miałem też diesla agr i była temperatura pokazywana w liczniku to nie ma nic wspólnego z klimą jeśli manual a ja w swojej obecnej mam manuala klime więc nie ma to znaczenia a zderzak zdejmowałem bo irytują mnie pewne niedoskonałości no i ciekawość mechaniki auta
Zniżki OC
Zwiń
X
-
Zniżki OC
Witam. Mam taki problem i byłbym wdzięczny jak moglibyście mi doradzić.
Otóż, spowodowałem 16 stycznia kolizję w której oprócz samochodu mojego i poszkodowanego, nikt nie ucierpiał. Tymczasem jak się teraz okazało, tydzień po kolizji, kierowca pojazdu w który uderzyłem, zaczął się uskarżać na jakieś bóle i suma sumarum-wyciągnął pieniądze z mojego ubezpieczenia OC.
I teraz co ciekawe:
MTU, na zaświadczeniu o mojej szkodowości, wyszczególniło dwie szkody
ale wygląda to tak:
1. Data zdarzenia 16.01..........Data wypłaty 11.05.2010
2.Data zdarzenia 16.01 Data wypłaty 10.02.2010
Dzwoniłem do nich i powiedzieli mi że były dwie wypłaty( na naprawę jego auta no i na uszczerbek na zdrowiu)- czyli tracę dwie zniżki. Powiedzieli że jak bym zderzył się z autobusem z mojej winy i 10 osób wzięło z mojego OC odszkodowanie, to bym poleciał o 8klas niżej( autobus + te 8 osób).
Możecie mi powiedzieć czy mają rację, a jeżeli nie to co mogę w tym wypadku zrobić? Dodam że ubezpieczenie u nich mam do 22.05 i już dostali ode mnie wypowiedzenie a nowy ubezpieczyciel potrzebuje historię ubezpieczenia.
Dzięki za pomoc.
-
-
rufus295, stety/niestety tak jest. Z Twojego ubezpieczenia zostały opłacone dwie szkody - jedna majątkowa (ucierpiał pojazd), druga osobowa (ucierpiała osoba), więc szkody są dwie. Gdybyś dodatkowo przywalił w przydrożny płot, to wtedy jest to trzecia szkoda (szkoda majątkowa dla właściciela płotu).
wojtass, "KLASY" to chodzi o klasy bonus/malus. Wykupując ubezpieczenie np. w PZU startujesz z klasą trzecią, to oznacza 0% zniżki. Co rok klasa rośnie i po roku już masz 4. po dwóch 5. klasa BM itd. Tam dochodzi do 11klasy (60% zniżki). Generalnie jeśli masz szkodę, to w kolejnym roku spadasz o klasę z dół. Jak będziesz się chciał przenieść z autem do innej firmy ubezpieczeniowej, to musisz im dostarczyć dokument z przebiegu wcześniejszego ubezpieczenia. Na tym dokumencie będą wypisane ilość i data szkód. Na tej podstawie inna firma ubezpieczeniowa wyliczy składkę dla Ciebie.
A opis klas bonus/malus masz na stronie http://www.toyotaszczecin.pl/ubezpieczenia.php [w trzeciej tabelce].Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kropeckrufus295, stety/niestety tak jest. Z Twojego ubezpieczenia zostały opłacone dwie szkody - jedna majątkowa (ucierpiał pojazd), druga osobowa (ucierpiała osoba), więc szkody są dwie
I jeszcze jedno; W oświadczeniu- poszkodowany napisał że żadna z osób uczestniczących nie odniosła obrażeń, po czym po tygodniu zaczął świrować i chodzić po lekarzach aby uzyskać odszkodowanie. I czy to też jest normalne??
ps. Z drugiej strony to MTU widząc pęknięcie na jego zderzaku długości 3 cm( autko to Jeep Grand Cherokee, także kawał fury) nie podważyło jego roszczeń.
Komentarz
-
-
nie bardzo rozumiem dlaczego opłacenie leczenia poszło z Twojej polisy?
to występuje w przypadku leczenia powyżej 7 dni z powikłaniami typu rechbilitacja.
poza tym kazdy po to ma NW w polisach żeby pokryć koszta w takich wypadkach i nie traci się zniżek bo to kwota jednorazowa.
ja bym zgłsił się do ubaepieczyciela po wyjaśnienie. zostaje jeszcze temat czy na miejscu zadżenia była policja i ją też można tym zainteresować
zaraz się okaże że gość Cię zaskarży o rente lub odszkodowanie na drodze cywilnej
zobacz czy przez przypadek gość z Twojej polisy nai naprawiał "całego" auta. Powinneś dodstać osiwadczenie o wypłacie.
może w opcji masz doubezpieczenie na poczet straty zniżek - zapytaj, czasam warto dopłacić 100 czy 200 a utrzymać zniaszki
a stawki polisy - nie przejmuj się - następną podpisz w innym TU, większość nie wymaga zaświadczenia o zniszkach.
poszukaj sobie jkiegoś fajnego brokera i wyciągnie maksymalneNabytek w 04.2010 r czyli 2,0 TDI.
Po drodze Verso 2,0 D4D, Auris 1,6 Velmatec
A teraz jest 1,4 TSI z 2012
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kkuligowskinie bardzo rozumiem dlaczego opłacenie leczenia poszło z Twojej polisy?
to występuje w przypadku leczenia powyżej 7 dni z powikłaniami typu rechbilitacja.
poza tym kazdy po to ma NW w polisach żeby pokryć koszta w takich wypadkach i nie traci się zniżek bo to kwota jednorazowa.
ja bym zgłsił się do ubaepieczyciela po wyjaśnienie. zostaje jeszcze temat czy na miejscu zadżenia była policja i ją też można tym zainteresować
zaraz się okaże że gość Cię zaskarży o rente lub odszkodowanie na drodze cywilnej
zobacz czy przez przypadek gość z Twojej polisy nai naprawiał "całego" auta. Powinneś dodstać osiwadczenie o wypłacie.
może w opcji masz doubezpieczenie na poczet straty zniżek - zapytaj, czasam warto dopłacić 100 czy 200 a utrzymać zniaszki
a stawki polisy - nie przejmuj się - następną podpisz w innym TU, większość nie wymaga zaświadczenia o zniszkach.
poszukaj sobie jkiegoś fajnego brokera i wyciągnie maksymalne
ubezpieczenie NNW chroni TYLKO właściciela polisy oraz opcjonalnie pasażerów samochodu na który dana polisa jest wykupiona. AC podobnie chroni tylko samochód ubezpieczony i tylko na warunkach jakie podyktował ubezpieczyciel.
Koledzy czytajmy co kupujemy.... dodam że ubezpieczenie OC jest TAKIE SAMO we wszystkich firmach bez względu na cenę - bo reguluje je ustawa o OC.
Pozdrawiam
[ Dodano: Czw 20 Maj, 10 07:59 ]
Zamieszczone przez wojtassJA OSOBISCIE MAM W LINK4 I MAM WYKUPIONA OPCJE, ZE JESLI Z MOJEJ WINY BEDZIE W CIAGU ROKU 1 STLUCZKA, NIE TRACE ZADNYCH ZNIZEK
[ Dodano: Czw 20 Maj, 10 08:02 ]
Zamieszczone przez kkuligowskizobacz czy przez przypadek gość z Twojej polisy nai naprawiał "całego" auta. Powinneś dodstać osiwadczenie o wypłacie.
Zamieszczone przez kkuligowskimoże w opcji masz doubezpieczenie na poczet straty zniżek - zapytaj, czasam warto dopłacić 100 czy 200 a utrzymać zniaszki
a stawki polisy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maxpaynemmZamieszczone przez kkuligowskinie bardzo rozumiem dlaczego opłacenie leczenia poszło z Twojej polisy?
poszukaj sobie jkiegoś fajnego brokera i wyciągnie maksymalne
ubezpieczenie NNW chroni TYLKO właściciela polisy oraz opcjonalnie pasażerów samochodu na który dana polisa jest wykupiona. AC podobnie chroni tylko samochód ubezpieczony i tylko na warunkach jakie podyktował ubezpieczyciel.
Koledzy czytajmy co kupujemy.... dodam że ubezpieczenie OC jest TAKIE SAMO we wszystkich firmach bez względu na cenę - bo reguluje je ustawa o OC.
Pozdrawiam
[ Dodano: Czw 20 Maj, 10 07:59 ]
Zamieszczone przez wojtassJA OSOBISCIE MAM W LINK4 I MAM WYKUPIONA OPCJE, ZE JESLI Z MOJEJ WINY BEDZIE W CIAGU ROKU 1 STLUCZKA, NIE TRACE ZADNYCH ZNIZEK
[ Dodano: Czw 20 Maj, 10 08:02 ]
Zamieszczone przez kkuligowskizobacz czy przez przypadek gość z Twojej polisy nai naprawiał "całego" auta. Powinneś dodstać osiwadczenie o wypłacie.
Zamieszczone przez kkuligowskimoże w opcji masz doubezpieczenie na poczet straty zniżek - zapytaj, czasam warto dopłacić 100 czy 200 a utrzymać zniaszki
a stawki polisy
Witam!
Wg. mnie szkoda jest jedna. 4 lata temu żona rozwaliła Matiza. Wjechała w inne auto. Kobieta dostała odszkodowanie za auto i potem coś ściemniała, że coś ją boli i też coś dostała. Straciłem tylko 10% zniżki jak za pojedyńczą szkodę.
Pzdr
Komentarz
-
-
Wszystko wyjaśnione:
Dzwoniłem wczoraj to Pan od likwidacji szkód Mojego Towarzystwa Ubezpieczeń, powiedział że za każdą wypłatę z mojego OC tracę zniżkę(czyli dwie szkody= 4klasy niżej w tabeli bonus-malus).
Dzisiaj zadzwoniłem jako potencjalny nowy klient i zapytałem się jak to jest jak by mnie coś takiego w przyszłości spotkało, na co jakże MIŁY teraz Pan ubezpieczyciel powiedział że zdarzenie było jedno i nie ważne ile było wypłat z tego zdarzenia, jest to traktowane jako jedna szkoda. To czemu w takim wypadku na zaświadczeniu o przebiegu ubezpieczenia były dwie? Ano dlatego że system im tak generuje ale natychmiast to poprawią i będzie dokument z jedną szkodą.
Dodam, że na początku rozmowy poinformowałem Pana z ubezpieczalni że naszą rozmowę nagrywam( i faktycznie Janusz Wajs mógłby mieć ciekawy temat).
W związku z tym graniem w kulki namieszałem strasznie u nowego ubezpieczyciela i teraz wszystko trzeba odkręcać. Liberty direct w którym wykupiłem właśnie ubezpieczenie na podstawie takiego przebiegu jakie mi MTU wystawiło policzyło mi dwie szkody, ale tylko jak doślę poprawnie udokumentowany przebieg będzie jedno.
Za jakiś czas będzie Octavia 1.8tsi to zniżki mają dla mnie znaczenie(póki co OC na fieścinę nie jest straszne).
Muszę odpocząć, ehh...
Komentarz
-
-
Wcześniej się machnąłem - faktycznie spada bonus/malus o dwie klasy za jedno zdarzenie. Ale i tak co do ilości zdarzeń: jeśli ucierpiał pojazd (kolizja) to jest jedna wypłata (nawet jeśli wypłacona w ratach itp.). Co do szkody na osobie w wyniku wypadku (kolizja z "uszkodzeniem człowieka") to jest to druga wypłata wg ubezpieczycieli.
rufus295, tak jest - jeśli 15 osób złamie rękę, to jest to niejako 15 wypadków - każda osoba osobno zgłasza wypadek. I wtedy spadasz na np. 200% składki, czyli płacisz drugie tyle ile wynosi podstawa. Czyli przy składce bazowej 1000zł, mając 60% zniżki płacisz 400zł. Przy składce 200% (zwyżka) płacisz 2000zł.
Zamieszczone przez marteWg. mnie szkoda jest jedna. 4 lata temu żona rozwaliła Matiza. Wjechała w inne auto. Kobieta dostała odszkodowanie za auto i potem coś ściemniała, że coś ją boli i też coś dostała. Straciłem tylko 10% zniżki jak za pojedyńczą szkodę.
klasa 11 - 60% zniżki
klasa 10 - 50% zniżki
klasa 9 - 50% zniźki
klasa 8 - 40% zniżki
klasa 7 - 30% zniżki
itd ....
dlatego jeśli miałeś klasę 11 i spadłeś o dwie za jeden wypadek, to jesteś w klasie 9. Ale po roku będziesz w klasie 10. i wciąż będziesz miał 50% zniżki. 60% uzyskasz dopiero po dwóch latach. Gdybyś w momencie szkody miał 50% zniżki i klasę 9 BM, to spadając o dwie klasy masz już tylko 30% :-)
Poczytaj ustawę o ubezpieczeniach i OGÓLNE WARUNKI UBEZPIECZENIA!! tam masz wszystko wyjaśnione :-)
A info dla tych co nie korzystają z AC, tylko samo OC - ubezpieczać się tam gdzie taniej na OC nie ma co wydawać kasy - po zebraniu odpowiedniej ilości lat można się przenieść do jakiejś "markowej" ubezpieczalni :-) tylko wcześniej poczytać w OWU wykluczenia, czyli za co ubezpieczyciel nie odpowiada i płacisz z własnej kieszeni :-)
Ale teraz ubezpieczalnie popłyną z racji powodzi :-)
i jeszcze jedno - ktoś stwierdził, że po to jest NW, żeby pokryć koszty leczenia związanego z wypadkiem - prawie tak jak myśli. Chhodzi o NNW czyli Następstwa Nieszczęśliwych Wypadków, czyli jeśli odniesie TRWAŁE kalectwo, bądź śmierć - tylko wtedy wypłaca się jednorazowo kasę zgodną z sumą ubezpieczenia (śmierć lub zostajesz warzywem) albo tylko procent od tej sumy w zależności jaki procent uszczerbku na zdrowiu został spowodowany (np zostało przecięte ścięgno achillesa i możesz się poruszać, ale już na stałe kulejesz, bądź coś podobnego).Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kropeck
rufus295, tak jest - jeśli 15 osób złamie rękę, to jest to niejako 15 wypadków - każda osoba osobno zgłasza wypadek. I wtedy spadasz na np. 200% składki, czyli płacisz drugie tyle ile wynosi podstawa. Czyli przy składce bazowej 1000zł, mając 60% zniżki płacisz 400zł. Przy składce 200% (zwyżka) płacisz 2000zł.
Art. 36. 1. Odszkodowanie ustala się i wypłaca w granicach odpowiedzialności cywilnej
posiadacza lub kierującego pojazdem mechanicznym, najwyżej jednak do ustalonej w
umowie ubezpieczenia sumy gwarancyjnej. Suma gwarancyjna nie może być niższa niż
równowartość w złotych:
1) w przypadku szkód na osobie - 2.500.000 euro w odniesieniu do jednego zdarzenia,
którego skutki są objęte ubezpieczeniem bez względu na liczbę poszkodowanych,
2) w przypadku szkód w mieniu - 500.000 euro w odniesieniu do jednego zdarzenia,
którego skutki są objęte ubezpieczeniem bez względu na liczbę poszkodowanych
- ustalana przy zastosowaniu kursu średniego ogłaszanego przez Narodowy Bank
Polski obowiązującego w dniu wyrządzenia szkody. *(patrz komentarz poniżej)
2. Za szkody spowodowane w państwach, o których mowa w art. 25 ust. 2, zakład
ubezpieczeń odpowiada do wysokości sumy gwarancyjnej określonej przepisami tego
państwa, nie niższej jednak niż suma określona w ust. 1.
Rozumiesz? Jedna szkoda i 100 poszkodowanych to zawsze jedna szkoda, ale w sumie odszkodowania za mienie i ludzi nie mogą przekroczyć 3000000 euro.
Nie daj sie bezprawnie pozbawiać zniżek. jak nie pomoże odwołanie to napisz do rzecznika Ubezpieczonych
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rufus295Rozumiesz? Jedna szkoda i 100 poszkodowanych to zawsze jedna szkoda, ale w sumie odszkodowania za mienie i ludzi nie mogą przekroczyć 3000000 euro.
Nie daj sie bezprawnie pozbawiać zniżek. jak nie pomoże odwołanie to napisz do rzecznika Ubezpieczonych
A poważnie, nieważne ile było wypłat. Liczy się szkoda jako ZDARZENIE. Jeżeli podczas jednego wypadku, zostało rozbitych 5 samochodów i ucierpiało 10 osób - jest to cały czas jedno ZDARZENIE.
Niestety każdy Ubezpieczyciel ma swoja politykę co do taryf bonus-malus, czyli klas taryfowych. Dlatego może się okazać, że obecnie będzie Ci sie bardziej opłacało wziąść zaświadczenie i przejść do innego ubezpieczyciela.
Komentarz
-
Komentarz