[O1] dziwne zachowanie akumulatora

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • robuś
    Drive
    • 2010
    • 75

Damianjg, poszło na pw.

[ Dodano: Wto 09 Lis, 10 18:12 ]
    Doczytałem się w książce Cedrycha/Shwarza że wszystko lata po CANie. Niestety w książce brak schematów elektrycznych. Jakby ktoś miał na podorędziu to proszę o wiadomość na pw, podam maila do wysyłki. Niestety mój dostawca internetu wycina Rapidshare i inne chomiki więc mail jest jedynym wyjściem.
    Pozdrawiam,
    Kamil

[ Dodano: Sro 10 Lis, 10 07:20 ]
    Damianjg,
    Wielkie Dzięki - to jest to o co chodzi
    Pozdrawiam,
    Kamil
  • momo05
    Rider
    • 2008
    • 395

octavia rocznik2004 ASz
    dziś spodkało mnie coś dziwnego w zachowaniu akumulatora od nowosci ori a mianowicie do dzis sprawował się idealnie nawet zima przy 28 na minusie wszystko bylo oki a tu nagle sloneczny dzien 25 stopni pojechałem d pracy odcinek 15km po 4 godzinach do domku ta sama trasa postał 2 H odjazd do garazu 1 km zatrzymalem sie pogadac z kumplem zgasilem auto pogadalismy 5 min i zdziwienie wsiadam a tu auto ani drgnie jak by akumulatora wcale nie było odpalilem na kablach pochodzil z 20 min wjazd do garazu sprawdzilem po 3 min odpaliła ale teraz zglupialem nigdy nie miałem takiego czegos ze akumulator pada tak nagle zawsze dawal znaki ze sie konczy to jedno 2 kupowac nowy bo ten sie skonczył ?
    .................................................. ..............
    O SERCE SZKODNIKA dba
    Perfect Serwis DobryGrześWawa

Komentarz

• Michał Czaj
      Classic
      • 2008
      • 1

Prawdopodobnie akumulator ma zwarcie w którejś z celi. Odpaliłeś na kable, akumulator się ruszył , zwarcie się "rozwarło" i znowu działa. Kup nowy akumulator.

Komentarz

• mozgi
        L&K
        • 2009
        • 1128
        • Octavia I (1U2)
        • AKL 1.6 MPI 101 KM

kolego ostatnio przerabiałem chyba ten sam temat, kupiłem akumulator centre w listopadzie i gdzieś od lutego zauważyłem, ze coś jest chyba nie tak. Po przejechaniu znacznej odległości kiedy zgasiłem samochód to musiałem prosić każdego, żeby dał mi prąd lub np. czasami jak dwa dni stał w garażu to też była lipa, różnie to było, zależało od humoru akumulatora.

Sprawdziłem u elektryka ładowanie, czy alarm nie pobiera za dużo prądu i wszyscy mówili, że jest ok. ALE DOPIERO JAK FACHOWCY SPRAWDZILI NA tzw. ISKRĘ i wyszło co jest grane, akumulator nie trzyma napięcia. Tydzień temu pojechałem, oddałem i mówię, ze chciałbym nowy :diabelski_usmiech, kazano mi zostawić mój i dali mi zastępczy , po 5 dniach reklamacja została rozpatrzona pozytywnie i mam nowy :szeroki_usmiech , jakby mi nie dali nowego to swoimi sposobami bym i tak wygrał :diabelski_usmiech
        ASO Skoda Warszawa Ursynów ul.Gruchacza 39 - najlepsze ceny w Polsce na hasło :Octavia Club Polska
        Kontakt mailowy w sprawie wyceny części: [email protected] (p.Adam Wiśniewski, p.Łukasz Poniatowski i p.Kamil Banaszek) , tel.22-549-10-60

Komentarz

• Kajtiii
          Rider
          S_OCP Member
          • 2007
          • 291

Kolega wyżej ma trochę racji bo to może oznaczać że cele się zwierają aczkolwiek nie słyszałem żeby się rozwarły po odpalaniu na kable. One zwykle jak się odkształcą to już na amen i będą tak pitoliły. Jak masz możliwość to otwórz korki i zobacz czy w którejś celi nie ma "brudnej" wody. Jak tak to na bank aku. Ale idę o zakład że jak wymienisz to będzie wszystko ok. 6 lat to sporo czasu (choć znam baterie które jeżdżą po 15) ale nie ma reguły. Czasem aku siada po roku (miałem to i z góry odradzam akumulatory 4max :twisted: ).

Komentarz

• Maru 123
            RS
            • 2008
            • 4660

Zamieszczone przez momo05
            rocznik2004
            czas najwyższy na niego... normalna sprawa nie masz się czym przejmować :wink:
            1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• hsurim
              Elegance
              • 2006
              • 788
              • Kia
              • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Kiedyś także miałem podobną przygodę (w innym autku)
              Jak zatargałem go do domu, to okazało się, że nie daje się nawet ładować.
              Wyglądało, jakby miał wewnętrzną przerwę.
              Oczywiście 'śmietnik'.
              Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• custom
                Drive
                • 2008
                • 44

Sprawdź sobie tęż czystość połączenia klemy z aku. Po takim czasie może być zaśniedziałe a tam ucieka dużo prądu.( kupić pastę miedzianą za 2zł i posmarować po wczesniejszym wyczyszczeniu).

Komentarz

• Agamek12
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 9942
                  • Ford

Aku do wymiany. W mojej O1 w zimie była taka przypadłość, że auto jak stało cała noc to rano odpalało bez problemu "z pierwszego kluczyka". Ale jak zostawiłem radio na godzinę, to aku siadał. Po zmianie aku radio może grać całą noc, a rano odpalam bez problemu...
                  Adam... Używam:
                  Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                  Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• momo05
                    Rider
                    • 2008
                    • 395

dzieki koledzy za porady dzis rano przy odpalaniu "zakulał 2 razy za 3 zapalil postal 2 h zakulal 1 za 2 odpalil powiedziałem dość skreciłem do sklepu polecilimi jakaś centre ultra czy cos takiego z oznaczen cos 77 i 700 cos a 3 lata gwarancja wymiana i pali az miło :lol:
                    O SERCE SZKODNIKA dba
                    Perfect Serwis DobryGrześWawa

Komentarz

Pracuję...