w takie chłodniejsze dni gdy wyjeżdżam z garażu gdzie jest dziś +6 C a na dworze 0 C potrzeba 7- 8 km i temperatura osiąga 70 C i od 70 C temperatura już szybciej rośnie do 90 C
filtr powietrza i paliwa
Zwiń
X
-
Powietrza kabinowy czy do silnika?
Jak kabinowy to wysupłać - widać jak na dłoni czy jest już brudny.
Silnikowy wymieniać bez sprawdzania. Oba filtry kosztują ok 20 PLN sztuka (kabinowy płaciłem ostatnio 16PLN, do silnika nie pamiętam). Na 15k km te 20 PLN dla silnika chyba nie będzie rzutowało na oszczędności? A na pewno mu tym nie zaszkodzisz.
Komentarz
-
-
daber85, tak zwana opcja "na oko" może się rożnie skończyć i każdy ma rożne zdanie na ten temat. zajrzyj do książki serwisowej, tam masz wszytko napisane co i kiedy się wymienia. jeśli zrobisz to wczesnej, napewno nie zaszkodzi :wink:
jeśli kupiłeś auto używane i nie masz pewności co do wymian, zrób prezent dla autka i wymień chociaż te podstawowe rzeczy :wink:
Komentarz
-
-
Co do powietrza to polecam oba co roku... razem z olejem i filtrem oleju.
Na wymiane moge polecić Filtrona lub Knechta [robią dla VW i Skody filtry na pierwszy montaż].
Co do filtra paliwa to zaleca sie jego wymiane co 50kkm... Na oko nie poznasz w jakim jest stanie bo to jest blaszana puszka z małymi rurkami na końcu. Ja wymieniłem po 100kkm i zyje:P
Koszt filtra firmy Knecht czyli w zasadzie oryginała to ok 47zł.
Na filtrze jest data produkcji więc możesz ocenić czy jest od nowosci lub czy był wymieniany.
Aby znaleźć filtr paliwa stajesz przy wlewie paliwa czyli przy prawym tylnim kole i jest przy tym kole za progiem. Jak się schylisz to zobaczysz blaszaną puszke przymocowaną ospaską. Wymiana jest dość prosta i jak masz kanał lub podnośnik z kobyłkami [ale lepiej kanał].
Dobrze jest mieć też coś czym ściśniesz przewody przed odłączeniem ich od filtra bo inaczej musisz szybko sie uporac z podmianą bo cenna benzynka będzie ciekła:P
pzdrAdam
Komentarz
-
Komentarz