Zakup samochodu używane od firmy na firme - tylko faktura?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ritmens
    Classic
    • 2010
    • 5

Zamieszczone przez Rekin Chlebojad
    a co ma szerokosc opony do predkosci
    Szerokość 175 i profil 65 na 15 calach oznacza że kółko jest po prostu niższe (mniejsze). Ma mniejszy obwód. I jeżeli "zrobisz" kołem 10 tys. obrotów to przejedziesz krótszy dystans niż kołem wyższym (większym) a prędkościomierz jest wyskalowany właśnie na ilość obrotów koła.
    Przy takiej zmianie trzeba się też liczyć z przekłamaniem licznika kilometrów.
    Zamieszczone przez fileiro
    dot. zamontowania na zime 175/65/R15 zamiast 195/65/R15 w O2
    Moja rada - lepiej nie eksperymentuj :|
    A zakładanie 175/75 15R (aby zachować rozmiar koła) do octawki to chyba nieporozumienie :? - za wysoki profil (IMO)
    Zamieszczone przez Rekin Chlebojad
    albo ten program "kiepsko działa"
    program działa dobrze :!: profil to nic innego jak procentowa wysokość opony w stosunku do jej szerokości czyli 175/65 to 65% z 17,5 cm a 195/65 to 65% z 19,5 cm
  • asum
    Classic
    • 2008
    • 25

Pomóżcie bo trochę zgłupiałem.

Pojutrze kupuje używaną Octavię, sprzedawca ma ją na stanie w firmie więc wystawi mi na nią fakturę na moją firmę.

Czy do tej faktury powinno się spisać jakaś umowę czy wystarczy sama faktura ?

Jeśli sama faktura wystarczy to co na niej powinno się znaleźć?

(kurcze do tej pory myślałem, że spisuje się umowę a faktura jest tylko dodatkiem ale czytam sobie teraz w necie różne wypowiedzi i zakręciłem się )

Komentarz

• Dzida
      RS
      • 2006
      • 2253

Zamieszczone przez asum
      Czy do tej faktury powinno się spisać jakaś umowę czy wystarczy sama faktura
      wystarczy sama faktura

Komentarz

• asum
        Classic
        • 2008
        • 25

Zamieszczone przez Dzida
        wystarczy sama faktura
        Fajnie, dzięki.

To jeszcze jedno pytanie mam.

Samochód jest z homologacją na ciężarowy. Czy przy zakupie powinieniem dostać
        papier z homologacją ?

Komentarz

• Dzida
          RS
          • 2006
          • 2253

Możesz dostać od właściciela wyciąg ze świadectwa homologacji, ale nie musisz. Ja kupując używany samochód z homologacją, aby móc odliczać podatek VAT od paliwa, zwróciłem się po homologację do importera danej marki. Tam powiedziano mi iż homologacji nie mają i żebym zwrócił się do firmy która rejestrowała samochód jako pierwsza. Wysłałem maila z prośbą i krótkim opisem sytuacji, podając nr rejestracyjny oraz VIN, przyszła pocztą xerokopia potwierdzona za zgodność z oryginałem. (pierwszym właścicielem wspomnianego samochodu była firma leasingowa).

Komentarz

• milosz.k
            Ambiente
            • 2010
            • 127

asum, powinieneś dostać papier z homologacją.
            Potem jedziesz do stacji kontroli i zmieniasz homologację na osobowy. Wymontowują kratkę (jeśli była) zakładają pas środkowy na tylniej kanapie (często trzeba kupić samemu), robią przegląd i wystawiają ci nową homologację oraz protokół zmian.
            Nie pamiętam kosztu ale paręset złotych (i tak taniej niż ubezpieczenie od ciężarowego i jedno miejsce z tyłu więcej).
            Pozdrav
            M.
            Skoda Octavia Tour 1.6 BFQ+LPG

Komentarz

• Dzida
              RS
              • 2006
              • 2253

Zamieszczone przez milosz.k
              Potem jedziesz do stacji kontroli i zmieniasz homologację na osobowy. Wymontowują kratkę (jeśli była) zakładają pas środkowy na tylniej kanapie (często trzeba kupić samemu), robią przegląd i wystawiają ci nową homologację oraz protokół zmian.
              A kto powiedział że kolega chce zmienić samochód na osobowy?

Komentarz

• milosz.k
                Ambiente
                • 2010
                • 127

Dzida, faktycznie, a chce?
                :P

Komentarz

• asum
                  Classic
                  • 2008
                  • 25

Dzida, faktycznie, a chce?
                  :P
                  Nie, nie chce Jak już kupuje jako ciężarowy z FV to jakiś czas nic nie będę zmieniał.
                  Trochę mnie boli, że tylko 4 osoby będzie można wozić ale coś za coś...

Za jakiś czas pewnie zmienie na "osobowy", ciekawe gdzie ja trzeci zagłówek wcisnę...jak nie ma "dziur" w oparciu...

(i tak taniej niż ubezpieczenie od ciężarowego i jedno miejsce z tyłu więcej).
                  Hmm... mam już wycenę OC i AC z PZU i jakoś nie widzę by było drożej (mówiłem, to jest "ciężarówka".

Komentarz

• arci9
                    RS
                    • 2004
                    • 2007

Czy do tej faktury powinno się spisać jakaś umowę czy wystarczy sama faktura ?

Jeśli sama faktura wystarczy to co na niej powinno się znaleźć?
                    sama faktura + ewentualnie, wpis do działalności gospodarczej, regon , tudzież KRS (kopie)

Podstawowe rzeczy: Marka, model, rok.produkcji, kolor, ilość miejsc,VIN, przebieg itp.

Zamieszczone przez asum
                    Nie, nie chce Jak już kupuje jako ciężarowy z FV to jakiś czas nic nie będę zmieniał.
                    Trochę mnie boli, że tylko 4 osoby będzie można wozić ale coś za coś...
                    Zrób zmianę od razu,w wydziale komunikacji wydadzą Ci dowód jak potrzeba i będziesz miał problem z glowy, bo potem jak będziesz chciał zdjąć homologację to i tak nie minie Cię wizyta w WK, więc lepiej zrobić to raz i z bani

Komentarz

• milosz.k
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 127

asum,
                      Ja w PZU nie pytałem. Wtedy kiedy sprawa mnie dotyczyła tzn 4 lata temu u mojego ubezpieczyciela była różnica znaczna tj jakieś 500 pln na całym pakiecie więcej.
                      Zamieszczone przez asum
                      ciekawe gdzie ja trzeci zagłówek wcisnę...jak nie ma "dziur" w oparciu.
                      U mnie sprawa była prostsza. Zagłówek był a auto zostało dla firmy dostosowane w salonie jako ciężarowy tj. ucięto nożem pas :evil: i wstawiono kratkę oraz beznadziejny podłokietnik z tyłu żeby zablokować 3 miejsce. Usunięcie tego nie było problemem, w zasadzie zrobiłbym to sam ale papier z nową homologacją był niezbędny.

Powodzenia.
                      ps. jeżeli i tak chcesz zmieniać za jakiś czas to zmień teraz. Po co dwa razy płacić za dowód rejestracyjny i przede wszystkim stać w kolejkach w WK. :wink:

Komentarz

• asum
                        Classic
                        • 2008
                        • 25

asum,
                        ps. jeżeli i tak chcesz zmieniać za jakiś czas to zmień teraz. Po co dwa razy płacić za dowód rejestracyjny i przede wszystkim stać w kolejkach w WK. :wink:
                        Samochód będzie jeździł w firmie jakby nie patrzeć, więc vat z paliwa jakiś zawsze sobie odciągnę.

Na razie nie będę zmieniał, jak już to za 2-3 lata , jak do tego czasu nie sprzedam go.

Podejrzewam też, że prędzej czy później zmienią przepisy z vatem od takich samochodów jak Octavia i to też będzie dla mnie impuls do zmiany na osobowy.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Komentarz

• arci9
                          RS
                          • 2004
                          • 2007

Samochód będzie jeździł w firmie jakby nie patrzeć, więc vat z paliwa jakiś zawsze sobie odciągnę.
                          asum, ale to ma taki związek, że z kratką odliczysz sobie Vat od paliwa (przynajmiej do czerwca) a netto w koszty.A jak zdejmiesz kratkę to kwotę brutto odliczasz tylko od podstawy opodatkowania.

Przelicz, czy opłaca Ci się wrzucać auto do firmy jesli na tak krótko będziesz użytkował?Możesz w tym konkretnym przypadku amortyzować auto ze zwiększoną stawką amortyzacji ( bo auto już uzywane w firmie i można ją zastosować).A przy sprzedaży auto zwiększa twój przychód pomnijeszony o koszty amortyzacji (na to jest taki w sumie mało skomplikowany wzór, ale teraz go nie pamiętam).

Komentarz

• asum
                            Classic
                            • 2008
                            • 25

Zamieszczone przez arci9
                            ....A przy sprzedaży auto zwiększa twój przychód pomnijeszony o koszty amortyzacji (na to jest taki w sumie mało skomplikowany wzór, ale teraz go nie pamiętam).
                            Hehe, nic nie rozumiem, od tego mam księgowego i staram się na tym nie znać (na skięgowości), o ile w Polsce jest to w ogóle możliwe.

Na pewno na samym vacie zyskuje podczas zakupu bo jako ciężarowy odlicze 100% (dostaje FV ze stawką 22%) a jako osobowy 60%. Jeśli tylko to odlicze to już opłaca mi się kupić ciężarówkę a nie osobówkę.

Tak czy inaczej muszę we wtorek z rana zadzwonić do księgowego i się dokładnie spytać.

Komentarz

• arci9
                              RS
                              • 2004
                              • 2007

Zamieszczone przez asum
                              Hehe, nic nie rozumiem, od tego mam księgowego i staram się na tym nie znać (na skięgowości), o ile w Polsce jest to w ogóle możliwe.
                              jak kupujesz to kwota netto jest twoim kosztem, ale jak sprzedajesz to jest twoim przychodem

Zamieszczone przez asum
                              Na pewno na samym vacie zyskuje podczas zakupu bo jako ciężarowy odlicze 100% (dostaje FV ze stawką 22%) a jako osobowy 60%. Jeśli tylko to odlicze to już opłaca mi się kupić ciężarówkę a nie osobówkę.
                              i tutaj się upewnij, co będzie przy sprzedaży auta, bo jeśli auto jest ciężarówką :wink: to przy sprzedaży jeśli miałeś je dłużej niż pół roku to vat będzie zw. czyli nic nie oddasz(nie będzie vatu naleznego), jeśli jednak jest osobowe, to vat odliczasz sobie jednorazowo, ale jeśli sprzedaż auto przed upływem 5 lat, to oddasz go proporcjonalnie do nie wykorzystanego okresu, mimo, że na fakturze będzie vat zw. i potencjalny kupujący przedsiębiorca sobie nic nie odejmie, to księgowo będziesz musiał oddać vat do US.

Nie jestem pewien jak wygląda sytuacja, jeśli teraz kupujesz auto jako ciężarowe i w między czasie zmieniają się przepisy (a na to się zanosi) i podczas sprzedaży już jest osobowe? Chyba auto traci homologację ciężarową i mimo,iż nie odliczasz sobie vatu od paliwa i od ewentualnych rat (jeśli leasingujesz auto) to przy sprzedaży traktowane będzie jak przy zakupie czyli nadal ciężarowe.

Nie jest to skomplikowane, choć pewnie z mojego opisu tak wynika

Proponuje podpytać księgowość, jak wyglądają odliczenia przy zakupie i potem co się dzieje przy sprzedaży, w zalezności od różnych wariantów (osobowe czy z homologoacją)

Komentarz

• kriss11
                                Drive
                                • 2009
                                • 49

zakup auta "ciężarowego"

Jeśli auto ma homologację ciężarową, jęst zarejestrowane jako ciężarowy i ma taki wpis w karcie pojazdu, to możesz odliczyć jednorazowo całą amortyzację, a nie rozkładać jej na 30 miesięcy. To bardzo duża zaleta przy zakupie używanej "cięzarówki".

Komentarz

• asum
                                  Classic
                                  • 2008
                                  • 25

Zamieszczone przez arci9
                                  i tutaj się upewnij, co będzie przy sprzedaży auta, bo jeśli auto jest ciężarówką :wink: to przy sprzedaży jeśli miałeś je dłużej niż pół roku to vat będzie zw. czyli nic nie oddasz(nie będzie vatu naleznego)
                                  Trochę tu zgłupiałem z tym VAT ZW., samochód odkupuje od innej firmy a nie leasingowej. Tamta firma kupiła go na fakturę i tak mi to sprzedaje. Obydwoje jesteśmy VATowcami.
                                  Mieli ten samochód około 2 lata ( po odkupieniu go od innej firmy), to jak wystawiają mi fakturę z 22% czy ZW ?

Komentarz

• kriss11
                                    Drive
                                    • 2009
                                    • 49

Skoro kupili na fakturę, odliczyli VAT, to MUSZĄ sprzedać z pełnym VATem. Jeśli auto jest jako "ciężarowe" w homologacji, to odliczasz cały VAT. Możesz wtedy odliczyć amortyzację jednorazowo. Jeśli jest jako osobowe, również sprzedają Ci ją na fakturę. Możesz wtedy odliczyć 60% VATu. Amortyzacja może być odliczana jako przyspieszona, czyli na 30 miesięcy jesli auto jest powyżej 6 miesięcy od daty pierwszej rejestracji.
                                    Póki co takie przepisy obowiązują, liczy się wyrok Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości i nie daj się zmusić do wyjazdu na stacje diagnostyczne. Ważna jest homologacja fabryczna ciężarowa i wpis w karcie pojazdu.
                                    Dowiedziałem się tego od naczelnika wydziału w moim urzadzie skarbowym.

Komentarz

• asum
                                      Classic
                                      • 2008
                                      • 25

Zamieszczone przez kriss11
                                      Skoro kupili na fakturę, odliczyli VAT, to MUSZĄ sprzedać z pełnym VATem. Jeśli auto jest jako "ciężarowe" w homologacji, to odliczasz cały VAT. Możesz wtedy odliczyć amortyzację jednorazowo. ......
                                      i nie daj się zmusić do wyjazdu na stacje diagnostyczne. Ważna jest homologacja fabryczna ciężarowa i wpis w karcie pojazdu.
                                      Dzięki , dzięki za te informacje.
                                      Po moim poście poszukałem trochę w necie i wydawało mi się, że powinno być 22%.

Kurcze najgorsze, że jutro jadę po ten samochód w "normalny" dzień zadzwoniłbym z tym pytaniem do księgowego ale pewnie jutro byłby "majowy" po grillu więc...

Jeszcze raz dzięki wszystkim za wszelkie informacje.

Komentarz

• pascal
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 510
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Możesz wtedy odliczyć amortyzację jednorazowo.
                                        aha....niestety wykładnia ministerstwa finansów jest inna w tej sprawie i dla podatku dochodowego samochód jest ciężarowy zgodnie z zapisami tej ustawy czyli Art5a ust 19 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych

Ilekroć w ustawie jest mowa o: .....19) samochodzie osobowym - oznacza to pojazd samochodowy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony, konstrukcyjnie przeznaczony do przewozu nie więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą, z wyjątkiem:

a) pojazdu samochodowego mającego jeden rząd siedzeń, który oddzielony jest od części przeznaczonej do przewozu ładunków ścianą lub trwałą przegrodą, klasyfikowanego na podstawie przepisów prawa o ruchu drogowym do podrodzaju: wielozadaniowy, van,

b) pojazdu samochodowego mającego więcej niż jeden rząd siedzeń, które oddzielone są od części przeznaczonej do przewozu ładunków ścianą lub trwałą przegrodą i u którego długość części przeznaczonej do przewozu ładunków, mierzona po podłodze od najdalej wysuniętego punktu podłogi pozwalającego postawić pionową ścianę lub trwałą przegrodę pomiędzy podłogą a sufitem do tylnej krawędzi podłogi, przekracza 50% długości pojazdu; dla obliczenia proporcji, o której mowa w zdaniu poprzednim, długość pojazdu stanowi odległość pomiędzy dolną krawędzią przedniej szyby pojazdu a tylną krawędzią podłogi części pojazdu przeznaczonej do przewozu ładunków, mierzona w linii poziomej wzdłuż pojazdu pomiędzy dolną krawędzią przedniej szyby pojazdu a punktem wyprowadzonym w pionie od tylnej krawędzi podłogi części pojazdu przeznaczonej do przewozu ładunków,

c) pojazdu samochodowego, który ma otwartą część przeznaczoną do przewozu ładunków,

d) pojazdu samochodowego, który posiada kabinę kierowcy i nadwozie przeznaczone do przewozu ładunków jako konstrukcyjnie oddzielne elementy pojazdu,

e) pojazdu samochodowego będącego pojazdem specjalnym w rozumieniu przepisów prawa o ruchu drogowym o przeznaczeniach wymienionych w załączniku nr 9 do ustawy o podatku od towarów i usług,

także nie za szybko z tą jednorazową amortyzacją

Komentarz

• arci9
                                          RS
                                          • 2004
                                          • 2007

Trochę tu zgłupiałem z tym VAT ZW., samochód odkupuje od innej firmy a nie leasingowej. Tamta firma kupiła go na fakturę i tak mi to sprzedaje. Obydwoje jesteśmy VATowcami.
                                          Mieli ten samochód około 2 lata ( po odkupieniu go od innej firmy), to jak wystawiają mi fakturę z 22% czy ZW ?
                                          i tutaj znowu 2 aspekty - inny przy kupowaniu i inny przy sprzedaży.Wiem, że firma leasingowa, która sprzedaje auto po leasingu może użyć stawki 22%, ale Ty jako osoba sprzedająca swój środek trwały który użytkowałeś ponad pół roku musisz zastosować stawkę zw. Nie wiem, od kogo kupujesz i na jakich zasadach oni stali się posiadaczem tego auta ale należy założyć, że wiedzą co i jak, to oni ten vat jak cos to będę musieli oddać
                                          Być może jest to traktowane jako do dalszej odsprzedaży - firma leasingowa sprzedała, firmie zajmującej się handlem a ona np. tobie, więc ok Oni tym handlują a nie jest to ich śr. trw.

Jeśli auto jest jako "ciężarowe" w homologacji, to odliczasz cały VAT. Możesz wtedy odliczyć amortyzację jednorazowo. Jeśli jest jako osobowe, również sprzedają Ci ją na fakturę. Możesz wtedy odliczyć 60% VATu. Amortyzacja może być odliczana jako przyspieszona, czyli na 30 miesięcy jesli auto jest powyżej 6 miesięcy od daty pierwszej rejestracji.
                                          Zgadzam się odnośnie odloczenia vatu, natomiast mam wątpliwości co do jednorazowej amortyzacji bo...
                                          Zamieszczone przez pascal
                                          niestety wykładnia ministerstwa finansów jest inna w tej sprawie i dla podatku dochodowego samochód jest ciężarowy zgodnie z zapisami tej ustawy czyli Art5a ust 19 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych
                                          czyli to co w dalszej części posta przytoczył kolega pascal, wydaje mi się, że jednorazowa amortyzacja (nie mylić z przyśpieszoną) może dotyczyć tylko samochodów ciężarowych (pow.3.5 tony) i w dodatku jest jakies ograniczenie kwotowe chyba 40tyś. Euro

Komentarz

• pascal
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 510
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

dokładnie arci9, prawie wszystko co napisałes się zgadza, jedynie limit jednorazowych odpisów jest większy i wynosi w 2010 r 100 tys euro czyli 422 000 zł

EDIT : odnośnie vatu

1. kupiłeś ze stawką 22% auto ciężarowe - jeśli odliczyłes vat przy zakupie musisz go naliczyc przy sprzedaży

2. kupiłes ze stawką 22% auto osobowe - możesz odliczyc przy zakupie 60% nie więcej niż 6tys- jeśli używasz dłużej niż 6mcy możesz sprzedać ze stawka ZW. ale tu są pewne dodatkowe obciazenia. jeżeli wartość zakupu przekracza 15 tys zł , i sprzedasz go przed upływem 5 lat musisz dokonac korekty vatu odliczonego przy zakupie w proporcji do okresu uzywania. czyli używałeś np 2 lata z 5 , to 3/5 z tych 60 % musisz przy sprzedaży oddać z powrotem, jeśli wartość zakupu nie przekracza 15tys - musisz dokonac korekty jesli sprzedałes w tym samym roku co kupiłes

Komentarz

Pracuję...