[O1] Wymiana chłodnicy klimatyzacji

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • HINDUSS
    Classic
    • 2011
    • 5

hehe niepoprawni optymiści...
  • slawomir_gapys
    Classic
    • 2010
    • 7

Witam.Chciałbym wymienić chłodnicę klimatyzacji w swojej octavii I,ale nie wiem jak się do tego zabrać.Nie wiem czy da się wyjąć najpierw chłodnicę wody,a później chłodnicę klimy od strony silnika,czy muszę rozbierać cały przód samochodu.Jeśli ma ktoś instrukcję to bardzo bym prosił,najlepiej ze zdjęciami.Pozdrawiam

Komentarz

• Jeżyk
      Rider
      • 2009
      • 691

slawomir_gapys, zaglądnij TU jest tam książka Etzolda zobacz na str 230. 8)
      Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarz

• Raymond
        Classic
        • 2007
        • 26

Niestety jest z tym trochę roboty. Musisz wymontować reflektory razem z kierunkami,zderzak i oczywiście przedni pas.Trzeba odkręcić mocowanie chłodnicy takie dwie śruby po bokach chłodnicy,tak aby po zdjęciu pasa chłodnica wisiała na gumowych rurach. Nie pamiętam dokładnie ale prawdopodobnie jak odkręcisz cały pas to trzeba będzie wymontować wentylatory chłodnicy lub zejdą razem z pasem.Gdy to wszystko zdemontujesz chłodnica będzie na wierzchu.Pozostanie Ci odkręcenie rurki chłodnicy od osuszacza,takiej aluminiowej bańki a z drugiej strony od przewodu gumowego.Są one przykręcone śrubami imbusowymi.Chłodnicę klimy odkręcisz od tradycyjnej chłodnicy. Bez kanału nie da rady.Robiłem to dwa lata temu bez żadnych wskazówek.Trzy godzinki roboty no i przyda się ktoś do pomocy.

Komentarz

• slawomir_gapys
          Classic
          • 2010
          • 7

Raymond, dzięki za info.

Komentarz

Pracuję...