Leon II
Stylance 2.0 FSI 77.990
Stylance 2.0 TDI 81.990
Wyposazenie aut bardzo podobne. Ciezko wypada konkurencyjnosc Skody...
Stylistyka to rzecz gustu, ja bym wolal Leona :twisted: Jedyna przewaha OII to wiekszy bagaznik, kurcze- troszke za drogi ten bagaznik...
Jest tez wiadomosc optymistyczna - ceny OII musza spasc ! :szeroki_usmiech
PS. Jaja beda jezeli Leon II Top Sport 2.0T FSI (tylko nie ma jeszcze pewnosci czy 200 czy 185KM bo i taka wersja krazyla) bedzie kosztowal ok. 90 tys... Wtedy OII RS bedzie bialym krukiem, powiedzialbym nawet ze autem kolekcjonerskim bo tak samo czesto wsytepujacym na naszych drogach jak Maybach :szeroki_usmiech
Ps. Ps. Sprawdzilem na seat.de Leon II TFSI ma tam 185KM i jest od 2.0 FSI drozszy o 1800 EUR w wariancie Stylance, w polskich realiach dawaloby to cene takiego auta ponizej 90tys. k Osiagi v-max 221 0-100 7,8s silnik 185KM/6000 obr 270Nm/1800-5000.
Pozniej ma byc tez mocniejsza wersja tego silnika 220 km (mowi sie i o 240) ale to pewnie w FR albo Cupra R k
Ciekawe czy jest tak samo tandetnie wykonczony w srodku jak nowe Toledo.
lub altea :szeroki_usmiech
tak w ogole, to chyba za bardzo nie wiadomo co tu ze soba porownywac, nie jesten pewien, ale chyba altea, toledo i leon, sa budowane na tej samej plycie co O2?
altea od leona rozni sie chyba tylko wielkoscia bagaznika?
troche to wszystko zagmatwane, poprawcie mnie jezeli sie myle.
no wlasnie w toledo i altei rozstawy osi takie same, bagazniki odpowiednio 500 i 409L
wiec, co bedziemy porownywac z O2 to juz chyba obojetne, tyle tylko ze toledo 2.0 TDI costam DSG kosztuje juz 101080PLN, wiec za jeszcze wiekszy bagaznik placimy 3kPLN
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
No wlasnie decydujaca rzecza przy tych autach jest wyglad. Nie kazdy chce miec statek kosmiczny typu nowe Toledo teraz Leon. I za samo to cena jest pewnie nizsza. Jednym cos takiego sie podoba innym nie. Po drugie Leon to nigdy nie byl rodzinny dupowoz, a Octa wlasnie jest w tej kategorii. Puki beda klepac OcteI ceny Octy II nie spadna
tak w ogole, to chyba za bardzo nie wiadomo co tu ze soba porownywac, nie jesten pewien, ale chyba altea, toledo i leon, sa budowane na tej samej plycie co O2?
altea od leona rozni sie chyba tylko wielkoscia bagaznika?
troche to wszystko zagmatwane, poprawcie mnie jezeli sie myle.
Wszystkie te auta sa na tej samej plycie z tym samym silnikiem, zawieszenie, elektryka itd itp jak to w koncernie VW. Leon II rozni sie od Altei Wszystkim, wyglada tylko tak na oko podobnie. Ma podobno tez lepsze materialy wewnatrz niz Toledo/Altea ale ze nie siedzialem to sie nie wypowiadam.
A poniewaza to technicznie blizniaki to uwazam ze jak najbardziej mozna porownywac Leona II do OII. Poza "stylem" roznia sie glownie pojemnoscia bagaznika. I cenami.
I co Leon bedzie tanszy od Altei, ktora jest mniejsza - watpie i to bardzo.
nie, no ten leon jest chyba najmniejszy, czy tam najbardziej "sportowy" z trojki : leon, altea, toledo, chociaz byc moze roznica wielkosci sprowadza sie tu do wielkosci bagaznika.
na ceny i tak trzeba chyba jeszcze moment poczekac, bo juz znalazlem, ze najdrozsza wersja leona ma kosztowac 89990. TUTAJ NA PRZYKŁAD
ale samochodzik ladny, chociaz "rodzinnego" wrazenia nie robi.
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
(...) Puki beda klepac OcteI ceny Octy II nie spadna
...zgodzę się w całej rozciągłości. Nie ma specjalnie dużego interesu w tym, żeby OII była tańsza. Ci, którzy chcieli/chcą ją mieć (jak ja na ten przykład) i tak ją kupili bądź kupią, nawet przy tych cenach, jakie są. A ceny OII pewnie spadną, tylko o ile? 3-5kPLN? Więcej można utargować u dilera (ja dałem rady urwać łącznie ponad 6kPLN). Na tanim aucie nie da się zrobić dużego upustu (wyjątkiem są Citroeny, choć tutaj jest innej natury problem - pomimo upustów lud i tak nie bardzo kwapi się z zakupem)...
Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...
W calym tym zamieszaniu zapomnielismy o jednej sprawie. Seat byl/jest najmniej rentowna "corka" koncernu VW. Stad proba stworzenia innego wizerunku marki. Bardziej sportowo-mlodziezowej. Tak wiec musieli zejsc z cenami ponizej Skody, zeby to sie wogole zaczelo sprzedawac.
Skoda ma sie dobrze, a O2 sprzedaje sie chyba lepiej niz dobrze, bijac co i raz rekordy sprzedazy, wiec czemu mieliby obnizac jej cene?
"...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść" STOP ECO-TERRORISM!
nie wiem czy porownywanie octavi do leona to dobra rzecz
octavia jest o przeszlo 20cm dluzsza od leosia
toledo do octavii to predzej oba auta sa rodzinne a leon nigdy chyba za takie nie
uchodzlil
zawsze autko bylo z zacieciem sportowym wiec po co porownywac mlodego nie rozgarnietego szczeniaka do eleganckiej i pewnej siebie damy :wink:
Nie wiem jak to jest z nowymi ale zanim kupilem octe to sobie toledo II upatrzylem kolo kielc, no wiec z mojego pomorza sie wybralem sie z ojcem na katowice gdzie mial sprawe do zalatwienia, potem pociagiem do czestochowy a ze czasu bylo malo to z czestochowy taryfa za jedyne 200zl do kielc. Sprzedawca oczywiscie co pare godzin dzwonil zeby sie upewnic czy my przyjedziemy, jeden z telefonow odebralismy w taryfie i powiedzielismy zeby do kielc podjechal, tam zrobimy diagnostyke i potem podpiszemy umowe, jakos dziwnie typek chyba zwatpil na slowo "diagnostyka" bo 20 km przed celem napisal nam smsa ze przykro mu ale sprzedal juz toledo bo ktos byl szybszy. No wkuurwilismy sie niesamowicie, poslalem gosciowi mesa z bluzgami, a jak juz wrocilismy na pomorze to poskarzylem sie motoallegro i gratka.pl gdzie ow typ mial ogloszenia wystawione. Wyobrazcie sobie ze zadzwonil gosc do mnie z pogrozkami :shock: ja mu odpisalem ze jest frajerem i nie bede sie z nim bawil tylko sprzedam jego dlug i sie korespondencja skonczyla, niestety ani ja ani on nie znalismy swoich dokladnych adresow :cry: Tak wiec ostrzegam przed roznymi "okazjami" z dalszych stron kraju
nie wiem czy porownywanie octavi do leona to dobra rzecz
octavia jest o przeszlo 20cm dluzsza od leosia
toledo do octavii to predzej oba auta sa rodzinne a leon nigdy chyba za takie nie
uchodzlil
zawsze autko bylo z zacieciem sportowym wiec po co porownywac mlodego nie rozgarnietego szczeniaka do eleganckiej i pewnej siebie damy :wink:
Mi chodzi glownie o te wersje mniej dla matron a bardziej dla szczeniaka :szeroki_usmiech Z dwojga zlego czuje sie bardziej szczeniakiem niz dama :lol
Zwlaszcza w przypadku mocniejszych silnikow 2.0TDI/2.0FSI/2.0TFSI istnieje jak sadze calkiem spora grupa ludzi szukajaca najtanszego opakowania z koncernu VW do upatrzonego silnika k No i jezeli ceny Leona II beda duzo korzystniejsze to wielu takich ludzi go wybierze (abstrahujac juz nawet od sportowego "imidżu" Seata :szeroki_usmiech)
Chwilowo nie ma jeszcze cen na Leona TFSI wiec gdybym teraz kupowal auto z tej platformy VW to interesowalby mnie silnik 2.0FSI i jezeli jest on w Leonie ladnych kilka tysiecy tanszy to bym go kupil w opakowaniu "szczeniackim" k (ale i jednoczesnie faaajnym... :szeroki_usmiech )
No i jezeli ceny Leona II beda duzo korzystniejsze to wielu takich ludzi go wybierze
Boże - no to niech sobie wybierze Leona. Myslisz, ze kogos to boli?
Rozumiem, ze masz jakis problem natury psychologicznej, zeby caly czas isc pod prąd grupie w ktorej sie znajdujesz, ale skoncz juz te na sile udowadnianie, ze sa samochody lepsze od Octy, bo jest to nudne.
Zamiast dyskutowac w temacie, ze pojawil sie nowy, fajny samochod (jednemu sie podoba innemu nie) to na sile probujesz ja sprowadzic do poziomu Leon kontra Octa (nawet tytul tematu do tego sie sprowadza). Nie wiem po jaki chu... :?
Rozumiem, ze masz jakis problem natury psychologicznej, zeby caly czas isc pod prąd grupie w ktorej sie znajdujesz, ale skoncz juz te na sile udowadnianie, ze sa samochody lepsze od Octy, bo jest to nudne. Nie wiem po jaki chu... :?
Uwazam ze to ciekawsza rozmowa niz konkludowanie kazdej dyskusji stwierdzeniem zblizonym do "Octavia rulezz". Nie mam problemow psychologicznych zwiazanych z jezdzeniem Octavia najlepiej o tym swiadczy to ze widze jej wady w przeciwienstwie do niektorych. A dodatkowo moze ktos w Skodzie (PL) czyta to forum i wyciagnie wnioski cenowe ? k Kropla drazy kamien ! :szeroki_usmiech Trzebe zmierzac do tego by Octavie tansze byly to bedzie nas wiecej coraz - wielbicieli ich :P
PS. Byc moze moje nastawienie wynika z tego ze jestem jednym z tych ktorzy kupili Octe bo byla najtanszym opakowaniem do poszukiwanego silnika a nie chwytajacym za serce dzielem sztuki
Uwazam ze to ciekawsza rozmowa niz konkludowanie kazdej dyskusji stwierdzeniem zblizonym do "Octavia rulezz". Nie mam problemow psychologicznych zwiazanych z jezdzeniem Octavia najlepiej o tym swiadczy to ze widze jej wady w przeciwienstwie do niektorych.
Sugerujesz, ze uzytkownicy tego forum nie widzą wad Octavii?
To chyba nie za bardzo sledzisz dyskusje w roznych tematach. :?
No chyba, ze widzisz tylko to, co chcesz widziec, ale ja juz na to nic nie poradze.
Co do tego, ze ludzie sa w wiekszosci zadowoleni ze swojego zakupu, to chyba sprawa dosc oczywista. Jednak rzadko kto podchodzi bezkrytycznie do tematu chyba, ze sie go sprowokuje do dyskusji na temat wyzszosci swiat BN nad W, tak jak Ty probujesz to zrobic przy byle okazji. :roll:
PS. Byc moze moje nastawienie wynika z tego ze jestem jednym z tych ktorzy kupili Octe bo byla najtanszym opakowaniem do poszukiwanego silnika a nie chwytajacym za serce dzielem sztuki
Jezu jakie ty masz problemy
nie rozumiem ludzi ktorzy kupuja auto bo im sie podoba jedna rzecz w nim
przypomina mi to postawe mojego mlodszego kuzyna
ktory chcial dostac lego (caky zestaw dosc drogi) bo mu sie kask spodobal
i dostal je klocki kosztowaly ponad 300zl, a on byl zadowolony bo mial kask
za 10gr, i tak samo zachowujesz sie ty :?
P.S. rzycze ci zebys kupil tego leona i przeniosl sie na tamto forum
ciekawe czy tam tez bedziesz ciagle mowil ze leon jest do dupy ale ma fajny silnik
nasz moderator jest wyjatkowo cierpliwy nie wiem czy taki bedzie na forum leosia :diabelski_usmiech :twisted:
co do moich poprzednich pijackich wynurzen to wybaczcie - nie zauwazylem ze chodzi o nowe auto ops:
---------------------------------------------------------------------------------------------
Pewnie nie stac go na O2 to wydziwia jak sie tylko da zeby znalezc inny niz ekonomiczny argument za kupnem leona :lol:
nie rozumiem ludzi ktorzy kupuja auto bo im sie podoba jedna rzecz (..)
P.S. rzycze ci zebys kupil tego leona i przeniosl sie na tamto forum
ciekawe czy tam tez bedziesz ciagle mowil ze leon jest do dupy ale ma fajny silnik
nasz moderator jest wyjatkowo cierpliwy nie wiem czy taki bedzie na forum leosia :diabelski_usmiech :twisted:
Ooo zawoalowana groźba :szeroki_usmiech (ps. rzyczę przez "ż" lepiej )Mam nadzieje ze do rekoczynow nie dojdzie
W Octavii podoba mi sie duzo wiecej rzeczy niz tylko silnik :!: k Felgi sa fajne, ogólna bryła, fajny tempomat jest, klima nieźle działa, fajny kształt ma guzik od awaryjnych wiec jest tego troche :!: :szeroki_usmiech
A mój ojciec wybrał O1 Combi bo mu sie najbardziej podobała w przedziale cenowym około 70 tyśków.. Wygląd pozatym silnik i przedewszystkim duzy i ustawny bagażnik.. a pozatym skoro nie widac róznicy (poza opakowniem) z golfem to po co przepłacać.. pozatym golf według mojego ojca jest brzydki w wersji combi bo ma kwadratowy tył.. i sie z nim zgadzam.. tez wole octe .... :szeroki_usmiech
Komentarz