Wycieczka do zaprzyjaźnionego kraju

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • korczyniak
    Classic
    • 2010
    • 4

UWAGA mam ważny komunikat do ogłoszenia. Wpadnę dzisiaj do Was na spota i mam prośbę jeżeli ktoś posiada VAG-a po proszę o zabranie chcialbym zobaczyc co dzieje sie z moją Niunią nie tak.
    Do zobaczenia wieczorem :szeroki_usmiech
  • bedzyn
    Drive
    • 2009
    • 93

Byłem sobie na tygodniowych wczasach w w państwie na E. Udało mi się spotkać i szybko sfocić Octavkę. Zaciekawiło mnie natomiast to, w jaki sposób autochtoni ozdabiają swoje auta.
    Otóż polega to na tym, że deskę rozdzielczą, kierownicę i wszystkie wewnętrzne plastiki pokrywają sztucznym futrem (może mniej sie nagrzewa). Zewnętrzne ostre zakończenia autka mają chromowane nakładki. Na przykład żeberka na grillu, klamiki, listwy boczne, brzegi zderzaków, obramowania reflektorów i świateł, ramki okien. No dosłownie wszystko, co się da. Ogólnie festyn, ale miło było spotkać Octavke tak daleko od macierzystej fabryki Dodam tylko, że większość tych ozdobników poodpadała, albo była w tragicznym stanie, no ale cóż, ważne że autko jeździ.
    Załączone pliki
    Skoda 105S ->EX, CC700 ->EX, Skoda Felicia 1,3MPI ->EX, Skoda Octavia I More Sport
    www.octavia-bedzyna.blog.pl

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

heh, czasem i u nas można takie cudo spotkać, no prawie... :?
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• cysterniarz
        RS
        • 2008
        • 1887
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez bedzyn
        deskę rozdzielczą, kierownicę i wszystkie wewnętrzne plastiki pokrywają sztucznym futrem (może mniej sie nagrzewa)
        :shock: szkoda że właściciel nie obszył sobie tym futrem głowy, byłaby szansa że nie doszłoby do jej przegrzania i w efekcie do tej katastrofy :roll:

Komentarz

• ruwado
          RS
          • 2009
          • 14891
          • Octavia IV (NX3)

w państwie na E
          Turcja, Espania??? Gzie to było???

Ja do tej pory widywałem:
          CZ
          Sk
          A
          H
          Cro
          Slo
          podczas wyjazdów wakacyjnych.
          pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Dzida
            RS
            • 2006
            • 2253

Zamieszczone przez ruwado
            Turcja, Espania??? Gzie to było???
            państwo na E to Idżipt.

Komentarz

• ruwado
              RS
              • 2009
              • 14891
              • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez Dzida
              Idżipt.
              Bardzo proszę trochę jaśniej - parę browarków mam w środku...

Idżipt = Egipt... Egzotyka

Albo za dużo promili mam...

albo już Ci zazdroszczę...

opisuj dokładnie całą przygodę... plizzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
              pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                Rider
                • 2010
                • 474

mi to pachnie takim odpowiednikiem Polskiego "Agro-Tuning" , ale podobało mi sie zdanie--->cysterniarz,
                [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• ruwado
                  RS
                  • 2009
                  • 14891
                  • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez Rekin Chlebojad
                  "Agro-Tuning"
                  ja po kilku browarkach stawiam na Egipt...

proszę o opis wyprawy .............

bardzo proszę.......
                  pozdrawiam - Darek

Komentarz

• bedzyn
                    Drive
                    • 2009
                    • 93

Egipt w dniach 27.04 do 4.05 tegoż roku. Temperatura znośna, 35° w cieniu, woda około 25-26°. Octavke spotkałem na spacerku, bo chcieliśmy zobaczyć jak mieszkają autochtoni, bo w hotelu jest całkiem inny świat. Jak mieszkają? Ogólnie ulice wyglądają tak: wyobraźcie sobie duży bazar po zakończeniu handlu. Następnie wysypcie na teren tego bazaru dwa duże kontenery papieru i plastiku. Następnie napełnijcie te kontenery od nowa i postawcie je na środku tego wszystkiego. Tak wyglądają ulice. Domy. Tak samo jak ulice. Wszystko trzyma sie na prowizorce, sprzęt wyeksploatowany do granic technicznej śmierci. Naprawiany prowizorycznie czym sie da. No i w takich warunkach spotkałem tę Octavkę (zobaczcie tło zdjęcia, tam tak wygląda wszystko). Z resztą jedyną, jaką widziałem. Przód. Każde żeberko grilla i co tylko się dało w plastikowych chromowanych nakładkach. Z żeberek połowa tych nakładek poodpadała. W środku wszystkie plastiki obklejone czerwono-białym futrem (tak ze 2cm dlugości włosia), kierownica, środkowa konsoleta, gałka od skrzyni też. Autko niemiłosiernie poobijane, ale z tego jak widziałem, jak jeżdżą miejscowi, to sie nie dziwię. Jedyne, co było w miarę to 16" calowe alu-felgi, przyciemniane, takie 5-ramienne gwiazdki i porządne opony (pewnie w salonie jeszcze były zakładane)
                    Skoda 105S ->EX, CC700 ->EX, Skoda Felicia 1,3MPI ->EX, Skoda Octavia I More Sport

Komentarz

• piernik
                      Elegance
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 975
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

bedzyn, a nie masz więcej zdjęć tego cudaka a zwłaszcza futrzanej deski?? :lol:

Komentarz

• bedzyn
                        Drive
                        • 2009
                        • 93

Niestety nie zdążyłem tego zrobić, bo wyszedł właściciel i pojechał, także to jest jedyna fota, jaką udało mi się zrobić na szybko

Komentarz

• rezon
                          RS
                          • 2006
                          • 1894
                          • Volvo
                          • AKL 1.6 MPI 101 KM
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

ale miło było spotkać Octavke tak daleko od macierzystej fabryki
                          Podobnie zdobione widziałem również w dużym Państwie na I oraz niezdobione w dużym państwie na Ch, gdzie nawet fabryka ma powstać

Komentarz

• Big
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 6389

bedzyn, na naszym forum też był miłośnik "chromów". Gdzieś w galerii "Nasze auta" powinna być te "chromowana" O II. Żaden Egepcjanin by się jej nie powstydził 8)
                            Czarny Elegance

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

Zamieszczone przez Big
                              bedzyn, na naszym forum też był miłośnik "chromów". Gdzieś w galerii "Nasze auta" powinna być te "chromowana" O II. Żaden Egepcjanin by się jej nie powstydził 8)
                              właśnie to miałem na mysli
                              saport techniczny baj DGW
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm
                              no i nie ma :-)

Komentarz

• tomekjmopl
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 1187
                                • Opel
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

bedzyn, kiedyś chodził mi po głowie pomysł założenia takiego właśnie topicu po pobycie w Egipcie (jakieś 3 lata temu), ale jakoś nigdy się nie składało...

Skodzianek, nie tylko Octavi w Egipcie widziałem mnóstwo, co mnie najbardziej zbudowało :P to fakt, że w OII i OI jedyny słuszny silnik to poczciwy 1.6 MPI bez lpg oczywista - powód jest prozaiczny- paliwko tanie jak barszcz, wersja benzyna 1.4/1.6 skodzianki w sumie też - diesel nie ma racji bytu.

Z tego co jeszcze pamiętam, to tamtejsza motoryzacja to jest w 80% japońska produkcja - królują nissany (np. nissan nazwany jako sunny, będący naszą almerą) , toyoty, mazdy itd.. Do tego bardzo popularny było lanos sedan.
                                Wiek samochodów przeróżny - od najnowszych modeli po wynalazki 30-letnie (włączając w to naszego poloneza :wink. Dużo jest sedanów zrobionych na "naszych" autach miejskich - widziałem polo i corsę sedan - pewnie jakieś wersje made in brasil. Niezapomniane przeżycia dostarcza jazda nocą po ichniejszych drogach - królują światła postojowe (każdy, nawet najstarszy strucel ma założone diody w kolorach dowolnych), świateł mijania nikt nie używa (widocznie żarówek szkoda), i to nawet w egipskich ciemnościach (już teraz wiem skąd to powiedzenie ) - w sensie, gdy nie ma latarni ulicznych. Tubylcy w razie potrzeby wyprzedzania zapodają długie i dawaj jazda - wyprzedzany wie, że ma się mieć na baczności bo nastała jasność :szeroki_usmiech ...
                                Tyle zostało w mojej łepetynie po tych kilku latach - jak coś sobie przypomnę, to dopiszę, niemniej jednak przeżycia były silne - to jest inna rzeczywistość po prostu :diabelski_usmiech

P.S. Też ustrzeliłem afrykańskie OII na fotach - jak znajdę to zamieszczę

Komentarz

• bedzyn
                                  Drive
                                  • 2009
                                  • 93

Ja byłem w Sharm, tam królują Mitsubishi na taxówkach. Ale masz racje, 90% to japończyki. Reszta, to Lanosy i Chewrolety (nie wiem, jak to sie pisze). Dochodzą też chińskie podróbki motocykli Honda i autobusów Mercedesa.
                                  Co do jeżdzenia, to masz racje, tylko postojowe. W nocy zapalają mijania tylko jak chcą zobaczyć czy nie idą piesi. Trąbią na pieszych co chwilę, na siebie też. Jeżdżą tak, jak im najbliżej, pod prąd, z lewej na prawo i z powrotem, poboczem. Jak nas gościu wiózł na lotnisko, to zawrócił na rondzie pod prąd. Nadmieniam, że drogi są tam przeważnie jednokierunkowe. Samochody są niemiłosiernie poobijane. No i co chwila posterunek policji/wojska za pancerną płytą w opancerzonym samochodzie.
                                  Do tej pory nie wiem, dlaczego niektórzy jeżdzą na awaryjnych. Pojade tam następnym razem, to sie zapytam

Komentarz

• tomekjmopl
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 1187
                                    • Opel
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

bedzyn, to jesteś twardziel - ja się do Arabii bynajmniej już nie wybieram ... raz mi styknie - byłem, widziałem - jeśli ktoś uważa, że Polska to taki szary, biedny kraj to gorąco polecam tamte rejony - najbardziej zapyziała wieś kielecka (bez urazy - sam mam tam rodzinę i odwiedzam te dziewicze rejony namiętnie) jawi się jako super kurort niemalże :wink:

Komentarz

• Piotr832
                                      Classic
                                      • 2009
                                      • 18

Witam
                                      Ja w Lutym bylem w E w sharm niedaleko Nama Bay(jakos tak sie to nazywalo) Pamietam jak bylem w Nama to koles zostawil autko na srodku drogi 2 pasmowej tyle ze na wewnetrznym pasie od zieleni. Oni chyba wogole nie maja tam prawa ruchu drogowego. Sa niezlymi kamikadze. Poloneza tez widzialem i siedzialo w nim chyba z 7 tubylcow.

Komentarz

• ufo
                                        L&K
                                        • 2008
                                        • 1475
                                        • Octavia III combi (5E5)
                                        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

strasznie musi być bogaty ten człek, jeżdżąc skodą z tego co pamiętam, najgorsze złomy kosztują w egipcie majątek a ta octavka nie wygląda na tragicznie zdezelowaną...chyba że się mylę :?

Komentarz

• bedzyn
                                          Drive
                                          • 2009
                                          • 93

Ogólnie Octavka była w stanie dobrym. Tylko troszke poobijana z każdej strony. Ale na pewno nie był to golas i jakiś dodatkowy wsad miała. Zwłaszcza, że aluski miała ładne i 16-to calowe. A z parkowaniem w poprzek drogi, to norma. Kierunkowskazów też nie używają.

Komentarz

• Big
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 6389

Kierunkowskazów też nie używają.
                                            No i jedno podobieństwo do polskich kierowców już mamy
                                            Czarny Elegance

Komentarz

• tomekjmopl
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 1187
                                              • Opel
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Lokalizacja El Gouna - Egypt :-):
                                              Załączone pliki

Komentarz