[O2] Kupno nowej Octavii poza miejscem zamieszkania

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Barretina
    Classic
    • 2011
    • 22

a wg. mnie rewela :szeroki_usmiech
  • matwrc
    Ambiente
    • 2010
    • 235

Witam,

poważnie rozważam kupno nowej Octavii u znanego na forum kolegi z Krakowa .
    W związku z tym mam pytania. Jestem z Wrocławia, w którym to są 3 autoryzowane salony skody (Gall ICM, Elcar i Centrum TMT). Jeśli kupię auto w salonie z Krakowa, to jak wyglądać będą przeglądy/serwisowanie takiego auta? Czy we wrocławskim serwisie autoryzowanym będę traktowany tak samo jak kupcy, którzy kupili swoje auta we Wrocławiu?

Komentarz

• Andrev3
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 6116

matwrc, serwisowac możesz w całej Polsce, a jakie będzie podejście do tematu osób pracujących w ASO we Wrocławiu to już na to nie masz wpływu.
      Ale nie powinno być problemów, jesteś tak samo klientem jak inni. Tak samo zostawiasz u niech pieniądze więc się nie martw i powodzenia w zakupie u Daniela
      RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

• matwrc
        Ambiente
        • 2010
        • 235

Ale są dwa lata gwarancji, kiedy kasy nie płacę. Co w okresie gwarancji?

edit: djczas już mi odpowiedział na pytanie zanim je zadałem.

Komentarz

• djczas
          RS
          • 2005
          • 9612

matwrc, tak samo będziesz traktowany jak wszyscy co mają gwarancje czyli mniej więcej jak w tym temacie

co do napraw nie będzie żadnego problemu bo gwarancja nie obejmuje danego salonu lecz wszystkie salony na terenie UE

Komentarz

• jacog
            Rider
            • 2008
            • 420
            • Felicia I (6U1)

Bez problemu. Sprawdziłem osobiście. Pacjent O2FL 1.4TSI zachorował na zablokowaną maskę silnika i było to robione w Centrum TMT (auto oczywiście kupione w Krakowie). Ogólnie to odradzam ten serwis (pisałem już dlaczego, możesz poszukać)

Komentarz

• baca10
              RS
              • 2009
              • 6225

matwrc, Ja swoja octavie serwisuje w trzech ASO :diabelski_usmiech

Komentarz

• winni77
                RS
                • 2009
                • 2183
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez djczas
                lecz wszystkie salony na terenie UE
                Dokładnie, ale trzeba zaznaczyć, że nie wszystkie salony za granicą robią naprawy gwarancyjne bezgotówkowo. Czasem trzeba samemu zapłacić i odzyskać kasę w PL.
                Mój "Batmobil"

Komentarz

• arekban
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 208

Myslę że nie powinno być problemów a jeśli jakieś niewielkie będą to różnica w cenie wielokrotnie wszystko zrekompensuje.

Kupiłem 2 tygodnie temu O2 z Krakowa (300 km ode mnie). Wszystko bez zarzutu.
                  Dwa dni po zakupie okazało się że czasami nie działa ręczna zmiana biegów z lewarka w skrzyni DSG.
                  W Krakowie przed odbiorem auta montowano mi mechaniczną blokadę skrzyni biegów której gwarantem jest Kraków.
                  Zarówno serwis Krakowski przez telefon jak i loklalny w Kaliszu - bez rozbierania stwierdzili że to prawdopodobnie blokada lekko się przyciera i należało by poprawić montaż.

Nie miałem zamiaru z taką duperelą jechać do Krakowa więc serwis lokalny dogadał sie z serwisem Krakowskim że wszystko mi zrobią na koszt Krakowa.
                  Obecnie czekają na śruby... o wynikach drobnego problemu napiszę jak się sprawa zakończy... ale myślę że nie bezie problemów.

Komentarz

• macste
                    Classic
                    • 2010
                    • 9

>arekban

czy ta mechaniczna blokada skrzyni biegów to popularny w naszym kraju bear-lock (misiek)? Odbieram autko na początku lipca i też zamierzam jak do każdego posiadanego autka to wstawić, jednakże się właśnie boję o skrzynkę DSG coby czegoś nie spierniczyli. Jak widać nie bez powodu ... Niby zapewniają, że firma ma już dokładnie wszystko pod ten model DSG do Octavii ale i tak jakoś zaufania 100% nie mam. Czy alarm masz firmowy? Jak mi powiedzieli, że z firmowym nie ma szans na dość ważną dla mnie funkcję - domykanie szyb po zamknięciu auta to zrezygnowałem i będę wstawiał coś lepszego z tym "ficzerem" w podobnej cenie.

>matwrc

podjedź do Gall ICM i pogadaj na temat ceny, ja dostałem u nich najlepszą cenę na rynku (wierz mi, że szukałem dość długo i się kontaktowałem z wieloma salonami w Polsce - nikt się z ceną nie zbliżył a tu masz na miejscu) O2+1.4TSI+DSG+parę innych rzeczy ...
                    mały motor ale jedzie :]

Komentarz

• djczas
                      RS
                      • 2005
                      • 9612

macste, a w Krakowie pytałeś Danielcia

Komentarz

• marlej108
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 4976
                        • Octavia III (5E3)
                        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

serwisowac mozesz gdzie chcesz - ja tez kupowalem u Danielcio w Krakowie i w 3miescie nie bylo zadnych problemow.
                        http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• arekban
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 208

Zamieszczone przez macste
                          czy ta mechaniczna blokada skrzyni biegów to popularny w naszym kraju bear-lock (misiek)? Odbieram autko na początku lipca i też zamierzam jak do każdego posiadanego autka to wstawić, jednakże się właśnie boję o skrzynkę DSG coby czegoś nie spierniczyli. Jak widać nie bez powodu ... Niby zapewniają, że firma ma już dokładnie wszystko pod ten model DSG do Octavii ale i tak jakoś zaufania 100% nie mam. Czy alarm masz firmowy? Jak mi powiedzieli, że z firmowym nie ma szans na dość ważną dla mnie funkcję - domykanie szyb po zamknięciu auta to zrezygnowałem i będę wstawiał coś lepszego z tym "ficzerem" w podobnej cenie.
                          Nie chciałem fabrycznego alarmu - bo to totalny bezsens i piszcząca upierdliwość.
                          Domykanie szyb mam fabrycznie z kluczyka bez alarmu.

Blokada skrzyni Niedzwiedz w 1.4 DSG sprawuje się nieźle. Jest to bezbolcowe rozwiązanie które załączamy w pozycji P, bbez kluczyka poprzez wciśnięcie przycisku z prawej strony tunelu. Kluczyk potrzebny jest jedynie do odblokowania.

Jak będziesz odbierał auto sprawdź dokłądnie funkcjonowanie poszczególnych ustawień dźwigni. U mnie czasami delikatnie haczy się w trybie ręcznym (nie można zredukować biegu).

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                            Rider
                            • 2010
                            • 474

matwrc, myśle że problemu byc niepowinno, chodz kiedys (chyba z 1.5 miesiaca temu na forum) był poruszany temat "...kto jest gwarantem..." czy jakos tak, i rozne opinie były, generalnie ja wyznaje zasade że najlepiej serwisowac tam gdzie sie kupiło (pod katem najlepiej patrza na klijenta) z przegladami problemow napewno miec nie bedziesz , bo to dla nich czysty zysk, jakies pierdołki elektroniki też nie ( czasem a może nawet czesto sam VAG pomaga) ale popytał bym sie jak by w gre wchodzila np: wymiana skrzyni, sprzegła, wiekszych (czyt: drogich ) czesci silnika, na gwarancji, tego juz nie wiem, wszytsko kolorowo wyglada jak nie trzeba nic drogiego wymieniac, ale to sie okaże w praniu, jeden serwis może przyjac inny zacznie krecic nosem.
                            [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• macste
                              Classic
                              • 2010
                              • 9

>djczas
                              nie pytałem - forum znalazłem po złożeniu zamówienia, ale tak jak napisałem próbowałem w wielu miejscach a pod nosem dostałem dużo taniej ... Być może u Daniela byłoby jeszcze taniej z naciskiem na "być może". Ja już jestem "po fakcie" ale oczywiście zachęcam innych do sprawdzenia, też kupiłbym chętnie taniej ... chociaż uważam że te auta w swojej cenie bronią się 4-ma kołami same! Pomyśleć, że coś takiego mogło by być w Polsce .... ehhhhh.

>arekban
                              domykanie szyb z kluczyka jest standardem ? Ja będę miał AMBIENTE? Co do miśka to gadałem z serwisem w trakcie składania zamówienia bo już wcześniej gdzieś wyczytałem że ludziska mają z tym problemy przy DSG ale ponoć już mają ten system dopracowany i teraz działa dobrze a tu kurka widzę, że Ty też w sumie chyba niedawno to zakładałeś i manual się czasem blokuje... ciekawe ... Jak możesz to napisz jak często to występuje i czy wtedy nie można zmienić biegu czy po prostu za drugim razem wchodzi (chociaż jak wiadomo powinien za każdym razem )? Proszę napisz na priv jak możesz na jaki alarm się zdecydowałeś i dlaczego - też uważam że potencjalnego złodzieja niefabryczny alarm może zaskoczyć i jak coś straci o wiele więcej czasu niż w przypadku firmowego, który zna na wylot! Mi już autko odjechało spod domu 8 lat temu (sławetny passat - nr 1 rankingów) i od tego czasu mam po 3 zabezpieczenia w autach :]

Komentarz

• rkb
                                RS
                                • 2008
                                • 2152
                                • Rapid Spaceback (NH1)
                                • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Najlepszym zabezpieczeniem jest auto casco, mozesz miec i 20 w aucie to podjada dzwigiem z laweta i tez odjada
                                Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• macste
                                  Classic
                                  • 2010
                                  • 9

casco miałem zawsze i zawszę będę go miał - to jest pierwsza sprawa! Jednakże nie chcę mieć potem problemów z ubezpieczycielem oraz być bez auta jak to już było w mojej historii ...

Komentarz

• rkb
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 2152
                                    • Rapid Spaceback (NH1)
                                    • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Mam pytanie odnosnie tematu ale troche z innej beczki

U mnie w urzedzie wymagaja "dowodu wlasnosci pojazdu" chodzi tu o fakture ... a fakture sie dostaje po zakupie w salonie. Jestem z torunia a kupuje w krakowie i pojawia sie problem, kto kupowal w ten sam sposob i rozwiazal ten problem prosze o info

Komentarz

• arekban
                                      Ambiente
                                      • 2010
                                      • 208

Zamieszczone przez rkb
                                      Mam pytanie odnosnie tematu ale troche z innej beczki

U mnie w urzedzie wymagaja "dowodu wlasnosci pojazdu" chodzi tu o fakture ... a fakture sie dostaje po zakupie w salonie. Jestem z torunia a kupuje w krakowie i pojawia sie problem, kto kupowal w ten sam sposob i rozwiazal ten problem prosze o info
                                      Generalnie zakup u danielcia w Krakowie polega na zamówieniu, zarejestrowaniu auta i odbiorze auta przy jednorazowej wizycie w Krakowie z białymi tablicami w ręce. Dzwoń i się dowiaduj jak szczegóły wyglądają.

Komentarz

• rkb
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2152
                                        • Rapid Spaceback (NH1)
                                        • CYVB 1.2 TSI 110 KM

WIem ze dokumenty wysyla sie kurierem, ale czy moge miec fakture skoro jeszcze nie zaplacilem za auto ?

Komentarz

• djczas
                                          RS
                                          • 2005
                                          • 9612

rkb, jak już auto będzie w polsce dostaniesz fakture do zapłacenia i powędrujesz z nią do urzędu wtedy dostaniesz tablice nie martw się Danielcio cię poinformuje o wszystkim także przyjedziesz po odbiór auta z tablicami

Komentarz

• rkb
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 2152
                                            • Rapid Spaceback (NH1)
                                            • CYVB 1.2 TSI 110 KM

No wlasnie o to mi chodzilo, ktos mi wkrecil ze wpierw trzeba isc zaplacic DO SALONU a pozniej dopiero dostaje sie fakture... a w taki przypadku to by byla dla mnie masakra

Komentarz

• arekban
                                              Ambiente
                                              • 2010
                                              • 208

Zamieszczone przez djczas
                                              rkb, jak już auto będzie w polsce dostaniesz fakture do zapłacenia i powędrujesz z nią do urzędu wtedy dostaniesz tablice nie martw się Danielcio cię poinformuje o wszystkim także przyjedziesz po odbiór auta z tablicami
                                              Dokładnie tak jak kolega wyżej pisze.
                                              Rejestrujesz auto na podstwie faktury i karty pojazdu którą dostaniesz kurierem bez zapłaty całości kwoty za auto.
                                              Ja wziąłem tablice pod ręke, następnego dnia wstałem o 4:00 rano aby w Krakowie byc przed 9:00, pół godzinki na ogledziny auta, na miejscu wykonałem przelew za auto i spokojnie mozna iśc na lody na rynek albo pożegnać Leszka i Marysię na Wawelu....
                                              O godzinie 15:00 przelew był u Danielcia więc zabrałem auto i heja do domu.... od tyle....

Komentarz

• rkb
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 2152
                                                • Rapid Spaceback (NH1)
                                                • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Ok dzieki - teraz juz wszystko jasne pozostaje czekac do lipca

A swoja droga urzedy nie ulatwiaja sprawy - u nas w rydzykowie sie rejestrujesz jak do lekarza. idziesz, dostajesz termin np za 2 dni na 15 i koniec... od reki nic nie da sie zalatwic

Komentarz

• jacog
                                                  Rider
                                                  • 2008
                                                  • 420
                                                  • Felicia I (6U1)

I ja potwierdzam powyższe, szybko, sprawnie i w miłej atmosferze.

A co do urzędów: w Opolu się trzeba umawiać (w przypadku auta o którym mowa powyżej termin był za tydzień jak pamiętam), we Wrocławiu od ręki - przychodzisz płacisz i po pól godzinie wychodzisz z tablicami.

Komentarz

Pracuję...