Zakup salonowej Octavii kombi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ALAN
    Classic
    • 2011
    • 2

bobas, ja juz sprawdzam rozkład jazdy PKS-ów ;d

nie no żartuje, tez Cie doskonale rozumiem, ja tez sporo juz włożyłem w moja Bordowa, ale jak narazie sie jej trzymam na nogach
  • Pavvel
    Classic
    • 2010
    • 5

Witam serdecznie,

Piszą tego pierwszego posta z pewną taką nieśmiałością, ale mam nadzieję, że trafiłem w dobry dział.

W niedługim czasie (kilka miesięcy, mam nadzieję) mam zamiar kupować nowy samochód. Nowy - salonowy. Interesuje mnie tylko kombi. Do wyboru mam: Octavię 1.4 tsi, Megane Grandtour z analogicznym silnikiem i Focusa, z jeszcze nie wiem jakim motorem.

Budżet w okolicach 70tys (plus minus) - tu plus dla Renault, ponieważ w tej cenie można mieć tak zwany prawie full wypas

Nie ukrywam, że Megane z wyglądu najbardziej mi pasuje. Ale w kombi liczy się też pakowność i ustawność, a i nie design jeździ.

A więc - co mogę "łyknąć" w tej cenie, jesli chodzi o Octavię, co z awaryjnością, jakością, etc, czyli tym co najważniejsze.
    Czy, to pytanie jest trochę zaczepne w tym miejscu , potraficie, lub chcecie mnie zniechęcić do Skody przez pryzmat dwóch pozostałych opcji

A, jak w Krakowie wyglada sprawa serwisu ( ASO i nie), gdzie warto iść pogadać o zakupie, etc.

Z góry dzięki za wszelką pomoc
    P.

Ps. Żona chce Octavię, więc praktycznie przesądzone

Komentarz

• suchy
      Rider
      • 2009
      • 682

Napisz do danielcio, on ci poda dobrą cenę na nową Octavię i to w Krakowie :wink:
      Było, minęło:
      RS Look @ 198KM/283Nm by Unitronic.

Komentarz

• martino
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2007
        • 974

Dokładnie...... i przestaniesz myśleć i o Megane i o Fordzie
        Martino
        125 KM /272 Nm - to już było....
        teraz jest duży "+"
        dgw.esite.pl

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=38246
        -----------------------------------------------
        PerfectService by DobryGrześWawa

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

Zamieszczone przez Pavvel
          Budżet w okolicach 70tys (plus minus)
          Za te pieniądze + jakieś 3 tys zł będziesz miał O II 1.4 TSI w wersji Elegance (poza L&K najbogatszej) ze wszelkimi bajerami za które w Fordzie lub renault musiałbyś dopłacać np. przednie czjki parkowania, podświatlanie przestrzeni koło drzwi czy Maxi-Dot.
          A, jak w Krakowie wyglada sprawa serwisu ( ASO i nie), gdzie warto iść pogadać o zakupie, etc.
          Jak ci koledzy juz powiedzieli napisz PW do Danielcio i zapomnisz o innych markach
          Do wyboru mam: Octavię 1.4 tsi, Megane Grandtour z analogicznym silnikiem i Focusa
          Focus własnie wychodzi ze sprzedazy (na jesieni wchodzi jego następca). O Renault Megane III bym na Twoim miejscu zapomniał. Fakt, jakość i wykoannie poprawiało się w stosunku do Megane II ale w porówaniu do Octavii II to wciąż przepaść i nie masz co liczyć na to, że po 1-2 latach w Renault będzie cicho i bezawaryjnie Dodatkowo precyzja prowadzenia Megane III jest duzo gorsza niż w przypadku Skody Octavii. Nadwozie dużo bardzie pochyla sie na zakretach, a zawieszenie dużo wczęsniej osiąga kres swoich możliwości (w Megane III z tyłu jest belka skretna w O II system wielowachaczowy). Układ kierowniczy Megane III jest przewspomagany i poczucie tego co dzieje się z kołami w szybkim łuku nie jest najlepsze. Dlatego zapomiałbym o Megane III i skupił sie na Skodzie, bo jest po prostu lepsza.
          Czarny Elegance

Komentarz

• arekban
            Ambiente
            • 2010
            • 208

Zamieszczone przez Big
            Budżet w okolicach 70tys (plus minus)
            Za te pieniądze + jakieś 3 tys zł będziesz miał O II 1.4 TSI w wersji Elegance (poza L&K najbogatszej) ze wszelkimi bajerami za które w Fordzie lub renault musiałbyś dopłacać np. przednie czjki parkowania, podświatlanie przestrzeni koło drzwi czy Maxi-Dot.
            Myśle że powyższe auto powinienes kupic za 70 do 71 tys z lakierem metalic.

Cena ta sama co Megane 1.4 TCE Privilege... a auto nieco inne - sam oceń

Komentarz

• karpecik
              Rider
              • 2004
              • 279

Odpuść sobie wersję Elegance - szkoda pieniędzy. Weź Ambiente.
              Ale..! Kup skrzynie DSG. Na to nie szkoda pieniędzy. wiem coś o tem... :lol:

Komentarz

• marcink_1
                Rider
                • 2010
                • 312

Też zastanawiałem się nad zakupem megan III, ponieważ wcześniej miałem clio.
                Jednak po porównaniu wykończenia wnętrza Octavi i jazdach próbnych wybrałem Skodę i narazie sądzę, że bardzo dobrze zrobiłem. Megana III ma paskudny wyświetlacz i gorsze plastiki.
                Jedynie to sie zastanawiam czy zamiast 1,4 TSI nie powinienem wziąść disla 1,9. Jednak jeżdzę do 15 tys. km rocznie, więc długo by mi się wracała ta inwestycja. Przy czym moje wątpliwości podyktowane są wyłącznie wzgledami ekonomicznymi, poniewaz jazda 1,4 TSI jest bardzo przyjemna.

Pozdrawiam
                Marcin

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

Zamieszczone przez karpecik
                  Kolego, to jest TWOJE i tylk otwoje zdanie dla jednego szkoda pieniędzy dla drugiego nie i takie ferowanie jednoznaczych wyroków nie jest zbytnio na miejscu.
                  Czarny Elegance

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Zamieszczone przez Big
                    Zamieszczone przez karpecik
                    Kolego, to jest TWOJE i tylk otwoje zdanie dla jednego szkoda pieniędzy dla drugiego nie i takie ferowanie jednoznaczych wyroków nie jest zbytnio na miejscu.
                    przecież ferujesz takie same, tyle, że -> warto
                    to jest po prostu wszystko subiektywne
                    dlatego też tego typu pytania są dla mnie troche dziwne, a już na pewno nie znajdzie się na nie odpowiedzi na takim forum
                    saport techniczny baj DGW
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm
                    no i nie ma :-)

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

Zamieszczone przez szkoda
                      to jest po prostu wszystko subiektywne
                      dlatego też tego typu pytania są dla mnie troche dziwne, a już na pewno nie znajdzie się na nie odpowiedzi na takim forum
                      No moze i masz rację
                      Czarny Elegance

Komentarz

• jacekha
                        Classic
                        • 2010
                        • 34

Przede wszystkim nie ograniczaj się do jednego salonu - sprawdź oferty w różnych. Różnicą w cenie dokładnie takiego samego samochodu możesz być mocno zaskoczony.

Jeśli zależy Ci na kombi to w kwocie lekko przekraczającej 70 tyś. dasz rade wyrwać Focusa z silnikiem 1.8 TDCi 115KM, z całkiem niezłym wyposażeniem. Uwzględniając rabaty Renault będziesz miał zdecydowanie najtaniej - jakiś czas temu widziałem ofertę na Megane z 1.4 TCe 130KM, z dobrym wyposażeniem, za niecałe 60 tyś.

Chociaż... ja bym wziął Octavie, bo jest po prostu ładna. Wyżej wymienione średnio mi się podobają.
                        www.autozapytanie.pl - szukasz nowej Octavii? Sprawdź jakie rabaty na Skodę oferują dealerzy.

Komentarz

• rastajan
                          Drive
                          • 2009
                          • 93

Średnio raz w tygodniu, ktoś ma taki problem i pojawia się nowy identyczny wątek... żeby podjąć słuszną decyzję, trzeba przede wszystkim wiedzieć czego się szuka, potem poświęcić przynajmniej kilkadziesiąt minut na czytanie forum i używanie opcji "SZUKAJ", a potem ewentualnie zadać precyzyjne pytanie. IMO rozpoczynanie takiego tematu to prawie jak rozmowa o spalaniu w benzynie i dieslach.... a tak poza tym Pavvel,

Komentarz

• Pavvel
                            Classic
                            • 2010
                            • 5

Zamieszczone przez rastajan
                            Średnio raz w tygodniu, ktoś ma taki problem i pojawia się nowy identyczny wątek...
                            Zapewne. Wiem, że to jest upierdliwe. Aczkolwiek mimo to postanowiłem zadać to pytanie, pomimo tego, że nie lubię dublować tematów.

żeby podjąć słuszną decyzję, trzeba przede wszystkim wiedzieć czego się szuka, potem poświęcić przynajmniej kilkadziesiąt minut na czytanie forum i używanie opcji "SZUKAJ", a potem ewentualnie zadać precyzyjne pytanie.
                            Wiem czego szukam. Poświęciłem przynajmniej kilka godzin na czytanie tylko tego forum. Użyłem funkcji szukaj. I IMHO sformułowałem dość precyzyjnie swoje oczekiwania. Co wygrałem?
                            Poza tym zauważ, że dałem pewne brzegowe dane - budżet, nadwozie, silnik... A do zakupu auta jeszcze dużo wody upłynie w Wiśle - mam czas

IMO rozpoczynanie takiego tematu to prawie jak rozmowa o spalaniu w benzynie i dieslach.... a tak poza tym Pavvel,
                            Zgadzam się. ale widzisz, autorytatywnie mogę powiedzieć które auto bardziej mi się podoba. Wiem jak wygląda wygoda w tych samochodach, jak wygląda (mniej więcej) ich pakowność i ustawność. Coś tam o silnikach i ich zachowaniu wiem. Ale wiem też, że godzina jazdy próbnej nie powie mi, że za cztery lata przesiądę się do autobusu, żeby móc dojeżdżać do serwisu, by oglądnąć swoje auto a mam zamiar kupić samochód na dłużej.
                            Dlatego pytam o opinię Was, użytkowników Octavii, tak samo zrobiłem na forum Renówki. Fordów za dużo mam wśród znajomych, żeby pytać na forach Wiem dobrze, że każda sroka swój ogonek chwali, ale mam nadzieję, że wyciągnę odpowiednie wnioski z tego, co mi napiszecie.

I dzięki za dotychczasową pomoc

Pzdr,
                            P.

Komentarz

• djczas
                              RS
                              • 2005
                              • 9612

Pavvel, kup classica a resztę kasy na piwo :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

Komentarz

• Pavvel
                                Classic
                                • 2010
                                • 5

Hm, w Twojej odpowiedzi zastanawia mnie jedno... Skąd Ty wiesz, jak ja mam na nazwisko???? :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech

P.

Komentarz

• Andrev3
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 6116

Pavvel, jak chcesz ofertę na Focusa to napisz mi pw
                                  RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

• loyd
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 2342

Dzisiaj miałek okazję zrobić ok 400 km Focusem II 1.8 TDCI z dobrym wyposażeniem (radio, klima, komp. alufelgi, ect.).

Jeździłem wcześniej tymi focusami (u nas w pracy są) i jak miałem Corsę C to wydawały mi się bardzo dobrymi samochodami.

Po dzisiejszej przejaźdzce, porównując to auto do mojej O2 muszę stwierdzić, że dzieli je po prostu PRZEPAŚĆ (na korzyść O2 oczywiście). Nie wdając się w szczegóły w O2 lepsze jest: prowadzenie, wyciszenie, przestrzeń, radio, wykończenie, spasowanie - jednym słowem wszytsko.

[ Dodano: Wto 11 Maj, 10 19:04 ]
                                    PS - 1.4 tsi bije to 1.8 tdci na głowę we wszystkim, a spala to 8 l ropy na trasie (nie o szczędzałem go).

Komentarz

• maro306
                                      Classic
                                      • 2010
                                      • 10

Myślę ze za 70-71 tyś bęzie ciężko znaleźć O II kombi 1.4 TSI w wersji Elegance z ksenonami, ja pytałem dielerów o O II kombi 1,9TDI w wersji Ambiente z ksenonami i idąc typ tropem powinna ona kosztować około 2tyś mniej niż 1,4TSI Elegance, a oferty które otrzymałem dośc znacznie odbiegały od tej ceny.

Czy któryś z kolegów orientuje się do kiedy będzie w ofercie silnik 1,9TDI bo coś słyszałem że od drugiej połowy roku ma on zostać wyparty przez 1,6 TDI CR, a myślałem żeby załapać się na kolejną wyprzedaż..
                                      Być może to jednak zmobilizuje mnie i wreszcie zdecyduję się na zakup upragnionej Octavi trochę wcześniej

Komentarz

• ruwado
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 14888
                                        • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez suchy
                                        Napisz do danielcio
                                        ło to to. Cuda o nim czytałem. Sam żałuje, że teraz nie kupuję nowej Octavki. Chętnie bym Go zapoznał. A i powrót z Krakowa nowym nabytkiem to była by frajda.
                                        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• szczepcio
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 318

Szczerze mówiąc byłem przed takim samym dylematem mniej więcej 8 miechów temu. Brałem pod uwagę albo Menage III Grandtour, Kie Ceed SW albo Octavkę. Wszystkie w diselkach (1,5 dci, 1,6 crdi i 1,9tdi). Zamierzenie było takie że będe robił około 25 - 30 kkm rocznie.

Najtańsza była kijanka i w sumie wychodziło ponad 70k zł za dobrze wyposażoną. Jeździło się nią bardzo fajnie i w ogóle ale odstraszał mnie troszkę wewnętrzny wygląd i jakość wykonania. Niby dobra, ale nie do końca. Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie silniczek - świetnie chodził, świetnie przyspieszał, naprawde dynamiczny a przy tym oferował niskie spalanie. Tyle że nie do końca miałem przekonanie do tej marki (słuchając wypowiedzi znajomego policjanta - przynamniej u niego na komisariacie to praktycznie któraś zawsze jest na serwisie )

Na Megankę byłem już prawie zdecydowany, jednak po jeździe próbnej że tak powiem.... dupy mi nie urwało... bez rewelacji, silnik niby w miare mocny ale jednak czegoś tam brakowało, niby za 72500 chyba mogłem mieć wersję Dynamique chyba (tą drugą od góry, z climatronikiem, tempomatem i alusami), ale jednak nie było to to. Bajerków miała dużo, tylko tak zastanawiając się realnie po co ich tyle, skoro do codziennej jazdy pewnie i tak nie będę ich używał (wiem wiem, minimalistyczne podejście troszkę - chociaż jestem człowiekiem który woli mieć a nie używać niż nie mieć i żałować że niema). No i oczywiście była mniejsza niż octavia.

I wtedy pojawił się wspaniałomyślny sprzedawca Skody, który zrobił naprawdę dobrą ofertę jak za octavkę (+ w cenie dostałem aluski). Wprawdzie kosztowała troszkę ponad to co kosztowałaby meganka, ale i tak jestem zadowolony. Gorzej wyposażona, ze starszym ale bardziej niezniszczalnym silnikiem. Wersja Ambiente spokojnie wystarcza do normalnego codziennego użytkowania. Jedyne czego mi brakuje to sterowanie radiem z kierownicy i maxi dota. Chociaż jak to mówią jak się niema co się lubi to się lubi co się ma. A ja mam co lubieć dlatego nie narzekam i szczerze polecam octavkę z wyżej wymienionych samochodów. I jeszcze jedno, poza względami praktycznymi, według mnie octavia najlepiej prezentuje się na drodze spośród tych trzech samochodów
                                          restauracja Zajazd Ostoja --> www.zajazdostoja.pl
                                          wesela, przyjęcia, bankiety, prezentacje... miejsce gdzie gotowanie staje się pasją....

Komentarz

• rrysio
                                            Rider
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 493

Zamieszczone przez szczepcio
                                            Jedyne czego mi brakuje to sterowanie radiem z kierownicy i maxi dota.
                                            A to akurat da się dołożyć bez większych problemów :wink:

Komentarz

• Pavvel
                                              Classic
                                              • 2010
                                              • 5

Dzięki ponownie

Cóż, decyzja raczej zapadnie na korzyść Octavii. Wasze polecenia kolegi Danielcio okazały się zasłużone Więc jak tylko sprzeda się chatka (BTW, ktoś nie szuka 45m w Krakowie? ), a decyzja będzie zaklepana (a jest już w 99%), to będzie jeszcze jedna oklejona Octavia w garażu podziemnym
                                              BTW, dziś rozmawiałem z rzeczoznawcą samochodowym (zresztą w ciekawych okolicznościach - "pocałowałem" go przedwczoraj na światłach...), zdecydowanie polecał Octavię z tego wyboru.

Szczepcio, też brałem pod uwagę Kię, ale zobaczyłem ją w środku na żywo nie podeszła mi zupełnie.

Pzdr,
                                              P.

Komentarz

• metrotest
                                                Rider
                                                • 2006
                                                • 506
                                                • Volkswagen
                                                • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                                • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Powiem tak.
                                                Ostatnio znajomy kupował kombi rodzinne i jeździliśmy po salonach. Tak w paru zdaniach:

Ford Focus 1.6 benzyna 115 km - rozczarowanie jakością wykonania, fajnie się prowadził, osiągi auta przyzwoite, ale bez rewelacji
                                                Mits. Lancer 1.8 beznyna 140 km- fajne wykonanie, przyjemne prowadzenie, dobre osiągi, dobra cena, ale za mały więc odpadł,
                                                KIA Ceed 1.6 diesel 109 km - dobra cena, niezłe osiągi i prowadzenie, przyzwoite wykonanie, ale czegoś brakowało,
                                                Skoda Octavia 2 - ogólnie się spodobała, duże auto (dla mnie nawet za), przyjemne prowadzenie, ale:
                                                wersja Mint - mało przyjemne plastiki,

silniki: 1.9TDI - nie jedzie
                                                1.4TSI DSG - tu już było nieźle, DSG - miód

Polecam ofertę danielcia - b. konkurencyjna

Werdykt: kolega wpłacił zaliczkę na O2 C 1.8TSI manual, czekam na odbiór :diabelski_usmiech

Komentarz

Pracuję...