Opony bierznikowane tak czy nie?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pablik
    Classic
    • 2007
    • 8

Zamieszczone przez lukas_78
    http://www.marangoni.com/content.asp?L=3&IdMen=148

tu coś więcej o tych oponkach :

ten sam sprzedawca oferuje również :

Celowo założyłem ten wątek, gdyż budżet na opony mam nieprzekraczalny 900 - 1000 zł (kupno, montaż,wymiana) :?

Rozważam tylko możliwość zakupu markowej uzywki lub tego co linki powyżej. :roll:
    Ja bym brał nowe, ale jakieś bardziej znane np. Fuldy. Sprawdź bierzniki tych opon czy są one np. ze starych modeli michelina lub pirelli skoro to są opony z tego koncernu. Jak tak jest to chyba można je brać.

Nie chce wywoływać kolejnej dyskusji, ale IMO zakup używanych to zmniejszanie bezpieczeństwa jazdy.

Zamieszczone przez wasyl
    BioBogon Ładne, ciekawi mnie czy są ciche???
    Nie zauważyłem, żeby były głośne

Doświadczenia nie mam za dużo i moge je porównać jedynie do seryjnych matadorów no i zimówek i są od nich cichsze. W sumie różnica jest nie wielka i główne co odczułem po zmianie opon teraz na wiosnę to znaczną poprawę w trakcji i polepszenie hamowania.
    pablik
  • kicus_tomek
    Drive
    • 2006
    • 72

Witam.
    Zima niedługo się skończy więc zacząłem rozglądać się za zimówkami na następny sezon.
    Hurtownie po sezonie wyprzedają asortyment więc jest szansa na obniżkę cen. Przeglądając Allegro natrafiłem na opony bieżnikowane (regenerowane). Cena kusząca, 90-100 zł za szt. Czy ktoś używał kiedyś opon bieżnikowanych? Jakie macie o nich opinie?

Komentarz

• Nexus6
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 4847
      • Volkswagen

bieżnikowanym kapciom mówimy zdecydowanie - NIE !!!

poszukaj używanej, ale nie regenerowanej - ta oszczędność może Ci się odbić czkawką i dodatkowym wydatkiem na zakup "normalnych" opon

poszukaj używanych "kapci" np na www.darkopony.pl k
      With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Sebastian_M26
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 1823
        • Superb II (3T4)

opony bierznikowane do malucha, cinquecento itp badziewia - TAK
        do Octavi - NIE
        Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• tomi98
          Rider
          • 2004
          • 564

ja miałem kiedyś zimówki nalewane ( bo tanio - było ) ale zgadam się z Nexusem - NIE !!! podczas jazdy miałem wrażenie że płynę samochodem, że nie panuję nad kierownicą, nie trzymały się drogi w ogóle - NIE POLECAM !!!

Komentarz

• kicus_tomek
            Drive
            • 2006
            • 72

Tak też myślałem że to kupa. Kupię nowe + stalówki. Zastanawiam się nad Continentalami, miałem takie w Astrze, mam letnie w Octavi i jak dotąd nie miałem nigdy lepszych. Najgorsze były Matadory w Felci 96 r. tej na początku produkcji no i oczywiście Hankook w moin drugim aucie: Nubirce. Twarde, głośne no i szybko zaczęły bić. Potem kupiłem do niej letnie Dębica Passio, też odradzam. Po deszczu nie mogłem ruszyć spod świateł, mieliły w miejscu. Jakiej firmy polecacie dobre i niedrogie nowe zimówki? Mój oponiarz namawiał mnie na Daytony, w podobnej cenie jak polskie a podobno lepsze.

Komentarz

• chester121
              L&K
              • 2005
              • 1053

jesli chesz naprawde dobre oponki zimowe to polecam DUNLOP'y
              mialem wiele oponek(michelinki, continentalki, goodyear,itp)
              i z nich wszystkich dunlopy wedlug mnie w zimie sa najlepsze( snieg, lod, suchy i mokry asfalt)
              maja ciagle bardzo dobre wlasciwosci trakcyjne, pozostale sa dobre albo na snieg albo na lod itp

Komentarz

• huwe
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2005
                • 976

skusiłem się kiedyś na bieżnikowane- efekt był taki, że po dwoch dniach pojechałem na ten sam warsztat, i uprosiłem ich , żeby wymienili mi na nówki. Lepiej kupić nawet najtańsze fabryczne, niż nalewki.
                jeśli nie chcesz polskich, to polecam np Fulda, BF goodrich. Osobiście kończę w tym roku Kormorany, i na przyszły sezon kupię NOKIAN-y. Mam je na lato i są po prostu rewelacyjne.
                A tak na marginesie: nie chcesz kupić stalowych felg 15". Mam kpl na zbyciu.
                Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• kicus_tomek
                  Drive
                  • 2006
                  • 72

znalazłem niebywałą okazję na Allegro http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=87254286 Dunlopki w takiej cenie? Coś chyba z nimi nie tak że tak tanio.
                  Bedę musiał kupić stałowki. Napisz mi huwe na priva ile za nie chcesz i w jakim są stanie ok?

Komentarz

• RomanS
                    Elegance
                    • 2004
                    • 804

Przede wszystkim rozmiar z nimi nie tak :wink:
                    Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

E tam.
                      Ja już śmigam 2 sezon na nalewkach i sobie chwale.
                      Uważam że wkładka mięsna na zimówce powinna być spora a nie jak na używce.
                      Nie wiem skąd te przekonania że nalewka gorsza od używki, to bzdura, no chyba że u was nie ma śniegu i śmigacie tylko po mokrym asfalcie. W białym jest śnieg na ulicach i takie używane opony zdjęte wcześniej przez kogoś z felg bo bieżnika zabrakło nienadają się do jazdy po śniegu a tymbardziej kopnym.
                      Pewnie jeżeli ktoś ma kasę to może sobie pozwolić na oponki z wieszaka to niech bierze.
                      Ja śmigam sporo i co 2 sezony muszę zmieniać opony więc biorę nalewki.
                      Porównajcie sobie ile mięsa jest na używce a ile na nalewce, to zobaczycie jak jest z jazdą gdzie śniegu jest kupa.
                      Mam na wszystkich swoich 8 autach i nie narzekam w tym na jednym dostawczaku który często ma na garbie więcej niż może.
                      Więc reasmując
                      Letnich na pewno nie kupię nalewek bo latem inne prędkości wchodzą w grę, ale zimowe zawsze i na pewno nikt mnie nie przekona ze używka ześmigana do poowy jest lepsza na śnieg niż dobra nalewka.
                      Pozdro

Komentarz

• huwe
                        Elegance
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 976

na każdej oponie jest rok i miesiąc produkcji. może być tak, że leżą już jakiś czas na "półce" i czas najwyższy je opchnąć. Albo są z "prywatnego " importu.nie chcę reklamowac tutaj konkretnej firmy, ale ja kupiłem już trzy kpl opon na opony.com. Za nokiany- u kumpla z ceną taką jak dla mnie musiałbym zapłacić w sklepie 370 zeta, a u nich kupiłem za 316. Przesyłka na ich koszt, dostawa w dwa dni robocze. Popatrz tam , może znajdziesz coś ciekawego.
                        ps poszło na pw

[ Dodano: Wto 21 Lut, 06 20:40 ]
                        BOND- z taką argumentacją się zgodzę: lepsza nalewka niż używka. Ale jeśli mamy dylemat : nowa czy nalewka - to dylematu nie ma: nóweczka.
                        Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

Zamieszczone przez huwe
                          [ Dodano: Wto 21 Lut, 06 20:40 ]
                          BOND- z taką argumentacją się zgodzę: lepsza nalewka niż używka. Ale jeśli mamy dylemat : nowa czy nalewka - to dylematu nie ma: nóweczka.
                          O tym mówię
                          A letnie nalewki stanowczo odradzam.

Komentarz

• HP
                            Drive
                            • 2005
                            • 52

Ja mówię nalewanym stanowcze NIE!
                            Raz sie skusiłem i po ok 2kkm odpadła cała nalewka . Szczescie, że prędkość nie za duża była.
                            Od tego czasu tylko nowe.
                            było 172/338 by MT a jest 241/310 i 4x4 :-)

Komentarz

• chester121
                              L&K
                              • 2005
                              • 1053

no coz ja sie nie zgodze ze bieznikowane na zime sa dobre
                              one ogolnie sa niebezpieczne do szybkich jazd a w zimie czasami zdarza mi sie jezdzic z predkosicmi wiekszymi niz 150km?h
                              przeciez nie zawsze jest snieg i lud, czsami zdarz sie sucha ulica :diabelski_usmiech
                              w almerze kupilem kiedys bieznikowke
                              i wpadlem do rowu( oponka zmienila swoje wlasciwosci :evil: )
                              wiec wole juz troszke bardziej zdarte uzywki(choc tez tylko raz mialem :? ale dobrze wspominam autko trzymalo sie prawie tak samo :wink: )

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

mojemu staremu rozlecialy sie nalewki, stąd nie mam do nich zaufania.
                                saport techniczny baj DGW
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm
                                no i nie ma :-)

Komentarz

• MiKruS
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 7976

Zamieszczone przez Bond
                                  takie używane opony zdjęte wcześniej przez kogoś z felg bo bieżnika zabrakło nienadają się do jazdy po śniegu a tymbardziej kopnym.
                                  Mozna tez dostac uzywki po tak zwanym gwozdziu, gdzie niektore maja po max kilka tysiecy km nalatane i wygladaja jak nówki. No, ale trzeba miec troche szczescia.

Kiedys sprzedawal takie opony jeden czlowiek z allegro, ale teraz zaczal juz chyba walic w chu..., bo za dobra mial renome i opedzlowuje wszystko cos sie rusza i na drzewo nie ucieka... :|
                                  TDI 205PS

Komentarz

Można szukać , ale np w 16-ki używki lub wzmacniane do LT-ka to raczej ciężko trafić.
                                    U nas większość sałaciarzy smiga na nalewkach.
                                    A, i jeszcze nalewka nie równa nalewce panowie, więc to też trzeba brać pod uwagę.

Komentarz

• Tymon
                                      RS
                                      • 2004
                                      • 2970

Zamieszczone przez chester121
                                      jesli chesz naprawde dobre oponki zimowe to polecam DUNLOP'y
                                      mialem wiele oponek(michelinki, continentalki, goodyear,itp)
                                      i z nich wszystkich dunlopy wedlug mnie w zimie sa najlepsze( snieg, lod, suchy i mokry asfalt)
                                      maja ciagle bardzo dobre wlasciwosci trakcyjne, pozostale sa dobre albo na snieg albo na lod itp
                                      Wybacz chester121, ale ja uważam że nie ma gorszego gówna na świecie :!:
                                      Jest to moja opinia, mam jakieś 3D coś tam coś tam i nie raz miał bym już mega dzwona, auto się zakopuje, ma problemy ze skręcaniem, w ogóle szkoda gadać i pisać bo aż sie wku@$#%@m :evil:
                                      Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
                                      Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
                                      BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• Luca
                                        Rider
                                        • 2004
                                        • 524

mam te same gówno co Tymon, i przyłączam się do jego zdania, szkoda słów i na dodatek przez nie miałem autko w ASO długi czas :cry: :cry: :cry: :cry:
                                        Ale w końcu po długich oczekiwaniach powraca na drogi :twisted: :twisted: :twisted:
                                        "Życie jest bezwzględne, nie lituje się nad nikim"
                                        Pokój jego duszy - Kris 27-09-2003
                                        Pionek znów gra.......

Rodzinne Combiaczki AHF i BKD by ALI oraz E 30
                                        www.dynosoft.pl

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratoRS
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

Tymon, Luca, A pamietam, jak mowiliscie ze beda super przed zima :wink: To w sumie co lepsze GY UG7 czy poprzedni model UG3 czy te Dunlopy. Bo moje GW3 zakoncza sezon w tym roku
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Paweł T
                                            Elegance
                                            • 2006
                                            • 784

Jeśli chodzi o zimówki to ja chwalę sobie Barum Polaris, są ok.
                                            TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• chester121
                                              L&K
                                              • 2005
                                              • 1053

no bo panowie macie widocznie jakies inne oponki :twisted:
                                              te opony Dunlop Winter Sport 3d (nie wiem czy dokladnie macie te modele)
                                              sa na 3 miejscu w tescie opon ziomwych

test opon

ja naprawde jestem zadowolony w porownaniu z moimi poprzednikami
                                              chce w nastepnym sezonie kupic te uniroyale albo goodyear'y(moze ten ostani model bedzie lepszy niz poprzednik; w koncu wygral testy k )

Komentarz

• ===Tomy===
                                                Rider
                                                • 2006
                                                • 552

Re: Opony bierznikowane tak czy nie?

Żadnych nalewek chyba, że jeździsz zachowawczo i co kilkadziesiąt kilometrów sprawdzasz stan bieżnika. Nalewka ma to do siebie, że potrafi nagle "puścić". Zapewne nie raz widziałeś na drogach (na poboczach) kawałki, spore kawałki gum gubionych przez TIRowców (głównie naczepy i przyczepy). Takiemu kolosowi utrata nalewki nic nie zrobi, ale w osobówce nieszczęście murowane. Stanowczo odradzam. Lepiej poszukać czegoś używanego, sprawdzonego z bardzo dobrym bieżnikiem lub nawet jakiś leżak magazynowy.
                                                Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
                                                Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
                                                Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• Tymon
                                                  RS
                                                  • 2004
                                                  • 2970

Zamieszczone przez Maicroft
                                                  Tymon, Luca, A pamietam, jak mowiliscie ze beda super przed zima :wink: To w sumie co lepsze GY UG7 czy poprzedni model UG3 czy te Dunlopy. Bo moje GW3 zakoncza sezon w tym roku
                                                  :lol: no mówiliśmy, gorzej wyszło w praktyce. UG7 jest szał. Dunlop KIBEL.

Pzdr

P.s. aha, testy z gazet mam głęboko w żopku w porównaniu do zachowaniu na drodze i moich czy Lucka przebiegach, no Luca tej Zimy jeździł zdecydowanie mniej :lol:
                                                  Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
                                                  Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
                                                  BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

Pracuję...