Octavia 2 FL wykladzina bagaznika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • przemek14081
    Classic
    • 2011
    • 3

dla porównania passat variant 2.0TSI DSG, droga z Ursynowa na Mineralną = 12km w porannym szczycie, czyli korki mode on, jazda wiadomo jaka = 14L/100
    powrót luźniejszy, wręcz bez większych przeszkód = 12L
    codzienny dojazd do pracy bez większych korków, ale krótko (6km) to od 12-14L/100, zdarza się 11L
    trasa raczej szybko ~9-12L zależy od przeciwników

można mniej, nawet dużo mniej, ale to już jest sranie się a nie jazda.
    IMO całkiem fajne wyniki.
  • losmotylos
    Classic
    • 2010
    • 3

Dzis odebralem swoja nowa octavie 2 FL combi. Jak zobaczylem ten piekny czysciutki bagaznik az sie przerazielem ze pewnie przyjdzie mi zapakowac do niego upackany blotem wozek dzieciecy. Szukalem na allego wykladzin bagaznika. Znalazlem cos
    takiego
    W opisie jednak jest podane ze jest to wykladzina do octavi 2, nie ma nic o FL. Czy rozmiary bagaznika ulegly zmianie w czasie liftu?
    Moze znacie jakies inne fajne zrodlo wykladzin...
    Tommi

Komentarz

• milosz.k
      Ambiente
      • 2010
      • 127

Jak kupowałem to do Tour-a w salonie byłe dwie opcje:
      - oryginalna - 200 pln.
      - nieoryginalna - 80 pln.

Zapytaj w salonie gdzie kupiłeś. Do II ceny nie powinny się specjalnie różnić.
      Skoda Octavia Tour 1.6 BFQ+LPG

Komentarz

• fuego_2007
        Ambiente
        • 2009
        • 230
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Proponuje nie orginalną, niczym sie nie różni wykonanie jest identyczne i pasuje jak ulał.

Komentarz

• abrymarz
          Ambiente
          • 2010
          • 200
          • Octavia III (5E3)
          • DKTB 2.0 TSI RS 245 KM

Ważna jest aby nie śmierdziała
          Ale o tym można się samemu przekonać dopiero po jakimś czasie.
          Chociaż nie wszystkie nieoryginalne (tańsze) brzydko pachną :x .
          Po jakimś czasie jak autko postoi na słońcu to w bagażniku robi się "piekiełko" :diabelski_usmiech
          i mogą wydzielać się różne nieprzyjemne zapachy (bo wykładzina może być zrobiona
          z "dziwnych" plastików).

Ja bym zwracał uwagę na bezzapachowość :!: :!: :!: .
          Co do trwałości, to zależy od eksploatacji.

Komentarz

• szczepcio
            Rider
            • 2009
            • 318

losmotylos, mam dokładnie taką jak podałeś w linku. Jestem z niej zadowolony, ale jest kilka ale....

1. strasznie się zużywa szczególnie ten środkowy kwadrat który niby jest antypoślizgowy - jest to coś w rodzaju pianki i jak coś cięższego położysz na tym i zechcesz przesunąć to ta pianka zaczyna się drzeć i zaczynają z niej odlatywać takie małe cząstki (jak ze styropianu). Sam swoją O2 przewożę często dość dużo rzeczy i takie coś się dzieje

2. Ta środkowa część strasznie chłonie wilgoć - jak chcesz ją umyć to niestety bez postawienia jej na słońcu albo suszenia w cieniu przez pół dnia się nie obejdzie

3. a teraz na plus - ma bardzo fajne, wysokie ranty, więc jeśli coś wyleje Ci się w bagażniku to zwykle płyn zostanie na macie a nie wejdzie w wykładzinę bagażnika (tą tekstylną). Aby używać zaczepów na siatkę bagażnika musisz delikatnie ponacinać te wybrzuszenia na rogach.

Więc ogólnie mówiąc polecam, w miarę wporzo chociaż u mnie po 8 miesiącach widać ślady zużycia - tyle że tak jak mówię, bagażnika nie oszczędzam
            restauracja Zajazd Ostoja --> www.zajazdostoja.pl
            wesela, przyjęcia, bankiety, prezentacje... miejsce gdzie gotowanie staje się pasją....

Komentarz

• _only_
              Classic
              • 2009
              • 18

Też mam tą z linka i spokojnie spełnia swoje zadanie, jestem zadowolony. Środkowa część jest lekko porysowana od skrzynek ale wysokie ranty już kilka razy mnie uratowały. Za tą cenę kup i używaj. Aha u mnie w liftbacku po lewej mam taką pustą przestrzeń w którą mata nie wchodzi, nie mam zmieniarki +ambiente, a tak to jest idealnie dopasowana.
              pozdr

Komentarz

• gradek
                RS
                • 2010
                • 12901
                • Superb III (3V3)

losmotylos proponuję wykładzina bagażnika i gumowe pod nogi.
                Osobiście kupiłem tą do bagażnika i jest super.

Jest SUPERB III 2.0 TDi CRLB STYLE 181,2 KM 413,9 Nm
                Były Szara Elegantka 2,0 CFHF 2.0 TDi BMM ELEGANCE
                Spoty Śląskie (Katowice i okolice)

Komentarz

• Maru 123
                  RS
                  • 2008
                  • 4660

losmotylos, mam taką jaką pokazałeś w aukcji w aucie wygla tak http://i408.photobucket.com/albums/p...k/P1190558.jpg bardzo dobrze spasowana i łatwa w utrzymaniu czystości

ps. popraw opis silnika w profilu bo zakładam że nie masz 02fl z silnikiem z o1 :wink:
                  1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• dfq
                    Drive
                    • 2010
                    • 54

tez mam dokładnie taką i jest świetna

Komentarz

• Tomek_dx
                      Rider
                      • 2008
                      • 398

Producentem wszystkich tych wykładzin nieoryginalnych jest firma Rezaw-Plast.
                      Zalety:
                      1) cena ok 80 pln
                      2) dobrze spasowane
                      3) wysokie progi zapobiegają przedostaniu się zanieczyszczeń na wykładzinę
                      Wady:
                      1) ścierająca się część antypoślizgowa
                      2) Jednak to plastik więc gorzej wygląda niż oryginał
                      Tomek

Komentarz

• Maru 123
                        RS
                        • 2008
                        • 4660

losmotylos, zapomnieliśmy dodać- oczywiście przed FL i po bagażniki są takie same :wink:
                        1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• fernando
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 1890

Maru 123, ale stare zdjęcie. Gdybym nie wiedział, że tak wcześniej wyglądała, nie poznałbym, że to Twoja :wink:

Komentarz

• voltar
                            L&K
                            • 2009
                            • 1107
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BZB 1.8 TSI 160 KM

Panowie mam problem z wyborem tej wykladziny ... Z tego watku widze ze piszemy o dwoch roznych wykladzinach tego samego producenta - Rezaw Plast.

1 Wykladzina ktora polecacie 80 PLN , guma ? plastik ?
                            2 Wykladzina ktora polecacie 90 PLN , kauczuk bezzapachowa

- Z czego naprawde wykonana jest ta wykladzina 1 ? Ktos napisal ze to plastik a w opisie jest ze wysokiej jakosci tworzywo ?
                            - Jezeli to jest platstik to moze jednak nie smierdzi tak jak guma ?
                            - Wiem ze oryginalna wykladzina posiada otwory w ktore wchodza oryginalne zaczepy do siatek i ciagle mozna ich uzywac ... a czy te nieoryginalne tez je posiadaja ? W opisie wpradzie mozna przeczytac ze posiadaja specjalne przetloczenia umozliwiajace korzystanie z fabrycznych hakow ... ale .... > na zdjeciu widze 2 przetloczenia a w aucie mam 4 albo nawet 6 mocowan o ile dobrze pamietam , ponadto to sa przeloczenia a powinny byc chyba otwory ... samemu mam sobeije wykonac ?
                            - cena fabrycznych x2 ale moze warto jezeli jakosc i trwalosc lepsza ?

Wogole nie myslalem ze ta wykladzine bede chcial kupi ale okazalo sie ze podloga bagaznika mechaci mi sie niec ( glownie z powodu uzywania koszyka z rzepami ) a tak to sobie zabezpiecze podloge.

PS

Docztalem w poscie szczepcio > ze ranty trzeba ponacinac pod haki ale ciagle nie wiem czy sa 4 ranty czy tylko 2 ....

[ Dodano: Czw 10 Cze, 10 19:55 ]
                            Zamieszczone przez _only_
                            Też mam tą z linka i spokojnie spełnia swoje zadanie, jestem zadowolony. Środkowa część jest lekko porysowana od skrzynek ale wysokie ranty już kilka razy mnie uratowały. Za tą cenę kup i używaj. Aha u mnie w liftbacku po lewej mam taką pustą przestrzeń w którą mata nie wchodzi, nie mam zmieniarki +ambiente, a tak to jest idealnie dopasowana.
                            pozdr
                            _only_ : Problem z wneka w liftbacku mozna rozwiazac oryginalnym schowkiem Skody ktory mocuje sie tam na rzepy . Idealnie pasuje i trzyma sie , fajne miejsce na rozne drobiazgi , polecam.

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• ruwado
                              RS
                              • 2009
                              • 14888
                              • Octavia IV (NX3)

Ja brałem do O1 ori w salonie zaraz po zakupie autka. I jestem z niej zadowolony.

Jak jest dobrej jakości i dobrze spasowana to bierz ori. W końcu nie kupujesz jej na miesiąc tylko na dłużej, więc warto zapłacić więcej i mieć lepszą. jak "wyrośniesz" z wózka, to potem będzie rowerek, np. buty w górach uwalane w śniegu lub błocie - zawsze się przyda. Różnica w cenie między ori, a jakimś allegro zatrze sie po kilku latach (zwłaszcza jak allegrowska się szybko zużyje lub popęka i trzeba będzie kupić drugą.)
                              pozdrawiam - Darek

Komentarz

• bardzozlymisio
                                Ambiente
                                • 2008
                                • 208

wybrałem ori z salonie a maiłem plastikową:
                                - ori jest cieżka i dobrze leży na podłodze
                                - nie zużywa sie wcale przy zwyczajnym zastosowaniu( o ile nie wozisz w bagażniku bloczków betonowych albo piły łańcuchowej, lub czegos podobnego)
                                - czyszczenie polega na szorowaniu, powieszeniu i oczekiwaniu 10 min na wyschniecie (chyba że leje)
                                - nie namaka wcale
                                - ma otwory na ucha do siatki
                                - pasuje jak cholera
                                - jedyny minus to rowki dosc glebokie - jak sie upackaja to szmatka nie wyczyscisz - trzeba szczotka szorować.

Plastkowa mi sie przesuwała, rogi sie zadzierały i ogolnie była do bani - ale to nie była ta wymieniona wyzej.

Komentarz

• voltar
                                  L&K
                                  • 2009
                                  • 1107
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BZB 1.8 TSI 160 KM

bardzozlymisio : Tyko ktora to byla wykladzina ? Bo na stronie Skody a dziale akcesoria figuruja az 3 wersje :

Komentarz

• bzyq_74
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 3467
                                    • Volkswagen
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                    • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez voltar
                                    bardzozlymisio : Tyko ktora to byla wykladzina ? Bo na stronie Skody a dziale akcesoria figuruja az 3 wersje :
                                    http://www.skoda-auto.pl/pl/modele-o...ykladziny.html
                                    pewnie :

Gumowo - tekstylna wykładzina podłogi bagażnika
                                    DCD 610 001A - dla ©kody Octavia
                                    DCD 620 001 - dla ©kody Octavia Combi

Mam taką i co pisze bardzozlymisio się zgadza.
                                    MARCIN
                                    Mój szkodnik

Komentarz

• bardzozlymisio
                                      Ambiente
                                      • 2008
                                      • 208

voltar, bzyq_74, tak jest, to ta pierwsza od góry: gumowo tekstylna, tyle że ona nie jest tekstylna z żadnej widocznej strony - może wewnatrz.

Komentarz

• voltar
                                        L&K
                                        • 2009
                                        • 1107
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BZB 1.8 TSI 160 KM

bardzozlymisio : : Czyli rozumiem ze ta ktora masz ma takie podluzne rowki ( wzor ) , a ta plastikowa to ma taki inny wzor ( punktowy ? ) Myslalem ze wlasnie ta podluzna pefroracja jest tekstylna ale skoro mowisz ze to 100 % guma to pewnie tak jest.
                                        Mozesz mi jeszcze potwierdzic czy ta guma smierdzi ?

Komentarz

• bardzozlymisio
                                          Ambiente
                                          • 2008
                                          • 208

voltar, moja wykładzina jest 100% gumowa, ma podłuzne rowki i nicholery nigdzie żadna szmata nie wystaje. od spodu jest guma lita. Jest ciężka i bardzo dobrze przylega do podłogi bagażnika, tak że cięzko ją podnieść jak chcesz sie dostać do zapasu.

Czy śmierdzi? mam ja juz 1,5 roku i zupełnie nie śmierdzi, nie pamiętam czy na początku śmierdziała, ale skoro nie pamiętam to pewnie nie smierdziala lub nie było to zbyt uciazliwe. Tak czy owak jest to super sprawa, wózek, brudne buty czy narciarskie, zakupy wozisz bez stresu. Jedyne czego nie ma to burty, wiec jakby ci sie cos solidnie rozlało to pewnie zleje sie bokiem i wsiaknie w filc, ale jak dotad obylo sie bez awarii.

Komentarz

• voltar
                                            L&K
                                            • 2009
                                            • 1107
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BZB 1.8 TSI 160 KM

bardzozlymisio : Faktycznie nie ma burty ... dopiero teraz zauwazylem. Za to ta plastkowa wersja ma ... i mam dylemat. Niemniej dzieki bardzo za pomoc

Komentarz

• bardzozlymisio
                                              Ambiente
                                              • 2008
                                              • 208

voltar, nie ma problemu. Glownym mankamentem mojej plastikowej byla sztywnosc i przesuwanie sie oraz to ze byla sliska w wierzchu (tyle ze mam siatke to mnie nie bardzo bolalo). Jesli mozesz pomacac ta plastikowa to bedziesz wiedzial. A jesli nie i sie decydujesz z uwagi na burty to ryzykujesz ewentualnie 80PLN - to znowu nie majatek

Komentarz

• voltar
                                                L&K
                                                • 2009
                                                • 1107
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BZB 1.8 TSI 160 KM

W koncu kupilem ta oryginalna wykladzine okreslana jako gumowo tekstylna ( Nr kat. dla liftbacka DCD 610 001A , cena 225 PLN po upuscie )
                                                Krotkie podsumowanie cech produktu :

- oryginalna ( logo Octavia )
                                                - pasuje idealnie
                                                - ladnie wyglada
                                                - 4 otwory na uszy mocujace siatki pasuja idealnie , nic nie trzeba wycinac
                                                - jest dosyc masywna ale tez elastyczna wiec nie trzeba jej wyjmowac np podczas wymiany kola
                                                - nazwa gumowo-tekstylna wziela sie prawdopodobnie z tekstury tej wykladziny ktora udaje wykladzine na tych podluznych paskach, w kazdym razie ladnie to wyglada
                                                - jak na razie nie wykazuje oznak zuzywania np. zarysowania po wkladaniu / wyjmowaniu ciezkich walizek
                                                - brak rantu ( dla kogos moze byc to wada , dla mnie nie ma znaczenia )
                                                - po rozpakowaniu lekki zapach gumy ktory zmienilk sie w mocno intensywny gdy auto postalo na rozgrzanym parkingu. Krotko mowiac wtede w bagazniku smierdzi dosyc mocno i ten zapach zauwazalnie dostaje sie do kabiny. Mysle jednak ze po jakims czasie to zjawisko zaniknie.

Natomiast oryginalna wykladzina plastikowa ktorej nie kupilem :

- ok 50 PLN tansza
                                                - lzejsza ale sztywna i nie da sie jej zlozyc wiec konieczne jest wyjecie jej z bagaznika przy wymianie kola
                                                - posiada rant
                                                - nie posiada otworow na uszy mocujace siatki
                                                - zapach - brak danych

Komentarz

• janek11
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 150

Odgrzeję trochę chłodnego kotleta, bo ostatnio kupiłem sobie wykładzinę z RezawPlastu (tą za 90PLN) z kauczuku syntetycznego i chciałem się podzielić swoimi spostrzeżeniami:
                                                  1) idealnie pasuje, nie wycinałem na razie jednak jeszcze otworów - ale póki co nie widzę takiej potrzeby: nic mi się nie ślizga po niej, więc nie muszę siatki mocować, może później jak dostrzegę taką potrzebę zmienię zdanie. W mojej elegantce przestrzenie po bokach są zamykane.
                                                  2) rzeczywiście bezzapachowa, a właściwie 'bezsmrodowa', bo delikatny zapach jest, ale na pewno nie jest to guma, tylko jakiś środek o przyjemnym zapachu - następnego dnia, po otwarciu bagażnika czuć było, jakbym tam jakąś choinkę zapachową dał, ale w środku nie stwierdziłem tego zapachu. Zobaczymy jak latem w upały,
                                                  3) materiał naprawdę wysokiej jakości - giętka, w miarę lekka, całkowicie pokryta elementami antypoślizgowymi (nic się nie ślizga, najwyżej turla),
                                                  4) póki co wad nie zauważyłem i jestem naprawdę zadowolony. Jest to jeden z tych gadżetów do auta, który naprawdę się przydaje (ostatnio woziłem sporo różnych brudnych rzeczy w bagażniku i dzięki temu nie musiałem biegać z odkurzaczem ani odplamiaczem).

Na koniec dodam, że ta firma produkuje jeszcze dywaniki i inne rzeczy - póki co dywaniki mam ori, ale jak się zużyją, to kto wie - może się skuszę. Swoją drogą nie wiem, czy zauważyliście, ale nie spotkałem się ze sprzedażą dywaników pojedynczo (czyt. dywanika pod nogi kierowcy - który się najszybciej zużywa), wszędzie tylko komplety. W moich poprzednich autach miałem tak, że dywanik kierowcy nie nadawał się do niczego, a te na tylnych siedzeniach były jak nowe...

Komentarz

Pracuję...