a wg. mnie rewela :szeroki_usmiech
[O2] Kupno nowej Octavii poza miejscem zamieszkania
Zwiń
X
-
[O2] Kupno nowej Octavii poza miejscem zamieszkania
Witam,
poważnie rozważam kupno nowej Octavii u znanego na forum kolegi z Krakowa .
W związku z tym mam pytania. Jestem z Wrocławia, w którym to są 3 autoryzowane salony skody (Gall ICM, Elcar i Centrum TMT). Jeśli kupię auto w salonie z Krakowa, to jak wyglądać będą przeglądy/serwisowanie takiego auta? Czy we wrocławskim serwisie autoryzowanym będę traktowany tak samo jak kupcy, którzy kupili swoje auta we Wrocławiu?
-
-
matwrc, serwisowac możesz w całej Polsce, a jakie będzie podejście do tematu osób pracujących w ASO we Wrocławiu to już na to nie masz wpływu.
Ale nie powinno być problemów, jesteś tak samo klientem jak inni. Tak samo zostawiasz u niech pieniądze więc się nie martw i powodzenia w zakupie u Daniela
Komentarz
-
-
Myslę że nie powinno być problemów a jeśli jakieś niewielkie będą to różnica w cenie wielokrotnie wszystko zrekompensuje.
Kupiłem 2 tygodnie temu O2 z Krakowa (300 km ode mnie). Wszystko bez zarzutu.
Dwa dni po zakupie okazało się że czasami nie działa ręczna zmiana biegów z lewarka w skrzyni DSG.
W Krakowie przed odbiorem auta montowano mi mechaniczną blokadę skrzyni biegów której gwarantem jest Kraków.
Zarówno serwis Krakowski przez telefon jak i loklalny w Kaliszu - bez rozbierania stwierdzili że to prawdopodobnie blokada lekko się przyciera i należało by poprawić montaż.
Nie miałem zamiaru z taką duperelą jechać do Krakowa więc serwis lokalny dogadał sie z serwisem Krakowskim że wszystko mi zrobią na koszt Krakowa.
Obecnie czekają na śruby... o wynikach drobnego problemu napiszę jak się sprawa zakończy... ale myślę że nie bezie problemów.
Komentarz
-
-
>arekban
czy ta mechaniczna blokada skrzyni biegów to popularny w naszym kraju bear-lock (misiek)? Odbieram autko na początku lipca i też zamierzam jak do każdego posiadanego autka to wstawić, jednakże się właśnie boję o skrzynkę DSG coby czegoś nie spierniczyli. Jak widać nie bez powodu ... Niby zapewniają, że firma ma już dokładnie wszystko pod ten model DSG do Octavii ale i tak jakoś zaufania 100% nie mam. Czy alarm masz firmowy? Jak mi powiedzieli, że z firmowym nie ma szans na dość ważną dla mnie funkcję - domykanie szyb po zamknięciu auta to zrezygnowałem i będę wstawiał coś lepszego z tym "ficzerem" w podobnej cenie.
>matwrc
podjedź do Gall ICM i pogadaj na temat ceny, ja dostałem u nich najlepszą cenę na rynku (wierz mi, że szukałem dość długo i się kontaktowałem z wieloma salonami w Polsce - nikt się z ceną nie zbliżył a tu masz na miejscu) O2+1.4TSI+DSG+parę innych rzeczy ...mały motor ale jedzie :]
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez macsteczy ta mechaniczna blokada skrzyni biegów to popularny w naszym kraju bear-lock (misiek)? Odbieram autko na początku lipca i też zamierzam jak do każdego posiadanego autka to wstawić, jednakże się właśnie boję o skrzynkę DSG coby czegoś nie spierniczyli. Jak widać nie bez powodu ... Niby zapewniają, że firma ma już dokładnie wszystko pod ten model DSG do Octavii ale i tak jakoś zaufania 100% nie mam. Czy alarm masz firmowy? Jak mi powiedzieli, że z firmowym nie ma szans na dość ważną dla mnie funkcję - domykanie szyb po zamknięciu auta to zrezygnowałem i będę wstawiał coś lepszego z tym "ficzerem" w podobnej cenie.
Domykanie szyb mam fabrycznie z kluczyka bez alarmu.
Blokada skrzyni Niedzwiedz w 1.4 DSG sprawuje się nieźle. Jest to bezbolcowe rozwiązanie które załączamy w pozycji P, bbez kluczyka poprzez wciśnięcie przycisku z prawej strony tunelu. Kluczyk potrzebny jest jedynie do odblokowania.
Jak będziesz odbierał auto sprawdź dokłądnie funkcjonowanie poszczególnych ustawień dźwigni. U mnie czasami delikatnie haczy się w trybie ręcznym (nie można zredukować biegu).
Komentarz
-
-
matwrc, myśle że problemu byc niepowinno, chodz kiedys (chyba z 1.5 miesiaca temu na forum) był poruszany temat "...kto jest gwarantem..." czy jakos tak, i rozne opinie były, generalnie ja wyznaje zasade że najlepiej serwisowac tam gdzie sie kupiło (pod katem najlepiej patrza na klijenta) z przegladami problemow napewno miec nie bedziesz , bo to dla nich czysty zysk, jakies pierdołki elektroniki też nie ( czasem a może nawet czesto sam VAG pomaga) ale popytał bym sie jak by w gre wchodzila np: wymiana skrzyni, sprzegła, wiekszych (czyt: drogich ) czesci silnika, na gwarancji, tego juz nie wiem, wszytsko kolorowo wyglada jak nie trzeba nic drogiego wymieniac, ale to sie okaże w praniu, jeden serwis może przyjac inny zacznie krecic nosem.
Komentarz
-
-
>djczas
nie pytałem - forum znalazłem po złożeniu zamówienia, ale tak jak napisałem próbowałem w wielu miejscach a pod nosem dostałem dużo taniej ... Być może u Daniela byłoby jeszcze taniej z naciskiem na "być może". Ja już jestem "po fakcie" ale oczywiście zachęcam innych do sprawdzenia, też kupiłbym chętnie taniej ... chociaż uważam że te auta w swojej cenie bronią się 4-ma kołami same! Pomyśleć, że coś takiego mogło by być w Polsce .... ehhhhh.
>arekban
domykanie szyb z kluczyka jest standardem ? Ja będę miał AMBIENTE? Co do miśka to gadałem z serwisem w trakcie składania zamówienia bo już wcześniej gdzieś wyczytałem że ludziska mają z tym problemy przy DSG ale ponoć już mają ten system dopracowany i teraz działa dobrze a tu kurka widzę, że Ty też w sumie chyba niedawno to zakładałeś i manual się czasem blokuje... ciekawe ... Jak możesz to napisz jak często to występuje i czy wtedy nie można zmienić biegu czy po prostu za drugim razem wchodzi (chociaż jak wiadomo powinien za każdym razem )? Proszę napisz na priv jak możesz na jaki alarm się zdecydowałeś i dlaczego - też uważam że potencjalnego złodzieja niefabryczny alarm może zaskoczyć i jak coś straci o wiele więcej czasu niż w przypadku firmowego, który zna na wylot! Mi już autko odjechało spod domu 8 lat temu (sławetny passat - nr 1 rankingów) i od tego czasu mam po 3 zabezpieczenia w autach :]mały motor ale jedzie :]
Komentarz
-
-
Mam pytanie odnosnie tematu ale troche z innej beczki
U mnie w urzedzie wymagaja "dowodu wlasnosci pojazdu" chodzi tu o fakture ... a fakture sie dostaje po zakupie w salonie. Jestem z torunia a kupuje w krakowie i pojawia sie problem, kto kupowal w ten sam sposob i rozwiazal ten problem prosze o info
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rkbMam pytanie odnosnie tematu ale troche z innej beczki
U mnie w urzedzie wymagaja "dowodu wlasnosci pojazdu" chodzi tu o fakture ... a fakture sie dostaje po zakupie w salonie. Jestem z torunia a kupuje w krakowie i pojawia sie problem, kto kupowal w ten sam sposob i rozwiazal ten problem prosze o info
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez djczasrkb, jak już auto będzie w polsce dostaniesz fakture do zapłacenia i powędrujesz z nią do urzędu wtedy dostaniesz tablice nie martw się Danielcio cię poinformuje o wszystkim także przyjedziesz po odbiór auta z tablicami
Rejestrujesz auto na podstwie faktury i karty pojazdu którą dostaniesz kurierem bez zapłaty całości kwoty za auto.
Ja wziąłem tablice pod ręke, następnego dnia wstałem o 4:00 rano aby w Krakowie byc przed 9:00, pół godzinki na ogledziny auta, na miejscu wykonałem przelew za auto i spokojnie mozna iśc na lody na rynek albo pożegnać Leszka i Marysię na Wawelu....
O godzinie 15:00 przelew był u Danielcia więc zabrałem auto i heja do domu.... od tyle....
Komentarz
-
Komentarz