Witajcie, w jaki sposób najlepiej odgrzybic klime,? jedne sa co trzeba ustawic na tylnym fotelu i uzyc i wlaczyc klime, inne aby wlozyc wezyk i uzyc preparat w kratki przy wlaczonym nawiewie, inne przy wylaczonym ja sie juz gupbie czy to cos dziala jak sprawdzic?
kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
dla mnie bez sensu... środek coś tam przepłucze nawiewy itd a potem całty syf spłynie do najniżej położonego elementu w układzie klimatyzacji... dla mnie to nie jest czyszczenie grzyba tylko zmiana jego położenia w układzie
dla mnie bez sensu... środek coś tam przepłucze nawiewy itd a potem całty syf spłynie do najniżej położonego elementu
no i o to chodzi, cały syf wypływa rurką razem z wodą z klimy na zewnątrz.
używam tego od 2 sezonów i jest ok.
dodatkowo, na poczatku, wyjmuję dmuchawę, wtedy widac dobrze skraplacz i pokrywam go pianą, składam a potem już tak j/w i kanały nawiewone góra/dół.
pamiętaj żeby środek na pewno doszedł do skraplacza bo tam grzyby uwielbiają się zagnieżdżać
to jest podstawa co byś nie robił - same napchanie pianki w kratki wentylacyjne nic nie da, jak grzybki siedzą dalej (na skraplaczu). Jark7, dał też dobry sposób.
Zamieszczone przez Kajtiii
I nikt mnie nie naciągnie na ozonowanie itp :diabelski_usmiech
nie wiem jak u ciebie, ale u mnie po każdym odgrzybianiu pianką (i samodzielnie i w serwisie) zaczynało walić skarpetą po około 3 m - cach. Po ozonowaniu prawie 10 m - cy było nieśmierdząco.
Problem chyba nie - do - rozwiązania!!!!!
Ja sam używam pianki do kratek co jakiś czas, jak zaczyna śmierdzieć - można zaaplikować od kratek na desce i jednocześnie od filtra. Nieraz stosuj.e też tzw. "bombę" w środku samochodu w recyrkulacji. Ale jak cały układ jest zasyfiony, albo ozonowanie, albo dotarcie do skraplacza i wszystkich elementów pianką.
Jednak naprawdę w moim przypadku nawet ASO mówiło,że cały środek czyszczący nic nie dawał, a ozonowanie pomogło na dłuuuuuuuuuuuuuuuuuugo!!!!
Problem w O2 jest taki że filtr jest umieszczony za schowkiem i po zaaplikowaniu tego środka zaczyna mi wszystko wylatywać na wycieraczkę jak zamknę to po włączeniu wiatraków wszystko chce mi przez nieszczelności wylecieć cała woda - gdyż uszczelka to jest ten kołnierz z filtra kabinowego
zawsze używałem takich środków i było wszystko OK - jedyne rozwiązanie to zaaplikowanie tego środka w kanały dolotowe
teraz się zastanawiam o odgrzybianiu ozonowym - ale jak o tym czytam to wcale tak różowo nie jest
Problem w O2 jest taki że filtr jest umieszczony za schowkiem i po zaaplikowaniu tego środka zaczyna mi wszystko wylatywać na wycieraczkę jak zamknę to po włączeniu wiatraków wszystko chce mi przez nieszczelności wylecieć cała woda - gdyż uszczelka to jest ten kołnierz z filtra kabinowego ...
Komentarz