ekipa południowa ma być ok 12, więc proponuje ok.12 pod Cafe66
wspomaganie kierownicy - problem
Zwiń
X
-
wspomaganie kierownicy - problem
Witam!
od razu na wstepie zaznacza, że problem dotyczy Fabki z silnikiem 1,4MPI u mojego dobrego znajomego, a mam cichą nadzieję, że któryś z kolegów forumowiczów ma w tym zakresie jakieś doświadczenia.
Więc tak: najpierw zaczęła się świecić kontrolka wspomagania ; zgodnie z instrukcją : wymienił akumulator - ponoć podstawowy sposób naprawy "usterki".
Pomogło, szczerze mówiąc jak umarłemu kadzidło, bo po miesiącu problem wrócił, a co więcej : nasilił się. Kontrolka wspomagania zapala się w zasadzie w dowolnym momencie- z tego co zobserwował - np. przy dużym obciążeniu silnika. Światła "migają" sobie również w dowolnym momencie , tzn zachowują się tak, jakby jakiś kabelek wariował na którymś połączeniu. To zachowanie się świateł połączone jest również z efektami akustycznymi: takie dziwne "bzzzzzzzzz" słyszane w kabinie.
Koledzy pomóżcie; co i gdzie szukać w fabiance, żeby pozbyć się tych przykrości?Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra.masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc
-
-
Witam
Prawdopodobnie jest to uszkodzony czujnik skrętu jak napisał wcześniej kolega ale aby jednoznacznie stwierdzić co jest przyczyną tej usterki należy podłączyć się pod VAG i odczytać kod usterki to podstawa.Serwisy ASO za ten czujnik jeżeli oddaje się uszkodzony wołają 250zł +wymiana.
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
okazało się, że najprawdopodobniej padła pompa wspomagania. Ma ktoś jakieś doświadczenia z takim cudem?
[ Dodano: Czw 16 Mar, 06 23:00 ]
aby zakończyć temat:
koleś podjechał do warsztatu zajmującego się głównie elektryką - podpięli vag-a, podłubali cos pod zderzakiem: diagnoza- padła pompa. kosztk 1000 zł.
No więc kolo mówi, że się zastanowi, itd. Wsiada w fabianę - i o zgrozo: całkowity brak wspomagania. Podjechał do mnie- i szukamy . wychodzi na to, że są dwa typy, i trzeba sprawdzić , który akuratnie jest w aucie. No więc zapina z powrotem do tegoż warsztatu. Spuszczają go dosłownie jak wodę w wc. Zostaw auto - my zrobimy: na używce 1000 zeta, jak nowe 3000. Co ci zależy ? i tak nie masz wspomagania. Jaki masz typ? nie mamy czasu sprawdzić i ci powiedzieć.
Znajomy jest jednak ambitny typ.
W akcie desperacji zasuwa do ASO tylko z prośbą o ustalenie typu pompy.
gość podpina vaga...i zonk. Brak sygnału z czujnika skrętu. Krótki nurek pod zderzak. i okazuje się że te s&^&^^syny na poprzednim, zaje^%^% cie szanowanym i polecanym warsztacie odpięły tenże czujnik. Panowie z ASO podpinają go z powrotem. 15 min diagnozy: padnięty czujnik skrętu. system TRW.( i nagle w cudowny sposób ponownie działające wspomaganie) wg ASO koszt 440 zeta.
Ale kto pyta nie błądzi. ASO w Rzeszowie krzyczy za ten sam czujnik z usługą 290 zeta. Więc i z kosztem wyjechanego paliwa wychodzi taniej.
Jaki z tego morał: jak ktoś wam powie, że coś jest uwalone, i od razu namolnie chce, abyście zostawili auto w warsztacie - to warto pojechać do innego mechanika, aby potwierdzić diagnozę.
No jak babcię kocham - wymienię tych krętów z nejma: matex. Kto ze stalowej i okolic to będzie wiedział o kim mowa.Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra.masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc
Komentarz
-
-
shado, nie zaglądałem aż tak głęboko. przy diagnozowaniu usterki była gmeranka przy lewym narożniku zderzaka przedniego. i tyle wiem. sama usterka usuwana w ASO, więc juz dalej nie wnikałem co i gdzie się znajduje, majac na uwadze , że to auto znajomego, a nie moje. Tak więc zwracam honor.Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra.masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marekzubo w tym narozniku jest pompa wspomy - warto rowniez przy wymianie czyjnika sprawdzic czy jej oslona to nie jeden wielki gnoj z stojaca wodaAutko było lekko puknięte z lewej strony co się okazało mieć fatalne skutki dla osłony plastikowej pompy która pękła i w środku była kupa wody i syfu
W tej chwili pompa se leży i se schnie i moje pytanko w związku z tym czy da się ją reanimować ???
może ma ktoś jakiś patent
Komentarz
-
-
Ok dzięki chłopaki za podpowiedzi
[ Dodano: Nie 03 Lut, 08 18:24 ]
A więc sprawa rozwiązana pozytywnie
Pompa po rozebraniu poleżała kilka dni wyschła , i po posklejaniu obudowy wszystko hula 8) koszt 15 zł za poxipol no i troszkę czasu i nerwów , oby wszystkie awarię kończyły się tak dobrze
Komentarz
-
Komentarz