[Inne] Ciekawostka o olejach

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • RsHounting730
    Classic
    • 2010
    • 4

Zamieszczone przez AdamB
    Bo nie jest, a już na pewno nie taka aby była znacząca dla eksploatacji.

Jeździłem benzyną, teraz jeżdżę TDI i nie widzę różnicy w kosztach eksploatacji.

Wyższe koszty zaczną się, jak będzie trzeba wymienić turbinę czy koło dwumasowe, ale tego chyba nie robi się co rok.
    No i właśnie to samo chciałem powiedzieć, ale czekałem aż ktoś wyrazi taką właśnie opinie, skąd ci ludzie biorą droższe eksploatacje diesla,

Przecież w dieslu np. nie wymienia się świec zapłonowych ani przewodów zapłonowych (fakt że rozrząd np do diesla jest droższy ale wymiana zalecana jest rzadziej niż w benzynie)
    Filtry czy oleje są w podobnej cenie czy to diesel czy benzyna.

A tak jak kolega napisał, turbina czy pompa czy wtryski itd to nie są koszty eksploatacji, tego się nie wymienia co przegląd, przecież w benzynie też może np nie wiem - wał pęknąć i co wtedy też ktoś powie że dla niego utrzymanie benzyny jest droższe ?
  • maciejek
    Rider
    • 2009
    • 446
    • Ford

Ciekawą rzeczą jest to że oleje oferowane przez Allegro znanych marek np. Castrol, Mobil, itd. za ceny o wiele niższe niż rynkowe z opisami oleje prosto z Niemiec są importowane z Ukrainy. Niestety nasi bracia ze wschodu nie stresują się jakością oferowanego produktu, tylko tym w jakim opakowaniu klient chce olej. W środku może być cokolwiek, co przypomina olej i po parokrotnym użyciu spowoduje trwałe uszkodzenie silnika.
    !!NOWOŚĆ W OFERCIE LIQUI MOLY MOLYGEN 5W50!!
    Sklep VAGTECH
    Oficjalny dystrybutor olei Meguin
    Ul. Łopuszańska 53 (pn-pt - 9.00-17.00, sob - 10.00-13.00)
    02-232 Warszawa
    tel. 22 8462646, kom. 692312345, 694 679 252

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Zamowienie opakowania, zakretki, naklejki wygladajacej jak oryginal nie jest zadnym problemem. Nie ma tez znaczenia czy jest to olej silnikowy, perfum czy inne badziewie - niestety takie zycie. :|
      Spritmonitor.de

Komentarz

• genesis
        Ambiente
        • 2010
        • 232

Ale co tu jest ciekawego, że już na drugim forum spotkałem twój post? Każda podróbka ma to do siebie, że nie spełnia norm jakościowych w większym lub mniejszym stopniu. Wszyscy to wiedzą.
        DADRL wyłącz światła - włącz myślenie

Komentarz

• maciejek
          Rider
          • 2009
          • 446
          • Ford

Ale co tu jest ciekawego, że już na drugim forum spotkałem twój post? Każda podróbka ma to do siebie, że nie spełnia norm jakościowych w większym lub mniejszym stopniu. Wszyscy to wiedzą.
          Tylko najważniejszym kryterium przy kupnie jest cena. Jeżeli uważasz że kupienie 6 litrów Castrola Edge 5w40 "prosto z Niemiec" za 120PLN od firmy z okolic Przemyśla to jest świetna okazja i deal roku, to powodzenia. Ja nie wierzę w altruizm sprzedającego i w to że ma możliwość zdematerializowania kontenera oleju w Hamburgu i zmaterializowania go u siebie, nie ponosząc kosztów transportu i płacenia podatków.[/quote]
          Sklep VAGTECH
          02-232 Warszawa

Komentarz

• kbjanek
            Rider
            • 2009
            • 381

maciejek,
            i jeszcze po drodze zbiera auta igly z placow,
            ktore pozniej odaje za poldarmo

Komentarz

• genesis
              Ambiente
              • 2010
              • 232

Ale przecież to jest wiadome i nie dotyczy tylko olejów, ale prawie każdego produktu, z samochodami używanymi włącznie. To ludzie się nabierają, bo nie chcą przyjąć do wiadomości, że w dzisiejszych czasach nikt ci nie da nic za darmo. Za jakość się płaci. Jest wolny rynek, jeśli ktoś chce ryzykować, niech ryzykuje. I wcale nie musimy mówić o podróbkach. Opona chińska - opona renomowanego producenta. Niby takie same, ale jednak różnica w cenach z czegoś się bierze. Każdy może podjąć decyzję.
              Myślę, że ci kupujący na allegro wiedzą, że można się łatwo wkopać. Ja uważam, że produktów, gdzie nie możemy ustalić pochodzenia i oryginalności na tym portalu nie warto kupować.

Komentarz

• gumisiek7
                Classic
                • 2008
                • 6

Ciekawi mnie jedno,dlaczego zawsze do tego typu sprzedaży pretensje maja zawsze sklepowi sprzedawcy olejów.reszty nie bede komentował.

Komentarz

• AdamB
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 8030
                  • Octavia IV (NX3)
                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

maciejek,
                  Masz na myśli gości tego typu?:

a jaką mamy pewność, że np u Ciebie jest oryginalny olej? Że Ty również nie kupujesz części olejów od nich?
                  Czym się różnią twoje oleje od gości np. tych?

Jeżeli mógłbyś to wytłumaczyć to byłoby super. Mielibyśmy jasność na co i na kogo zwracać uwagę.
                  Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• andriu21tg
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2008
                    • 1499

hmm przeciż jak jest promocja np w selgrosie to za 140 pln to zaden wyczyn kupic 5l castrola LL z normą 507 00.

Komentarz

• AdamB
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 8030
                      • Octavia IV (NX3)
                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez andriu21tg
                      hmm przeciż jak jest promocja np w selgrosie to za 140 pln to zaden wyczyn kupic 5l castrola LL z normą 507 00.
                      Ostatnio kupiłem w Selgrosie 4L+1L za 157zł Castrola Edge 5w40

Komentarz

• Psycho Dad
                        Rider
                        • 2009
                        • 629

Mobil 1
                        Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• piotrek_os
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 8160
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja kupowałem castrol 5w40 w hutrowni 4 litry w cenie 105 zeta.
                          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• kazik4x4
                            RS
                            • 2008
                            • 2728

Miejsce akcji - miasto na mazowszu, duża hurtownia dystrybutor olei trzech uznanych marek oraz częsci samochodowych, posiadająca własny serwis samochodowy na 9 stanowisk:

Mechanizm akcji:

Do serwisu przyjeżdża klient przekonany że w hurtowni kupi najtaniej oryginaly olej i mu jeszcze gratis wymienią. I tak jest. Kupuje olej, idzie z nim na serwis. Pracownik serwisu bierze wóz na warsztat, wysysa co ma wyssać, otwiera bańkę nie rozrywając plomby i nie wyciągając lejka (odkręca cały korek "na chama", jak zrobi to wprawnie to nie pozostają dosłownie żadne ślady). Bańka nie jest wyrzucana, lecz odstawiana na bok. Przechwycają ją chłopaki z magazynu i napełniają najtańszym olejem takim jak powiedzmy selektol, selena, superol czy co tam innego mają "wygospodarowane i zaoszczędzone" na magazynie lub kupują olej najtańszy jaki mają w beczkach/mauserach. Pracownik magazynu/kierowca mający kontakty w sklepach i warsztatach i jedzie oferując "wyjątkową okazję". Sklepikarz/mechanik kupuje będąc przekonanym że to oryginał. Klient przekonany że płaci też za oryginał.

W tym dokładnie serwisie dziennie można "wygospodarować" do 50 baniek 4 i 5 litrowych, więc nic dziwnego że na rynku jest sporo "taniego oryginału z niemiec" I nie trzeba się bawić w zamawianie opakowań, naklejek itp...
                            Mając dwa/trzy zaprzyjaźnione serwisy można puszczać na rynek 10-12 tys litrów oleju miesięcznie z dobrym zarobkiem.

Za opakowanie płacą 5pln, olej nawet jeśli kupią kosztuje ich nie więcej niż 6pln/litr. Bańka wychodzi ok 30pln. Sprzedają jako "okazję-nadwyżkę magazynową" po 70-80pln.
                            Czyli puszczając miesięcznie ok.2000 opakowań zarbiając na każdym ok. 40pln jest do podziału na max 4-6 osób ok. 80000pln miesięcznie. Chyba już nie trzeba tłumaczyć dlaczego proceder będzie kwitł.

[ Dodano: Czw 27 Maj, 10 11:27 ]
                            Zamieszczone przez maciejek
                            ceny o wiele niższe niż rynkowe

Komentarz

• winni77
                              RS
                              • 2009
                              • 2183
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

kazik4x4, no to moje pytanie - gdzie kupić oryginalny olej?
                              Mój "Batmobil"

Komentarz

• kazik4x4
                                RS
                                • 2008
                                • 2728

Zamieszczone przez winni77
                                kazik4x4, no to moje pytanie - gdzie kupić oryginalny olej?
                                U dystrybutora...

Komentarz

• winni77
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 2183
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ja osobiście znając takie praktyki na pewno gdzieś bym to zgłosił
                                  Mój "Batmobil"

Komentarz

• Agamek12
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 9935
                                    • Ford

Zamieszczone przez AdamB
                                    maciejek,
                                    Masz na myśli gości tego typu?:
                                    http://moto.allegro.pl/item105123201...niemiecki.html
                                    Tak z ciekawości: coś z nim jest nie tak?
                                    Adam... Używam:
                                    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• AdamB
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 8030
                                      • Octavia IV (NX3)
                                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Agamek12
                                      Tak z ciekawości: coś z nim jest nie tak?
                                      Nie wiem, ale to jest jeden z niewielu który krzyczy że niemiecki za małe pieniądze.

Komentarz

• Agamek12
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 9935
                                        • Ford

Ech, to z tymi olejami to jednak niezła ryfa... Z beczki nie brać, bo nie wiadomo co tam siedzi. Z Allegro mnie brać, bo nie wiadomo co tam siedzi. Ze sklepu nie brać, bo... Qźwa, to skąd brać?

PS: ja kupiłem Magnatec-a z Allegro i wydaje mi się, że olej jest dobry. Mimo zamrożenia go w zamrażarce wciaż był płynny, silnik działa poprawnie, oleju nie ubywa, kurier faktycznie zabrał go z DE... Ale teraz już sam nie wiem... :shock:
                                        Adam... Używam:
                                        Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                        Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• kazik4x4
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 2728

Zamieszczone przez winni77
                                          Ja osobiście znając takie praktyki na pewno gdzieś bym to zgłosił
                                          Widzisz winni77, niektórzy mają misję życiową wałkować wszystkich na wszystkim, a nie którzy podpierdo..lić kogo się tylko da, a jeszcze inni robią swoje i w dupie mają wszystkich i wszysko.

Komentarz

• genesis
                                            Ambiente
                                            • 2010
                                            • 232

Zamieszczone przez Agamek12
                                            Ech, to z tymi olejami to jednak niezła ryfa... Z beczki nie brać, bo nie wiadomo co tam siedzi. Z Allegro mnie brać, bo nie wiadomo co tam siedzi. Ze sklepu nie brać, bo... Qźwa, to skąd brać?
                                            Kupować nowe auto i zmieniać na kolejne przed pierwszą wymianą oleju
                                            Ale to w sumie też nie, bo czytałem opinię kogoś, że zmienia markę oliwy, bo nie ufa producentowi jaki wlał fabrycznie. Więc zostaje pozbyć się autka i kupić rower.

Komentarz

• piotrek_os
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 8160
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

A moim zdaniem sprzedawcow, którzy naginali ceny allegro i sprzedaz wysyłkowa zmusza do robienia "normalnych cen" i od czasu do czasu puszczania w eter jakie to allegro jest buuuuu - choć nie powiem ze róznie z tym handlem na allegro bywa. Bo jaka pewność ma np. macejek, ze sprzedawany przez niego olej nie jest z tego samego źródła? Sprawdzony sprzedajacy - to raczej duzo mniejsze ryzyko.

Komentarz

• maciejek
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 446
                                                • Ford

A moim zdaniem sprzedawcow, którzy naginali ceny allegro i sprzedaz wysyłkowa zmusza do robienia "normalnych cen" i od czasu do czasu puszczania w eter jakie to allegro jest buuuuu - choć nie powiem ze róznie z tym handlem na allegro bywa. Bo jaka pewność ma np. macejek, ze sprzedawany przez niego olej nie jest z tego samego źródła? Sprawdzony sprzedajacy - to raczej duzo mniejsze ryzyko.
                                                Mam gwarancję pochodzenia i jakości oleju, bo kupuję tylko w sprawdzonych źródłach. Ceny na Allegro mnie osobiście mało interesują i dla mnie nie są wyrocznią. Ja stawiam na jakość, a nie ilość klientów.[/quote]
                                                Sklep VAGTECH
                                                02-232 Warszawa

Komentarz

• piotrek_os
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 8160
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

maciejek, ale w pierwszym poście napisałes jakie to te oleje z allegro są niedobre.....a teraz piszesz ze cenny z allegro cie nie interesuja...

Komentarz

Pracuję...