Jedynka czy dwójka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Jedynka czy dwójka

+ kolor
    + ksenon 8)
    + Zderzak RS
    + spoilerek na klapie (wg mnie ładniejszy niż ori)

Neutralnie:
    -ori felgi 16" (jak dla mnie to tylko te z RS )
    - końcówka wydechu, właściwie ten styl jest ok ,ale mnie podoba sie tak jak jest w RS czyli końcówka jest "schowana" w zderzaku

- nierewelacyjny grill
    - srebna listwa nad tablicą rejestracyjną
    - brewki na reflektorach

Wogóle to jestem fanem Octavii RS i dla mnie to wzór. :wink: :P
    Ale ogólnie masz ładne auto.
    Powodzenia w dalszych modach. :wink:

Jedynka czy dwójka

Mam taki dylemat - wybieram auto służbowe - musi być to Octavia, ale albo OII 1.6 FSI Ambiente plus radio, albo Tour Sport 1.8T (czyli climatronic, alufelgi, lepsze fotele, 4 poduszki....) plus radio i ksenony. O silnik i osiągi 1.8t nie muszę się pytać, ale jak ktoś miał doświadczenia z oboma generacjami octavii to proszę o radę, czy OI będzie:

znacznie gorzej się prowadzić (po focusie i alfie 156 jestem rozpuszczony)
    znacznie gorzej hamować
    znacznie mniej komfortowa
    znacznie głośniejsza
    inne

Po prostu pytam czy różnica generacji jest warta silnika i wyposażenia. Co tracę nie biorąc słabszej, ale nowoczesnijszej

Wygląd się dla mnie nie liczy, utrata wartości, spalanie i awaryjność liczy się dla firmy, a t już mi dała wybór.

Komentarz

• Qulek
      RS
      • 2005
      • 1630
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Ja (osobicie - wiem nikt o to nie pyta) wybrałbym
      Tour Sport 1.8T
      .. mocneijszy silnik , lepszy wypas.. co do prowadzenia focusa to jeździłem dwoma focusami kolegów no i chyba focus jednak lepiej sie prowadzi.. nie wiem jak 156 bo nie miałem przyjemnosci prowadzic..czy ja wiem czy OCTA nie jest komfortowa .. to juz kwestia gustu..
      BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• MiKruS
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 7976

Re: Jedynka czy dwójka

Zamieszczone przez alfik
        znacznie gorzej się prowadzić (po focusie i alfie 156 jestem rozpuszczony)
        znacznie gorzej hamować
        znacznie mniej komfortowa
        znacznie głośniejsza
        Jesli to sa Twoje priorytety, to lepszym wyborem IMHO bedzie O2 (poza hamowaniem).

Ja osobiscie wybralbym O1 1.8T, ale gdyby O2 miala byc z motorem 1.9TDI 105KM, to wybor nie bylby juz tak oczywisty.
        TDI 205PS

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Zamieszczone przez alfik
          Po prostu pytam czy różnica generacji jest warta silnika i wyposażenia. Co tracę nie biorąc słabszej, ale nowoczesnijszej
          roznica generacji zdecydowanie nie jest warta silnika i wyposazenia

Zamieszczone przez alfik
          Wygląd się dla mnie nie liczy, utrata wartości, spalanie i awaryjność liczy się dla firmy, a t już mi dała wybór.
          tym bardziej 1.8T
          ewentualnie mozna sie zastanawiac nad iloscia miejsca z tylu, ale jezeli to nieistotne to zdecydowanie O1.

to napisalem ja, wlasciciel O2
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

• mariobros
            Rider
            S_OCP Member
            • 2005
            • 551

Obiektywnie rzecz biorąc...

...O2 jest bardziej nowoczesna, lepsze materiały wykończeniowe, ale... na codzień tego nie zauważysz i tu jest szkopuł. W O1 kumpla (on kupił O1 w lutym, ja O2 we wrześniu) w zasadzie wszystko jest podobne do tego, co u mnie, auto jedzie też podobnie (silnik TDI 90KM). Zauważalna różnica w ilości miejsca z tyłu. Ale jeśli mówisz o aucie służbowym, to raczej to, co jest z tyłu nie bardzo Cię interesuje. W takim układzie na O1 nie będziesz narzekał. To jest również świetne auto (moja pierwsza prawdziwa miłość). Ja, gdybym nie musiał czekać na O1 w takiej konfiguracji, jaka mnie interesowała, aż 8 tygodni, pewnie jeździłbym dzisiaj właśnie O1 i też miałbym banana na gębie I to napisałem ja, posiadacz O2 8)
            Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
            Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...

Komentarz

Zamieszczone przez MiKruS
              Jesli to sa Twoje priorytety, to lepszym wyborem IMHO bedzie O2 (poza hamowaniem).
              To O1 lepiej hamuje? To dla mnie wzniejsze niż komfort.

A co do zawieszenia, to 156 bije focusa w kategorii "stabilność przy dużej prędkości" i mam na myśli focusa II.

Mój kolega miał jednocześnie alfę 156 i octavie 1.8T - jechałem jego skodą i do rowu nie wpadłem. :lol:

Dłubnięty silnik 1.8 robił lepiej niz V6 alfy (a ja miałem tylko 2.0), ale zawias nie ten. Ciekawi mnie, jak duży postęp jest w OII (jazda próbna rczej nie daje odpowiedzi)

Komentarz

• MiKruS
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 7976

Zamieszczone przez alfik
                To O1 lepiej hamuje?
                Im mocniejszy silnik tym wydajniejszy uklad hamulcowy.
                TDI 205PS

Komentarz

Zamieszczone przez MiKruS
                  Zamieszczone przez alfik
                  To O1 lepiej hamuje?
                  Im mocniejszy silnik tym wydajniejszy uklad hamulcowy.
                  No są wyjątki w poprzedniej alfie 165 koni i jednotłoczkowe tarcze 280, w obecnej 150 koni i czterotłoczkowe 330mm - wszystko seria, ale jeśi w skodzie działa ta zasada, to super!

Komentarz

• Purchawa
                    Admin
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 8007

Wybor dosc ciekawy. :twisted:

Mlody jeszcze jestem, wolabym silnik niz komfort.
                    "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                    Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Ziomal
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 5841
                      • Octavia I (1U2)
                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

alfik, samochód służbowy służy do pracy , więc im większy komfort będziesz miał jadąć latem O1 z klimą .I bym wybrał O1 owszem dobija na dołach ale co poradzić Kurde wiele bym dał za taki samochód służbowy :szeroki_usmiech
                      Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• pyza99
                        Rider
                        • 2005
                        • 467

OII 1.6 FS
                        porazka...nic nie jezdzi :? chyba ze ktos rozwija przepisowe predkosci..wtedy spox :lol:

Tour Sport 1.8T (czyli climatronic, alufelgi, lepsze fotele, 4 poduszki....) plus radio i ksenony.
                        no,no miło miło :diabelski_usmiech

gdyby O2 miala byc z motorem 1.9TDI 105KM, to wybor nie bylby juz tak oczywisty.
                        i tu sie zgadzam... 8)
                        były:
                        L&K Combi 1.9 Ahf 2001r - ehhhhh
                        Passat Combi highline 1.8T Awt 2001r
                        jest:
                        Golf highline 3d 1.9 Asz 2001r

Komentarz

• tomek
                          L&K
                          • 2005
                          • 1078

alfik, a gdzie przewaznie jezdzisz, miasto czy trasa?? ile robisz kilometrow rocznie??
                          O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

Zamieszczone przez tomek
                            alfik, a gdzie przewaznie jezdzisz, miasto czy trasa?? ile robisz kilometrow rocznie??
                            20000./rok, liczy się trasa, bo po mieście, to nie mam wymagań. Ale dobra jazda to dla mnie silnik i zawieszenie i nie lubię samochodów mających zawieszenie słabsze od silnika (takich, co już pływają, myszkują i sie trzesą, gdy jeszcze dużo pod butem). Octavii właściwie nie znam, prowadziłem raz... Myślę, że OII 1.6 ma pewnie zapas względem silnika, a co z OI turbo? W alfach kocham to, że silnik mocny, ale zawieszenie zniosło by znacznie mocniejszy, silnik nie wyrywa kierownicy z rąk, a jazda szosowa jest "szynowa".

Może zadam pytanie brutalnie (ale to z niewiedzy) czy OI nie ma przerostu motoru nad zawieszeniem - obawiam się, że często modele z najsłabszym silnikiem mają silnik za słaby, a z najmocniejszym ... za mocny

Komentarz

• chester121
                              L&K
                              • 2005
                              • 1053

ja ci powiem ze jak przesiadlem sie z passata (91r) do octavii
                              to myslalem ze auto jest przyklejone
                              teraz jak mialem jazde probna O2 elegance z ESP wydaje mi sie ze O1 ma zdecydowanie za miekie zawieszenie
                              choc nie powiem ze autko mi myszkuje, ale cos bym poprawil :wink:
                              (mam hatchback'a) i tyl bardzo solidnie prowadzie sie
                              jezdzilem tez wujka focusem 1 kombi to bez porownania gorsze autko niz O1
                              kazdy zakret mocniejszy czuem jak tyl zaczyna odjezdzac

fakt faktem ze O2 ma duzo lepiej wyprofilowane
                              fotele wiec dluzsze trasy tak nie mecza ale skoro ty tylko 20kkm rocznie robisz
                              to duzo raczej nie jest wiec wybral bym O1 lepszy silnik no i w nocy bedziesz wiecej
                              widzial, bo w O2 nie wiem czy to wina byla modelu testowanego przeze mnie( elegance bez xenonkow) swiatla duzo gorzej swiecily niz zwykle w O1. k

Komentarz

Zamieszczone przez chester121

fakt faktem ze O2 ma duzo lepiej wyprofilowane
                                No to jestem pocieszony i zdecydowany, szczególnie, że tour sport ma "kubełkowe" fotele z regulacją lędźwiową (na krotką metę wydawały się niezłe i "sportowe zawieszenie" pewnie trochę twardsze. Dzięki, biorę OI

Komentarz

• szkoda
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 22543

Zamieszczone przez alfik
                                  Dzięki, biorę OI
                                  i bardzo dobrze k
                                  saport techniczny baj DGW
                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                  była BXE '08 190kkm
                                  no i nie ma :-)

Komentarz

• chester121
                                    L&K
                                    • 2005
                                    • 1053

no to jak odbierzesz ja to sie pochwal jak wrazenia :!:

Komentarz

• Purchawa
                                      Admin
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 8007

Zamieszczone przez alfik
                                      Może zadam pytanie brutalnie (ale to z niewiedzy) czy OI nie ma przerostu motoru nad zawieszeniem - obawiam się, że często modele z najsłabszym silnikiem mają silnik za słaby, a z najmocniejszym ... za mocny
                                      Niestety zawieszenie O1 moim zdaniem nie jest jej mocna strona. Szczegolnie, ze ma tendencje do nurkowania przy hamowaniu. Dla mnie moglaby byc troche sztywniejsza, ale z drugiej strony to nie jest auto ze sportowym zacieciem.

ZTCW to Tour Sport chyba ma zwykle zawieszenie, nie to co bylo w RS.
                                      "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                                      Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

Ambicji na RS nie mam, ale w katalogu piszą "tour sport" - "zawieszenie sportowe".

Komentarz

• RomanS
                                          Elegance
                                          • 2004
                                          • 804

alfik, jeden z moich kolegów mawia, że kiedy na płocie jest napisane d..a, to wcale nie znaczy, że można ....... .
                                          Na marginesie : nie "piszą" tylko "jest napisane", bo naprawdę aż plomby w zębach się obluzowują :diabelski_usmiech
                                          Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• autorus
                                            Rider
                                            • 2004
                                            • 508

O1 bezdyskusyjnie. Kryterium powinien być silnik. A skoro będziesz miał ksenonki to wogóle nie ma o czym gadać.

Autorus

ps. Gdyby ci dali O2 i disla 140km no to wtedy rozumiem.
                                            http://forum.muratordom.pl/showthrea...5%82a-Autorusa
                                            Budowa mojego domku MURATORZE

----------------------------------------------------
                                            Octavia AZS TDI 130KM obecnie 407 kkm

Komentarz

Pracuję...