Tabela posortowana po datach zamówień. W przypdaku osób, które pisały o odbiorze aut data produkcji została wpisana przeze mnie.
Ciekawe jest to, że np. hizoku i iceman77 zamawiali auta tego samego dnia a w produkcji 2 tygodnie różnicy. Trener i redy też zamawiali podobnie a terminy produkcji różnią się o 5 tygodni(!!)
Ja zamawiałem 19 marca czyli w teorii powinno byc produkowane około 27 tygodnia, a zapewniali, że wtedy to już będę je miał w domu
Czyli jednak dobrze zmieniłem.
Pierwotnie miał być Tour 1.6 + Opti + Landi + trochę smiecia, ale FL 1,2 Mint z podobnym "wypasem" ;-) wyszedł tylko 2 klocki drozej. No i termin produkcji 14 tydzień już na placu fabrycznym - może będzie przed świętami - może po. Zamówiona 07.03 dla "niuni" na babski dzień.
Silniczek 1,2 dla emeryta i jego kici będzie w sam raz.
Było:
126p 1980
Polonez Caro 1,5GLE 1991
Fiat Uno 1,4 1995
Polonez 1989 1,4Rover (SWAP)
Fiat Palio Weekend 1,2 HL 1999
Toyota Camry 3,0GX V6 1992
Renault Scenic 1,9 dTi 2000
Ford Fiesta 1,3 1998 (Pysi ;-)
Jest:
Skoda Octavia 1,2TSI Mint 2011
Mondeo 1,8Ghia 1998 (młodego)
Q_mat - pracuś drążyciel. :lol:
To trzymaj rękę na pulsie i zrób zestawienie jak już wszyscy otrzymamy upragnione autka. Zobaczymy co z tych dilerskich prognoz się sprawdzi i ile faktycznie się czekało.
Pierwotnie miał być Tour 1.6 + Opti + Landi + trochę smiecia, ale FL 1,2 Mint z podobnym "wypasem" wyszedł tylko 2 klocki drozej. No i termin produkcji 14 tydzień
To faktycznie nie było się nad czym zastanawiać. Tour 1.6 trochę doposażony wychodzi już mało konkurencyjnie do O2FL.
sytuacja uległa zmianie.....produkcja z 21 tygodnia została przesunięta na 25.Pytałem dlaczego, ale nie uzyskałem odpowiedzi która by mnie zadowoliła.Jak samochód moze byc planowany do produkcji a po tygodniu zmieniają decyzje i termin o 4 tygodnie !!!!!
No więc zasięgnąłem trochę języka - termin jest pewny tylko wtedy kiedy jest max 2 tygodnie do produkcji. Więc wróżymy z fusów. Ponoć jest bardzo źle z turami i raczej trzeba się na jesień nastawiać. SAP na razie nie zaleca aby informować klientów o przesunięciach, bo może wskoczą z powrotem.
U mnie 23 tydzień spadł na 33 tydzień. Rezygnuje z zamówienia, zamówiłem dziś u danielcia 1.4 TSI Combi Ambiente - z placu - raz się żyje.
hizoku, dodałeś dilera, więc dopisuję do listy. A może warto jak komuś przesuwa się termin produkcji, to zaznaczać ten fakt w nawiasie podając poprzednie, a na dzień dobry aktualny, np. u Ciebie hizoku 25 (23)?
Setunia miałeś jazdę próbną z silnikiem 1,2 ?jeśli tak to może byś napisał jak się sprawuje ten motor w porównaniu z 1,6
Jeździłem Octavią 1.6, a z 1,2 mieli yeti. W 1,2 jest więcej wajchowania i jest trochę bardziej "dizlowaty" - mam porównanie do R.I.P 1,9dti scenica, a ogólne wrażenia z jazdy są podobne. W moim przypadku górę wzięła ekonomia - przy 1,6 brałbym LPG i wtedy pieczątki, przeglądy co roku itp, a ja jeżdżę mało i po mieście, więc 1,2 jak znalazł i WAF (wife acceptance factor) był wyższy dla FL-ki
Było:
126p 1980
Polonez Caro 1,5GLE 1991
Fiat Uno 1,4 1995
Polonez 1989 1,4Rover (SWAP)
Fiat Palio Weekend 1,2 HL 1999
Toyota Camry 3,0GX V6 1992
Renault Scenic 1,9 dTi 2000
Ford Fiesta 1,3 1998 (Pysi ;-)
Jest:
Skoda Octavia 1,2TSI Mint 2011
Mondeo 1,8Ghia 1998 (młodego)
Jeszcz ja dołąncze
wire1 -- 2011-02-26 -- produkcja nie ustalona (podobno do końca sierpnia)
:twisted:
Zamieszczone przez kloszyk
hizoku, dodałeś dilera, więc dopisuję do listy. A może warto jak komuś przesuwa się termin produkcji, to zaznaczać ten fakt w nawiasie podając poprzednie, a na dzień dobry aktualny, np. u Ciebie hizoku 25 (23)?
Aktualizacja: diler powiedział że 16 tydzień na który deklarował że będzie odbiór auta stwierdził że to jest data produkcji, a odbiór około 19 tygodnia.
Rezygnuje z zamówienia, zamówiłem dziś u danielcia 1.4 TSI Combi Ambiente - z placu - raz się żyje.
Jak szaleć to szaleć :wink: Ambienciak jest klasa, a silnik TSI marzenie. Gratki :szeroki_usmiech
Dziękuję. Zobaczymy jak finanse to wytrzymają.
Moja rada, rozejrzyjcie się wokół, nie można się tyko na Toura fixować, zwłaszcza że z terminami nie jest dobrze. Dilerzy (tylko Ci duzi co mają kasę) biorą co jest w SAP aby w ogóle coś sprzedawać, więc sporo na placach mają. Może jakaś FLka się Wam trafi. Ja przeliczyłem i stwierdziłem, że nie jeżdzę na tyle dużo aby brać z LPG, zwłaszcza że w mieście późno się na LPG przełączy w zimie. Może jakoś dam radę i może benzynka stanieje lub chociaż nie zdrożeje.
Rozważałem na początku 1.2 TSI, ten silnik bardzo mało pali w mieście - o litr mniej niż 1.4 TSI. Oczywiście wszystko przy założeniu, że nie będzie się szaleć.
Wrażenia z długiej jazdy testowej 1.4TSI. Cicho, na 6 ce przy 100km/h jest 2 tyś. obrotów, przy 140km/h 3 tyś. obrotów. Duża dynamika w jeździe, trzeba mieć jumbo,aby łokieć mógł gdzieś spocząć, ponieważ nieustanny trening nadgarstka, wachlowanie biegami. Ale bez przesady nie tak "źle" jak w dislu. Jednak dla ekonomii warto często zmieniać. Pięknie mruczy na wysokich obrotach.
Ambinciaka 1.4 TSI ma mój kolega z pracy - super jeździ to prawda - teraz właśnie powoli modzę, żeby też w środku mieć Ambiente - chociaż kolor listew w Tourze jest zdecydowanie lepszy niż ten srebrny w Ambiente :wink:
Moja koleżanka napaliła się bardzo na Toura - ale oni chcą 1.6 i dołożyć ESP, Jumbo, halogeny, metalik, Optimum i coś tam jeszcze - i też z zainteresowania Tourem teraz raczej ich wybór padnie na O2FL - przez to czekanie i minimalną różnicę w cenie w podobnym wyposażeniu. Namawiam ich właśnie na 1.2 TSI - bo dopłata przy 1.6 jest niewielka a silniczek fajny i ekonomiczny.
misiul, po zakupie nie zapomnij zmienić danych w profilu o podpisie już nawet nie wspominam :P a ze zmiany decyzji powinieneś być zadowolony to czekanie rzeczywiście może wkur#$%ć niejednego..... ostatnio byłem w ASO, chciałem sobie "obejrzeć" nowego toura w salonie.... zapomnij panie :diabelski_usmiech nie było, nie ma i długo nie będzie
SPOT Poznań: ..... ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY
Ambinciaka 1.4 TSI ma mój kolega z pracy - super jeździ to prawda - teraz właśnie powoli modzę, żeby też w środku mieć Ambiente - chociaż kolor listew w Tourze jest zdecydowanie lepszy niż ten srebrny w Ambiente :wink:
Moja koleżanka napaliła się bardzo na Toura - ale oni chcą 1.6 i dołożyć ESP, Jumbo, halogeny, metalik, Optimum i coś tam jeszcze - i też z zainteresowania Tourem teraz raczej ich wybór padnie na O2FL - przez to czekanie i minimalną różnicę w cenie w podobnym wyposażeniu. Namawiam ich właśnie na 1.2 TSI - bo dopłata przy 1.6 jest niewielka a silniczek fajny i ekonomiczny.
Marek, to powiedz im, zeby dowiedzieli sie o ceny Yeti 1.2 TSI Active... na allegro Interauto z krakowa wystawia takie nowe za bodajze 56k z kawalkiem i pewnie moznaby cos od tego odjac...
Komentarz