                Oponki 225/45R17 są bardziej popularne.
                                www.jem-zdrowo.com.pl

Komentarz

• misiul
                                  Rider
                                  • 2011
                                  • 521

Witam, odgrzeje temat. Mam do wzięcia O2 FL 1.4TSI na PALLAS 7.0J x 17”
                                  z oponami 225/45 R17. Zamierzam zrobić zdjęcie jeszcze w salonie i sprzedać te koła a z salonu wyjechać na zwykłych stalowych 15 kach. Niestety nie mogę alusków zostawić w rozliczeniu,bo są w cenie auta.

Ile mogę wziąć za takie koła?
                                  Wydaje mi się, że to są koła raczej do superba i na pewno nie na dziurawe drogi, po których jeżdzę.

z góry dzięki za Wasze opinie

Komentarz

Pracuję...